Вибір позиції: між популізмом і відповідальністю : 605493 : Местные новости

Местные новости Львов : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Львов и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Вибір позиції: між популізмом і відповідальністю

Напередодні виборів активність більшості політиків значною мірою зводиться до обіцянок. Кожен кандидат приділяє величезну увагу розповідям про те, що саме він (чи вона) змінить у державі, економіці та суспільстві після того, як отримає посаду.
Такий стан справ сам по собі не є чимось негативним: ми ж бо обираємо не за гарні очі чи пишну косу, а виходячи з наших сподівань на майбутнє. І зрозуміло, що ті, хто бореться за наші голоси, намагаються чітко сформулювати, чого можуть очікувати від них громадяни, й донести цю інформацію до якнайбільшої аудиторії. Проблема в іншому – в кожній державі з розвиненою демократією обіцянки політиків обов’язково йдуть у парі з відповідальністю за взяті на себе зобов’язання. У нас, на жаль, це радше виняток, аніж правило.
У західних країнах із двопартійною системою відповідальність політика, так би мовити, стовідсоткова. У Великій Британії консерватори пильно стежать за помилками лейбористів, що перебувають при владі, й коли цих помилок набереться критична маса, цілком можуть змінити розстановку сил у Палаті громад (а оскільки йдеться про парламентську республіку, то в такий спосіб зміниться й виконавча вертикаль).
У США незадоволення політикою президента-республіканця Буша-молодшого привело до влади Барака Обаму, висуванця послідовних опонентів Республіканської партії – демократів. Там політики знають, що, по-перше, їхні обіцянки не забудуть, по-друге – виконання цих обіцянок контролюватимуть, і по-третє – в разі невідповідності обі­цяного й здійсненого громадяни оберуть їхніх опонентів.
А що відбувається в Україні? Складається враження, що більшість кандидатів питанням відповідальності не переймається взагалі. Інакше такого кричущого розходження між словами й справами просто не могло б виникнути.
І мова навіть не про аутсайдерів виборчих перегонів – їхня функція часто зводиться до того, аби, спалахнувши тимчасовою зіркою, хоч чимось запа­м’ятатися (чи, навпаки, як зірка, що до­тліває на політичному небосхилі, просто нагадати про себе). Що саме говорити – для них немає значення. Говорити – це в таких випадках єдина функція й мета усіх цих Богословських, Яценюків, Тігіпків, Симоненків тощо.
Але ж небажання відповідати за свої обіцянки притаманне й тим кандидатам, яких соціологи зараховують до низки фаворитів нинішніх президент­ських перегонів.
Скажімо, Віктор Янукович, одне з гасел якого ще п’ять років тому було “Тому що послідовний”, на жаль, саме послідовністю не радує своїх прихильників.
Перше, що відразу впадає у вічі, – це, звісно, обіцянки зробити російську мову другою державною. Головний регіонал фактично лише використовує цю тему для мобілізації власного електорату. Хоча б якихось кроків до зміни статусу російської “біло-блакитні” не робили навіть 2006 року, коли шляхом “перекупки” депутатів їм удалося розширити контрольовану коаліцію майже до конституційної більшості (а це – можливість унесення змін навіть до Основного закону).
Свіжіший приклад – це закон про зміну соціальних стандартів, що його “проштовхнули” ціною недієздатності парламенту, тиску на орган законодавчої влади й шантажу колег з інших фракцій. Тепер регіонали на кожному куті кричать, що вони ледь не одноосіб­но підвищили зарплати й пенсії. Але проблема в тому, що їхній лідер Віктор Янукович разом з усіма економістами з ПР упродовж року говорили лише про те, що в умовах кризи видатки держбюджету слід урізати. А тут – додаткові десятки мільйонів гривень витрат, шляхи пошуку яких ані “біло-блакитна” політична сила, ні її лідер не запропонували. Де ж послідовність?
Іще один претендент на вихід до другого туру найближчих виборів – Юлія Тимошенко – теж, на жаль, не може похвалитися відповідальністю за власні слова. І це при тому, що останніми роками вона має чи не найбільше важелів для втілення в життя своїх обіцянок, оскільки очолює виконавчу владу в державі.
Передусім, ідучи на чергові президентські вибори, їй слід було б згадати свою власну обіцянку зробити україн­ське військо контрактним уже 2009-го, яку лідерка БЮТ дала під час останньої парламентської кампанії. І пояснити, чому продовжують оголошувати обов’язкові призови, армії не вистачає грошей на заробітну плату контрактникам, підтримку військової техніки в боєздатному стані, проведення тактичних навчань, а подекуди навіть на харчування солдат.
Наприкінці 2007 року пані Тимошенко в ефірі одного з телеканалів заприсяглася подати у відставку, якщо протягом двох років усім, хто втратив внес­ки в Ощадбанку СРСР, не повернуть їхніх заощаджень. “Я знаю, що ми зможемо протягом двох років повернути громадянам гроші. Якщо не зможу повернути кошти протягом двох років, я, на відміну від наших чоловіків-полі­тиків, покладу заяву й піду з посади, тому що посади не потрібні, якщо ти не можеш обіцяне дати людям”, – сказала тоді нинішній прем’єр.
Ви отримали своє? Навіть за даними Кабміну, лише шести з половиною мільйонам вкладників видали по першій тисячі гривень (так званій “Юлиній тисячі”). Сама Ю. Тимошенко зізналася, що цю початкову виплату здійснили тільки кожному шостому з восьми громадян, які на них розраховували. Утім про взяте на себе зобов’язання піти у відставку прем’єр, очевидно, забула – і зараз на плакатах “Вона працює” можна знову прочитати обіцянку повернення внесків. Незважаючи на те, що Кабмін віддав менш ніж сім мільярдів від загальної суми 134 мільярди, його глава не лише не має наміру писати заяву про звільнення, а й продовжує “піаритися” на тій самій темі.
І схильність “забувати” щойно сказане “Леді Ю” демонструє не лише у спілкуванні з власними громадянами, а й на міжнародній арені, де тією чи іншою мірою представляє Українську Державу. У січні цього року прем’єр разом із Президентом і тодішнім спікером парламенту підписали лист до генерального секретаря НАТО із проханням залучити Україну до Плану дій про членство в Альянсі (ПДЧ). Але вже в лютому на Конференції з питань безпеки в Мюнхені Юлія Володимирівна замінила будь-яку конкретику стосовно вступу до НАТО абстрактними розмовами про необхідність вибудовування системи “європейської колективної безпеки” (відтоді глава уряду воліє обговорювати тему державної безпеки саме в такому формулюванні).
Якщо вже брати до уваги потенційних лідерів виборчих перегонів, то найвідповідальнішим серед них є діючий гарант. Незважаючи на спроби опонентів причепити на Віктора Ющенка ярлик слабкого політика. Бо вміння тримати слово – головна ознака політика-лідера.
Діючий президент щоразу з боєм відстоює власну позицію. Дотримується принципу єдиної державної мови – і досі наполягає на ньому (незважаючи на теоретичну ймовірність отримати підтримку російськомовного електорату, якби хоча б натякнув на шанс перегляду існуючого стану справ). Оголосив курс на інтеграцію до Євросоюзу та НАТО – і не відходить від нього (хоча більша “гнучкість” у цьому питанні могла б розширити коло його прихильників на Сході та Півдні країни). Така сама послідовність – у засадах поступового, реалістичного реформування Збройних сил (без популізму), відстоюванні ідеї планомірного розвитку національної економіки (без судомного ручного управління) й у багатьох інших питаннях.
Ба більше – Віктор Ющенко не лише намагається бути відповідальним полі­тиком. Уникаючи лицемірного загравання з виборцями, він заявляє, що має певні очікування й від своїх співвітчизників. “Коли я говорю про вибори, то це не тільки моя відповідальність як громадянина. Це відповідальність кожного з вас”, – сказав він, подаючи документи на реєстрацію кандидатом у Центр­виборчкомі. І додав: “Щоб потім ми не кусали собі лікті, чому в парламенті педофіли, вбивці, казнокради… Бо ви дали їм мандат!”
Звісно, за декілька виборчих циклів відповідальних політиків не виростити. Ще певний час вони залишатимуться для України винятковими, адже на Заході на створення системи відповідальної політики взагалі знадобилися сотні років. Проте саме вибори – єдиний метод “перевиховання” наших вождів. І лише навчившись голосувати не за міфічні “рейтинги” чи гарні обіцянки, а за реальні справи й чесну позицію, ми зуміємо змінити на краще їх – а отже, врешті-решт і власне життя.


Источник: ЛЬВІВСЬКА ГАЗЕТА | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Вибір позиції: між популізмом і відповідальністю"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 10
Новых вестей вчера: 19

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Львов



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта