Глаукома – підступна хвороба : 476629 : Здоровье

Здоровье Львов : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Львов и область : Последние новости > Здоровье
Подробно

Глаукома – підступна хвороба

Глаукома – підступна хвороба

Учені б’ють тривогу: за останні десятиріччя захворювання очей суттєво прогресують. Дані Всесвітньої організації охорони здоров’я свідчать, що на друге місце серед причин сліпоти людини виходить глау­кома. Очікують, що до 2010 ро­ку на земній кулі на цю недугу страждатимуть понад 60, а до 2020-го – близько 80 мільйонів осіб. Україна – не виняток.
Як розпізнати цю хворобу на початковій стадії, щоб не втратити зір? Про це “Газета” попросила розповісти завідувача офмальмологічного кабінету 3-ї міської лікарні, лікаря-офтальмолога вищої категорії Олену Коберніченко.
– За даними головного офтальмолога України Сергія Рикова, за останні сім років кіль­кість хворих на глаукому в Україні зросла на 43%. У зв’язку з цим 6 березня в Україні відзначатимуть День про­філактики і запобігання захворювань глаукоми, а 12 бе­рез­ня – Всесвітній день боротьби з глаукомою.
Від 2008 року в Україні почали проводити акції з про­філактики та виявлення глаукоми серед населення. Поліклі­нічні обстеження допомагають вчасно виявити підвищення внутрішньоочного тиску. Це особливо важливо, оскільки глаукома доволі підступна хвороба, яка на початках може ніяк не проявлятися. Людина може скаржитися на дискомфорт в оці, легку сльозотечу, інколи затуманення зору, втому очей під час читання. Якщо не звернути уваги на ці симптоми, недугу можна проґавити. І лише кваліфікований і уважний лікар під час огляду очного дна помітить зміни зорового нерва, характерні для глаукомового процесу. Вимірювання внутрішньоочного тиску покаже лікарю його рівень, різницю між очним тиском правого та лівого ока тощо. Навіть коли пацієнт хоче підібрати окуляри, то мусить попросити лікаря поміряти йому очний тиск. У молодих людей він зазвичай становить від 17 до 20 мілі­метрів ртутного стовпчика, проте що старша людина, то вищим є цей тиск.
Слід пам’ятати, що розвиток глаукоми залежить від родинної спадковості, віку людини. Існують ще два важливих чинники, які провокують схиль­ність до цього захворювання – короткозорість і судинні захворювання.
Один із симптомів глаукоми – порушення співвідношення притоку і відтоку внутрішньоочної рідини. Втім бувають стани, коли підвищений внутрішньоочний тиск не завжди свідчить про глаукому. Інколи його рівень вищий за середній, але пацієнт не втрачає зір, зміни в зоровому нерві не проявляються, а поле зору – не звужується. Тиск є, а глаукоми немає.
– Як лікують глаукому?
– Препаратів для лікування глаукоми багато. Одним із таких є ксалотан, який захищає волокна зорового нерва від токсичного впливу внутрішньо­очного тиску. Крім того, він знижує цей тиск. Є препарати, які діють як сечогінні для ока, поліпшують відтік внутрішньо­очної рідини. При цьому відтік рідини відбувається не через традиційні шляхи відтоку, а через судинну оболонку.
Коли ж терапевтичні засоби не допомагають і тиск не знижується до цільового “толерант­ного” рівня, лікарі радять оперативне хірургічне втручання, внаслідок якого збільшується площа отворів, через які внут­ріш­ньоочна рідина виходитиме назовні очного яблука. Якщо це зробити своєчасно, вдасться зберегти зір хворому. При цьому варто пам’ятати, що сама операція не підвищує гостроти зору, а лише сприяє нормалізації внутрішньоочного тиску. Не потрібно чекати, поки око почне втрачати зір. Адже якщо загинуть нервові волокна, відновити їх буде неможливо. І тому що швидше буде виявлено захворювання глаукоми, скоріше почати її лікувати, то більше шансів у людини бачити світ, свою родину впродовж багатьох років. Незряча особа – це незручність і величезний клопіт для суспільства. А відтак завдання кожного громадянина – прийти в поліклініку та своєчасно поміряти внутріш­ньоочний тиск. Інакше лікар не зможе нічим допомогти.
– Що призводить до захворювань наших очей?
– Ми не можемо змінити середовище, в якому дуже багато так званих вільних радикалів. Це забруднене повітря, забруднена вода, велика кількість консервантів у продуктах харчування. Щоб їх подолати, слід вживати велику кількість антиоксидантів (це вітамін С, Е, бета-каротин та інші).
На наші очі також негативно впливають нераціональне харчування, відсутність віта­мінів, клітковини, нормальної кількості білків, надмірне вжи­вання тваринних жирів. Останні призводять до атеросклерозу, закупорки дріб­них судин, погіршення харчування сітківки зорового нерва тощо. Перелік хвороб можна продовжити.
– Чи існують правила гігієни для очей, зокрема для людей розумової праці. Чого “не люблять” очі?
– Насамперед очі не люблять тривалого навантаження, запилення повітря і тривалої інсоляції. Так звана гігієна зору передбачає, що не можна читати без зупинки більш ніж 45 хви­лин. Нині з’явився синдром сухого ока, який полягає в його пересиханні. Для людей, які багато працюють із комп’ютером, у приміщеннях, де багато тютюнового диму, сонця, використовують замінники сльози. Водночас текст, який ви читаєте, мусить бути досить добре освітленим. Очі, особливо у старшому віці, “не люблять” роботи з нахилом голови – сапання буряків, копання бульби тощо. А ще – очі “не люблять” стресів, поганого настрою.
– А що “люблять”?
– Хороший гумор, добре ставлення до людей, до оточуючих і самого себе – це най­більша запорука вашого здоров’я. Позитивні емоції, значна кіль­кість часу, проведена на свіжому повітрі, активні ру­хи – все це ефективні лікувальні засоби. Ми ж уповаємо на пігулки, забуваючи про те, що кожен лікарський препарат має побічну дію.
Якщо вирушите в Карпати і споглядатимете прекрасні ліси та полонини, отримаєте не тільки емоційну насолоду, а й величезний заряд здоров’я. Для очей це велике благо – відпочинок. Загалом очі – це частина нашого організму. І всі негаразди впливають на них. Якби кожна людина знала, що від її здоров’я залежатиме її добробут, вона знайшла б час безкоштовно пройти обстеження. І що раніше вона це зрозуміє, то легше лікувати всі недуги, більше здоров’я збереже для свого майбутнього.
Розмовляв Василь Худицький


Источник: ЛЬВІВСЬКА ГАЗЕТА | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Глаукома – підступна хвороба"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 13
Новых вестей вчера: 10

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Львов



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта