Віра Мельник: «Самотня бабця мала 14 автомобілів і втратила право на субсидію» : 944293 : Местные новости

Местные новости Ровно : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Ровно и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Віра Мельник: «Самотня бабця мала 14 автомобілів і втратила право на субсидію»

Подорожчання комунальних послуг і скасування обмеження на призначення субсидії через попередні борги у цей опалювальний сезон призведе до збільшення кількості людей, які звернуться за субсидіями, ніж у минулі роки. Що змінилося у призначенні субсидій і хто тепер має на неї право — розповіла начальник управління праці та соціального захисту населення Рівненського міськвиконкому Віра Мельник, відповідаючи на запитання журналістів і читачів газети «Рівне вечірнє».
— «Сезон» субсидій розпочався. Чи стане більше тих, хто за нею звернувся, чи це одні й ті ж люди?
— Торік з настанням опалювального сезону, а саме в цей період і звертаються за субсидіями, у нас було 12 тисяч звернень. Цього року буде більше: адже подорожчали комунальні послуги, тим, хто має борги, тепер теж можна оформляти субсидію. Загалом це сталий контингент людей, які вже давно і добре знають, які документи й коли потрібно подавати. У нас працює телефон для довідок 26-67-12, за яким усе можна дізнатися. Ми щодня ведемо прийом громадян з питань призначення допомог і субсидій.
— Чи звертаються ті, у кого є не реструктуризовані борги, за субсидією?
— Раніше було так: якщо родина мала нереструктуризовану заборгованість за комунальні послуги на 1 грудня 2006 року, на субсидію вона не могла претендувати. Цьогоріч умови змінилися, і при призначенні субсидії не мають значення ні теперішні, ні колишні борги.
Мені важко прогнозувати, на скільки збільшиться кількість отримувачів субсидії, які мають борги і раніше її не отримували, адже люди знали, що з боргами нічого звертатися. Тепер же законодавець дозволив звертатися усім і з боргами, але не скасував статтю, за якою надання субсидії припиняється: якщо людина не платить 1-3 місяці, комунальні організації подають нам дані, що такі-то не сплачують свою частку, і це є підставою скасувати субсидію. Інформацію про те, хто не платить, зазвичай подають у лютому. Як спрацює система за нових умов — не знаю. Але вже зараз подають документи й ті, хто має навіть великі борги.
— Жінка з двома своїми дітьми зареєстрована у квартирі рідної тітки, яка має групу інвалідності. Коли її реєстрували, в ЖКП попередили, що це можна зробити лише за договором оренди, інакше не зареєструють. Але тепер тітці кажуть, якщо вона зареєструвала у себе людину за договором оренди, то не має права на субсидію.
— На загальних підставах не мають права на субсидію особи, які здають за договором в найм чи в оренду житлове приміщення. Але з урахуванням конкретних обставин на підставі акта обстеження рішення про призначення субсидії може прийняти комісія. Тобто за субсидією можна звертатися.
— Як бути сім’ям, члени яких тривалий час відсутні? Якщо людина тривалий час перебуває на заробітках за кордоном, яка організація може це підтвердити?
— Сім’ї, члени яких перебувають на заробітках, але залишаються зареєстрованими в квартирі, втрачають право на субсидію, адже факт перебування на заробітках ніхто не може підтвердити. Або виписують цих родичів з квартири. Якщо хтось може підтвердити тривалу відсутність члена сім’ї — у місцях позбавлення волі, на лікуванні, на навчанні — на цю людину нарахування не проводиться.
— Якщо в сім’ї одна дитина — інвалід, інша навчається в технікумі, то чи можна оформляти субсидію, якщо мати цих дітей перебуває за кордоном, а рахунки на надання комунальних послуг оформлені саме на неї?
— Ми можемо оформляти субсидію не на власника, але якщо мама там зареєстрована, постане питання її доходів. А виписати її без неї ЖКП навряд чи наважиться, адже вона — власниця. У такому випадку треба було перед від’їздом виписатися з квартири, і тоді субсидію можна призначати на іншого члена сім’ї за рішенням комісії.
— Якщо приватний підприємець перебуває у стадії ліквідації, в попередні шість місяців не здійснював господарської діяльності й не мав доходів, чи може він тепер претендувати на субсидію?
— Підприємці боролися, щоб їм зменшили звітність і щоб не здавати її щомісячно й щоквартально. За новим Податковим кодексом вони подають податкову звітність один раз на рік. Але для призначення субсидії потрібні доходи за попередні шість місяців, для підприємців — за два попередні квартали. А цієї інформації у нас немає, бо немає її й у податковій, відтак вона ніяких довідок не дає. Якщо підприємець ліквідується, то за субсидією можна звертатися лише на наступний опалювальний період.
Зараз йдеться про те, щоб для надання допомог і пільг можна було використовувати дані з книг обліку, які ведуть підприємці. Якщо буде внесено такі зміни в закон, ми будемо використовувати копії цих книг.
— З двома пенсіонерами живе їхній неповнолітній онук. Чи мають вони право на субсидію, якщо дитина зареєстрована у них, тобто не з батьками? Раніше вони субсидією не користувалися.
— Застережень загалом немає, але в цьому питанні треба з’ясовувати, чи не має сім’я два житла. Якщо має і якщо сума площ перевищує норми, то право на субсидію вона втрачає. Деталі має з’ясовувати комісія.
— Інвалід 2 групи, не ходить. Має автомобіль «Таврія», на який він як інвалід має право, але придбав його сам. Чи має він право на субсидію у зв’язку з цим?
— Якщо купив протягом останніх 12 місяців перед зверненням за субсидією, то не має значення, інвалід чи ні — право на субсидію втрачається. Якщо купував раніше, то наявність одного автомобіля не впливає на призначення субсидії. Зараз і два автомобілі не заважають призначенню субсидії, проте з врахуванням деяких даних. Наявність авто ми сприймаємо на віру і субсидію призначаємо. Далі протягом півроку наша служба соціальних інспекторів може перевіряти правдивість цих даних. Якщо виявиться, що заявник подав неправдиві дані й не мав права на субсидію, її доведеться повертати.
Усіх 12 тисяч заявників ми, звичайно, перевірити не в змозі, і в цьому немає потреби. Утім, нещодавно виявили цікавий випадок: самотня бабуся-пенсіонерка, як з’ясувалося, мала 14 автомобілів. Напевне, вона комусь давала свій паспорт, може, комусь із родичів, а той міг і не казати, навіщо, й оформляти на бабцю машини. Таким чином, право на субсидію ця жінка втратила. У таких випадках ми викликаємо, повідомляємо про виявлені факти і пропонуємо повернути суму незаконно отриманої субсидії. Якщо люди не погоджуються, позиваємося до суду.
Нині не враховуються транспортні засоби, одержані чи придбані на пільгових умовах через органи праці та соцзахисту, а також вітчизняного виробництва, які перебувають в експлуатації понад 10 років, та інші, які експлуатуються понад 15 років.
— Якщо людина запевняє, що ДАІ подала неправдиві дані, нібито у неї є три автомобілі, а насправді є лише один, «Таврія», й уже призначена дата судового засідання?
— Якщо виявляються якісь помилки про наявність неіснуючих авто чи інші, люди мають повідомити про це, і ми додатково перевіряємо, подаємо запити. У ситуації, про яку розповідає читач, якщо справа вже в суді, отже, все перевірено і підтверджено. Адже просто зі слів про наявність чи відсутність майна ми до суду не позиваємося. Може, ця людина також комусь давала свій паспорт і на неї були оформлені автомобілі; раніше інваліди мали пільги на митниці при оформленні авто. Доведеться доводити в суді, що насправді машин немає, якщо відповідач сам неспроможний ходити, може відправити представника чи найняти адвоката. Якщо суд визнає рішення про скасування субсидії незаконним, управління його оскаржувати не буде. Якщо ж рішення буде не на користь відповідача, то судове рішення йде на виконавче провадження, і переплата буде утримана з пенсії.
Подібні випадки, коли у пенсіонерів виявляють по кілька авто, трапляються не так вже й рідко. Соціальні інспектори регулярно ходять на перевірки, буває, виявляють у старих і неімущих людей і величезні будинки, і по два автобуси у дворі.
— У жінки-пенсіонерки син є інвалідом 2 групи, у 49 років не ходить. Як «чорнобилець» отримує допомогу 150 гривень на харчування. Її переказують тільки через банк, але для нього проблемою є дійти до банкомата. Просили перевести цю допомогу на поштове відділення, щоб отримувати вдома, але в управлінні соцзахисту навіть заяву не прийняли, мовляв, тільки через банк.
— Ми цю сім’ю знаємо. Але питання не в тому, що ми не хочемо перевести платіж на пошту, — може вийти так, що гроші прийдуть із затримкою. До того ж, банки зараховують гроші безкоштовно, а пошта бере з нас плату за доставку, бо на цю допомогу нам не передбачені поштові витрати. Ми можемо зробити так, як ці люди хочуть, тільки це може не додати цій сім’ї зручностей, а навпаки.
— У якому випадку не можна отримувати субсидію — коли продав чи коли купив квартиру?
— В обох випадках, бо були доходи в сім’ї. Якщо продали, то отримали дохід, якщо купили, то мали гроші на купівлю, і протягом року субсидія не призначається.
— А якщо відбулася приватизація квартири?
— Приватизація не має значення, право на субсидію не втрачається.
— У квартирі мешкає мама з дочкою та її дитиною, власниця житла — мама, і вона подарувала квартиру дочці, оформивши дарчу. Чи може дочка звернутися за субсидією?
— Дарування та успадкування квартири не впливають на призначення субсидії, якщо новий власник зареєстрований в житлі.
— Ви працюєте в системі соцзахисту багато років. Як, на вашу думку, найбільш оптимально було б організувати процес надання субсидій?
— Я працюю начальником управління з 1989 року, а в 2007 році до нас перейшов і відділ субсидій, який раніше був окремим підрозділом. На мою думку, система призначення субсидій є більш справедливою, ніж надання пільг загалом.
Наприклад, у нас запровадили пільгу багатодітним сім’ям у сплаті за комунальні послуги, тобто вони мають знижку 50%. На одному із семінарів з цього приводу лектор навів приклад: у сім’ї політика Петра Порошенка є 4 дітей, тобто вона багатодітна. Та чи потрібна їй пільга, адже п. Порошенко далеко не бідна людина? І у нас в місті теж є багаті люди, які мають по троє і більше дітей, вони пільгою користуються, хоча доходи деяких таких сімей є доволі високими, а наша держава й сама не така багата, щоб підтримувати багатих.
А процес надання субсидій ніби й громіздкий, але він більш справедливий. Якби ще ми мали вільний доступ до бази податкової, персоніфікованих даних Пенсійного фонду та інших, усе було б простіше, і кожен би знав, що немає сенсу щось приховувати, і документів багато збирати не треба було б. А так через неузгодженості процес стає громіздкий, виникають затримки. Навіть в сусідньому Луцьку, де працює єдиний розрахунковий центр з комунальних платежів, субсидію призначити значно простіше, ніж у нас.
— Як вдається справлятися зі скаргами, наріканнями й невдоволенням людей за усі роки роботи в соціальній службі?
— Я маю великий досвід роботи в цій галузі й добре її вивчила, знаю, як яка «дошка скрипить». Усі біди в людей від того, що вони не говорять про проблему, а про неї треба говорити. Соціальним працівникам, у свою чергу, тре6а вміти слухати і донести до людини ту інформацію, яка їй потрібна. Я завжди кажу, що дію в рамках закону і що в цій ситуації можна зробити те й те. Це як у сім’ї, якщо двоє не спілкуються, будуть непорозуміння, тому треба все обговорювати. Якщо людина до нас прийшла, треба їй все розтлумачити, з людьми потрібно говорити.


Источник: Газета "Рівне вечірнє" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Віра Мельник: «Самотня бабця мала 14 автомобілів і втратила право на субсидію»"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 11
Новых вестей вчера: 13

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Ровно



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта