ГРОМАДЯНИН США МИХАЙЛО КОГАН РОЗШУКУЄ РОДИЧІВ НА ВІННИЧЧИНІ. Островські (Мучники) або Крейгмани та ті, хто знав про них, - відгукніться : 552342 : Местные новости

Местные новости Винница : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Винница и область : Последние новости > Местные новости
Подробно


ГРОМАДЯНИН США МИХАЙЛО КОГАН РОЗШУКУЄ РОДИЧІВ НА ВІННИЧЧИНІ. Островські (Мучники) або Крейгмани та ті, хто знав про них, - відгукніться

Добрі відомості діяльності соціальної мережі «Жди меня» розлетілись вже по всьому світі.

Наша газета як офіційний представник телепрограми у Вінницькій області також підтримує зв’язок з міжнародною мережею. Через вінницького ветерана міліції Андрія Поповича до нас звернувся громадянин США Михайло Коган, який шукає своїх родичів-євреїв на Вінниччині. Подаємо лист Андрія Поповича зі скороченням.

«По обличчю та голосу чоловіка, який підійшов до мене, я зрозумів, що то був єврей Михайло Коган, який проживав колись у місті Бершаді. Коган розповів, що неодноразово бував у Хмільнику, бо там народився. Там жив також інший родич – Янкель Островський. Він і розповідав колись ще малому Когану, як родина Янкеля в 1942-1943 роках переховувалася від німецьких окупантів у домі моєї родини в селі Олександрівка Літинського району, – пише Андрій Попович. — Більшість часу багатодітна їхня сім’я знаходилась у нашій бідненькій хатині край села, біля заболоченого озера.

Коган сказав, що вже тридцять років є громадянином США і постійно там проживає. На схилі літ жага відвідати Україну змусила його приїхати сюди, щоб вклонитись праху предків. Побував у Києві, Бершаді, Бердичеві і Хмільнику. Але ні адресне бюро, ні чиновники, ні міжнародні організації Червоного Хреста нічим не порадували. На жаль, нікого із дорогих серцю людей він не знайшов.

Почуте колись від Янкеля Островського Коган майже дослівно переповідає. Родич Михайла Крейган Лібер зі своєю дружиною Сарою та дітьми приїхали в моє рідне село Олександрівку на початку 1942 року. З ними був Янкель Островський, сім’ю якого фізично знищили фашисти восени 1941 року. Він уберігся, бо не був удома.

В кінці травня 1942 року до нас додому прийшло два чоловіки і попросили дозволу жити як біженці. Один з них назвався Яновом Островським. Заробляв на життя пошиттям взуття. Мама погодилась прийняти Янова, щоб хоч трохи допомагав сім’ї заробленими харчами і взуттям.

Другий чоловік назвався Лібером Крейгманом, кравцем. Він сказав, що його дружина Сара з трьома неповнолітніми дітьми ще з початку 1942 року переховуються від фашистів у селі. Він, так як і вона, вдень за поріг не виходить.

Моя мама знала жахливі чутки, що тих, хто переховує біженців, фашисти розстрілюють, а їхні домівки спалюють. Вже двічі були такі облави в селі. Ходили дворами та забирали всю живність та теплий одяг. Але все ж прийняла біженців у своєму сараї.

У кінці липня 1942 року моя мама прийшла додому з роботи і вже готувалась до сну. З маленькою донею Марусею вона вийшла надвір. У вечірній тиші почула торохтіння возів і незрозумілий галас. Матір відправила дочку Ксеню до Лібера та Янкеля, аби повідомити їм, що в селі облава. Біля нашої домівки зупинилась підвода і ринули у двір німці з поліцаями. Враз бабахнули два постріли вслід Ксені. Якийсь поліцай грубо вилаявся, сказав, що то побіг собака. Обійшли з ліхтарями навкруг хати і всередині все переглянули. Але, окрім голих стін, нічого не побачили і попрямували до своєї підводи.

Біля хати Лібера Ксеня крикнула одне слово: «Облава!» — і залягла в картоплинні. Лібер наказав дружині Сарі та дітям тікати. Та щойно жінка вибігла — назустріч їхала підвода з поліцаями. Втікачів схопили та почали жорстоко бити. Жахливі крики бранців і брутальна лайка поліцаїв ще довго розривали нічну тишу. Мама колихала на руках Марусю і, здригаючись всім тілом, теж кричала.

Через три доби ввечері в нашу домівку повернулись змучені спрагою і горем Лібер з Янкелем. Не кажучи ні слова, вони жадібно припали до відра з водою. Напившись, Лібер впав на підлогу і заридав. Він втратив і Сару, і трьох дітей.

Через тиждень Янкель забрав свої речі і зник із села. Лібер продовжував жити у нас і працювати до початку 1944 року. А на початку різдвяних свят 1944 року Лібер забрав речі й пішов від нас. Ніхто не насмілився запитати, чого і куди він йде. Лише в квітні 1947 року він з’явився в нашому селі знову і завітав до нас. Розповів, що Янкель Островський одружився з козачкою з Кубані і має аж трьох дівчаток. Живе він поки що в Хмільнику, але збирається виїжджати на Кубань та працювати там на взуттєвій фабриці. Лібер теж одружився і має двох близнят-дівчаток. Єврейська громада міста Хмільник обрала його своїм духовним наставником. Адресу Лібера Крейгмана я запам’ятав і двічі побував у нього дома.

Під час нашої розмови я зізнався Михайлу Когану, що познайомився з ним ще в березні голодного 1947 року. Але він мене, хлопчика, напевно, не пам’ятає. Тоді я прийшов до Лібера за одягом, який він нам пошив. Той відрекомендував мене Михайлу як сина тієї сільської жінки, котра прихистила його з сім’єю і Янкеля в часи фашистського лихоліття. Я пообіцяв Михайлу Когану дізнатися адреси сімей Лібера Крейгмана та Янова Островського. Коган сказав, що він ще трохи побуде в Україні й поїде додому в Америку.

Після тієї зустрічі Коган мені зателефонував. Я розповів йому, що дружина Лібера Крейгмана Ріва жива і після смерті чоловіка виїхала з донькою Фаїною в Ізраїль. Друга донька виїхала в Прибалтику, там вийшла заміж і з сім’єю також виїхала в Ізраїль. Островський Янкель з дружиною-козачкою виїхав на Кубань, а згодом переїхав в Одесу з дружиною та двома доньками. Але дані ці неперевірені.

Тепер я звертаюсь до місцевої преси. Дуже вас прошу, шановні читачі газети «33-й канал», якщо у когось будуть якісь відомості про рідню Островських (Мучника) Янова (Янкеля) або Крейгманів, прошу повідомити в редакцію. Там є моя адреса.

З повагою, ветеран міліції Андрій Володимирович Попович»


Источник: Вінницька обласна щотижнева газета "33 канал" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "
ГРОМАДЯНИН США МИХАЙЛО КОГАН РОЗШУКУЄ РОДИЧІВ НА ВІННИЧЧИНІ. Островські (Мучники) або Крейгмани та ті, хто знав про них, - відгукніться

"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 6
Новых вестей вчера: 17

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Октябрь 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Винница



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта