ЧОМУ ЗАНУССІ ВИБРАВ ВІННИЦЮ ТА КИЇВ ДЛЯ СВОГО ВІЗИТУ? : 496847 : Местные новости

Местные новости Винница : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Винница и область : Последние новости > Местные новости
Подробно


ЧОМУ ЗАНУССІ ВИБРАВ ВІННИЦЮ ТА КИЇВ ДЛЯ СВОГО ВІЗИТУ?

У Вінниці він теж свій! Адже дружина Ельжбета походить від графського роду Грохольських, які до революції володіли маєтками у Стрижавці та теперішніх П’ятничанах.

Мало того, саме у стрижавському маєтку народився тесть режисера - граф Станіслав Грохольський і одна з його доньок вийшла заміж за майбутнього кіногенія Кшиштофа Зануссі - поляка з італійським прізвищем.

До речі, перед його зустріччю з вінницькою пресою саме про можливий зв’язок його прізвища із відомою маркою побутової техніки кіночиновники просили не запитувати... Кажуть, маестро дуже не любить говорити на цю тему. А ще виявилось, що пан Зануссі терпіти не може горілки... І приїхав до Вінниці на Дні польського кіно не з пустими руками, а 6-ма фільмами. Відомий гість вже встиг сходити до вінницького костьолу на Соборній...

- Пане Зануссі, серед спонсорів показу ваших фільмів немирівська горілка... А Ви вживаєте українські міцні напої?

- Я не знаю, чому тут не присутні представники бренду «Nemiroff», але я особисто горілку не п’ю!

- Це правда, що Ви приїхали до Вінниці, аби відвідати парк родичів своєї дружини на П’ятничанах?

- Ця історія вже триває 400 років, як пани Грохольські пов’язали свою долю із містом над Бугом та Стрижавкою. Тому я вже 5-й раз у вашому місті та завжди із особливим теплом, ностальгією і спогадами ставлюсь до Вінниці. Бо тут, на П’ятничанах, народився мій тесть! Але щодо парку, то моя дружина як пряма спадкоємиця графів Грохольських в жодному разі не претендує на повернення цієї приватної власності собі...

Тому я стовідсотково вирішив їхати зі своїми фільмами до Вінниці, а на Харків уже не вистачить часу.

- Сьогодні Ви гість Вінниці, а до Вас у гості в Польщу можна приїхати?

- О, так! Мій дім завжди відкритий для візитерів зі всіх країн світу, особливо багато у ньому студентів - цілі натовпи. Приїздіть - і нічліг та сніданок ми вам гарантуємо! Дякувати Богу, що серед гостей досі не було затятих піроманів, які б могли спалити будинок...

- Чим Вас здивувала нинішня Вінниця?

- Востаннє я був на Поділлі десь у кінці 80-х ще напівтаємно, бо поляків не хотіли нікуди офіційно возити, окрім Києва. І тому тоді, у 87-му, довелось на авто неофіційно приїхати до Стрижавки, аби побачити залишки маєтку Грохольських і кінозал у ньому... Нинішня Вінниця - це зовсім інше місто, ніж тоді, у кінці радянської ери. Знаєте, місцями це дуже європейське місто!

- Маестро, що Ви тепер знімаєте?

- Я тільки-но закінчив спільний з українцями кінопроект «Серце на долоні» із Богданом Ступкою у головній ролі, який буде представлено завтра у Києві. В широкому прокаті його не буде до появи вашого місцевого варіанту... Скажу більше, сценарій писався спеціально під Ступку, який грає роль олігарха та говорить із специфічним акцентом. Чому Ступка? Ну, де у нас в Польщі взяти справжнього олігарха? І тому вибір впав на нього. Це дуже вдала роль для пана Ступки, і на фестивалі у Римі він був одразу помічений, та вся італійська кінопреса написала, мовляв, справжній талант європейського калібру, якого ми чомусь раніше не знали! І коли під час прес-конференції у Римі ми спілкувались із пресою, дуже було приємно бачити на столі наші два прапори - Польщі та України.

- Що Вас надихає на гарне кіно?

- Літературні твори я рідко екранізую, а частіше звертаюсь до життя, безпосередніх замальовок із повсякдення. Так було із більшістю моїх фільмів, телепроектів та театральних постановок.

- Чому Ви не спілкуєтесь українською мовою?

- Після стількох візитів до вашої країни та спільних робіт із українцями я досить добре її знаю та розумію, але сміливості вільно спілкуватись українською досі не маю... На жаль.

- Після Вінниці куди проляже Ваш творчий шлях?

- За тиждень після католицької Пасхи в Італії, на Сіракузах, я ставлю великий проект «Медея» для 9 тисяч глядачів.

- Як Ви будете святкувати Великдень?

- Це особливий день - і в нашому домі буде дуже багато гостей, навіть з Китаю...

- Це правда, що за спільний із Михалковим фільм про повій Вас сварили у Польщі?

- Фільм знімався у трьох частинах світу, і справді у Південній Америці там є історія про групу жінок вільної професії - польок та одну українку. І коли герою настає час їх врятувати, українка родом із Вінниці погоджується вирватись із сексуального рабства, а польки - ні... Саме за це мене сварили на Батьківщині, але це ж творчість.

- Як полякам вдається знаходити гроші на кіно?

- Держава Польща, як у всіх нормальних країнах, не дає грошей із бюджету на кіно. Бо у нас запроваджено французький варіант - 1,5 відсотка від усіх кінозборів у кінотеатрах та реклами на всіх каналах йде саме на вітчизняне кіно. І цей варіант виживання сінематографу спрацьовує. Звісно, американський кіновал заїдає, але не перемагає повністю польське кіно. У цьому, я вважаю, ми переграли політиків і маємо гроші для реалізації творчих задумів. А ще у важкі часи ми надрукували в центральних газетах прізвища усіх депутатів сейму із такою ремаркою: «Дивіться, поляки, хто голосував за рідне кіно, а хто - за американське!» І після такого кіношантажу на голосування за кіно Польщі прийшла і проголосувала «за» небувала кількість депутатів. Ось так ми перемогли скруту!

- Якби Вам запропонували зняти кіно у Вінниці, про що був би цей фільм Зануссі?

- Звісно, про історію ваших родин до 1-ї світової війни, адже в архівах зберігаються такі зворушливі та майже готові сценарії... І не обов’язково про поляків, а й українців, росіян, євреїв... Про спільну мову цих людей і їхнє тодішнє життя. Для мене це дуже цікаво - повернутись і реконструювати пам’ять про наших дідів та прадідів. Бо цей спадок належить всім!

- Ви не думали зібрати гроші на відбудову замку Грохольських у Стрижавці?

- Це питання до мера Вінниці, з яким я сьогодні познайомився і мав майже годинну розмову... Адже місцеві адміністрації на своїй землі приймають свої закони і в такий спосіб борються проти безробіття та за популяризацію свого краю. Бо в країнах Європи муніципалітети сьогодні вже готові платити кіношникам гроші, давати безкоштовно готелі, ресторани і таксі тільки за те, щоб кіно знімалось у вашому місті... У Польщі є мінімум чотири міста - Варшава, Краків, Гданськ та Вроцлав, де кошти за кінозйомку на їхній території можна завтра отримати «автоматом».

Після такого одкровення знаменитого режисера мер тут же пообіцяв готелі, ресторани і таксі для знімальної групи Зануссі за умови початку зйомок нового фільму на вулицях Вінниці.


Источник: Вінницька обласна щотижнева газета "33 канал" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "
ЧОМУ ЗАНУССІ ВИБРАВ ВІННИЦЮ ТА КИЇВ ДЛЯ СВОГО ВІЗИТУ?

"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 16
Новых вестей вчера: 10

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Винница



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта