Найкраще дбають про розвиток сільських територій на Чорнобаївщині : 994190 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Найкраще дбають про розвиток сільських територій на Чорнобаївщині

Найкраще дбають про розвиток сільських територій на Чорнобаївщині

Аби переконатися, як дбають про розвиток рідних населених пунктів не лише представники влади, а й безпосередньо товаровиробники, журналістська дорога привела нас на Чорнобаївщину.
До того ж, ми хотіли побувати в тих територіальних громадах, котрі не надто «світяться» на сторінках обласних ЗМІ. В райдержадміністрації нам порекомендували відвідати Хрестителеве та Лукашівку. Тож невдовзі ми прибули у с.Хрестителеве, при в’їзді до якого не змогли обминути місцевого храму.
Нас гостинно зустрів тут настоятель Михаїл Лотиш, який і розповів про історію зведення цієї чудової Божої обителі:
– Це церква Різдва Святого Іоанна Хрестителя і збудована вона на місці однойменного храму, який стояв тут із 1722 року. Саме від нього пішла й назва села, яке до цього називалося Довга. А у 1929 році на сходці села було вирішено храм розібрати, а будівельні матеріали використати на зведення МТС та інші потреби. За ініціативою керівника місцевого СТОВ «Світанок» Володимира Іщенка (на жаль, нині покійного) 2004 року за кошти господарства було розпочато, а за 5 років і зведено нову церкву. Закладання першого каменю, а потім і всю новобудову освячував у Хрестителевому митрополит Канівський і Черкаський Софроній.
Ми із захопленням розглядали чудові церковні розписи та іконостас, проте мусили поспішати. Втім, з ким би ми не спілкувалися далі в цьому селі, завжди чули добрі слова спогадів про чудового керівника Володимира Іщенка. Приємно, що односельці пам’ятають цю розумну і небайдужу до долі рідного краю, місцевого господарства Людину з великої літери. І не лише пам’ятають, а й продовжують розпочаті ним справи.
Окрасою села є місцева школа. Село є село. Зачувши, що в нього завітали журналісти з області, місцеві школярики підготували для нас несподіваний сюрприз: продемонструвавши нам змістовну і цікаву вітальну адресу рідного села та школи, виконавши кілька дзвінкоголосих пісень про рідний край та показавши виставку своїх художніх доробок. А директор школи духовності, краси і здоров’я Валентина Семиліт із задоволенням розповіла, що за кошти СТОВ «Світанок» минулого року у школі: замінено на склопакети 74 вікна і вхідні двері; влітку (до того ж щороку) на Чорному морі оздоровлюються 10-класники, а інші діти, хто потребує санаторного лікування – в санаторіях відповідного типу; всі учні, а їх у школі 150 та ще 35 дошкільнят, отримують безплатне харчування. Завдяки матеріальній та іншій підтримці місцевого господарства та сільської ради школа прийняла під свій дах дошкільнят – у відновленому крилі. Господарство також забезпечує підвіз учнів та вчителів із Франківки та Бакаєвого, а ще кожного тижня, згідно з графіком – до басейну в Чорнобаї. А на подвір’ї – встановлено чудовий спортивний майданчик.
Сільський голова Хрестителевого Світлана Волошин до вищесказаного додала, що минулого року, визначеного в державі Роком культури, за рахунок об’єднання коштів бюджету сільської ради та господарства вдалося провести капітальний ремонт прибудованого до Будинку культури приміщення та обладнати його опалення. Нині тут знаходяться: бібліотека, танцювальний, тренажерний, тенісний зали, займається місцевий хор та хореографічні гуртки. А ще тут збирається жіноче об’єднання.
– Величезну вдячність хочу висловити сьогодні усім працівникам СТОВ «Світанок» за ту постійну підтримку, яка надається місцевій спортивній команді села Хрестителеве, спортивна слава про яку відома на всю Черкащину. Команда – постійний призер як районних, так і обласних змагань «Найспортивніше село Черкащини», і торік зайняла на них 2-е загально-командне місце. А в перетягуванні каната їй не було рівних.
Гордістю не лише рідного села, а й всієї області та України є місцева знаменитість Олександр Сударик, Минулого року, з чергового чемпіонату світу, що проходив в столиці Греції – Афінах, він повернувся додому аж з трьома золотими медалями з різних видів: поштовх, ривок та в сумі двоєборства. Не забуває багаторазовий чемпіон світу і про своїх земляків, постійно підтримуючи їх у комплексних спортивних змаганнях «Найспортивніше село» в районі та області. А місцеве господарство надає спортсмену матеріальну підтримку.
Цікавим видалося і спілкування з місцевою бібліотекаркою Інною Бурган. Цей заклад, завдяки участі в програмі «Бібліоміст», оснащений комп’ютером та доступом в Інтернет-мережу. Тож односельці відтепер приходять до бібліотеки не лише за друкованою літературою, а цікавляться і новинками Інтернет-видань: вирощуванням городини, квітів, садівництвом тощо. А ще завдяки Інтернету двоє чоловіків змогли розшукати своїх сина та доньку.
Директор СТОВ «Світанок» Іван Титаренко, коментуючи співпрацю, що склалася між господарством та місцевою територіальною громадою, насамперед, наголосив:
– Ми намагаємося підтримувати та продовжувати усі ті добрі справи, які започаткував Володимир Іщенко. Адже ми добре розуміємо – будуть у наших селах створені належні умови для проживання земляків, то й молодь залишатиметься тут працювати. А відтак – і господарство має майбутнє.
Іван Миколайович повідомив нам, що на розвиток соціальної сфери Хрестителевого та сусідніх сіл, що входять до сільської ради, господарством торік спрямовано один мільйон 268 тисяч гривень. (Тобто з одного гектара ріллі на соціальну сферу виділено не по 42 рекомендованих гривні, а по 305 гривень!) Спільні плани узгоджено і на нинішній рік, зокрема, щодо перекриття Будинку культури та завершення його ремонту.
– Думаємо провести також реконструкцію амбулаторії, побудувати житло для лікаря, службове приміщення для дільничного міліціонера, – сказав Іван Титаренко.
Керівник СТОВ розповів і про ту допомогу, яка надається господарством ветеранам війни і праці, на благоустрій територій сіл, забезпечення діяльності водогону, облаштування пам’ятних місць, місцевих кладовищ і ще багато інших добрих справ, які свідомо робляться для людей.
Іван Титаренко назвав і високі досягнення показників у галузі рослинництва та тваринництва, але найголовніше, що в господарстві, насамперед, дбають про своїх працюючих. Трудовий колектив об’єднує 290 працівників, а середньомісячна заробітна плата становить тут 3553 гривні.
І цим, як кажуть, усе сказано.
Славиться в районі і Лукашівка. Агрофірму «Нива» в ньому от уже майже 13 років беззмінно очолює єдина в районі жінка-керівник сільгосппідприємства Валентина Гонтар. Зауважимо відразу, що про це село, її господарство, і саму його очільницю можна написати не те що інформацію для ЗМІ, а повноцінний роман.
Сучасна, розумна, по-дівочому струнка і приваблива, на дорогій іномарці, ці та ще десятки подібних епітетів можна віднести на її адресу.
У житті вона продовжує справу рідного батька – Олексія Мироненка, який всю свою трудову діяльність віддав цьому господарству, зокрема, очолюючи його понад чверть століття. Він і зараз, у свої 84 з хвостиком, часом сідає за кермо «Волги» і їде інспектувати як господарює його донька.
– Інколи і посваримося, – сміється Валентина Олексіївна. Жителі 5 населених пунктів довірили цій жінці керувати ними. Вона багато чого навчилася від свого батька, проте до Лукашівки мала за плечима 13-річний досвід керівництва в іншому господарстві. Та був іще один штрих у її трудовій біографії, коли під час реформаторських процесів їй близько року довелося сидіти вдома, без роботи. Не розгубилася – взялася вирощувати 18 поросят. І не пропала, як кажуть, у такій ситуації. А коли земляки прийшли просити її очолити місцеве господарство, поставила одну вимогу: лише в тому разі, коло воно буде приватним. Аби і керувати, і відповідати самій.
Відтоді – і на полях, і на фермах – усюди лад. Є й особливості праці на рідній землі. Валентина Олексіївна будь-що намагається забезпечити людей роботою. Хай навіть це відбивається на розмірі середньомісячної заробітної плати, на що їй вказують, зокрема, у районі, але, як жінка, вона добре розуміє: кожна родина в селі повинна мати свого годувальника. Тож у господарстві понад 500 працюючих. Цікаво, що за його рахунок утримуються кілька працівників амбулаторії, школи тощо.
– Ми щодня, за символічну плату, у своїх їдальнях годуємо близько 700 осіб, – говорить Валентина Гонтар.
Коли побачила, що в занепад стали приходити приміщення магазинів райспоживспілки – викупила їх, і відтепер в них торгують продавці агрофірми.
Господарство має власну переробку продукції: олійницю, крупо- рушницю, пекарню тощо.
Така собі країна в країні.
Фахівці місцевої амбулаторії відзначили, що мають деяку медичну апаратуру, якої не знайдеш і в районних лікарнях. Утім, у продовження розмови, тут же попросили Валентину Гонтар про допомогу щодо вирішення ряду інших проблемних питань.
Те, що є в Лукашівці співпраця між сільською радою та агрофірмою у плані вирішення соціальних питань, підтвердив і сільський голова Микола Ратушний – торік на підтримку соціальної сфери сільських територій агрофірмою «Нива» виділено 1 млн.481 тис.грн.
А ще – господарство надає допомогу районній і обласним лікарням.
– Коли виникає потреба, ми у будь-який момент можемо звернутися в ту лікарню, саме в якій нам потрібно лікувати наших хворих, – говорить Валентина Олексіївна.
Час стрімко збігав і ми мусили повертатися до Черкас. Переповнені якнайкращими враженнями від того, що є такі керівники в нашій області, як у Хрестителеве, Лукашівці, і, переконані, в багатьох інших населених пунктах Черкащини. Їм також непросто працювати в ринкових умовах, але бажання дбати про розвиток рідних сіл у них не на папері, а у власних серцях. Хоч звично укладають усі необхідні документи та виконують розпорядження чи доручення. Тож по праці – і шана.
Нас запрошували приїздити на Чорнобаївщину іще. Журналістам тут завжди раді. Тож і для наших колег з інших мас-медіа це запрошення залишається в силі.

Наталя Борисюк, член Національної спілки журналістів України



Источник: Черкаська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Найкраще дбають про розвиток сільських територій на Чорнобаївщині"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 0
Новых вестей вчера: 18

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта