Олексій Головко: пріоритетним напрямом аграрного сектору області є розвиток крупно-товарних та фермерських господарств : 992479 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Олексій Головко: пріоритетним напрямом аграрного сектору області є розвиток крупно-товарних та фермерських господарств

Олексій Головко: пріоритетним напрямом аграрного сектору області є розвиток крупно-товарних та фермерських господарств

Заступник голови облдержадміністрації Олексій Головко обіймає цю посаду із січня нинішнього року. Втім – у галузі сільського господарства, якою опікується, зокрема, на новій посаді, має солідний досвід. Власне, присвятив себе обраній до душі справі ще з студентської лави Полтавського сільськогосподарського інституту, де здобував фах інженера-механіка. Після його завершення працював на різних керівних посадах, зокрема, й головою Чорнобаївської РДА. Двох місяців, що минули, виявилося достатньо, аби швидко увійти в курс справ на посаді заступника губернатора та вирішувати проблеми розвитку аграрного сектора уже з обласних позицій. Тож далі – інтерв’ю з Олексієм Головком.
– Олексію Івановичу, Вам, можна сказати, пощастило продовжувати славні хліборобські традиції, які формувалися поколіннями черкаських аграріїв.
– Я ніколи не почувався відірваним від землі. Але, зізнаюся, відчував особливу гордість за наш Шевченків край, коли 24 лютого на засіданні Колегії Міністерства аграрної політики та продовольства України, яка відбулася під головуванням Міністра Миколи Присяжнюка, за підсумками роботи агропромислового комплексу країни в 2011 році за комплексом показників саме Черкащині вдалося досягти найкращого результату поміж інших регіонів України. Приємно, що в цьому є частка зусиль хліборобів мого рідного Чорнобаївського району.
Це перш за все – заслуга всіх хліборобів Черкащини. Посісти перше місце поміж інших регіонів України нашій області вдалося завдяки інтенсивному веденню сільськогосподарського виробництва. Так, торік в галузі вироблено 7,9 млрд. грн. валової продукції, що становить 595 тис.грн. на 100 га угідь. Це – найвищий показник в Україні. Вже не раз озвучувалися рекордні цифри валового збору зернових культур – понад 3,7 мільйона тонн зерна із середньою урожайністю 57,2 центнера з гектара (+18,1 ц/га проти 2010 року).
Виручка від реалізації продукції сільського господарства становитиме 10 млрд. грн., у тому числі продукції рослинництва – 6 млрд.грн, тваринництва – 4 млрд.грн. Загальна сума прибутку очікується на рівні 1 млрд.473 млн.грн., а рівень рентабельності – 18,3 відсотка. Тож це дає гарний старт для роботи агропромислового сектору області в нинішньому році.
– Черкащина завжди знаходилася на передових позиціях рейтингових оцінок. А от посісти перше місце зазвичай нелегко. Тим більш, що і в інших регіонах України, особливо, центральних, також склалися сильні позиції в розвитку сільського господарства.
– Рейтинг регіонів проводився Міністерством аграрної політики та продовольства України за 4-ма показниками. З них за підсумками роботи агропромислового комплексу Черкащина посіла:
перше місце – за обсягом валової продукції сільського господарства на 100 га угідь;
друге місце – за обсягом валової продукції на одну особу сільського населення;
перше місце – за розміром середньомісячної заробітної плати одного штатного працівника сільського господарства;
тринадцяте місце – за індексом промислової продукції харчової та переробної промисловості.
За комплексом цих показників Черкащина й визнана кращою за підсумками минулого року.
Тож користуючись нагодою, щиро вітаю працівників сільськогосподарської галузі області з таким високим визнанням їхніх трудових досягнень, бажаю їм успіху та нових трудових звершень в 2012 році, добробуту їх родинам.
– Доля в селянина така, що ще не завершився один сільськогосподарський рік, як розпочинається наступний. Вам і карти в руки – адже за підсумками 2012 року вже оцінюватимуть безпосередньо Ваші заслуги в досягненнях аграріїв області. Тож наскільки готові до такого старту?
– Мудрі селяни кажуть: не той хліб, що на полі, а той, що в коморі. Тож загадувати наперед не будемо. Головне – і надалі працювати не покладаючи рук. Уже дочекалися весни, незабаром –весняно-польові роботи, тому аграрії області активно готуються до їх проведення та дбають про ремонт сільськогосподарської техніки. Фінансове становище сільгосппідприємств області нинішнього року краще, ніж торік. Наразі власними коштами вони забезпечені на 1,8 мільярда гривень. Для проведення комплексу весняно-польових робіт господарствам області необхідно 2 млрд. грн., частину коштів плануємо залучити за рахунок банківських кредитів. Під урожай озимих культур вже внесено всередньому по 20 кг на га фосфатних, 18 – калійних та 39 кілограмів азотних добрив. Для проведення весняно-польових робіт необхідно 41,5 тисяч тонн поживних речовин мінеральних добрив, уже закуплено близько 60% від цієї кількості.
Під посів ярих зернових та зернобобових культур потреба в насінні забезпечена на 107%, зокрема, 99% – високих репродукцій. Достатньо в області й засобів захисту рослин. Та й технічні можливості галузі АПК також високі.
Нагадаю, що озимину посіяно на 244,5 тис. га, зокрема, пшениці – 220,6 тис. га, ріпаку – 50 тис. га. Поки що кліматично-погодні фактори на нашому боці – ослаблені і зріджені посіви лише на 20-ти тисячах гектарів, решта ж посівів у доброму або задовільному стані.
– Поміж обласних програм, схвалених протягом останніх двох років, кілька стосувалося безпосередньо розвитку галузі АПК і, зокрема, тваринництва.
– Пріоритетним напрямом аграрного сектору області є розвиток крупно-товарних та фермерських господарств. Як в рослинництві, так і в тваринництві. Працюємо над виконанням завдань, окреслених в обласних програмах: «Будуємо нову Черкащину» та «Село Черкащини 2020», а також спеціалізованих програмах із розвитку рослинництва та тваринництва.
Якщо коротко, то за минулий рік усіма категоріями господарств вироблено 449 тисяч тонн м’яса худоби та птиці в живій вазі (що більше 2010 року на 0,7%), 819 млн. штук яєць (+9,6%), 464 тисячі тонн молока. Успішно в цьому плані спрацювали сільгоспідприємства області.
Ми прекрасно розуміємо, що розвиток тваринництва це не лише виробництво продукції харчування, а, насамперед, постійні робочі місця, відтак – вирішення проблеми зайнятості на селі, обігові кошти – господарствам, землі – збереження і примноження родючості.
Тому ставимо перед собою амбітні плани – і в рослинництві, і в тваринництві якомога швидше вийти на рубежі 1991 року.
– Однак, утримувати, а тим більш нарощувати поголів’я корів як в сільгосппідприємствах, так і в підсобних господарствах селян досить складно із ряду причин, зокрема, й цінової ситуації. От і в цю весняну пору молокопереробні підприємства намагаються знизити ціни на закупівельну продукцію. Які перспективи розвитку цієї галузі?
– Україна входить до десятки найбільших світових експертів молочних продуктів. Однак це не значить, що можливості розширення експорту цієї продукції вичерпані, до речі, як і обсяги її споживання на внутрішньому ринку, яке наразі становить лише третину від біологічної норми і продовжує скорочуватись.
Хочу зауважити, що вітчизняні молочарі вперше за 20 років незалежності добилися збільшення виробництва молока в сільгосппідприємствах . Як і на Черкащині також (+2,1% у порівнянні з 2010 роком). Проте в цій галузі є над чим працювати, перш за все – над підвищенням продуктивності корів.
Світова потреба у молоці постійно зростає. За прогнозами експертів у найближче десятиліття дефіцит молока у світі становитиме 5-6 млн. тонн.
На Черкащині, аби захистити інтереси одноосібників, створюються обслуговуючі кооперативи. Задля розширення виробництва молока в Маньківському та Чорнобаївському районах планується ввести в дію спеціалізовані комплекси.
Для стабілізації ситуації на ринку молочних продуктів Міністерством аграрної політики та продовольства і молокопереробними підприємствами підписано Меморандум про узгодження дій. Подібний документ готується й на Черкащині.
– На жаль, ми переконуємося, наскільки гострою є конкуренція за ринки збуту, зокрема, і в сусідніх державах. Наші селяни вміють і сіяти, і вирощувати, і збирати сільськогосподарську продукцію не гірш, ніж за рубежем.
– Агропромисловий комплекс включає в себе й переробку продукції. І цей напрям роботи ми намагаємося розвивати також. Скажімо, у рамках обласної програми на 2012 рік, для поліпшення добробуту черкащан та підвищення соціальних стандартів планується у Лисянці здати в експлуатацію хлібопекарське підприємство, Христинівці – відкрити цех для виготовлення макаронних виробів, збільшити виробництво хлібобулочних виробів на Ватутінському хлібокомбінаті. Цього року заплановано й будівництво овочесховищ у Жашківському районі, а на Золотоніщині та Звенигородщині відкриються нові свиноферми.
– Аграріїв турбують питання вигідного збуту. Чи вдається вирішувати ці питання?
– В цьому плані сільсгоптоваровиробники вчаться потроху торгувати, зокрема, й на обласному рівні. Беручи участь у ярмаркових заходах, безпосередньо, на Канівському ярмарку, а також в 4 мікрорайонах обласного центру: «Митниці». «Південно-західному», вул. Луначарського та площі 700-річчя. Продукція, скажу Вам, найвищої якості і свіжості також, до того ж, реалізується вона за цінами на 10-20 відсотків нижчими, ніж ринкових. Аналогічні торговиці проводяться і в інших містах та районах області. 2011 року на теренах Черкащини відбулося понад 900 таких ярмарок, на них реалізовано 4,2 тис. тонн продукції на суму 38,7 млн. грн. Триває ця робота й нинішнього року.
Планується також відкриття оптово-роздрібного ринку «Фермерський» у м. Черкаси.
Проте над розширенням ринків збуту як в межах держави, так і зовнішніх мають активізувати зусилля не тільки облдержадміністрації, а й відповідні міністерства та торгові представництва, як вітчизняні за кордоном, так і закордонні, що знаходяться на теренах нашої держави.
Насамкінець, хочу запевнити черкащан, що облдержадміністрація в цьому плані робить усе від неї залежне. Та й кон’юктура світових ринків сьогодні така, що попиту на якісну сільгосппродукцію достатньо. Скажімо, тонна продовольчої пшениці за інформацією Товарної біржі в середньому у листопаді коштувала 1520 грн. за тонну, у грудні – лютому 1740 грн. Проте визнаю, що це непросте питання і попереду з його вирішенням ще багато роботи.

Інтерв’ю взяла Наталя Борисюк, член Спілки журналістів України


Источник: Черкаська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Олексій Головко: пріоритетним напрямом аграрного сектору області є розвиток крупно-товарних та фермерських господарств"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 0
Новых вестей вчера: 18

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта