КОВБАСА - КОЗИРНА КАРТА ВІННИЧЧИНИ. Які особливості її рецепту? : 496814 : Местные новости

Местные новости Винница : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Винница и область : Последние новости > Местные новости
Подробно


КОВБАСА - КОЗИРНА КАРТА ВІННИЧЧИНИ. Які особливості її рецепту?

«Її не треба засушувати, я пробую зубочисткою – сік іде, м'якенька – і всьо, і харашо, готова тоді. Зимою, то почті цілий день коптю, бо я маленький вогонь даю, шоб не вийшла чорна чи дуже задимляна, підгоріла, а літом за півдня печеться. Дрова — вишня, сливка, яблуня, горіх, вільха. Перше, щоб нагоріло добре, отоді лиш я вішаю, а не зразу. Часом привозять начиняну, а часом кажуть – зробіть всенько всьо по-своєму. А по-моєму, то це я дивлюся по спеції, по м'ясі, як воно шо до чого», – відходить від конкретних пропорцій жінка і вже розказує про «своє проізвєдєніє», так бабця називає коптилку, яку змурувала сама.

Ситуацію врятували Мазаї. Вони ні на продаж, ні на замовлення, а для себе саме смалять кабана. «На 10 кг м’яса неповний на палець стакан солі і неповний стакан часнику. Дають селітру, а я беру пучку сахару. М'ясо тільки різати ножом. Замішали – і стоїть ніч. На ранок класти часник, тільки вперед подушити і розвести його водою. Полежить хвилин 20 – і тоді вже начиняємо. Я в печі печу, то вперед перехрестила, а тоді вже посадила», – розказує пані Марія, старша господиня.

Кишки шлямують, а потім начиняють у парки — це означає, що скоро Пасха. Пасха і Різдво — два свята, на які в Іванові Калинівського району ковбасу роблять у кожній хаті.

А в несвяткові дні – через одного. Іванів відомий двома кланами — ковбасників і кабанників. Кабанники скуповують худобу й перепродують м'ясо, а ковбасники — роблять ковбасу. І це, відколи село себе пам'ятає, а йому вже майже 460 років.

«М'ясо, сіль, часник і перець. Хто любить, молока чи водички лиють (тут і далі збережено мову оригіналу). Хата в хату всі роблять. Ввечері начиняють, вона обсихає, чи, як у нас кажуть, гнітиться. Як хліб сходить, так ковбаса гнітиться, і коптять, печуть. Хто як. У печі після коптілки припікають, щоб м'якша була, але, якщо пересушана, то буде кришитись», — на перший погляд, відверто навперебій здають рецепти працівниці Іванівської сільради. І, посміхаючись, додають, що в іванівській ковбасі нема ніяких секретних нюансів. Секретар сільради Лілія Ковальчук вносить ясність: «Рецепт передають з покоління в покоління. Наче один і той же, а результат у кожної хазяйки різний».

«Ідіть до Калалайчихи! – махнувши в бік її хати, спроваджувала зустрічна бабуся. – Я в неї на 170 гривень чотири кілечки взяла онуці в Америку». Ганні Левченко 94 роки. Її онука, також Ганя, ковбасу повезла своєму американському чоловіку.

«Я тільки-но на карточці його бачила, а він мені потім спасіба передав, очки і таке скло, шо як через нього телевізор дивитись, то людина більша робиться», - хвалиться баба Ганя і каже, що такої добрячої ковбаси, як в Іванові, “ніде в світі не печуть, бо кругом казьонне, а в нас — настояще!”

Іванівський натурпродукт — це не тільки найкращий місцевий сувенір, а й козирна карта села.

«Наша ковбаса — це як пропуск. Її возили по всьому СРСР. Тільки взнають, що з Іванова, то вже дивляться, чи пакета немає, і тоді вже всі питання можна вирішити», - пригадує працівниця сільради Євгенія Гаврилюк. Секретар не заперечує. Лілія Ковальчук пам'ятає, що іванівську ковбасу возили в Москву на з'їзди й Політбюро. Тепер, каже, ковбасою ніяких питань не вирішують, але розмову раптом перебиває телефон.

«Це з району, просять до свят ковбаси…» - вибачається секретар і вже сама надзвонює місцевим ковбасницям, які традиційно виконують замовлення: щоб прийняли, розказали. Всі три культурно відмовили.

«Село у нас специфічне, це правда», - виправдовується Олена Глужко. Шефиня відпустила її з роботи у сільраді раніше, щоб тільки показала вдома свою коптильню й розказала про ковбасу. По дорозі під шурхіт велосипеда дізнаюсь, що в селі, окрім українців, росіян, поляків і євреїв, ще живе багато циган. Останні поприписувались по 20-30 душ до хати й остаточно вкоренили моду на золото. Іванівці носять його щедро й навіть на город чи до корови.

Золотий бум настав після війни. Євреї платили сусідам “ювеліркою”, щоб переховали їх від німців. Їм же село завдячує комерційною жилкою. Ще до війни в Іванові продавали морозиво й газовану воду, шили чоботи й верхній одяг, а коли змінився попит, всі перекинулись на м'ясо-ковбасний бізнес. Хоча ковбасою Іванів був славетний завжди.

«Якщо від бідності по інших селах кидаються в горілку, то у нас - у торги, - продовжує Олена. - Возили й сало на Білорусь, і на Москву таскали все, що бачили».

Слова підтверджують добротні будинки в два поверхи, сучасні кам'яні й бетонні тини, ковані ворота, за якими плиткою викладені подвір'я. Рідко де зустрічається похилена хатина — живуть роми. Село не тільки асфальтоване, а й газифіковане. Майже у всіх водогони. Щоразу обганяють машини з причепами — це кабанники.

«У нас всі на транспорті. На скутерах, машинах, велосипедах, хто на чому бачить», - коментує Олена і завертає в своє подвір'я, біля якого стоїть вантажівка.

У сільській кухні вбудова- на техніка, пралка-автомат, а на м'якому куточку за столом сидить баба Ліда, мати Олени, й перебирає розморожені кишки. Готуються до Великодня.

«Це Тодоска пекла ковбаси на закази для верхушки. Нема її, онуки в Київ забрали. А я то так, як мене хто попросить. Кому на шо треба: на весілля, випроважання, хрестини, яку іншу оказію»,- «скромнічає» баба Ліда, але не приховує, що їй надходять замовлення з різних районів. Часом на повну коптилку — це на 20 кілець. За таку роботу платиться 100 гривень за кільце ковбаски, якщо замовник совісний. У печі ковбасу вона не припікає.

«Її не треба засушувати, я пробую зубочисткою - сік іде, м'якенька - і всьо, і харашо, готова тоді. Зимою, то почті цілий день коптю, бо я маленький вогонь даю, шоб не вийшла чорна чи дуже задимляна, підгоріла, а літом за півдня печеться. Дрова — вишня, сливка, яблуня, горіх, вільха. Перше, щоб нагоріло добре, отоді допіру лиш я вішаю, а не зразу. Часом привозять начиняну, а часом кажуть - зробіть всенько всьо по-своєму. А по-моєму, то це я дивлюся по спеції, по м'ясі, як воно шо до чого», - відходить від конкретних пропорцій жінка і вже розказує про «своє проізвєдєніє», так бабця називає коптилку, яку змурувала сама.

Ситуацію врятували Мазаї. Вони ні на продаж, ні на замовлення, а для себе саме смалять кабана. «На 10 кг м'яса неповний на палець стакан солі і неповний стакан часнику. Дають селітру, а я беру пучку сахару. М'ясо тільки різати ножом. Замішали - і стоїть ніч. На ранок класти часник, тільки вперед подушити і розвести його водою. Полежить хвилин 20 - і тоді вже начиняємо. Я в печі печу, то вперед перехрестила, а тоді вже посадила», - розказує пані Марія, старша господиня.

«А як спечете, то їжте ломану, - додає донька Наталя. - У нас не ріжеться ковбаса, на весілля чи які гості - то ріжуть, а як для себе чи для меншої компанії - то ломана».


Источник: Вінницька обласна щотижнева газета "33 канал" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "
КОВБАСА - КОЗИРНА КАРТА ВІННИЧЧИНИ. Які особливості її рецепту?

"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 16
Новых вестей вчера: 10

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Винница



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта