НА АССИРІЙСЬКОМУ ВЕСІЛЛІ МОЛОДЯТА НАВІТЬ НЕ ЦІЛУЮТЬСЯ, а під час танцю їх засипають грошима. Про екзотичні традиції однієї з найдавніших цивілізацій розповідають її нащадки, які живуть у Вінниці : 666783 : Местные новости

Местные новости Винница : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Винница и область : Последние новости > Местные новости
Подробно


НА АССИРІЙСЬКОМУ ВЕСІЛЛІ МОЛОДЯТА НАВІТЬ НЕ ЦІЛУЮТЬСЯ, а під час танцю їх засипають грошима. Про екзотичні традиції однієї з найдавніших цивілізацій розповідають її нащадки, які живуть у Вінниці

Цієї країни не знайдеш на карті світу. Там, де колись стояли величні палаци – тепер розруха та гори каміння, а на півночі території — Ірак… Зникла могутня імперія, але її народ існує досі. Ассирійці! Вони спілкуються і читають «Отче наш» арамейською – мовою Ісуса Христа.

Перший університет, перша кулінарна книга, перша нотна грамота, перший наркоз, перша косметика, перша зустріч Нового року… — це далеко не увесь перелік відкриттів, якими прославилась ассирійська нація. Невеличка община (близько двохсот чоловік) є і у Вінниці.

Старійшина – 83-річна жінка

Ми спілкуємось вдома у Олександри Копєцької – старійшини. Ніхто так, до «молекул», не знає їхні закони та історію, як ця 83-річна жінка. Завітали сюди й інші ассирійки з дітьми. Переступивши поріг, ти автоматично стаєш гостем, якого просять за стіл. Навіть з найзапеклішим ворогом, який увійшов у дім, ассирієць поділиться останньою крихтою хліба – такий закон. Відмова — велика неповага до господаря. Їжу зазвичай благословляє Олександра Давидівна, перед тим обов’язково звучить молитва арамейською.

- Ми православні і в числі перших прийняли християнство, — починає розповідь пані Олександра. – За це не раз терпіли утиски з боку мусульман, особливо турків, бо під час їхньої війни з росіянами стали на бік останніх. Багато хто, судячи з нашої східної зовнішності, плутає з арабами. Насправді, за історією, ми дуже споріднені з євреями. За Біблією, Ной мав сина Сіма, а від нього і пішли ассирійці та ізраїльтяни. На жаль, наша держава припинила існування ще у 612 році до н.е. Відтоді блукаємо чужими землями.

- Ми з величезною повагою ставимось до батьків і людей похилого віку, — долучається до бесіди ассирійка Анжела Зая. — Взагалі-то у нас патріархат, але оскільки найстаршою за віком виявилась саме Олександра Давидівна, то обрали її.

Община намагається зберігати багатовікові традиції і обряди. У 2005 році у Вінницькій школі №15 почав діяти клас з вивчення арамейської мови, до цього її не знали і багато ассирійців. Пригадують, як почувались щасливими під час показу відомого фільму «Страсті Христові», в якому актори розмовляли мовою Ісуса.

- Деякі українці скаржились у кінотеатрах, що не встигають за титрами, то ми їм перекладали, — сміється пані Анжела. – Це всіх вражало.

А у 2007 році у Вінниці відбувся перший фестиваль ассирійської культури, на який з’їхались представники цієї нації. Завітали гості з Росії, США, Швеції, Німеччини, Іраку та Ірану. Виступав заслужений ассирійський колектив «Урмія» з Краснодарського краю. В майбутньому планується продовжити започатковане.

Новий рік - 1 квітня

Про ассирійські традиції можна говорити годинами.

- Наша сила – у єдності: і в печалі, і в радості ми завжди разом, — впевнена Олександра Копєцька. – Одну лозину зламати легко, а спробуйте пучок. Завдяки Інтернету та мобільникам без проблем спілкуємось з братами і сестрами в інших країнах. Як тільки чуємо, що у когось сталось горе чи хтось помер – одразу виїжджаємо, навіть якщо не кровні родичі і особисто не знайомі.

Обов’язково родині небіжчика надають фінансову допомогу. До речі, суму і прізвище благодійника… записують! Для чого — зрозумієте трохи згодом. Зараз інколи роблять невеликі обіди. А раніше – ніяких поминок і спиртного на столах. Хіба що усіх, хто проводжав в останню путь, пригощали кавою – бо вона гірка, як і ті сльози, що проливались…

Одна з найцікавіших традицій – святкування Нового року. Хаб-Ніссан (так його називають) ассирійці зустрічають не як ми, а в ніч на 1 квітня. Також мають особливе свято – Шара, яке відзначають 5 разів – у ці дні має бути прощення і примирення, а також милостиня для бідних. Як християни вони шанують Великдень, Різдво й інші релігійні дати.

Ассирійська кухня – одна з найдієтичніших у світі. Популярними є страви дірду (рисова каша на кислому молоці з вершковим маслом), джаджік (домашній сир із зеленню), долмат-д-тарпи (голубці з листя мати-й-мачухи), дорог (кисломолочний напій із зеленню). А ще люблять ласувати гичкою цукрового буряка, яку маринують.

«Весілля оплачує батько нареченого»

Одна знайома ось уже більше 10 років працює тамадою. Коли запитала, яке весілля запам’яталось найбільше, вона, не вагаючись й секунди, заявила: «Ассирійське! Це щось грандіозне!»

- Нема у нас довгих зустрічань. Все простіше – от десь чуємо, що у родині хороша дівчина на виданні – підшукуємо такого ж хлопця, — розповідає старійшина. – Особливо стараємось поєднати двох ассирійців, щоб своя кров продовжувалась у дітях. Нас чистокровних мало залишилось — зараз багато змішаних шлюбів.

Потім родина нареченого їде на оглядини. Щоб роздивитись дівчину, її стан, зазвичай просять принести води. Коли передає чашку, то має одну руку покласти на серце, мовляв, з найкращими намірами. Якщо сподобалась (особливо цінується, щоб вміла шити і смачно готувати), то домовляються про заручини.

У призначений день збираються в домі нареченої, і починаються жартівливі торги за неї. Розігрується ціла вистава, з піснями та віршами. Врешті-решт, сходяться на певній сумі, яку віддають татові дівчини за гарне виховання. Також подарунки вручають її брату (якщо нема рідного — двоюрідному) і дядьку.

Перед тим, як одягнути каблучку, при свідках запитують, чи згодна вийти заміж. Сама вона відповідь ніколи не дає, а передає це право батькам.

Весілля!!! Колись гуляли цілий тиждень, зараз – 2 дні. Свідків називають «кумами». Згодом саме вони і хреститимуть усіх дітей майбутнього подружжя. До речі, ця почесна місія незмінно передається з покоління в покоління.

На костюмі в молодого ззаду голками викладають три хрести, щоб під час вінчання відганяли нечисть.

- Наречена обов’язково має бути цнотливою, інколи навіть попередньо вимагають довідку від гінеколога, — наголошує чистокровна ассирійка Хана (Марія) Садаєва. – Дівчаток вчать берегти незайманість ще змалечку. Раніше, коли святкували тиждень, то наречену до себе на ніч брала кума – віддавали її законному чоловіку лише на сьомий день. На ранок збираються старші жінки, які мають засвідчити по простирадлу благочестивість дівчини. Якщо все добре, то дякують її батькам за гарне виховання.

- У нас повністю оплачує весілля батько нареченого, — продовжує дивувати Хана Григорівна. – Йому ж належать і гроші за перепій (називають сабахт), частину якого залишає собі, щоб відшкодувати витрати, інше – віддає молодятам.

Дарують гості (яких щонайменше 200 чоловік!) золото, але найчастіше – гроші. А тепер найцікавіше — суму або презент голосно оголошують і їх у спеціальний зошит записує обраний «касир» (аналогічно й на похоронах). Перед тим, як вручити сабахт, кожен повинен назвати імена свого батька і діда, щоб знати, з якого він роду.

- Якщо у когось на даний момент нема на подарунок, але до цього завжди приходили на похорон та весілля і давали гроші, то всі минулі внески додаються і зараховуються. І ще, щоб гість розраховував отримати не менше, коли вже одружуватиме своїх дітей, — розставляє крапки над «і» Хана. – У нас нема пустих конвертів – усе на виду.

Молодята не цілуються, і нема традиційного українського «Гірко!» В ассирійців це вважається неприпустимим соромом – перед старшими і батьками показувати любощі. Наречені майже не танцюють. Є лише один танок, під час якого їх… закидають (у прямому значенні цього слова) грошима!

- А музиканти такі хитрющі, знають, що все, що впаде на землю – піде до їхньої кишені, от і грають по 15 хвилин, — сміється співрозмовниця.

В кінці ритуальний танець «Сім кіл» – світло вимикається, всі беруться за руки, тримають по свічці і разом з молодятами, які ведуть, роблять сім кіл по залу.

«Ми віримо, що Ассирія відродиться...»

Таких патріотів, як ассирійці, годі й шукати. Держави не існує віки, а їм вдалось зберегти усі традиції і мову. У домі кожного на видному місці – національний прапор. У центрі золоте коло – сонце, яке обрамлює чотириконечна зірка (її кінці – ніби сторони світу). До кожного кута примикають три хвилясті лінії – головні річки Ассирії: Тигр (червоний колір), Євфрат (синій) і Заб (білий). Дехто з істориків вважає, що насправді вони символізують тернисті шляхи, який має пройти ассирійський народ, щоб, врешті-решт, повернутись і відродити свою Батьківщину. Таке пророцтво читаємо і у віршах однієї з їхніх поетес Марти Саркісової:

И все же я мечту лелею:
Настанет время, час пробьет -
Столицей новою Ниневии
Моя Ассирия взойдет!

А поки, як пише юна Ніна Крохмалюк:

Со всей культурой и любовью
Живем на родине чужой
И горды тем, что Украина
Народ наш приняла, как свой.


Источник: Вінницька обласна щотижнева газета "33 канал" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "
НА АССИРІЙСЬКОМУ ВЕСІЛЛІ МОЛОДЯТА НАВІТЬ НЕ ЦІЛУЮТЬСЯ, а під час танцю їх засипають грошима. Про екзотичні традиції однієї з найдавніших цивілізацій розповідають її нащадки, які живуть у Вінниці

"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 0
Новых вестей вчера: 24

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Винница



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта