Нардеп зі Звенигородки: Зараз посилюється тиск криміналітету, а протистояти йому можуть тільки деполітизовані служби : 969162 : Политика

Политика Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Политика
Подробно

Нардеп зі Звенигородки: Зараз посилюється тиск криміналітету, а протистояти йому можуть тільки деполітизовані служби

Нардеп зі Звенигородки: Зараз посилюється тиск криміналітету,  а протистояти йому можуть тільки деполітизовані служби

Десятки спроб створити в країні незалежний орган з боротьби з корупцією у вищих ешелонах влади так і не увінчалися успіхом, хоча глава держави неодноразово заявляв, що це зробити необхідно.
Нещодавно депутати в черговий раз переписали законопроект, на цей раз детально позначивши не тільки функціональні обов'язки співробітників Національної служби протидії корупції, але і вказали розмір заробітної плати для кожного підрозділу. Про те, за яких умов така структура дійсно зможе працювати, в ексклюзивному інтерв'ю МАІР розповів перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя, уродженець Звенигородки Юрій Кармазін.
– Юрію Анатолійовичу, навіщо витрачати на цю ідею стільки часу і сил, якщо вона утопічна за своєю суттю?
– Чому утопічна? Мета ж стояла правильна всі ці роки. Ми хотіли домогтися створення незалежної, неполітизованої структури, до якої б входив би слідчий підрозділ та служби, які могли б займатися оперативно-розшуковою роботою.
Зміни Конституції, які були внесені неконституційним способом, що саме по собі вже є найвищим проявом корупції, призвели до того, що тепер потрібно переписувати всі закони, які депутати раніше вносили. Якщо раніше був головним парламент, то тепер всі органи може створювати тільки Президент України. Таким чином, хочемо ми чи не хочемо, але закон треба погоджувати з сьогоднішніми реаліями. Хоча вони і неконституційні, але вони реалії.
– Невже мало правоохоронних органів, повноваження яких дозволяють їм і сьогодні боротися з корупцією?
– Ми не помітили, як в країні створився НКВС. Тобто функції того НКВС, який був при Берії, сьогодні практично повернуті повністю Службі безпеки України. Сьогодні вони до своєї компетенції та підслідності відносять розбір ситуації після будь-якого мітингу, розслідування практично всіх категорій справ, хоча всім зрозуміло, що після від'єднання служби урядового зв'язку, управління охорони, так званого "дев'ятого" в минулому управління, зовнішньої розвідки, власне у СБУ залишилася тільки одна – контррозвідка. Тому що говорити про серйозну боротьбу з корупцією не доводиться, враховуючи ті сили і засоби, якими володіє Служба безпеки. Це просто неможливо. Цю функцію має, звичайно, виконувати поліція. Тобто, Міністерство внутрішніх справ. Причому я не обмовився. Поліція, яка б працювала за іншими методами, ніж тими, що ми бачимо сьогодні. Коли фінансування фактично перетягується на користь спецпідрозділу "Беркут". Коли сержант "Беркута", який брав участь у розгоні мирної демонстрації, отримує більше, ніж підполковник у слідстві. Це хіба нормально? Це маячня. Але ці методи марення допускають. Сьогодні в міліції заохочуються ті служби, які направлені на каральні функції.
Пам'ятаєте, як внесли зміни до закону про Кабінет міністрів і одночасно до закону про Службу безпеки України? Сьогодні ця служба стала практично непідконтрольною нікому.
Тому створення структури, яка хоч у чомусь була б підконтрольна комусь в цій державі, чи то Президенту України, чи то парламенту – це вже позитивний крок для нинішнього режиму. А ми зараз живемо в умовах найсерйознішого тотального режиму, причому з посиленими охоронними функціями. Охоронними в сенсі охранки. При цьому правоохоронна, правозахисна функція втрачена. На жаль, вона втрачається і прокуратурою. А саме правозахисна функція, нагляд за виконанням законів усіма державними структурами, для прокуратури завжди була однією з найголовніших. Ми не бачимо реакції прокуратури на нерозкриті злочини. Ось і виходить, що жителі Овідіопольського району Одеської області говорять про те, що міліціонери відмовляються виїжджати на місця подій. Розбої відбуваються просто безкарно. Те ж саме спостерігається в цілому ряді регіонів, в тому числі, в Черкаській, Донецькій областях. Зараз посилюється тиск криміналітету, і протистояти йому можуть тільки деполітизовані служби, які б виконували функцію боротьби зі злочинністю.
Існування такої служби показало б неможливість існування Галицького як явища відмивання колосальних грошей, воно було б спочатку припинено. А так на тлі переділу влади між кланами і виникла справа Галицького. Операція з його затримання була операцією з нейтралізації прем'єр-міністра України.
– Чому не можна реформувати ті служби, які вже є?
– Цьому заважає інститут "смотрящих", який встановлено владою. У кожному регіоні, в кожному місті є "смотрящий" за економікою, за ситуацією в цілому. І ніякий бізнес без таких намісників, проти яких не виступає навіть криміналітет, розвиватися не буде. Невже Ви цього не знаєте? Тому потрібен орган, який би не боявся виступати проти таких ставлеників і міг гарантувати людям безпеку.
Щоб людям, які платять податки, не треба було самим шукати, чим себе захистити, сподіваючись на биту, лом, пістолет або мисливську рушницю.
– З нашими судами непросто буде розслідувати справи по корупції ...
– Безумовно, Ви праві. Особливо, якщо врахувати, які колосальні хабарі їм дала держава.
– Що Ви маєте на увазі?
– Я кілька разів наполягав на тому, щоб негайно переглянули норми закону про державний бюджет на цей рік, за яким передбачено виділення 67 млн. гривень для Конституційного Суду України. Навіщо потрібні такі гроші для забезпечення 18 суддів? Куди їх можна подіти? Якщо порахувати з розрахунку на одного суддю, то це в три рази більше, ніж у Верховного Суду. Але там же етапування підслідних, пересилання багатотонних справ і багато чого іншого, на що дійсно потрібні кошти.
– У законопроекті прописано багато вимог до кандидатів, які претендують на вакансії з НСПК. Передбачається, що вони також мають певний досвід роботи в правоохоронних органах. Де знайти стільки чесних, принципових, професійних?
– Я розумію, що ми виписали такі вимоги, під які можуть підійти тільки гуманоїди. Тим не менш, ми ж пишемо не для сьогоднішнього дня, ми пишемо, в тому числі, і для майбутнього. Тому я сподіваюся, що такі люди знайдуться.
– Чому директор служби призначається саме на п'ять років?
– П'ятирічний термін потрібен для того, щоб він дійсно був незалежний, знав, що його не можуть зняти через п'ять хвилин, після невиконання певного вказівки згори. Це цілком достатній термін, щоб довести свою ефективність і показати ефективність такої служби громадянського суспільства.
При цьому директор Національної служби протидії корупції повинен бути дальтоніком, який не реагує на політичні кольори. Йому не потрібно вислужуватися перед владою заради того, щоб вона його перепризначала. Тому ми і прописали, що він працює не більше п'яти років.
– Як буде взаємодіяти НСПК з органами прокуратури?
– На жаль, слідство в прокуратурі практично вбито. Залишилися лише уламки. Я був противником ліквідації слідства в прокуратурі і противником передачі розслідування справ про посадові злочини з прокуратури до підрозділів Служби безпеки України або вбивств – в міліцію. Сьогодні ми маємо гори нерозкритих вбивств.
– Чому?
– Проблема в низькій кваліфікації слідчих. Крім того, якщо прокурор тримав на контролі кожне вбивство, він стимулював до розкриття і своїх слідчих, і працівників міліції. На жаль, тепер це нікому часто не потрібно.
– У законопроекті прописано, що прокурори будуть брати участь у розслідуванні справ, які веде НСПК. Але при цьому вони підпорядковуються генеральному прокурору. Про яку незалежність тоді ми говоримо?
– Абсурдність ситуації взагалі полягає в тому, що у нас немає органу, який би міг порушити справу проти генерального прокурора. Проти заступників може генеральний, але проти нього – ніхто. Тому тут є проблема, і вона полягає в тому, що парламенту підрізали можливості. В принципі все це повинні були робити парламентські слідчі комісії. Тим не менше, Ви знаєте, що жоден з президентів так і не захотів надати їм ті повноваження, які необхідні для повноцінної роботи. Троє з них накладали вето на закон, який регулює ці питання.
– Коли законопроект про створення спеціального органу по боротьбі з корупцією буде розглянуто парламентом?
– Ви бачите, як сьогодні голосує більшість. Від опозиції нічого не залежить. Ми можемо внести свій тільки інтелектуальний внесок в цю роботу.
– Але в роботі над законопроектом об'єдналися представники різних фракцій...
– Об'єдналися, дійсно, але без політичної волі більшості нічого не буде. А політична воля буде тоді, коли Президент подумає, що ж зробити таке популярне, щоб його сприйняли в Європі. Як тільки він зрозуміє, що одним з таких популярних кроків може бути ухвалення закону про створення незалежної структури з розслідування корупційних злочинів у вищих ешелонах влади, от тоді це може статися. Думаю, що це буде напередодні виборів. Чекайте цього законопроекту до літа.


Источник: Громадсько-політичне видання "Прес-Центр" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Нардеп зі Звенигородки: Зараз посилюється тиск криміналітету, а протистояти йому можуть тільки деполітизовані служби"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 18
Новых вестей вчера: 24

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта