Чим нас захоплює “Доктор Гаус”? : 545448 : Здоровье

Здоровье Львов : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Львов и область : Последние новости > Здоровье
Подробно

Чим нас захоплює “Доктор Гаус”?

Медичний детектив “Доктор Гаус” стартував на СТБ 7 грудня 2008 року і відразу отримав широкий резонанс. Проте ставлення до цього серіалу в суспільстві різко розділилось. Якщо одні глядачі з нетерпінням очікували кожної нової серії і жваво обговорювали всі перипетії, то інші вважали його висмоктаним із пальця і не вартим уваги.
Популярний серіал про лікаря Гауса викликає не лише глядацький інтерес, а й чимало суперечок. Корисний він чи шкідливий? Фантастичний чи правдивий? Чи трапляється таке в реальній лікарській практиці? До якого жанру можна його зарахувати: до фантастики, комедії, драми чи трагедії?
“Газету” зацікавило, а як ставляться до “Доктора Гауса” працівники медичної галузі? Що про нього думають лікарі? Що корисного чи шкідливого вони вбачають у перегляді серіалу? Пропонуємо вашій увазі підсумки нашого опитування.
Забагато фантазій?
Ігор Вітвіцький,
завідувач проктологічного відділення Львівської обласної клінічної лікарні, головний позаштатний хірург-проктолог ГУОЗ ЛОДА :
– На серіал про лікаря Гауса дивлюся радше як на художню вигадку. З професійного погляду, як на мене, там забагато фантазій. На мій погляд, інший серіал про лікарів – “Чиказька надія” – реалістичніший, життєвий. У цьому випадку трохи медицини, трохи людських стосунків, ситуацій, амбіцій – і блискуча гра акторів. Добре, що роботу лікаря в “Докторі Гаусі” показано у всій її складності. Однак методи їхньої роботи, а особливо діагностики захворювань, майже неприйнятні. Лікар у серіалі – і хірург, й інфекціоніст, і невропатолог тощо. У житті так не буває.
Молоді, напевне, подобається головний герой фільму – екстравагантна, непересічна людина. Ніби в бойовику – сам собі випускає сечу катетором. Хоча для фахівців, які добре знають анатомію людського тіла, в цьому немає нічого незвичного: коли свого часу йшов на операцію, то сам промивав собі шлунок за допомогою зонда.
Щодо жанру, то це не драма, не комедія, радше із серії “очевидне-неймовірне”. Ну, хіба лікар має час ходити по будинках своїх пацієнтів і оглядати, як вони живуть?!
З іншого боку, до плюсів зарахував би те, що фільм під­німає авторитет лікаря в суспільстві, чого в Україні бракує. Натомість глядачам також нагадують про необхідність серйозніше ставитися до свого здоров’я.
Загалом, гадаю, це непорожній фільм. Він розповідає багато цікавого, в тому числі про те, які ми ще слабкі в цьому світі.
Значна частина людей мало розуміє, про що йдеться у фільмі
Василь Новак,
директор Інституту патології крові та трансфузіонної медицини АМН України, завідувач кафедри гематології та трансфузіології, професор:
– Мій п’ятирічний онук час­то каже: “Давай дивитися “Доктора Гауса”!”. Майстерно побудований сценарій захоплює і дітей, і дорослих. Серіал порушує проблему медицини взагалі, однак показує систему дещо хаотично й нереалістично. З іншого боку, там порушують питання діагностики окремих проблемних захворювань. У серіалі можна побачити порядок і рівень діагностики, високий клас апаратури, за допомогою якої її виконують.
Колись у нас таким був кіномеханік широкого профілю – оце можна сказати й про доктора Гауса. В усьому він розбирається, все вирішує... У серіалі показують, що одна людина здатна зробити все. Але не можна бути універсальним лікарем. Натомість Гаус робить і комп’ютерну томографію, він же йде на операцію, він же терапевт, ревматолог тощо. Такого нині немає і не може бути, оскільки існують десятки тисяч різних захворювань.
Узагальнений образ може бути в кіномистецтві, однак у медицині такого всебічного професіонала не буває. Всезнайок у медицині немає. Зате людям, які не мають стосунку до медицини, може здатися, що за кордоном медики здатні лікувати будь-яке захворювання. Четверо людей вирішують питання урології, невропатології, гастроентерології, онкології тощо.
Не все в серіалі відображено правдиво. Зокрема, те, що стосується нашої служби кро­ві. Бо після перегляду однієї серії у глядача виникає враження, що в американських фільмах або дуже непрофе­сійні переклади, або артисти узагальнюють деякі терміни. Бо ні в Україні, ні за кордоном уже давно немає переливання крові, а є переливання її компонентів і плазми. А це збиває з пантелику нефа­хівців. Деякі моменти дуже привабливі, як наприклад, апарат, який дає змогу вловити тромб – прекрасно! Але це моделювання, комп’ютерна графіка.
Щодо шкоди серіалу. Значна частина людей мало розуміє, про що йдеться. Адже там багато суто медичної термінології. Важливо ще, щоб сприймали його критично, без самонавіювання, щоб не почали самі хворіти на всі показані хвороби. Тобто, щоб серіал не призвів до такого, як це буває в деяких студентів, які, провчившись до шостого курсу, перехворіють на всі недуги, про які їм розповідали на лекціях.
У серіалі є й деякі речі, що їх в Україні не практикують. Зокрема, в нас ніколи не скажуть хворому на онкологічну недугу, що йому залишилося жити тиждень чи місяць. А там скажуть. Це різні підходи, філософія. Одні фахівці вважають: якщо людині сказати про це, то вона зосередиться і зробить усе, щоб побороти захворювання. Інші вважають, що це може лише погіршити ситуацію. Тому, підбиваючи підсумки, зауважу: не можу сказати однозначно, хороший це серіал чи поганий. Що б не відбувалось упродовж серії, її закінчення завжди виконано у стилі “хепі-енд” – це оцінюю позитивно. Людина, яка дивиться фільм, також може думати, що в неї все буде гаразд. Наприклад, іще до 2000 року лейкемію в Україні вважали невиліковною, тепер з’явилися препарати, які допомагають виліковувати близько 80 від­сотків хворих.
Описані в серіалі ситуації трапляються в житті, але дуже рідко
Мар’яна Франко,
психолог Львівського міського психотерапевтичного центру:
– Мені не зовсім зручно судити з медичного погляду, оскільки я – психолог. Але навіть те, що знаю, вибивається з медичної практики. У серіалі зображено крайнощі, які показують ситуацію у гротескному вигляді. Про достовірність ситуацій можна запитувати хіба що профільних лікарів. Наскільки знаю, деякі описані в серіалі ситуації бувають у житті, але дуже рідко. Наприклад, коли людина абсолютно не має відчуття болю. Це виняток, але й так буває. І можна лише поспівчувати тому, хто не відчуває болю. І тоді починаєш задумуватися, що означає для тебе біль, який виконує певну функцію, що краще жити з болем, аніж його не відчувати. На мій погляд, те, що зображають такі речі, – непогано.
Судячи з того, що доволі багато моїх знайомих дивилися цей серіал, він переважно розрахований на глядачів із вищою освітою, особливо на молодь. Там дуже багато термінології, різних міжособистісних стосунків, над якими задумуються люди, які займаються саморозвитком.
На мою думку, серіал захоплює глядачів емоційністю, показом нестандартних для життя, часто страшних ситуацій. І коли глядач порівнює їх із власними проблемами, то вони вже не здаються йому такими складними і страшними. І глядач говорить: добре, що в мене такого немає. І цим “Доктор Гаус” приваблює.
Окрім того, серіал інтригує, бо в кожній серії йдеться про щось нове. Одна із сюжетних ліній починається з того, що лікар Гаус – великий гуру медицини і медичної пластики, а потім виявляється, що він також людина зі своїми проблемами. У підсумку він стає твоїм сусідом, якого глядач інколи намагається зрозуміти, інколи – сперечатися з ним. Глядач починає жити його життям, цікавитися ним, як близькою людиною. Це схоже на своєрідне ріаліті-шоу, коли глядач бачить на екрані якийсь образ, а потім виявляється, що цей образ є реальною людиною з проблемами, симпатіями.
За жанром стрічку радше за все можна зарахувати до жанру трагікомедії. Розвиток подій відбувається на межі фолу: людина може померти чи вижити. Крім того, в ньому порушують сімейні й подружні стосунки між колегами та друзями. На перший погляд, події зображають у доволі комедійному світлі. А насправді мова про серйозні речі. І люди, які дивляться цей серіал, мимоволі задумуються над питаннями вагомості життя і стосунків між людьми.
Коли людина споглядає такі складні ситуації, де постійно йдеться про питання життя і смерті, вона починає значно простіше ставитися до своїх буденних ситуацій. Це може бути відповіддю на запитання, чому люди все-таки дивляться цей серіал. По-друге, в ньому зображено дуже хороший професіоналізм, до якого нині прагне все західне суспільство, амбіційність, успіх, популярність. Однак, з іншого боку, тут показано, як людина роз­плачується за все це. Інколи власним здоров’ям, дуже часто – стосунками з близькими їй людьми.
Мене інколи запитують, чи шкодить цей серіал людям? Скажу: ні. Принаймні глядачам, у яких абсолютно здорова психіка, які вміють від­різнити реальність від фантастики. І навпаки, шкідливим для людей, які не здатні від­різнити реальність від надуманості ситуацій. Людям старшого віку, які хвилюються за своє здоров’я, краще перемикнути телевізор на якусь мелодраму. Навіщо підсилювати власні страхи? Тому, якщо людина погано спить після серіалу або їй сняться погані сни, краще його не переглядати.
Проте навіть здоровим потрібно набратися певною мірою іронічності, щоб після перегляду спокійно заснути. Адже будь-які емоції – хороші чи погані – не сприяють здоровому сну. Перехід до сну має бути спокійним.
Розповім анекдот. Приходить пацієнт до лікаря та розповідає, що його турбує. Лікар дивиться на нього й лише пов­торює: добре, добре, добре…
– Лікарю, то в мене все так добре?
– Добре, що в мене такого немає.
Коли людина бачить, що в когось можуть бути серйозніші проблеми, тоді вона починає розуміти: її стабільне життя вартує більшого, ніж чужі переживання.
Підготував Василь Худицький


Источник: ЛЬВІВСЬКА ГАЗЕТА | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Чим нас захоплює “Доктор Гаус”?"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 10
Новых вестей вчера: 13

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Львов



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта