ОБСЯГИ БУДІВНИЦТВА СКОРОЧУВАТИМУТЬСЯ В ОБЛАСТІ Й НАДАЛІ : 571144 : Местные новости

Местные новости Винница : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Винница и область : Последние новости > Местные новости
Подробно


ОБСЯГИ БУДІВНИЦТВА СКОРОЧУВАТИМУТЬСЯ В ОБЛАСТІ Й НАДАЛІ

За 8 місяців цього року на Вінниччині збудовано наполовину менше житла, ніж торік. Область, яка ще донедавна утримувала першість за обсягами будівництва в Україні, відійшла на середні позиції. Про проблеми будівництва, про перспективи галузі — у розмові з генеральним директором концерну «Поділля», головою депутатської комісії обласної ради з питань будівництва Тимофієм Гіренком.

– На тлі кардинального спаду в будівельній галузі концерн «Поділля» нарощує обсяги. Чим це можна пояснити?

– Дійсно, в умовах фінансової кризи ми не зупинили жодного об’єкта. Навпаки, ми скоротили у два рази строки будівництва будинків за рахунок прискорення темпів. За 8 місяців цього року ввели в експлуатацію 30 тисяч квадратних метрів житла — 372 квартири. Це – на рівні збудованого за весь 2008 рік. 60 квартир з введених в експлуатацію вільні, і в даний час є у продажу у відділі реалізації концерну «Поділля». Наприкінці вересня введемо в експлуатацію 30-квартирний будинок на вулиці Пирогова. Там теж є вільні квартири. Окрім того, ми прийняли стратегічне рішення — до кінця цього року введемо в експлуатацію додатково 70 квартир. Тобто за підсумками 2009 року ми збудуємо на 30% більше, ніж торік. У Вінницькій області ми сьогодні єдині, хто будує на повну силу. Решта будівельних організацій або заморозили будівництво об’єктів, або працюють на рівні 15% своєї потужності. Ми сьогодні одночасно працюємо на 5 об’єктах, в яких 700 квартир.

– Тимофію Миколайовичу, поділіться секретом: за рахунок чого Вам вдалося не лише зберегти темпи будівництва, а ще й наростити їх?

– Ми будуємо власним коштом. Наприкінці 2008 року 70% будівельних організацій зупинили будівництво об’єктів. Іпотека завалилася. Кредити банки не надавали. Люди боялися вкладати власні кошти у будівництво. Ми і прийняли рішення будувати за кошти компанії. Але реалізацію квартир починали лише зі старту 70% готовності об’єкта для того, аби люди не боялися вкладати власні кошти. Окрема тема — якість нашого житла. Криза підвищила відповідальність. Ми сьогодні використовуємо матеріали найвищої якості — німецькі металопластикові вікна, німецьку або ізраїльську сантехніку, кожна квартира — з високоякісним індивідуальним опаленням. На будівництві використовуємо лише глиняну цеглу – екологічно чистий продукт. Робимо зовнішнє утеплення стін та утеплення внутрішньої кладки. Люди довіряють нам і відповідно ми продовжуємо будувати.

– На початку цього року уряд заявив, що допоможе добудувати за рахунок коштів держави об’єкти із 70-відсотковим ступенем готовності. У програму потрапили і 3 об’єкти концерну «Поділля». І раптом Ви приймаєте рішення не брати участі в програмі. Це здивувало багатьох. Чим Ви керувалися, коли вирішили не брати участі в програмі?

– На початку року було розпорядження Кабінету міністрів провести інвентаризацію житла щодо ступеня його готовності в області. На той час у нас було 3 об’єкти, які підпадали під категорію «70% готовності». Якби програма запрацювала, наприклад, у березні — був би сенс чекати на допомогу держави. Але програма не працює і досі. Тобто ми мали заморозити будівництво і чекати невідомо скільки. Ми прийняли рішення добудувати об’єкти власним коштом і на сьогодні вони всі введені в експлуатацію.

Взагалі-то, коли йшла мова про цю програму, я думав, що вона піде іншим шляхом, тобто, що кошти держави виділять з метою зменшення відсотків по кредитах у рамках іпотечних програм. Я завжди казав — забудовникам допомагати не потрібно, допомагати потрібно людям, щоб вони мали змогу придбати житло.

– Тимофію Миколайовичу, вже багато років Ваші програми супроводжує банк «Аркада». Сьогодні людина, що мріє придбати квартиру у будинках, які будує концерн «Поділля», не має для цього достатньо коштів. Чи може вона звернутися до банку «Аркада» за кредитом?

– З квітня цього року банк «Аркада» відновив програму кредитування у гривнях під 19% річних. Але це стосується лише 9-го мікрорайону Вишенька на вулиці Келецькій. Реалізацію квартир у мікрорайоні Поділля банк не супроводжує. Можна ще взяти кредити в «Ощадбанку» або «Укрексімбанку». Але там вже -26% річних. Відсотки по кредитах – взагалі болюча тема. Якщо сьогодні, наприклад, у Німеччині, Англії 1-2% кредитної ставки, а у США – 0%, то можна вести розмову про будівництво на іншому рівні. А у нас відсотки просто шалені. Якби сьогодні іпотека була під 15% річних у гривнях, то обсяги будівництва зросли б на 50%. І відповідно відрахування до бюджетів всіх рівнів зросли б суттєво. Тобто рецепт виходу з кризи у нас в руках. Але немає бажання певних кіл вирішувати це питання.

– Чи впливають коливання курсу долара на цінову політику концерну?

– Безумовно. 30% матеріалів, які використовуються в будівництві– імпортні, тому при зростанні курсу іноземної валюти зростає і їхня вартість.

Але ми реалізуємо квартири у гривнях і за півтора останніх роки не піднімали вартість квадратного метра. Але будівництво дорожчає щомісяця на 1,5%. Я маю на увазі його складові – пально-мастильні матеріали, енергоносії, курс іноземної валюти… Тому вартість квадратного метра дорожчатиме. За моїм прогнозом — до 6000 гривень за квадратний метр до кінця цього року. Сьогодні собівартість квадратного метра у Вінниці — 5300-5600 гривень з урахуванням інвестицій. Якщо житло пропонують за меншу ціну, це повинно насторожити людину. Або тут якість сумнівна, або житло – демпінгове, тобто нижче за собівартість. Це, як ви розумієте, нереально, тобто ризик придбати житло лише на папері — максимальний. Друга проблема — земельні ділянки. Будівельна палата ще декілька років тому підготувала законопроект, суть якого у створенні реєстру забудовників України, які працюють у будівництві багато років. І що Ви думаєте — проект успішно завалили. Сьогодні земельну ділянку можуть продати фізичній особі з метою будівництва багатоповерхового будинку. Звідки ця людина візьме кошти на таке будівництво? А я скажу Вам — вона прийде і пропонуватиме придбати землю забудовникам. А її дохід ляже вартістю квадратного метра на плечі тих, хто купуватиме квартири, які побудують на цьому місці.

– Цього року забудовники області побудували у 2 рази менше житла, ніж торік. А що очікувати надалі?

– Ситуація буде ще складнішою. Сьогодні собівартість будівництва дорівнює ціні продажу, тобто рентабельність близька до нуля. Тому з будівельного ринку йдуть ті, хто будував і мав намір розпочати будівництво нових об’єктів. Невигідно. Ті, хто має гроші, покладуть їх в банк і будуть отримувати відсотки, вищі за відсотки рентабельності у будівництві. Що і відбувається. Або починають діяльність в іншій галузі, де дохід вищий, ніж у будівництві. Сьогодні будують лише фанати своєї справи, які віддали будівництву багато років життя. Чи довго так буде, на одному ентузіазмі ? Думаю, що ні. Тому прогноз невтішний — житло дорожчатиме, а будувати будуть значно менше.

– Як можна сьогодні здешевити вартість житла?

– Лише за участю держави. Сьогодні на будівництво просто тисне прес інвестицій, страхувань різних видів, технічних умов, дозволів, прокладання газогонів, будівництво пожежних депо, шкіл, садочків. Всі ці моменти потім падають на плечі покупця квартири у вигляді її ціни. Сьогодні якщо всі ці нашарування зняти – ціна квадратного метра суттєво зменшиться. Другий шлях здешевлення — дешеві кредитні ресурси. Якби всі ці чинники врахувати, житло стало б доступнішим, економіка запрацювала б на половину ефективніше, збільшилися б суттєво нарахування до бюджетів — тобто запрацював би економічний ланцюжок.

– Тимофію Миколайовичу, а як щодо школи та дитячого садочка, які Ви планували будувати у мікрорайоні Поділля?

– Будуть і школа, і дитячий садочок. Ми вже приступили до будівництва фундаменту садочка на 280 місць. За рік –півтора здамо його в експлуатацію. Школу будуватимемо ближче до завершення будівництва мікрорайону, тобто за декілька років. Свої зобов’язання перед містом виконаємо.

– Тимофію Миколайовичу, якою потрібно бути людиною, щоб потрапити до Вас в команду?

– При виборі працівника я керуюсь двома якостями — професіоналізмом і порядністю людини. Якщо одного з цих чинників у людини немає — нам не по дорозі.


Источник: Вінницька обласна щотижнева газета "33 канал" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "
ОБСЯГИ БУДІВНИЦТВА СКОРОЧУВАТИМУТЬСЯ В ОБЛАСТІ Й НАДАЛІ

"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 11
Новых вестей вчера: 10

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Винница



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта