МІЙ БРАТ - НЕ ШПІОН! - заявив Станіслав Крижанівський : 575586 : Местные новости

Местные новости Винница : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Винница и область : Последние новости > Местные новости
Подробно


МІЙ БРАТ - НЕ "ШПІОН"! - заявив Станіслав Крижанівський

Наш кореспондент побував у с. Безводному, що на Ямпільщині, де народився полковник СБУ, якого звинувачують у шпіонажі і тримають зараз у Лук’янівському СІЗО. Його арештували у стінах Генпрокуратури, куди він добровільно прийшов, офіційно повернувшись на Україну із Росії, де йому вручав нагороди сам Путін «за особливі заслуги»… Валентин Крижанівський вже встиг стати легендарною фігурою, огорнутою таємницями… Хто він, український Джеймс Бонд і наш земляк.

Три роки тому, у червні 2006-го полковник СБУ Валентин Крижанівський не зміг приїхати в рідне Безводне Ямпільського району на похорони мами. Точніше, він не знав про її смерть… Йому про це не сказали. Бо в той кризовий момент Валентин лежав у військовому госпіталі під охороною з простреленим плечем під час замаху на нього кілером.

З тих пір опального вінницького полковника ким тільки не вважали — шпигуном, політичним вигнанцем та втікачем, що рятував своє життя після стрімкої кар'єри в армії та спецслужбах у сусідній Росії. Його навіть подавали в розшук і він донедавна був у десятці найбільш розшукуваних Інтерполом українців! Також одного разу йому вдалось вийти на волю під заставу в розмірі 255 тисяч гривень. І коли наші спецслужби таки знайшли полковника у російській Твері, його довелось відпустити як іноземця з паспортом Російської Федерації... І про це знало все рідне село, бо розшукуваний Інтерполом Валентин спокійно працював у Москві, бачився там із ще одним відомим “біглим” вінничанином, колишнім міністром МВС генералом Білоконем і от-от мав повернутись додому на могили батьків, до сім'ї та в пошуках загубленої правди…

І в середині серпня сталась сенсація: молодший із братів Крижанівських приїхав поїздом Москва-Київ, але на кордоні в потязі розвідника в купе не знайшли... А він вже був в Україні, побачився в столиці з дружиною та синами, на Спаса в рідному Безводному поклав батькові та матері квіти на цвинтарі та випив за родинним столом у тітки Галини чарку вина за їхній упокій.

А після цього сам пішов у Генпрокуратуру на прийом до заступника прокурора України. Але за ним приїхав ОМОН у масках та з автоматами, і ось вже 14-ту добу наш земляк знаходиться під арештом у Лук'янівському СІЗО в очікуванні допитів та вирішення так чи інакше своєї нашумілої справи. Бо за останні роки чого тільки навколо прізвища цього 46-річного полковника не згадувалось — державні таємниці, продаж конфіскату до Китаю, зв’язок з кримінальними авторитетами і всемогутнім Прищем! Але Безводне і вся рідня Крижанівських найбільше не люблять те саме образливе прізвисько «шпіон», що приклеїлось до їхнього Валіка останніми роками.

Нагадаємо, що в 2006-му про історію нашого земляка навіть знімали кіно… Бо, як писали ЗМІ, «співробітник українських спецслужб (ГУР МО і СБУ) під глибоким прикриттям буцімто працював на російські розвідувальні органи». І саме вінничанина Крижанівського називали винуватцем третього за резонансом шпигунського скандалу в незалежній Україні: «Його можна поставити в один ряд з епопеєю майора держохорони Миколи Мельниченка і демаршем на початку 2004 року розвідника СБУ в Берліні генерала Валерія Кравченка».

Чим саме Валентин Крижанівський спричинив такий скандал? Своїм виступом, коли спростував факт отруєння Віктора Ющенка: «Зараз найреальніша версія – омолодження клітин з наступним вживанням спиртного й алергічною реакцією». І заявою про фальсифікацію Службою безпеки розслідування убивства журналіста Георгія Гонгадзе: «Ця «справа» стала для СБУ самоціллю, особливо, коли Ющенко прийшов до влади і пообіцяв Заходові знайти убивць журналіста. Я знаю, що тіло, яке чотири роки видають за труп Гонгадзе, не має до нього відношення».

Водночас в 2006-му Інтернет-видання поширювали діаметрально протилежну інформацію про нашого земляка:

«Экс-полковник СБУ Валентин Крыжановский, находящийся сейчас в розыске за совершение ряда тяжких преступлений, получил из рук президента России Владимира Путина гражданство РФ, - передавала «Трибуна». – Источник подчеркивает, что российское гражданство Крыжановским было именно получено, а не восстановлено, что, как указывает источник, является высшим признанием незаурядных заслуг иностранного гражданина в деле обеспечения обороноспособности и безопасности РФ.

Со слов источника, Валентин Крыжановский являлся глубоко законспирированным агентом российских спецслужб, по всей видимости ГРУ МО РФ, внедренным в систему ГУР МОУ, а позднее и в СБУ в начале 90-х не без помощи лиц, занимавших тогда высшие командные должности в украинских спецслужбах.

Известно, что сейчас некоторые из этих лиц занимают высокие выборные должности и пользуются неприкосновенностью от уголовного преследования. По всей видимости, в Украине развернется громкий скандал, связанный с расследованием деятельности иностранного шпиона и тех, кто способствовал его служебному продвижению, а также помог скрыться из страны».

А ще, як на замовлення, з Валентина Крижанівського був зліплений образ українського Джеймса Бонда – красеня та секретного агента! Бо в легенді Крижанівського тоді засвітились «…его разведывательно-диверсионная спецподготовка, джипы, пистолеты с патроном в патроннике в кармане гражданского пальто, владение многими языками и секретные миссии в Латинской Америке (друг и деловой партнер Крыжановского — Рыбак, моргая двумя глазами, когда-то рассказывал забавные истории из серии «ходили мы (с Валентином) походами»), и незаконная торговля компонентами ядерного оружия, и внедрение в ОПГ по заданию военной разведки (работа под прикрытием из серии «Донни Браско»). Мелькают в историях и роковые женщины, внесшие огромные суммы выкупа за Крыжановского. В общем, если кто не видел Валентина Крыжановского, то просто обязан его представить в образе то ли Клайва Оуэна, то ли Джонни Дэппа, то ли, на худой конец, Пирса Броснана, но никак не меньше».

Що ж у цій історії полковника з Безводного правда, а що вигадка? На жаль, поспілкуватись із нині затриманим Валентином Вікторовичем ще мінімум 46 діб до звільнення із Лук'янівського СІЗО буде неможливо. Зате його старший брат, теж військовий, полковник Станіслав має свою точку зору на події останніх років:

- Валік не «шпіон», як кажуть в селі — це 100%! Я відповідаю за свої слова, – сказав він. — Бо всі ці перипетії як брат і колишній військовий знаю достеменно. Скажу більше, я не хотів щоб Валік йшов після військової служби в СБУ. Бо на війні як на війні — чітко знаєш, де свої, де чужі… А тут!? Він був заступником голови СБУ по боротьбі з корупцією, і тоді служба через уповноважених підприємців реалізовувала так званий конфіскат — товари і матеріали. Але брат не мав до того ніякого відношення, лише за родом служби знав, хто, де і як буде проводити певні операції. І коли якийсь там метал вже через другого посередника потрапив у Китай, а гроші – 216 чи 316 тисяч доларів не надійшли на спецрахунок – стався скандал… Валік тоді розводив ці мости, повертав гроші, у нього був диктофонний запис розмови з продавцем того металу, але фрагмент бесіди потім, як спеціально, зник - і закрутилось…

- Може, йому не потрібно було йти на ту прес-конференцію, після якої в нього чотири рази стріляли?

- Так, не треба було йти, і повертатись нині в Україну також… Але це лише моя думка як старшого на 6 років брата. Бо він розумніший за мене і свою долю «кроїть» сам. Тоді він вийшов на пресу і наговорив багато чого. Після цього в нього стріляли, але прострелена шкіряна куртка зникла з міліції… На слідчих натиснули і я допоміг йому виїхати в Росію… Він не тікав! Просто ми відчули, що за кордоном зможемо врятувати його – сина тракториста - від переслідувань дуже високих чинів. Бо якби наш батько Віктор Леонідович, царство йому небесне, був хоча б секретарем райкому…

- А всі ці «бондівські» історії з джипами, пістолетами під пальто, знаннями іноземних мов та дружбою з кримінальними авторитетами?

- Валік у школі вчився дуже добре і без блату чи грошей сам вступив до військового училища, чудово стріляє, водить авто, майстер спорту, досконало знає три мови – особливо португальську, бо готувався до «роботи» в Латинській Америці — він спец вищого ґатунку…

А на джип він у суді показав усі документи, підтвердив усі свої доходи на його купівлю… До речі, він весь час (навіть в Росії) отримував українську пенсію полковника - і це ні для кого не секрет. І два пістолети під цивільним пальто він дійсно носив, бо мав би бути під охороною, але завжди від неї відмовлявся. До речі, мати Марія Афанасіївна їх бачила і нормально до цього ставилась — така в синів робота!

А щодо авторитетів, то всі їхні рухи завжди відслідковувались спецслужбами… Бо завтра хтось із них захоче продати зброю, наркотики чи атомну бомбу. Але щоб у нього були друзі з цього середовища?.. Знаєте, про Валіка дуже багато неправди і відвертої брехні було опубліковано останнім часом.

- І про російське громадянство з рук Путіна - це теж брехня?

- Громадянство Російської Федерації робив йому я, точніше, відновлював. Брат ніколи від нього не відмовлявся, і ми знали цю шпаринку в законі та використали її для отримання паспорта РФ. Путін тут ні до чого, бо Валік колись служив у роті розвідки генерала Лебедя. Але Лебедя вже немає і нам допомогли інші люди. Тому у брата на сьогодні два громадянства — Росії та України, і він 17 разів просив його допитати в посольстві України в Москві. Але це його прохання ніби не чули, тоді він вирішив у серпні повернутись додому, в Україну, щоб розставити в своїй історії всі крапки над «і»…

- Може, варто було це зробити після виборів?

- Він сказав, що ні… Бо це буде схоже на боягузтво. Ось вам і «шпіон»! Хіба шпигуни повертаються на Батьківщину?

Тому Валентин офіційно записався на прийом до заступника Генерального прокурора, але замість прокурора приїхав ОМОН в масках і суд 28 серпня вирішив тримати його під вартою 60 діб – до з'ясування всіх обставин.

- Ви за нього не боїтесь?

- Ні, він майстер спорту і знає чого хоче… Дружину його лякали не раз, пресували, брали з автоматами, але вона весь цей час залишалась у Києві з двома синами, двічі на місяць їздила до нього у Москву… Віта - з сусідньої Дзигівки, де ми вчились у школі. Познайомились вони, як це буває у селі – курсант Валік підвіз на мотоциклі та поцілував гарну дівчину на прощання. Відтоді вони разом… І я впевнений, що вже скоро ми всі зберемось у селі біля батьківської хати в Безводному і всі розмови навколо брата закінчаться, негідники отримають своє, а Валік, нарешті, з'єднається з сім'єю…


Источник: Вінницька обласна щотижнева газета "33 канал" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "
МІЙ БРАТ - НЕ "ШПІОН"! - заявив Станіслав Крижанівський

"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 22
Новых вестей вчера: 10

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Винница



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта