Схвалено міську Програму протидії туберкульозу : 555269 : Местные новости

Местные новости Винница : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Винница и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Схвалено міську Програму протидії туберкульозу

Схвалено міську Програму протидії туберкульозу

13 серпня на засіданні виконкому міської ради була схвалена Програма протидії захворюваності на туберкульоз у Вінниці на 2010-2011 роки.
За даними міського управління охорони здоров'я, у Вінниці протягом 2008 року захворюваність на туберкульоз зросла на 17,7% і складає 42,7 на 100 тис. нас. Зріс рівень захворюваності активним туберкульозом, туберкульозом органів дихання та позалегеневим туберкульозом.
Туберкульоз набуває агресивного характеру, на 60 % збільшилась кількість виявлених випадків деструктивних форм і особливо серед осіб із груп ризику. Це контингент загальної мережі, який весь час повинен бути в зоні підвищеної уваги, оскільки ці громадяни в 2-5 разів частіше хворіють на туберкульоз ніж решта населення (хворі цукровим діабетом, виразковою хворобою, з легеневою патологією, наркомани та особи з хронічним алкоголізмом).
Протягом останніх років зросла кількість захворілих серед студентів (з 8 до 12 випадків), підлітків (з 2 до 4 випадків) та дітей. «Вікова структура захворюваності має хвилеподібний характер з піком у 18-50 років, тобто туберкульоз можна, певною мірою, називати руйнівником трудового потенціалу нашої держави», - розповідає заступник начальника управління охорони здоров'я міської ради Надія Марусяк. - Тому сьогодні боротьба з цим захворюванням і його профілактика залишаються найбільш пріоритетною і соціально значущою проблемою. Проте саме недостатній рівень здійснення профілактичних заходів викликає занепокоєння».
Проблемою залишається виявлення дитячого туберкульозу. На фоні зростання тубінфікованості відмічається невпинно зростання кількості відмов від проведення вакцинації та ревакцинації дітей проти туберкульозу. Так, якщо за 2008 рік зареєстровано 366 відмов від вакцинації БЦЖ, то за поточний період року вже понад 300, тобто є ймовірність, що до кінця року їх кількість подвоїться.
Разом з тим, різко збільшується кількість відмовників від реакції Манту: якщо в 2007 році вони складали 25 % від загальної кількості підлягаючих, то в минулому році - 33,5 %. На сьогодні вже зареєстровано близько 17 тис. відмовників.
На думку міського голови Володимира Гройсмана, дітей у яких реакція на туберкульоз дала позитивний результат необхідно дообстежувати у дитячих поліклініках, а не направляти на проведення діагности у обласний тубдиспансер, де маленькі діти сидять у чергах з тубінфікованими. Адже часто саме через таку необхідність батьки відмовляються від реакції Манту. Наразі це питання знаходиться у розробці міського управління охорони здоров'я.
Незважаючи на високі показники охоплення дорослого населення міста флюорографічними оглядами, ефективність цього заходу залишається недостатньою, питома вага хворих, виявлених при профогляді, залишається майже на одному рівні: 2009 рік - 45,8 % (38 чол.), 2008 рік - 49 % (73 чол.). «Перш за все це пов'язано з низькою настороженістю до даної патології у лікарів загальної мережі та як результат цього - недовиявлення хворих, - каже Надія Марусяк. - Крім цього, потребує заміни значна частина флюорографічної техніки, оскільки у 80% вона практично використала вже свій ресур».
В Україні розроблена концепція нової Національної програми боротьби з туберкульозом, яка базується на DOTS - стратегії. З 1-го січня 2007 року відповідно до наказу МОЗ України № 610 від 15.11.06 р. дана система працює і в місті Вінниці, в основу якої для діагностики покладено мікроскопічні дослідження мокроти в осіб з підозрою на туберкульоз. Відповідно до концепції в 2008 році при ЛПЗ міста створені пункти збору мокротиння проте свою функцію вони виконують вкрай недостатньо так як має місце низький відсоток виявлення мікобактерій туберкульозу в мокроті. Така ситуація свідчить про низьку кваліфікацію лаборантів і потребує підвищення їх кваліфікаційного рівня.
Як лікувальна так і консультативна фтизіатрична допомога жителям міста Вінниці надається ОТД № 2, відповідно є розуміння і тісна щоденна співпраця з ЛПЗ міста та значна допомога в організаційно-методичній роботі. За кожним лікувально-профілактичним закладом міста закріплені фтизіатри-куратори, які згідно графіку проводять консультативну та лікувальну роботу на поліклінічному прийомі та вчасно з фахівцями СЕС відвідують туберкульозні вогнища, проводять відповідну санітарно-просвітню, епідеміологічну та лікувальну роботу.
Враховуючи, що у 80 % випадків рентген апаратура вичерпала свій резерв, протягом 2007-2008 років за рахунок міського бюджету було придбано 4 рентгенівських діагностичних комплекси на суму 1 940 тис. грн., з державного бюджету - 1 рентгенівський апарат вартістю 301 тис. 950 грн.
Щодо санаторно-курортного оздоровлення даної категорії хворих, то в 2008 році оздоровлено 370 осіб із них 81 дитина, проте недостатньо здійснюються оздоровчі заходи у вогнищах серед контактних дітей. Відсоток ізольованих з вогнищ становить в середньому біля 25 %.
Враховуючи відсутність дієвої законодавчої бази, координації дій закладів та установ різного підпорядкування, малоефективними є заходи з обстеження і лікування асоціальних елементів і осіб, які звільняються з закладів пенітенціарної системи.
Програмою протидії захворюваності на туберкульоз передбачено ряд заходів, які мають покращити ситуацію в місті, а саме: забезпечити 100 % триразове дослідження харкотиння у хворих з сигнальними ознаками туберкульозу; в усіх лабораторіях лікувально-профілактичних закладів міста покращити якість лабораторної діагностики щодо виявлення кислотостійких бактерій в біологічних середовищах; посилити контроль з боку педіатрів і лікарів підліткових кабінетів за відбором і направленням підлягаючих контингентів дітей та підлітків з позитивними результатами туберкулінових проб на консультацію до фтизіатра з послідуючим контролем результатів їх обстежень; вжити всіх заходів по максимальному охопленню туберкулінодіагностикою дітей віком до 15 років; забезпечити лікувально-профілактичні заклади достатньою кількістю туберкуліну і одноразових шприців для проведення туберкулінодіагностики; здійснювати суворий контроль за своєчасністю госпіталізації хворих з відкритою формою туберкульозу та направлення дітей із туберкульозних вогнищ у загальнодержавні та місцеві санаторії.
Довідка: За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), у світі щороку реєструється 8,9 мільйона хворих на туберкульоз, від якого помирає 1,7 мільйона осіб тобто кожен п'ятий. Загальна кількість людей, які страждають від туберкульозу, становить 50-60 мільйонів. Ця хвороба на сьогодні є найпоширенішою інфекційною хворобою, спричиняючи високу тимчасову втрату працездатності. Вона вимагає тривалого комплексного лікування та реабілітації хворих і займає перше місце у структурі смертності від інфекційних та паразитарних хвороб.
Епідемія туберкульозу в Україні розпочалася у 1995 році. Щогодини реєструється чотири нових випадки захворювання та один випадок смерті. Протягом останніх 15 років показник захворюваності на туберкульоз збільшився у 2,4 рази, причому захворюваність із бактеріовиділенням зросла на 62%. Така ситуація зумовлена соціально-економічними та медичними факторами, зокрема зниженням рівня життя населення та наявністю значної кількості хворих осіб, що перебувають у місцях позбавлення волі, недостатнім фінансуванням протитуберкульозних заходів, нестачею кваліфікованих медичних працівників, поширенням хіміорезистентного туберкульозу та ВІЛ-інфекції.
Рівень мультирезистентності становить в Україні 10 відсотків кількості нових випадків захворювання і 30 відсотків кількості рецидивів.
До погіршення становища призводить епідемія ВІЛ/СНІДу. Понад 30 відсотків ВІЛ-інфікованих хворіє на туберкульоз, близько 40 відсотків з числа хворих на СНІД від нього помирає. Ця проблема набуває актуальності і стає важкою в плані виліковування.
Управління у справах ЗМІ та зв'язків з громадськістю міської ради т. 59-50-66, 59-53-10, 59-51-85


Источник: Офіційний сайт Вінницької міської ради | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Схвалено міську Програму протидії туберкульозу"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 6
Новых вестей вчера: 17

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Октябрь 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Винница



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта