17-річний юнак із Жашкова довів: важка хвороба – не перешкода для повноцінного життя й вагомих перемог : 985784 : Здоровье

Здоровье Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Здоровье
Подробно

17-річний юнак із Жашкова довів: важка хвороба – не перешкода для повноцінного життя й вагомих перемог

17-річний юнак із Жашкова довів: важка хвороба – не перешкода для повноцінного життя й вагомих перемог

У кінці 50-х – на початку 60-х років минулого століття у збірній Бразилії з футболу виблискував талантом непересічний футболіст – Гаррінча. Його техніку володіння м’ячем не міг повторити ніхто, навіть король футболу Пеле. Річ у тім, що Гаррінча мав свій секрет – одна нога у нього була коротша за іншу... Футболіст зі схожою технікою та життєвою історією проживає у місті Жашків. Звати його Ярослав Черниш. Мало хто з суперників знає, що свого часу лікарі не давали хлопцю шансів навіть на повноцінну ходьбу, не те що на гру у футбол.
Важкий медичний діагноз
– Коли Ярослав народився, ми одразу нічого особливого не бачили, – розповідає мама. – Хлопчик ріс, тільки у вісім місяців помітили, що права рука була ніби затиснутою, погано працювала. Іграшки завжди старався брати лівою. Спочатку подумали, що лівша.
Батьки звернулися до Жашківської лікарні у неврологічне відділення. Лікарі сказали, що у хлопчика, можливо, затиснутий нерв, призначили уколи. Порекомендували проходити курси масажу. Коли почали колоти уколи, у дитини стан здоров’я погіршився. Тоді звернулися в Черкаську обласну лікарню, де відразу встановили діагноз – дитячий церебральний параліч. Порадили звернутися у Київський Центр реабілітації хворих з органічним ураженням центральної нервової системи.
– Прибули до Центру, нам приписали масажі, два рази на рік лікуватися у санаторії. Їздили постійно на лікування, але не бачили ніякого покращення. Коли Ярославчик став ходити, то, стаючи на праву ніжку, її викривлював, і видно було, що вона була значно слабкішою. Від цього постійно була проблема зі взуттям, важко його було підібрати. Нам настійливо рекомендували робити операцію – підсікати м’язи на нозі для того, щоб він хоч якось міг ходити. Застерігали: якщо не зробите операцію, то щороку буде гірше, будете возити його на інвалідному візку, – з хвилюванням розповідає пані Людмила. – Але ми на операцію не погодилися, побоялися, адже не раз чули, що її через певний час потрібно знову і знову повторювати.
Головне – велике бажання
...Ярослав систематично відвідує дитячо-юнацький клуб фізичної підготовки: робить вправи на тренажерах, займається легкою атлетикою, футболом. Ставний, чорнобровий, фізично розвинений юнак. З першого погляду не помітно ніяких ознак хвороби. Сором’язливо усміхаючись, розповідає про себе.
– Пам’ятаю, коли ще був малим, мені було важко навіть ходити, нога ніби не слухалась, але батько кожного ранку робив зі мною ранкову зарядку, грав зі мною у рухливі ігри, навчав мене азам футболу.
Дещо меланхолійний, спокійний хлопчик через постійний рух ставав спритнішим, загартованішим, сильнішим. З часом батько привів Ярослава у тренажерний зал, дуже боявся, що навантаження збільшуються, переживав, жалів хлопця. Тренер Дмитро Мазур радив, щоб Ярослав на заняттях залишався без рідних і навчався самостійно долати труднощі.
А з 7 класу Ярослав почав серйозно займатися на тренажерах кожного дня, не пропускав жодного тренування.
Щоб правильно організувати заняття, тренер детально вивчив, чим характеризується хвороба, що вона вражає в організмі, вивчив історію хвороби Ярослава. Зрозумів, що у хлопця хворобою повністю уражена половина тіла, і найперше, що йому було потрібно, – це психологічна підтримка.
– Я одразу з ним відверто поговорив про те, що Бог не посилає більшого випробування, ніж людина може витерпіти. Налаштував його на позитивний результат, дав йому зрозуміти, що головне – наполегливість у здійсненні мети, – згадує Дмитро.
Ярослав спочатку був худеньким, не хотів їсти, був блідим. Тренер йому пояснював, яку роль в організмі людини відіграють білки, жири, вуглеводи. Запропонував Ярославу підраховувати калорійність продуктів, які потрібно вживати за добу, щоб рости, розвиватися відповідно до віку та навантажень.
– Хлопчик зрозумів, що потрібно самостійно велику увагу приділяти зміцненню здоров’я. Почав сам складати раціон, адже під час серйозних занять спортом харчування повинно бути висококалорійним, – згадує директор дитячо-юнацького клубу фізичної підготовки Дмитро Мазур.
Тренер запропонував завести щоденник самоконтролю, де Ярослав щодня записував, що не може зробити, а також свої досягнення. Спочатку ціла сторінка заповнена була переліком того, чого він не може зробити.
Перші досягнення
Заняття починали з ходьби по біговій доріжці. Хлопчик праву ногу ніби волік, також не міг володіти правою рукою. Зовсім не виходило стояти на одній хворій нозі. Починав, тримаючись за стіну. Через кілька місяців стояв вже сам.
– Яка це була для мене радість! Моє перше досягнення! Не уявляєте, як мені хотілося працювати ще більше, – з захопленням розповідає Ярослав. – Через певний час Дмитро Володимирович запропонував збільшити навантаження, починати стрибати на цій нозі. Скажу відверто, навіть одного разу не міг стрибнути, нога була ніби не моя. Тренер мене підбадьорював, казав, якщо продовжуватиму тренування, то зможу стрибати й з висоти. Щодня після уроків ішов до тренажерного залу і вперто виконував різноманітні вправи, щоб зміцнити м’язи ноги.
Минув рік, і справді – хлопчик вже стрибав з висоти, помаленьку починав бігати.
Систематично розробляли праву руку. Спочатку тренування починали з малого – піднімання невеликої ваги, систематично виконували вправи Садова на розтягування. Для розвитку кисті руки практикували зафарбовування розмальовок, складання конструкторів. Через певний час тренер рекомендував хлопцеві вправи для розвитку м’язів руки на тренажерах, він також пробував навіть підтягуватися. Вже через рік Ярослав міг підтягнутися одинадцять разів.
– Зразу було важко, боляче, але я терпів, нікому не скаржився, дуже хотів всього навчитися, щоб бути таким, як усі, – ділиться найпотаємнішим Ярослав.
– Як тільки Ярослав прийшов до нас на заняття, коли вітався, соромився, подавав ліву руку, а зараз почувається вільно, як і всі вітається правою. І взагалі, зараз він рівно ходить, навіть і не скажеш, що колись у нього були проблеми зі здоров’ям, – розповідає тренер.
Нині Ярослав навчається в одинадцятому класі Жашківської спеціалізованої школи №1 з поглибленим вивченням окремих предметів.
Класний керівник Любов Горбань ставить цього працелюбного хлопця в приклад однокласникам.
Юнак віртуозно грає у футбол, входить до шкільної збірної з волейболу та баскетболу. Дворазовий срібний призер Черкаської області з бігу та стрибків у довжину. Бронзовий призер України з футболу у складі збірної команди області. Нагороджений дипломами Київського обласного центру "Інваспорт" за І місце в обласних змаганнях та ІІ етапі Спартакіади "Повір у себе" (дистанції 400 та 100 метрів). У 2011 році був учасником відкритого чемпіонату України з легкої атлетики.
На початку лютого цього року Ярослав брав участь у чемпіонаті області з легкої атлетики, посів І місце на дистанції 400 метрів, та третє – на дистанції 60 метрів.
– Ми дуже вдячні Дмитру Володимировичу за те, що він терпляче кожного дня займався з нашим сином, вміло організовував заняття. Тільки завдяки тренеру Ярослав став на ноги, почав гарно ходити, бігати, брати участь у змаганнях, навіть досяг результатів, – зі сльозами на очах розповідає мама.
– Я його так сильно люблю, пишаюся кожною нагородою мого Ярославчика,– підхоплює сестра Ольга, учениця 2-В класу.
Зараз Ярослав – учень випускного класу школи. А це час, коли молоді люди обирають майбутній шлях. Свою дорогу юнак уже впевнено торує протягом багатьох років – це нелегкий шлях спортсмена. Мрія Ярослава – стати студентом інституту фізкультури та спорту.


Источник: Громадсько-політичне видання "Прес-Центр" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "17-річний юнак із Жашкова довів: важка хвороба – не перешкода для повноцінного життя й вагомих перемог"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 18
Новых вестей вчера: 13

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта