За розкрадання церков на Галичині та Буковині черкащанину дали 7 років тюрми : 916186 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

За розкрадання церков на Галичині та Буковині черкащанину дали 7 років тюрми

Точніше сім років і чотири місяці позбавлення волі визначив Калуський міськрайонний суд для жителя Черкаської області, котрий протягом тривалого часу обкрадав церкви на Галичині та Буковині.
Його довго не могли вирахувати, бо чоловік був доволі обережним. Зокрема, не користувався громадським транспортом, а пересувався на велосипеді. Жив у наметі в лісі, подалі від людських очей. Щоправда, одного разу все ж таки "засвітився" в готелі Калуша. Це сталося незадовго до його затримання.
Судячи з вироку суду, першу свою крадіжку на території Івано-Франківської області він скоїв у ніч з 16 на 17 квітня ще 2009 року в селі Мишині Коломийського району.
З місцевої церкви викрав два старовинних Євангелія, вартість кожного — сім тисяч гривень. А зі скриньки для пожертв поцупив 28 гривень. Як встановлено під час попереднього слідства, і потім це знайшло своє підтвердження в ході судового процесу, зловмисник, починаючи з уже згаданої ночі до травня 2010 року, обікрав 20 церков на території Івано-Франківської та Чернівецької областей. Причому в деякі з храмів навідувався двічі. Як, наприклад, у селі Малинці Хотинського району Чернівецької області. Першу крадіжку він скоїв там у ніч на 5 липня 2009 року. Його здобиччю стали дві книги Святого Євангелія, дві чаші, 10 ікон та дев’ять тисяч гривень людських пожертв. Приблизно через два тижні він знову навідався до цього села і вкрав ще три ікони. Загалом тамтешній церкві та її вірним було завдано збитків на суму майже сто тисяч гривень.
Проте не завжди зловмисникові так щастило. Хоча здебільшого він мав непогану здобич. Злодій, очевидно, добре розумівся на предметах релігійного культу: брав лише те, що можна було дорого продати. За висновками експертизи, майже всі викрадені речі становили історичну, культурну і художню цінність. Щастило нашому «героєві» і з готівкою. Попри численні прохання, передусім правоохоронців, не залишати гроші в церквах, які практично не охороняються і не мають відповідно обладнаних місць для їх зберігання, в значній кількості храмів злодій знаходив чималі суми — від однієї до десяти тисяч гривень. Правда, це більше стосується Чернівецької області. На Прикарпатті йому так пощастило лише раз, коли натрапив на кошти, які люди зібрали на ремонт церкви. Тут він розжився готівкою в українській та іноземній валюті майже на 30 тисяч гривень.
Зауважимо, що навіть проникати до церков йому допомагала людська необережність. Здебільшого до місця крадіжки він потрапляв через вікна по драбині, яку знаходив на території храмів.
Зі збутом викрадених речей, які мали великий попит у колекціонерів, у тому числі й за кордоном, проблем не було. Свого часу він познайомився на ринку в Полтаві з одним місцевим жителем, якому й передавав здобич для реалізації. За словами полтавчанина, таким чином йому було передано 50, а може, й більшу кількість реліквій, це старовинні Євангелія, церковні чаші та ікони, які начебто було придбано у жителів західної України. Своєю чергою посередник розповсюджував раритети через інтернет по всій Україні незнайомим людям. Дещо здавав у крамницю, яка торгує антикваріатом. Пізніше частину цих речей, зокрема одинадцять Євангелій, дві ікони та скриньку-дароносицю, вдалося розшукати і повернути власникам. А все інше, на жаль, завдяки ласим до легкої і неправедної наживи особам, ймовірно, вже зникло надовго, якщо не назавжди.
Останню вдалу крадіжку наш "герой" скоїв у ніч на 5 травня минулого року. З місцевої церкви поцупив скриньку-дароносицю та 52 гривні людських пожертв. А через два дні його затримали, коли він приглядався до однієї із церков у Надвірнянському районі. Зрозуміло, що серія крадіжок з храмів не могла не примусити правоохоронців більш енергійно взятися за їх розкриття. В ході оперативно-слідчих дій й було встановлено, що біля кожної з обкрадених церков бачили чоловіка на ровері. і його чергова поява на Надвірнянщині не залишилася непоміченою. У тоді ще підозрюваного вилучили топографічні карти Івано-Франківської, Рівненської та Чернівецької областей, запальничку з ліхтариком-підсвіткою, плоскогубці, вже згадану скриньку-дароносицю та металевий домкрат. Пізніше цей чоловік буде стверджувати, начебто той домкрат знайшов і просто возив із собою. Хоча насправді це було знаряддя злочину.
"Галичина" свого часу повідомляла про затримання викрадача реліквій та передачу Євангелій законним власникам. і ось закінчилося слідство. До речі, воно було непросте. Зловмисник, який вже мав проблеми із законом, на початках все заперечував. Заговорив інакше, лише коли йому почали пред’являти викрадені ним раритети. Але, написавши під час слідства явку з повинною, на суді він знову повторював свою казку про те, що нічого не крав, а скуповував у наших людей ікони та святі книги. А явку з повинною давав, мовляв, під тиском працівників міліції. Щоправда, суд у це не повірив. Зокрема, в деяких обкрадених церквах залишилися сліди перебування зловмисника: частинки тканини, з якого були виготовлені джинси та светр викрадача, сліди його взуття і домкрата. У підсумку його було визнано винним у скоєнні крадіжок у великих розмірах, поєднаних з проникненням в приміщення, що завдали значної шкоди потерпілим. Вирок, як уже повідомили, — сім років і чотири місяці позбавлення волі. До речі, як пом’якшувальну обставину суд визнав наявність у підсудного на утриманні чотирьох неповнолітніх дітей. Крім того він має сплатити на користь НДЕКЦ УМВС України в Івано-Франківській області 16 815,25 грн. судових витрат за проведення експертиз. Щоправда, невідомо, що на це скаже апеляційна інстанція. Зрештою, на чоловіка може чекати ще один суд. Бо дуже вже зацікавилися цією особою на Волині, де також свого часу сталася серія крадіжок з тамтешніх храмів.


Источник: Громадсько-політичне видання "Прес-Центр" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "За розкрадання церков на Галичині та Буковині черкащанину дали 7 років тюрми"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 11
Новых вестей вчера: 13

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта