Сільський фельдшер швидкої не покинув села навіть заради родини : 984050 : Здоровье

Здоровье Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Здоровье
Подробно

Сільський фельдшер "швидкої" не покинув села навіть заради родини

Сільський фельдшер

Прийняти пологи в кареті "швидкої", а потім, прикинувшись кулеметником, відвезти пацієнта з психічним розладом до лікарні... Таким буває звичайне чергування фельдшера третьої бригади швидкої допомоги Смілянської районної лікарні №2 Андрія Федченка.
Перша пацієнтка стала... постійною клієнткою
Вже 20 років Андрій Анатолійович – фельдшер "швидкої", що обслуговує третину сіл Смілянського району. Його знають у кожній хаті, тим більше, що він – уродженець одного з сіл. Селяни шанобливо його називають "доктором".
Навіть дружина Андрія Федченка Валентина вже змирилась із тим, що в неї є серйозна суперниця – чоловікова робота. Вона та двоє доньок – 15-річна Наталя і 5-річна Маша – мешкають у районному центрі. Тривалий час Валентина просила його перейти на роботу в Смілу, але марно.
Першою його пацієнткою була п’ятирічна дівчинка з Куцівки. Дитина напилася з пляшки з-під лимонаду отрути для колорадських жуків. Коли на перший свій виклик приїхав учорашній випускник медучилища, дівчинка була непритомна. Андрій надав першу допомогу і повіз маля в Смілу. Туди вже мчала санавіація з Черкас.
Кілька років тому Андрію випало везти ту саму дівчину в пологовий будинок. А недавно вона викликала його до своєї дитини.
"Помираючий" вранці поїхав додому
Про Андрія Федченка по селах розповідають історії. Одна з найпопулярніших – як "доктор" дядька реанімував.
Було це ще в 1990-х роках. Цього пацієнта рятував цілий консиліум медиків у дільничній лікарні, де розміщується й бригада "швидкої".
Літній чоловік жив сам, і сусіди аж на третій день спохопились, що він не виходить з дому. Вибили двері і знайшли його непритомним, з ознаками алкогольного отруєння. В найближчій лікарні дядька вдалось привести до тями, але він не говорив, тільки знаками просив пити. Медики вже робили найгірші прогнози. Андрій Федченко, який знає практично всіх селян з підопічних сіл, заступивши ввечері на зміну, пішов провідати "помираючого".
"Він показував на кран з водою, – пригадує Андрій Анатолійович. – Я спробував його напоїти і помітив, що вода з рота витікає. Це мене здивувало, я заглянув дядькові в горло і... витягнув вставну щелепу". Коли пацієнт трохи отямився, він розказав, що колгоспникам заплатили спиртом. Мусив пити – зарплата як-не-як. Згодом відчув себе зле, а потім, напевне, уві сні, ще й щелепою вдавився. Сусіди вчасно його знайшли, але дядько мало не помер на руках у лікарів. І тільки завдяки допитливому фельдшеру повернувся фактично з того світу. Кажуть, вранці він зібрався та й поїхав у своє село...
Коли приймав у машині пологи – водій страшенно злякався
Сільський фельдшер знає про свою територію і людей, які на ній живуть, майже все. Він і без експертів розкаже, що люди у селі найчастіше страждають на серцево-судинні захворювання, а на другому місці – проблеми, пов’язані з пияцтвом. Тут спектр болячок якнайширший – від нещасних випадків, травм, отруєнь – до психічних розладів.
"Споюють навіть дітей, – гірко каже медик. – Якось був виклик з Носачева – питуща бабуся відправила малечу збирати гриби, а потім їх ними ж і нагодувала. Всі вони разом з бабусею отруїлися. Я на руках виносив малих років 8–10 до машини, бо хата їхня – в яру, і відчував від них запах спиртного..."
Найгірше – коли хворі не виконують рекомендацій, не хочуть їхати до лікарні. Часом старі люди кажуть – нема грошей, буду помирати вдома. Втім, доводилось госпіталізувати й примусово, наприклад, при "білій гарячці". У цьому випадку до кожного потрібен індивідуальний підхід:
"Одному кажу, що їдемо до моєї куми в гості, іншого запрошую поїхати випити, показуючи фізрозчин. Коли він з’ясовує, що там вода, кажу: обдурили нас, поїхали, купимо ще. З третім треба погомоніти, згадати молодість. Хоч доводилось і кулеметником прикидатися..."
У своїй практиці бував не лише психіатром, а й акушером. "Одна майбутня мама, – згадує, – з пологового будинку на Різдво додому відпросилася, та вдома і народила. Ми підоспіли, коли треба було пуповину перерізати. Інша, до речі, теж на Різдво, народила прямо в машині. Водій з переляку мчав як навіжений! Доходило й до курйозів. Одна жіночка пояснювала: у доньки кіста... "Та не кіста, – кажу, – тітко, а онук у вас!" "Онук? Ну, то добре. Вигодуємо", – заспокоїлась жінка.
Лікували навіть циганський табір
Третя бригада "швидкої" обслуговує 12 населених пунктів від кордону Кіровоградської області до Городищенського району і виїжджає на виклики від 15 до 20 разів на добу. Часом їдуть з одного виклика прямо на інший.
– Нас і раніше забезпечували непогано, бо ж без медикаментів "швидкій" у селі робити нічого. А з приходом нового головного лікаря райлікарні зараз – як ніколи: нема проблем з пальним, одноразовим інструментарієм, недавно придбали німецький кардіограф, вимірювач цукру, видають високовартісні ліки. Допомогу надаємо всім, хто її потребує – на нашій території – аварійно небезпечна ділянка траси Золотоноша–Умань, часто трапляються ДТП. Коли людину треба рятувати – не до встановлення особи. "Лікували" навіть циганський табір. Кілька років тому він розташувався прямо під лікарнею. Я, дільничний інспектор та голова сільради пішли туди, поцікавились, яка їм допомога потрібна. Вони нам пояснюють, що їхали у Київ барона вибирати, і що в них автобус зламався. Поки сільська влада вирішувала цю проблему, ми прийняли їхніх дітей, поробили аналізи, обстежили – ті виявились здоровими. Тим часом сільський голова домовився з місцевим автотранспортним підприємством про тягача, їхній автобус дотягли до Городищенського району, а городищани вже далі ними опікувались... – розповів Андрій.
Словом, сільському фельдшеру нудьгувати не доводиться. Втім, це його свідомий вибір, тож не нарікає ні на нічні дзвінки, ні на цілодобовий режим роботи.
"Мені приємно відчувати себе потрібним людям", – каже він.


Источник: Громадсько-політичне видання "Прес-Центр" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Сільський фельдшер "швидкої" не покинув села навіть заради родини"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 18
Новых вестей вчера: 13

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта