Цьогоріч черкащани вже принесли до банків рекордну кількість грошей : 996828 : Бизнес

Бизнес Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Бизнес
Подробно

Цьогоріч черкащани вже принесли до банків рекордну кількість грошей

Чого очікувати від банків цьогоріч, куди і як краще вкладати кошти, на які ставки за кредитами і депозитами орієнтуватися – радили відомі черкаські банкіри під час прес-конференції у Черкаському прес-клубі.
– Сьогодні відбувається постійне зростання вкладів у банківських установах: якщо у 2020 році вони зросли на 1млрд. 200 тисяч, у 2011 – на 420 млн., то лише за 2 місяці 2012 року – майже на 250 млн. грн. На сьогодні вклади населення сягнули 5 мільярдів 347 млн. грн. Переважна більшість – 61% вкладів – у гривні, – констатував начальник управління НБУ в Черкаській області Сергій Забудський. – Серед основних тенденцій банківської системи – процес централізації, реорганізації філій у відділення, виходу з ринку окремих гравців. Загалом, на Черкащині сьогодні представлено 64 банківських установи – але їх кількість постійно зростає. Торік у нас закрилося 2 установи, проте відкрилося 5 нових і ще одна – цьогоріч.
– Свої мережі переважно згортають європейські банки: оскільки вони заводили до країни валюту, а сьогодні валютне кредитування практично не проводиться, – зазначив керівник Черкаського відділення банку "Глобус" Володимир Гаркавий. – Разом із цим, сьогодні на ринок виходять та розширюють свою присутність на ринку українські банки.
– Протягом січня обсяг коштів населення в банках збільшився на 7,2 млрд. грн. – до 314,7 млрд. грн. За весь 2011 рік зростання склало всього 18 млрд. грн. Для традиційно неактивного січня така сума взагалі фантастична, – констатував керуючий черкаською філією ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" Ігор Сергієнко.
За його словами, основною проблемою банків і досі залишається неповернення кредитів, виданих, в основному до 2009 року – причому, просте небажання повертати кредит при можливостях це зробити – досить поширене. Люди можуть здавати куплений у кредит будинок, отримувати прибутки, а кредит все одно не платити. Ігор Сергієнко зазначив, що торік кредитування фізичних осіб зменшилося на 6 % – до 174 млрд. грн., "скотившись" до рівня середини 2007 року.
– Дуже правильним кроком є обмеження споживчого кредитування з боку НБУ, – переконаний Ігор Сергієнко. – 98% споживчих кредитів йдуть на придбання товарів іноземного виробництва – фактично, ми кредитуємо чужу економіку. Правильним кроком буде стимулювання іпотеки – оскільки будинки будуються в Україні, для українців, нашими компаніями, з наших матеріалів. Тому ініціатива НБУ – стосовно закладення до бюджету при його перегляді 2 млрд. грн. на компенсацію процентних ставок по житлових  кредитах – є вкрай важливою. Розвиток іпотечного кредитування сприятиме не лише стабілізації  цін на  ринку, а й  сприятиме розвитку галузей нашої економіки.
Сьогодні ж ми спостерігаємо певне зниження ділової активності, принаймні – тут, у Черкасах: підприємства зайняли вичікувальну позицію, яку можна пов’язати скоріше не з умовами банківського кредитування, а із загальним економічним кліматом у країні. Загалом, люди почуваються якось невпевнено через постійне мусування чуток про кредити МФВ, зовнішні борги України… Цьогоріч український уряд повинен погасити 3,8 млрд. доларів зовнішніх зобов'язань, а також борг НБУ ( 2,6 млрд. доларів) за наданими у 2008 році траншами МВФ. Сумарно борги нашої держави складають близько 6,4 млрд. доларів (без відсотків), включаючи лютневий платіж. Якщо порівняти цю цифру із рівнем резервів НБУ – а сьогодні це 30 млрд. – і врахувати той факт, що притік до України ресурсів у останні місяці перекриває відтік коштів, стане зрозуміло, що цьогоріч Україна спокійно може виконати усі зовнішні зобов’язання. І кредит МВФ для неї не потрібен: такі кредити часто призводять країни до залежності. За різними оцінками, сьогодні «на руках» населення перебуває колосальна сума – 50–80 млрд. доларів – і залучення цих коштів – саме той метод, що реально здатний покращити фінансову ситуацію в Україні.
Як зазначили банкіри, сьогодні в Україні банки розгортають програми підтримки енергозбереження – до України нарешті дісталась світова тенденція упередження майбутньої енергетичної кризи. Так, Глобальний фонд кліматичного партнерства виділив 30 млн. дол. США для впровадження програми підвищення енергоефективності підприємств, які можуть отримати у банку кредити на фінансування проектів з енергоефективності та відновлюваних джерел енергії – реалізовуючи цю програму через "Укрексімбанк".Так само, низку інноваційних програм, спрямованих на енергозбереження, профінансував цьогоріч "Укрінбанк".
За словами заступника директора Дніпровської філії ПАТ "Український інноваційний банк" Любові Приходько, сьогодні населення найбільше обирає депозити, що передбачають можливість вільного розпоряджання коштами без фінансових втрат. Щодо кредитів, то за ними найчастіше звертаються підприємства – зі сфер будівництва, енергетики, сільського господарства, харчової промисловості – яким потрібні кредити та кредитні лінії на поповнення обігових коштів, інвестиційні кредити та овердрафти.
Любов Приходько також зазначила, що цьогоріч найбільш реальним способом придбати житло у кредит будуть кредити за спільними програмами комерційних банків та державної іпотечної установи.
– Джерелом отримання для банків дешевого «довгого» ресурсу для кредитування наразі залишається співпраця з ДІУ. І цьогоріч населення зможе розраховувати на доступну іпотеку лише за спільними програмами комерційних банків з Державною іпотечною установою. Скажімо, в "Укрінбанку" за умовами такої програми такий кредит можна отримати на термін до 20 років, зі ставкою кредитування у 15% річних в гривні, – констатувала Любов Приходько.
– Іпотечне та споживче кредитування під заставу нерухомості буде досить пасивним, оскільки для його здійснення потрібні довгострокові ресурси, які залучити зараз доволі важко. Виключенням будуть лише кредити, надані спільно з ДІУ, тому що такі кредити надаються коштами, що надає держава і після рефінансування кредит теж переходить під контроль держави, – підтвердила директор Черкаської обласної дирекції банку "Фінанси і Кредит" Наталя Кравцова. – Відсоткові ставки за кредитами на нове житло торік знизилися на 1,8% (за довгостроковими позиками) і на 0,2% (за позиками терміном на 10 років). Вторинне житло в кредит стало обходитися дорожче – до кінця року на позики терміном на 15 років банки пропонували 19,8%. Цьогоріч же підвищення відсоткових ставок по іпотеці складе близько 3%. Середні ставки по кредитах на житло очікуються на рівні 23%, а перший внесок становитиме не менше 1/2 від вартості нерухомості.
За словами Наталі Кравцової, якщо під довгострокові кредити банки не завжди можуть залучити ресурси, то надавати кошти на короткі терміни вони готові, тож у 2012 активно розвиватиметься споживче кредитування. Цієї весни можна чекати на акційні програми споживчого кредитування – і за обсягами видаваних позик експерти обіцяють мало не докризовий рівень. До середини року можна очікувати зниження ставок на беззаставні кредити готівкою на 10%. Цьогоріч прогнозується бум продажу у кредит побутової техніки. На другому місці за темпами кредитування будуть кредити на придбання нових автомобілів – банки будуть поступово знижувати ставки за кредитами на авто до 15% річних, хоча початковий внесок за кредитами все ще залишиться на рівні 1/4 від вартості авто.
– Оскільки загальноекономічна ситуація поки що залишається непевною, для більшості банків цей рік залишиться роком удосконалення управління ризиками, скорочення збиткових напрямків, розвитку кредитування надійних партнерів – кредитування на короткі строки їх оборотної діяльності, – констатувала Наталя Кравцова. – Банки і далі намагатимуться знизити свої витрати – у тому числі і за рахунок розвитку дистанційних сервісів для своїх клієнтів – таких, як система "Інтернет-банк". Хоча, слід зазначити, для людей це також зручно – з досвіду нашого банку, дистанційну систему обслуговування через Інтернет обирають все більше клієнтів.
ПОРАДИ ВІД ЧЕРКАСЬКИХ БАНКІРІВ:
Начальник управління НБУ в Черкаській області Сергій Забудський:
– Прогнози робити надзвичайно складно, але можу зазначити стабільність курсу гривні протягом останніх років – і на це раджу орієнтуватися, розміщуючи у банку депозити. Сьогодні через НБУ держава пропонує альтернативні депозитам умови для інвестування та зберігання коштів населення: це придбання облігацій внутрішньої державної позики (за валюту) та інвестиційних монет у золоті і сріблі.
Стосовно вибору банку: якщо банк пропонує вищі від середньоринкових відсотки за депозитом – це привід задуматись. Навіщо банк платить дорожче, аби залучити вклади?. Очевидно, у банку є певні проблеми.
Керівник Черкаського відділення банку "Глобус" Володимир Гаркавий:
– Якщо коштів у Вас трохи більше зарплати – їх можна покласти на поточний рахунок із нарахуванням невеликих відсотків та постійним доступом до грошей. Загалом, я радив би так: небагато коштів – короткий депозит, більша сума – довгостроковий депозит. Якщо ви не займаєтеся бізнесом (коли гроші відразу вкладаються у справу), суму до 150 тисяч можна розмістити у кількох банках.
Керуючий черкаською філією ПАТ "Державний експортно-імпортний банк України" Ігор Сергієнко:
– Сьогодні ставки за депозитами (які зросли наприкінці 2011 року), знизились і в середньому складають 13-16 % в гривні, 5–8 % – у доларах, 3–5 % – у євро. Суттєвих змін по ставках до кінця року в гривні я не очікую, щодо валютних депозитів – можливе зниження ставок на 1%. Але раджу всім, хто сьогодні ще тримає гроші під матрацом – йти до банків, обираючи надійні та віддаючи перевагу депозитам хоча би на півроку. Стосовно курсу гривні, то я прогнозую його стабільність до осені, з можливістю незначного зростання до кінця року (але ставки в гривнях перекривають таке зростання).
Директор Черкаської обласної дирекції банку «Фінанси і Кредит» Наталя Кравцова:
– Ставки по депозитах у 2012 році поступово знижатимуться, тому саме сьогодні вигідно розміщати кошти на депозити строком до 2–6 місяців. Найбільш дохідними валютами вкладів будуть долар та гривня (у першому півріччі – особливо гривня), найбільш вигідним видом вкладів – 50х50, у доларах та гривні. Дуже часто люди не можуть вирішити одразу, на який період часу їм розмістити гроші на депозит – у таких випадках ми радимо кредитування під депозит – це можливість користуватися своїми коштами, не розриваючи існуючий депозит у банку, тобто не втрачаючи високу процентну ставку за депозитом.
Заступник директора Дніпровської філії ПАТ "Український інноваційний банк" Любов Приходько:
– Сьогодні люди часто хочуть бути впевненими і, щоб не втратити на курсі в майбутньому, відразу обирають "мультивалютний" вклад. У такому випадку, гривню можна необмежену кількість разів конвертувати залежно від бажання клієнта – у долар або у євро, без втрати попередньо нарахованих відсотків.
Особливою, найбільш цінною категорією клієнтів для банків завжди залишаються пенсіонери, які можуть розраховувати на особливі умови обслуговування: це може бути підвищена ставка (у нас – це 15% річних), система бонусів, подарунків, спеціальні соціально орієнтовані програми.


Источник: Громадсько-політичне видання "Прес-Центр" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Цьогоріч черкащани вже принесли до банків рекордну кількість грошей"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 18
Новых вестей вчера: 13

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта