Тетяна Прітченко: «Країна знань в черговий раз відкриває двері для своєї дітвори!» : 1155954 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Тетяна Прітченко: «Країна знань в черговий раз відкриває двері для своєї дітвори!»

Тетяна Прітченко: «Країна знань в черговий раз відкриває двері для своєї дітвори!»

Осінь завжди розпочинається прекрасним вересневим святом – Днем знань. Тож напередодні цієї важливої події у прес-центрі Черкаської обласної державної адміністрації зібрались на прес-конференцію представники влади, батьки та учні черкаських шкіл, щоб обговорити стан готовності закладів освіти до нового 2013-2014 навчального року, а також привітати дітей, батьків та педагогів із наступаючим святом.
У заході взяли участь: заступник голови обласної державної адміністрації Тетяна Прітченко, директор Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Галина Гаврилюк, завідувач кафедри педагогіки Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради, кандидат педагогічних наук Світлана Гаряча, директор Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 28 Черкаської міської ради Тетяна Скорик, учитель початкових класів Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 17 Черкаської міської ради Ольга Кльова, вчитель образотворчого мистецтва Шевченківської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату з поглибленим вивченням предметів гуманітарно-естетичного профілю Черкаської обласної ради Лариса Олійник, учні та батьки.
Заступник голови ОДА Тетяна Прітченко, розпочинаючи прес-конференцію, привітала присутніх зі святом, що наближається:
– Країна знань в черговий раз відкриває двері для своєї дітвори. Тож, користуючись нагодою, вітаю всіх вчителів, дітей та батьків з цим величним святом – Днем знань, бажаю нових відкриттів, успіхів у навчальному році та безліч перемог. Цей рік є особливим, адже область готується до двох значних ювілеїв: 60-річчя Черкащини та 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. З метою популяризації творчої спадщини Великого Кобзаря, у рамках відзначення ювілею, Президентом України Віктором Януковичем видано відповідне розпорядження про проведення Всеукраїнського телевізійного Шевченківського уроку. Важливо те, що Міністерство освіти і науки України рекомендувало використати для проведення цього уроку матеріали, підготовлені фахівцями Департаменту освіти в науки Черкаської облдержадміністрації.
Символічно, що за ініціативи голови облдержадміністрації Сергія Тулуба  цього року всі першокласники Черкащини, які стануть на першу навчальну сходинку свого життя, отримають книжку «Кобзарик. За сонцем хмаронька пливе», в якій малюнки до поезій Тараса Шевченка виконано дітьми нашої області.
Тетяна Федорівна також поінформувала присутніх про готовність закладів освіти до нового навчального року. Так, показово, що в кожному другому закладі  Черкащини проведено різні види капітальних ремонтів, зокрема: покрівлі, електричних та водопровідно-каналізаційних мереж, харчоблоків, здійснено заміну вікон (близько 2 тис.), опалення спортивних залів та ремонти спортмайданчиків, що досить важливо, оскільки 2013-ий є Роком дитячої творчості, тож робота спрямована на те, щоб якомога більше діток охопити гуртковою роботою, де чільне місце займає спорт.
Прикметно, що цього року збільшилась кількість вищих навчальних закладів – 2 вересня розпочне діяльність гуманітарний інститут у Каневі, який, згідно з Указом Президента України Віктора Януковича було заплановано відкрити до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка на базі Канівського училища культури. Тож 106 студентів цього вересня відкриють для себе новий заклад. Уперше в області в системі освіти функціонуватиме санаторна школа для дітей із захворюванням органів травлення у м. Каневі та 2 навчально-реабілітаційні центри на базі Уманського і Черкаського дитячих будинків. Ця робота здійснюється на  основі  нових соціальних ініціатив Глави з метою максимально збільшити кількість реабілітаційних послуг для наших дітей.
Важливо, що з 1 вересня розпочне діяльність Черкаський обласний центр роботи з обдарованими дітьми. Тим більше, що в області збільшується кількість дітей, які є переможцями Всеукраїнських олімпіад, МАН.
Під час конференції директор Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Галина Гаврилюк детально розповіла про роботу, яку здійснюватимуть вчителі протягом нового навчального року, зокрема, й про основні зміни в сфері загальної середньої освіти, пов’язані з упровадженням нового Державного стандарту початкової освіти. Й цього ж року за цими стандартами розпочнуть навчання учні 5-их класів.
– У галузі дошкільної освіти маємо одне важливе завдання – продовжувати відновлення дошкільних закладів і створення додаткових місць вже існуючих. – зазначила Галина Гаврилюк. – Нині заплановано відновити додатково 840 нових місць, а це – 6 навчальних закладів та близько 30 груп. Нині вже функціонують 22 групи, а ще 5 закладів ми відновимо до кінця року. А також плануємо відкрити перший приватний навчальний заклад у м. Черкаси.
Що ж до позашкілля, слід зазначити, що саме цей напрямок розвитку дітей з 2002 року почав занепадати, відбулося скорочення мережі гуртків (лише 25 % дітей було охоплено позашкільною освітою). Цього року збільшено кількість таких дітей до 5тис., що дало можливість майже досягти всеукраїнського рівня  – 40 % (в області – 39,9%). Проте вже на перше вересня очікується відкриття 400 гуртків, а також створено філії малої Академії наук у сільських школах. Цікаво, що тепер не самі діти їздитимуть до районних центрів для відвідування гуртків, а вчителі приїжджатимуть до сільських шкіл для проведення занять. Окрім того, цього року реорганізовано еколого-натуралістичний центр та відкрито нове відділення – художньо-естетичний напрямок, чого раніше не було в області.
Галина Гаврилюк також наголосила на тому, що особливої уваги в області приділено роботі з обдарованою молоддю, що зазначено в Президентських соціальних ініціативах. Так, цього року вперше  практикувалась робота літніх оздоровчих шкіл, де діти, відпочиваючи, займались з педагогами та викладачами вищих навчальних закладів, поглиблюючи свої знання з різних напрямків.
Також важливо наголосити на тому, що приємно вражають результати виступу дітей нашої області на Всеукраїнських предметних олімпіадах – маємо 7 місце в Україні (раніше 9-12 місце).
Що ж до випускників, слід зауважити, що більшість з них вступили до вищих навчальних закладів. Проте проблемою є набір до професійно-технічних закладів освіти, оскільки нині в державі є потреба саме у працівниках відповідно цих напрямків навчання.
Завідувач кафедри педагогіки Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради, кандидат педагогічних наук Світлана Гаряча зазначила, що діти в першому класі оцінюються словесною і вербальною оцінкою, щоб створити для дітей ситуацію успіху, з 2 класу – оцінюватимуться за 12-бальною системою. У 5 класі вводиться нова іноземна мова та інформатика. Особливістю цього року є те, що вперше Міносвіти запропоновано дати можливість дітям адаптуватися в навчанні 5-класникам – в першому семестрі вчителі даватимуть учням 5 класів словесну характеристику знань, умінь і навичок (за рівень досягнень, але не невдач).
Директор Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 28 Черкаської міської ради Тетяна Скорик розпочала свій виступ віршованими рядками про День знань. Вона, зокрема, розповіла про готовність шкіл до прийняття цього року першокласників – шестирічок. Так, у закладах освіти організовано ігрові кімнати, куди після уроків можуть прийти дітки, щоб психологічно відпочивати.
Учитель початкових класів Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 17 Черкаської міської ради Ольга Кльова зазначила, що цього року першокласники Черкащини отримають чудовий подарунок до Дня знань – книгу для дітей молодшого шкільного віку «Кобзарик. За сонцем хмаронька пливе». Книга знайомить дітей з віршами Великого Кобзаря, які є доступними  і зрозумілими, в ній наявні цікаві ілюстрації, створені руками діток. Між іншим, присутня на конференції мама Марини Бондар, першокласниці Черкаської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 32 Черкаської міської ради, яка цього року розпочне навчання, висловила особливу подяку голові обласної державної адміністрації Сергію Тулубу за такий подарунок дітям, й зокрема, своїй донечці, оскільки вважає, що книга обов’язково стане в нагоді дітям та поповнить їхні знання про Тараса Шевченка.
На прес-конференції були присутні вчитель образотворчого мистецтва  Шевченківської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату з поглибленим вивченням предметів гуманітарно-естетичного профілю Черкаської обласної ради Лариса Олійник, а також учні Черкаських шкіл: учениця 10 класу Шевченківської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату з поглибленим вивченням предметів гуманітарно-естетичного профілю Черкаської обласної ради Каріна Короленко, учениця 6 класу Шевченківської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату з поглибленим вивченням предметів гуманітарно-естетичного профілю Черкаської обласної ради Анастасія Олійник, учень 6 класу Шевченківської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату з поглибленим вивченням предметів гуманітарно-естетичного профілю Черкаської обласної ради Владислав Хмара. Їхні малюнки використано в Кобзарі. Вони розповіли про те, яким чином створювалось видання. Лариса Вадимівна наголосила на тому, що книжка завжди є історичною цінністю, тож і робота була кропіткою та виваженою. Діти вибирали для себе найулюбленіший вірш Тараса Григоровича. 33 дітей працювали напружено, створюючи по 2-3 роботи різною технікою виконання. Учениця Шевченківської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату Каріна Короленко розповіла, що малює акварельними фарбами, й принагідно висловила своїм вчителям, які допомагали в роботі, особисту подяку. Вона вибрала вірш Тараса Шевченка «Думи мої, думи мої…» й на основі почуттів та образів, що викликала поезія, створила свій малюнок. Анастасія Олійник, дочка педагога Лариси Вадимівни, обрала образ дівчини у білій свитині, яка вийшла подивитися на калину. Й зважаючи на те, що полюбляє малювати дівчат, зобразила в своїй роботі яскравими штрихами гарну дівчину.
Шестикласник Владислав Хмара полюбляє графічну техніку, а саме туш, олівець. Він, зокрема, працює над пейзажами.
Галина Гаврилюк наголосила на тому, що першого вересня заплановано створити для дітей справжнє свято в усіх районах та містах області. Обласна державна адміністрація звернулась до священнослужителя Черкаської єпархії, аби провести 1 вересня молебень з нагоди Дня знань у всіх храмах Черкащини. 2 вересня о 8 годині відбудуться урочисті лінійки. Цього ж дня о 9 годині ранку розпочнеться Всеукраїнський Шевченківський телеурок. Зокрема, у Київському Національному університеті ім. Т. Шевченка його проведуть для студентів видатні шевченкознавці. Також демонструватиметься цей урок на всеукраїнському телеканалі «Перший Національний». Для учнів 1-9 класів урок проводитиметься за тими методичними рекомендаціями, які розроблено Департаментом освіти і науки ОДА та Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників.
Наостанок, заступник голови облдержадміністрації Тетяна Прітченко зазначила, що ми – щасливі, адже живемо на землі Великого Тараса й наслідуємо всі традиції, які сповідували наші предки. Тож можна з упевненістю сказати, дивлячись на талановитих дітей Черкащини, що наше майбутнє – в надійних руках! Тетяна Федорівна висловила повагу та особливу подяку батькам, які виховують таких прекрасних талановитих дітей, вчителям та всім тим, хто робить все можливе, аби діти зростали, розвивалися й гідно прославляли нашу Черкащину.

Довідково:
На початок нового навчального року в області обліковується 1460 навчальних закладів системи освіти:
692 дошкільних навчальних заклади, з них 247 – у складі навчально-виховних комплексів;
660 загальноосвітніх навчальних закладів (функціонує 648), з них 22 інтернатні;
55 позашкільних навчальних закладів;
23 професійно-технічних навчальних закладів, зокрема 2 – в пенітенціарних установах;
30 вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації.
У 2013 році ліквідовано 6 шкіл, реорганізовано у навчальний заклад нижчого ступеня 13, не функціонують з причини відсутності учнівського контингенту 11 сільських шкіл.
Корсунь-Шевченківське педагогічне училище розпочне навчальний рік як педагогічний колледж.
У загальноосвітніх навчальних закладах області за рахунок різних джерел фінансування встановлено 11053 комп’ютери, зокрема 786 навчальних комп’ютерних комплексів.
До мережі Інтернет в області мають доступ 647 загальноосвітніх навчальних закладів, що становить 99,9 відсотка (у 2009 році – 438 ЗНЗ, 68,5%).
Окрім того, в школах області використовується 442 технічні засоби навчання (мультимедійні дошки – 100, проектори – 342).
Підвезення 8141 учня до школи забезпечується 168 шкільними автобусами, з них 58 придбано за кошти місцевих бюджетів у рамках програми «Шкільний автобус», 108 – державного, 2 – зі спеціального  фонду за проектом «Рівний доступ до якісної освіти в Україні».
Протягом 2010-2013 років в область поставлено та придбано 91 одиницю автотранспорту.
До Дня Незалежності України шкільні автобуси отримали Катеринопільський, Монастирищенський, Уманський та Шполянський  райони (вартість 1 автобуса 375 тис. грн.).
Станом на 23.08.2013 проведено ремонти у школах області.
Проведено сезонні обстеження технічного стану інженерних комунікацій та споруд і за їхніми результатами повністю проведено ремонтно-профілактичні роботи в усіх 836 котельнях що обслуговують навчальні заклади. Капітально відремонтовано:
- 40 автономних котелень із 41 запланованої (98%), зокрема змонтовано 6 енергоефективних котлів (на пелетах, тирсі, відходах сільськогосподарського виробництва) та 1 газовий;
- 46 систем опалення із 45 запланованих (102%).
Технічно усі об’єкти теплового господарства освітньої галузі готові до початку опалювального періоду.
У 2013 році за рахунок місцевих бюджетів, субвенцій сільських рад та інших джерел фінансування виконані ремонти, реконструйовано (або прибудовано) внутрішні туалети у 10 школах. Загалом, станом на 23.08.2013 із 648 функціонуючих загальноосвітніх шкіл у 632 облаштовані  внутрішні туалети (98 відсотків) та у всіх дошкільних навчальних закладах.

Юлія Марунчак
Управління інформаційної політики та зв’язків із ЗМІ облдержадміністрації



Источник: Черкаська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Тетяна Прітченко: «Країна знань в черговий раз відкриває двері для своєї дітвори!»"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 4
Новых вестей вчера: 21

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта