Державні закупівлі – під громадський контроль! : 983115 : Местные новости

Местные новости Сумы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Сумы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Державні закупівлі – під громадський контроль!

Олег МедуницяОстаннім часом сумчани та жителі нашої області часто чують про діяльність відносно нової громадської організації – Бюро аналізу політики. Найбільш резонансними стали розслідування у сфері державних закупівель, результати яких були оприлюднені директором Бюро аналізу політики, відомим громадським активістом Олегом МЕДУНИЦЕЮ. 

- Пане Олеже, що собою являє ваш громадський проект?
- Бюро аналізу політики – це громадська організація, яка розпочала активну діяльність у 2010 році, після зміни влади в державі. Тоді велика кількість високопрофесійних службовців не захотіла вступати в ту політичну силу, яка створила зараз владну вертикаль. Вони були звільнені й мали залишитися на узбіччі політичного і державного процесу. От саме такі люди створили нашу організацію.
Ми формуємо свій, неупереджений погляд не лише на політичні процеси, а й на те, як відбувається управління суспільним розвитком у нас на Сумщині, як відбувається реформування (чи так зване реформування) галузей управління освіти, охорони здоров’я.
Ми висловлюємо свою точку зору і на стратегічні плани місцевої влади. Намагаємося бути корисними, виступаємо з критикою дій влади і сподіваємося, що ця критика конструктивна й буде взята до уваги. Наша діяльність підтримується авторитетними установами Європейським Союзом, Міжнародним Фондом «Відродження».

- Ваша організація відома різкими заявами стосовно проявів корупції в Сумській області. Чому ви обрали саме таку тему для досліджень?
- Насправді просто наші заяви, які стосуються цієї сфери, є найбільш резонансними. Ми ведемо різну діяльність – наприклад, часто даємо поради органам державної влади, аналізуємо ті чи інші їх управлінські рішення.
А стосовно проявів корупції – не можна говорити про це не різко. Існує певна риторика посадовців державної влади: всі ми чули від них, що корупція – це погано, що хтось з корупцією ніби то бореться. Натомість реально Україна в міжнародних рейтингах корумпованості скочується все нижче й нижче.
Результати ми можемо спостерігати і в Сумській області – при здійсненні державних закупівель постійно відбуваються якісь «незрозумілі» торги, товари для бюджетних організацій постачаються за завищеними цінами. Є маса прикладів. З останнього: відділ освіти Конотопської міськради закупив за завищеними цінами продукти харчування. Закупівельна ціна на моркву 4,80 грн., на тушки курей – 25,80 грн., і це станом на листопад минулого року! Насправді ці ціни мінімум на 20% (а по моркві взагалі вдвічі) вищі, ніж на ринку.
Або будівництво психдиспансера. Уже рік ми намагаємося добитися у Юрія Чмиря, скільки ж коштує те обладнання, яке встановили у психдиспансері і в діагностичному центрі. Нас водять по колу: «немає накладних», «нам невідомо», «зверніться туди-то». Тому ми і робимо такий висновок – якщо від нас приховують інформацію, значить там є корупція.

- Ще зовсім недавно, два роки тому, ви самі були заступником губернатора. За часів вашої участі у владі невже у владних структурах проявів корупції було менше? Чи сьогодні вам «збоку» видніше?
- Корупція – це вічне явище. Її важко контролювати, з нею важко боротися, але це треба робити постійно, тоді корупцію можна мінімізувати. «Прес» правоохоронних органів і органів державної влади на корупціонерів має бути так само безперервним.
Як за часів попередньої влади, так і зараз когось постійно ловлять на хабарництві. Якогось викладача чи сільського голову. Але це дрібниці. Насправді ж корупція іде згори, і очолює цю корупційну вертикаль Президент України Віктор Янукович, прем’єр-міністр Микола Азаров, Партія регіонів.
Того, що відбувається зараз при здійсненні державних закупівель, не було ніколи, навіть за часів Кучми. Нині ж на державних тендерах масово перемагають офшорні компанії. І державний, бюджетний капітал стає офшорним. Те ж саме ми бачимо і при здійсненні регіональних закупівель за кошти місцевих бюджетів.

- Чи можна взагалі зупинити корупцію при державних закупівлях?
- Немає універсального методу, який би дозволяв усунути всі зловживання при здійсненні державних закупівель, які є зараз у нас в державі. Але головне – на це має бути політична воля. Якщо в підпорядкуванні у Юрія Чмиря є відділ управління економіки, який погоджує всі угоди на придбання товарів для бюджетних організацій на суму більше ніж 10 тисяч гривень, чому погоджуються угоди з явно завищеною ціною?
Адже є позитивний досвід Києва, де голова адміністрації Попов оголосив війну корупції при здійсненні державних закупівель в школах. Є позитивний досвід навіть в Сумській області – коли було децентралізовано бухгалтерії освітніх закладів у Сумах. Зараз ми можемо спостерігати – там де бухгалтерія залишилася централізованою – наприклад, в Конотопі – там «відкати» і завищена ціна. Ну, стосовно «відкатів» я стверджувати не можу – «за руку» не спіймав, але чому ж тоді ціна завищена по м’ясу – мінімум на 20%, по овочам – удвічі? Як чиновник може купувати для дітей в школах продукти за однією ціною, а потім іти до магазину і купувати для своїх власних дітей удвічі дешевше?
Тому напевно невипадково губернатор Сумщини Юрій Чмирь і його підлеглі стали фігурантами одразу 4 депутатських звернень народного депутата України Григорія Омельченка. Усі звернення спрямовані Президенту, главі Уряду, Генпрокуратури та СБУ. Якщо у першому зверненні Омельченко просить перевірити факти пов’язані з банкрутством «Свеми», інші стосуються саме проявів корупції в Сумській області. У другому зверненні йдеться «про факти корупції, розкрадання державних коштів у сфері модернізації та реконструкції об'єктів життєдіяльності Шостки, ухилення від сплати податків і митних платежів в особливо великих розмірах і причетності до цих дій губернатора Ю.Чмирь та інших посадових осіб органів державної влади та управління Сумщини ».
У третьому зверненні пан Омельченко стосується «фактів корупції та дій з ознаками посадових злочинів в діяльності губернатора Юрія Чмиря». Як приклад наводиться будівництво обласного психоневрологічного диспансеру, а також діагностичного центру в Шостці.
Нарешті, четверте звернення нардепа стосується «знищення заступником губернатора Сергієм Слизький» сільського господарства у Сумській області, розкрадання земель сільськогосподарського призначення ».
Будемо чекати результатів перевірки.

- У своїх виступах Ви частіше критикуєте обласну владу, голову Сумської ОДА, а чому поза критикою залишаєте владу міську?
- Насправді ми говоримо і про міську владу. Ми зауважували про закупівлю «Шляхрембудом» паливно-мастильних матеріалів, коли тендер вигравали дві невідомі «контори», які не мають жодної заправки в Сумах. Висвітлювали здійснення закупівлю автотранспорту для мера Сум і для його першого заступника, яке відбулося на нашу думку за завищеною ціною.
Просто в міській раді існує певний плюралізм – є різні фракції, які входять і до бюджетної комісії, які самостійно аналізують процеси і можуть впливати на формування бюджету. А обласна влада залишається практично безконтрольною і підзвітною лише Адміністрації президента і Кабміну. Влада на рівні області позбавлена як громадського, так і депутатського контролю – бо в обласній раді стійку більшість складають члени Партії регіонів і депутати, які примкнули до них з боку опозиційних сил. Тому всі процеси там відбуваються приховано.

- А як же громадська рада, яка діє при губернаторі?
- На мою думку громадська рада має виконувати експертну, дорадчу і контрольну функцію. Очевидно, що громадська рада при ОДА такою не є.

- Чому громадські організації міста Суми, депутати Сумської міської ради різко виступи проти створення Асоціації місцевих громад?
- Ця асоціація – передвиборча «фішка» Партії регіонів. Після того, як вони на минулих виборах «крутили» так звану «піраміду Чмиря», у цьому році вони намагаються створити нібито Асоціацію місцевих рад. Насправді під цим прикриттям функціонуватиме передвиборчий штаб Партії регіонів і тих кандидатів, які підуть до Верховної ради від цієї політичної сили.
Тому дуже правильно, що Сумська міськрада відмовилася від участі у цій асоціації, відмовилася сплачувати вступний внесок. Адже це фактично буде політична робота за кошти місцевих бюджетів на користь однієї політичної сили. Сили, яка втратила не лише довіру сумчан, а й більшості жителів області і України загалом.


Источник: Вітаємо на головній сторінці інтернет-газети "СОТНЯ"! | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Державні закупівлі – під громадський контроль!"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 3
Новых вестей вчера: 13

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Сумы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта