Пізнаймо Україну разом: два дні журналісти подорожували Черкащиною : 1163950 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

"Пізнаймо Україну разом": два дні журналісти подорожували Черкащиною

Група журналістів з різних куточків нашої країни впродовж двох днів, 26 та 27 вересня, мандрували мальовничими куточками Черкаського краю. Акул пера вже втретє об’єднав прес-тур "Пізнаємо Україну разом". Такий захід був організований у рамках проведення інвестиційного форуму "Черкащина інвестиційна 2013" журналістським фондом Національної спілки журналістів України разом із Черкаською обласною державною адміністрацією.
– Досі мені не раз доводилось бувати на Черкащині. Та останні враження від нашого дводенного прес-туру перевершили попередні. Хоча тоді я їздив у екопоселення і так загорівся їхніми розповідями, що мало не надумав переїжджати на Черкащину. В музеях Богдана Хмельницького, Тараса Шевченка, в Іллінській церкві був вперше. Вразило, що в Черкасах ще з радянських часів працює завод, який випускає продукцію для військових, – ділиться враженнями фотожурналіст українського національного інформаційного агентство "Укрінформ" Павло Багмут. – З Черкащини починалась Україна. Це – серце України. І під час цієї поїздки я проникся цим духом…
– Останнім часом я доволі часто бувала на Черкащині. Їздила з колегами до Сергія Проскурні на перегляд частин вистави "Тарас. Епос". У наступному році буде 200-річний ювілей від дня народження Тараса Шевченка і цю виставу показуватимуть протягом 6 годин, – каже журналіст газети "Україна молода" Людмила Олтаржевська. – Тоді враження від цього краю були здебільшого "театральними", а тепер вони трошки розширилися. Звісно, що у кращий бік. Ніколи раніше не була ні в Чигирині, ні в Суботові. Наступного разу планую приїхати туди з родиною.
У рамках дводенного прес-туру журналісти з різних регіонів України взяли участь у відкритті інвестиційного форуму та поспілкувалися з головою Черкаської облдержадміністрації Сергієм Тулубом. На Черкащині для представників мас-медіа була підготовлена насичена програма: вони подорожували Чигиринщиною та Каневом, ознайомилися з роботою Канівської ГЕС та побували на агрофірмі «Маяк» у селі Піщаному Золотоніського району. Журналісти змогли ближче познайомилися з соціально-економічним, історико-культурним, туристичним та інвестиційним потенціалом.

У Суботів за вродою

За 63 кілометри від Черкас на берегах Тясмина розгорнулась перша гетьманська столиця славний Чигирин. На кожному кроці тут оживає історія та давні легенди. Відбудована "Резиденція Богдана Хмельницького", Замкова гора, музей та реконструйований бастіон Петра Дорошенка, Іллінська церква, пам’ятка історії "Три криниці" в Суботові та Дуб Максима Залізняка в селищі Буда – усе це повернуло гостей краю в ті далекі часи боротьби українського козацтва за власну незалежність із турецько-татарськими нападниками.
…Свого часу в цьому приміщенні працювала повітова управа. Нині ж тут – музей Богдана Хмельницького, який діє з 25 грудня 1995 року. А відкрили його з нагоди 400-ої річниці від дня народження великого гетьмана. Працівники музею із захватом знайомлять представників всеукраїнських мас-медіа з легендами та таємницями життя і смерті Богдана Зиновія Теодора Хмельницького. Втім, досі дослідники біографії гетьмана не дійшли консенсусу щодо точних дати й місця його появи на світ.
Атмосфера козацького побуту, оригінальна зброя та спорядження 17-18 сторіччя – у виставкових залах музею ніби здійснюєш подорож у часі й повністю занурюєшся в іншій епосі.
– Частина експонатів була закуплена у колекціонерів, іншу – знайшли археологи, – розповідає екскурсовод Ірина Черниш. – Найулюбленішою та найпоширенішою холодною зброєю серед козацтва була шабля. У кожного козака їх було дві – одна чорна, або бойова, інша – парадна. Шаблі носили у вихідні та святкові дні. Крім того, саме парадна шабля була елементом національного одягу козака. Цю холодну зброю носили при поясі з лівого боку. Між іншим, шабля була єдиним видом зброї, з яким дозволялося заходити до церкви.
…Поруч із парком на Замковій горі в Чигирині розташована відтворена резиденція Богдана Хмельницького. Будинок гетьмана, військову канцелярію, скарбницю, курінь козацької варти – повністю відтворено за архівними документами.
– При відтворенні всіх цих споруд за основу були взяті будинки 17-ого століття, які збереглися до нашого часу і знаходяться на теренах сучасної України, – розповідає працівник Національного історико-культурного заповідника "Чигирин" Оксана Володимирівна. – Численні археологічні розкопки підтвердили, що ось тут на території нижнього міста дійсно була резиденція гетьмана...
360-річчя відсвяткувала у цьому році знаменита на всю Україну Іллінська церква в Суботові. Вона була збудована за наказом гетьмана як родова церква-усипальниця. Сьогодні ж це Українська Православна Церква Київського Патріархату.
– Ця архітектурна пам’ятка зберегла свій первозданний вигляд і поєднує в собі особливості громадської, культової та оборонної споруди. Товщина стін в окремих місцях сягає двох метрів! – говорить журналістам старший науковий співробітник заповідника "Чигирин" Надія Кукса. – У церкві відтворено іконостас часів гетьмана та встановлено символічний мармуровий надгробок Богдану Хмельницькому вагою 14 тонн.
Завітали учасники прес-туру і до історичної пам’ятки під назвою "Три криниці".
– Місцеві жителі доповнюють легенди про "Три криниці" й приписують чудодійні властивості воді з цих криниць, – каже Надія Кукса. – Здавна бабусі радять купати немовлят саме у цій воді. Кажуть, тоді вони стають більш спокійними та краще ростуть...

Журналістам показали речі, що належали Великому Кобзарю

392 сходинки ведуть гостей Канева до найбільшого в країні пам’ятника Тарасові Шевченку. На Чернечій горі прах Великого Кобзаря був перепохований, згідно з його заповітом. Звідси відкриваються неймовірно красиві пейзажі Дніпра. Поруч з пам’ятником на Тарасовій горі оновлений Музей Т.Г. Шевченка.
У музеї представлені експонати, які пов’язані з творчістю Кобзаря та його непростим життям. Перших відвідувачів музей прийняв 18 червня 1939 року. Проте у 2003 році почалися ремонтні роботи, що тримали 7 років – допоки у 2010-ому за вирішення справи не взявся особисто очільник області Сергій Тулуб. Нині у музеї працюють спеціальні комп’ютерні термінали, так звані "інформаційні кіоски", завдяки яким без участі екскурсовода відвідувач зможе дізнатися інформацію про експоновані речі. В оновлених залах нічого не відволікає увагу – тут жодного декору, на стінах пастельних тонів представлені величезні репродукції картин та автопортретів Шевченка.
– Є у нашому музеї чимало цінних предметів, якими ми дуже дорожимо. Серед них – червона китайка (нею накривали домовину Шевченка при перепохованні), віньєтка з домовини, листочки із вінків (їх було покладено на могилі Кобзаря на Смоленському кладовищі в Петербурзі), посмертна маска (її було знято за дві години після смерті Тараса Григоровича), кільце від воза (на якому везли з Москви до Києва домовину Шевченка), хустки з перепоховання, – ділиться працівник музею Алла Яхімович. – А ще у фонді музею є золоті сережки, які Тарас Шевченко подарував двоюрідній сестрі Ярині. У тої була хвороба вух – "золотуха". До нашого музею ці сережки передала родичка Тараса Григоровича в шостому поколінні. На одній з вітрин – шкатулка Кобзаря, у якій він зберігав свій золотий годинник, а незадовго до смерті, у 1859 році, цю шкатулочку Шевченко подарує своїй племінниці Федорі…
Не менш цікавий експонат – список з антропологічними даними Кобзаря. "Рядовий Тарас Григор’єв син Шевченка, православного віросповідання. 30 років відроду. Зростом 2 аршини 5 вершків. Обличчя чисте, волосся на голові і бровах темно-русі, очі темно-сірі, ніс звичайний". 2 аршини й 5 вершків у сантиметрах, каже екскурсовод Алла Володимирівна, дорівнює 164-ом. У цілому на вітринах музею демонструється тисячі експонатів.
Учасники прес-туру залишились задоволеними від побаченого і мріють ще приїхати на Черкащину.



Источник: Черкаська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости ""Пізнаймо Україну разом": два дні журналісти подорожували Черкащиною"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 6
Новых вестей вчера: 21

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта