РIЧКА - НАША, РИБА - ВАША ЧИ НАВПАКИ? : 556908 : Местные новости

Местные новости Винница : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Винница и область : Последние новости > Местные новости
Подробно


РIЧКА - НАША, РИБА - ВАША ЧИ НАВПАКИ?

До редакції «33-го каналу» надійшов лист із села Крутогорб, що у Гайсинському районі.

В листі було викладено своє бачення ситуації стосовно Дмитренківського водосховища, яке розміщене на території їхнього села. Три роки тому, згідно з договором, це водосховище було віддане у використання Басейновим управлінням водними ресурсами приватному підприємству «Бук-2007», яке належить М. Харченку.

Аби вислухати всі сторони конфлікту, журналіст газети виїхав на місце подій. Спочатку звернувся до автора листа, якого той надіслав прокурору області та редакції газети «33-й канал», – С. Шейгородського. Однак той заявив, що листа цього він не писав. Та все ж журналіст поставив усі запитання, які були висвітлені в листі, орендареві Дмитренківського водосховища М. Харченку.

– Ви дійсно взяли в оренду, правильніше, у режимне використання, 420 га Дмитренківського водосховища без технічної документації, яку мало виготовити Басейнове управління водними ресурсами, котре є його балансоутримувачем, як це пишуть ваші опоненти?

– Всі документи щодо використання укладені згідно з чинним законодавством. За все інше – відповідає власник. А він, як відомо, є державною структурою. Скажіть, якщо ви винаймете квартиру, платите за неї, а в цей час у БТІ виникнуть проблеми із господарем, ви будете в цьому хоч якось винні? Ми щомісячно сплачуємо встановлену оренду. Басейнове управління вирішило, щоб ці кошти йшли на їхній рахунок на виготовлення саме цієї документації.

– Автори листа повідомляють, що вони не можуть ловити рибу, бо ціна квитка – 30 грн.

– Для жителів всіх сіл, що розміщені біля водосховища, на їхній території вилов риби вудочкою – безкоштовний.

Для приїжджих – дійсно становить 30 грн. на добу. До речі, ці розцінки найнижчі в області, бо є і по 80 грн.

Зрозумійте, ми вклали в це водосховище величезні кошти. Лише на зариблення мальком пішло півмільйона. А щоб мати результат – треба рибу охороняти. Це ж прописна істина.

– Автори листа стверджують, що ваші охоронці ведуть себе зухвало, погрожують людям, топлять їхні човни, нищать снасті...

– Знаєте, я переконаний, що людей підбурює місцева мафія браконьєрів. Адже вона існує тут вже десятиліттями. Біля цього водоймища «паслися» всі кому не лінь. Ви ж знаєте, як воно, коли майно державне, воно як нічийне. Недаремно попередній власник, а це було комунальне підприємство Гайсинської райради, мав боргів на мільйон... А ми всі ці борги погасили, оренду платимо, але і зариблену водойму охороняємо. Щодня знаходимо кілометри браконьєрських сіток та конфісковуємо незаконно виловленої риби 300-400 кг. Кому із браконьєрів це сподобається, хто готовий ось так добровільно відмовитись від золотої жили, з якої роками крав? Ось і виходить, що крайні ті, хто наводить порядок. Повірте, я вже стільки поклав сюди сил і здоров’я, що якби не вкладені кошти, давно вже плюнув би на це. Тут йде елементарне підбурювання людей купкою організаторів, які жили, а тому й далі хочуть жити за принципом: річка ваша – риба наша.

– У листі до редакції написано: «Нещодавно стався зовсім жахливий випадок: охоронники цього підприємства напали та побили інваліда ІІ групи, який з вудочкою рибалив у себе під городом». «Мого зятя ледь не побили... Якби я вчасно не прибіг на крик – не знаю, що могло б статися, – переповідає тесть потерпілого Анатолій Лисий. – Охоронники на моєму ж городі шарпали мене за барки, а наступного дня ще й заяву в міліцію на нас написали». Як ви прокоментуєте ці твердження?

– Нікого ми навіть пальцем не торкнули, – приєднується до розмови Олександр Маруняк, охоронник, який тоді був на зміні. – Це було десь о пів на дванадцяту ночі. А вночі ми забороняємо ловити рибу. Я з напарником черговий раз курсував берегом. Тут запримітили, що хтось рибалить, але темно, не видно. Під’їжджаємо ближче, а він тікає в город, у кукурудзу. Я його гукаю, щоб почекав, але марно. Ми вирішили: якщо тікає, значить, браконьєр. Вийшли на берег, підсвітили ліхтариком – бачимо, вудка, то й вже не стали чіпати хлопця. Аж тут дядько якийсь вибігає і з кулаками на мене, мовляв, що я тут на чужому городі роблю. Жінка його прибігла, стала заспокоювати, але він ще й на неї налетів. Потім погрози у наш бік пішли... Бачимо, що справа погана, розвернулися та й пішли. А наступного дня звернулися в міліцію, бо у нас сім’ї, діти. Як не ми, то вони можуть постраждати – хто знає, чи серйозні були ті погрози, адже цей чоловік – міліціонер у відставці.

– Жителі села в листі пишуть, що навіть із наметом відпочивати на березі не дозволяєте, прикриваючись боротьбою із браконьєрами.

– Прибережна зона – 367 га, – продовжує М. Харченко. – Ми відповідаємо за її утримання у належному стані, але відпочиваючих не виганяємо. Проблема насправді не у ціні і не у наметах. Тут мало хто рибалить на вудку. В селі налагоджена ціла контрабандна структура. Ми з нею боремося, а вони підбурюють людей. Одним з «революціонерів» є всім відомий Сергій. З його брата Віктора у минулому році судом за браконьєрство було стягнуто штраф у розмірі 2,5 тис. грн. Такі «ображені» і пишуть скрізь.

– Жителі села пишуть, що ви самовільно захопили територію на березі водосховища. Огородили її та збудували дерев’яний причал для своїх човнів, які курсують водосховищем навіть у нерест. Про самозахват землі на березі складений відповідний акт Гайсинською земельною інспекцією?

– Цей причал був збудований ще до нас. Його нам передали в оренду разом із іншим державним майном та ресурсами. Ми його облагородили та реконструювали. Ось і все. Ви бачите, як хтось детально і зі знанням справи видає бажане за дійсне. Скажіть, який інтерес раптом у одного із мерів міст, який ніякого стосунку не має до справи, ставати на захист любителів риболовлі? Та тому, що у непрозорій схемі, яка існувала до цього у його команди та безпосередньо у нього, був неабиякий інтерес. «Наліво» йшли ніким не обліковані сотні тонн риби. А чому, цікаво, ніхто не підбурював рибалок, коли держава у це водосховище вкладала сотні тисяч, а отримувала збитки? Невже тоді ніхто не бачив цих масових незаконних виловів? Не бачили, бо браконьєри крали, а деякі їм потурали...

Заступник начальника Державного управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства у Вінницькій області Валерій Лавренчук коментує ситуацію так: «Для ПП «Бук-2007» Київським аграрним університетом розроблений режим на 10-річний термін. Умовами режиму передбачено зариблення та вилов риби для комерційних потреб. Користувач сам врегульовує любительське рибальство, на власний розсуд встановлює плату за вилов риби. На сьогоднішній день офіційних скарг на це підприємство не надходило».

Поставити всі крапки над «і» рибалки села Крутогорб Гайсинського району вирішили на колективних зборах, куди запросили голову сільської ради Світлану Кондратюк, заступника голови райдержадміністрації Олександра Артеменка та власника ПП «Бук-2007» М. Харченка. В присутності мешканців Крутогорба Микола Харченко ще раз пояснив, що всі дії його підприємства здійснювались у рамках чинного законодавства. Що підприємство, вирощуючи рибу, несе поки що тільки затрати, але водночас допомагає сільським громадам у вирішенні їхніх проблем. Так, за цих 2 роки ПП «Бук-2007» надало фінансової допомоги 40 тис. грн. на дитячий садок, 3 тис. на церкву, вручено музичний центр місцевій школі, допомогли у виготовленні документації на газ. Мабуть, ця неоголошена війна таки добряче вдарила по його нервах, бо саме тут чоловік заявив, що ПП «Бук-2007» продане, а отже режимне використання річки передане іншим власникам, прізвища яких Микола Григорович так і не назвав: «Якщо нові власники матимуть бажання, то з вами зустрінуться».

Але збори на цьому не закінчилися. Одноголосно було обрано ініціативну групу, до якої, зокрема, увійшли Сергій Шейгородський та Анатолій Лисий. Ці люди заявили, що за підтримки мера Ладижина В. Коломєйцева вони ще рішучіше будуть боротись за свої права. (На цих зборах був присутній заступник мера м. Ладижина Володимир Філін, хоча територія села належить Гайсинській районній раді).

Громада вирішила офіційно звертатися до Держрибінспекції, екологічних служб, обласної санепідемстанції, аби забрати режимне використання у теперішніх власників річки. Якщо їхні заяви будуть проігноровані, протестуючі заявили, що поїдуть із вимогами до Кабміну.


Источник: Вінницька обласна щотижнева газета "33 канал" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "
РIЧКА - НАША, РИБА - ВАША ЧИ НАВПАКИ?

"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 6
Новых вестей вчера: 17

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Октябрь 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Винница



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта