Андріївський Узвіз : почати реконструкцію, щоб все зруйнувати? : 836368 : Гражданский актив

Гражданский актив Украина : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина : Последние новости > Гражданский актив
Подробно

Андріївський Узвіз : почати реконструкцію, щоб все зруйнувати?

Захисники Києва знову б’ють на сполох. Цього разу у центрі їхньої уваги опинився Андріївський Узвіз разом із однойменною церквою, стан яких непокоїть, як істориків і мистецтвознавців, так і науковців - гідротехнологів. Останні попереджають, що недбалість чиновників і забудовників може привести до техногенної катастрофи, від якої постраждає не лише всесвітньої відома архітектурна перлина, а й історичний район Києва - Поділ, що знаходиться під горою, на якій стоїть Андріївська церква.
Щонайменше останні п’ять років стан Андріївського Узвозу непокоїть киян і розчаровує туристів. Старі будинки на вулиці перебувають далеко не в найкращому стані, деякі з них (де розмішені майстерні художників) неодноразово горіли, інші також стоять занедбані. Не прикрашають вулицю й такі довгобуди, як «Театр на Подолі», будівництво якого триває не один рік. У жахливому стані й старовинна бруківка, яку повністю знищили вантажівки під час забудови сусідніх урочищ Гончарі і Кожум’яки. Це те, що найперше впадає в око на Андріївському Узвозі. Втім, виявляється це лише „верхівка айсберга”, яку бачать туристи і кияни, котрі не уявляють своє місто без цього знакового куточка. Головна ж небезпека, як відомо, криється під водою, тобто під землею – у особливостях структури київських пагорбів, які приховують у своїх надрах чималу небезпеку.
За висновками фахівців – підземні води вже впритул наблизилися до давньої вулиці, створивши загрозливу ситуацію, що може призвести до катастрофи. Зокрема, гідрогеолог Інституту геології Національної академії наук України Вадим Рибін, який понад 20 років займається моніторингом дніпровських схилів, наголошує, що біля підніжжя Узвозу вода на глибині всього одного-двох метрів, а в деяких старих будівлях підвали вже затоплені ґрунтовими водами. „Це перший сигнал небезпеки, - попереджає В. Рибін, - і якщо на Узвозі розпочнуться якісь масштабні будівельні роботи – важко навіть уявити до чого це може призвести”.

За його словами, причиною різкого збільшення рівня ґрунтових вод стала надбудова споруди «Музею «Духовні скарби України», розташованог за кілька десятків метрів від Андріївської церкви, а також роботи зі зміцнення пагорбу, на якому вона стоїть. Як відомо, там зараз тривають протизсувні роботи, які проводить спільне українсько-французьке підприємство «Основа-Солсиф». „Вони забили бетонні палі під стилобат, на якому стоїть ця споруда і вода пішла шукати новий вихід. Крім того, навколо пагорба вирубали всі дерева і кущі, які тримали його схили зовні – а це додаткова руйнація з кожним дощем або снігопадом,” - зазначає гідрогеолог.
Найбільша загроза для Андріївської церкви – пагорб на якому вона стоїть
Ситуацією навколо Андріївської церкви занепокоєний також мистецтвознавець і співголова громадського комітету захисту архітектури Києва Михайло Дегтярьов, який займався реставраційними роботами в церкві у 70-х роках минулого століття і написав на цю тему книгу і низку публікацій. За його словами, тріщини, що з’явилися кілька років тому у стінах стилобату і церкви в окремих місцях збільшилися до 10-14 см і продовжують розширюватися далі – про це свідчать спеціально спеціальні „маячки”, які контролюють фахівці і співробітники музею „Андріївська церква” .
Всі, хто цікавився історією Андріївської церкви знають, що головною проблемою з моменту її будівництва були зсувні процеси схилів пагорба, який насправді є штучним - це частина давнього Старокиївського валу, що колись оточував княже місто. А невдовзі після спорудження Андріївської церкви в Києві виникла легенда про те, що під нею існує таємне джерело, яке з’явилося на тому місці, де Св.Андрій Первозваний встановив свій хрест. Кияни вважали, що у церкві немає дзвонів через те, що від їхнього звуку вода здатна „прокинутися” і затопити нижнє місто...Науковці про цю легенду також знають, але пояснюють її тим, що тут завжди існували проблеми відведення ґрунтових вод, що постійно підтоплювали підвалини церкви.
„Як співавтор проекту реставрації цього храму, іще працюючи над книжкою „Андріївська церква”, що вийшла 1999 року, я виявив у архівах цікаві факти про те, яких неймовірно трудомістких заходів вживали наші предки на Андріївській горі з єдиною метою - запобігти зсувам та руйнуванню храму”, - розповів М. Дегтярьов. За його словами, наймасштабніші протизсувні заходи почали проводитися у XX столітті. Зокрема, у 20-х роках на Андріївській горі навколо церкви спорудили обвідне кільце дренажної системи, включивши в нього п’ять раніше існуючих колодязів, а в 70-х роках схили закріпили півкільцем буронабивних залізобетонних паль на глибині до 20 метрів, а зверху розмістили залізобетонну подушку, накривши її землею і дерном.
Про особливості геологічної структури Дніпровських схилів, що складаються переважно з лесових ґрунтів і деформуються при замоканні, добре знають й інші дослідники Києва. Зазвичай, схили верхнього міста упорядковували уступами: висаджували рослини з глибоким і розгалуженим корінням, пізніше використовували дренажні пристосування - жолоби, водозбірні колодязі й навіть штучні водойми великої ємності. Проте, всі ці технічні хитрощі не завжди могли гарантувати безпеку від неминучих зсувних процесів: Дніпровські пагорби все одно руйнувалися і сповзали вниз, нерідко ховаючи під собою житла людей. За словами археологів, в нижній частині міста - на Подолі є достатньо свідчень того, що нерідко зсуви мали обсяги справжніх катастроф. Приміром, у 70-х роках минулого століття під час прокладання Куренівсько-Червоноармійської лінії київського метрополітену, метробудівці наштовхнулися на цілий житловий квартал давньоруського міста кінця Х - початку ХІ ст., де чудово збереглися цілі садиби : з дерев’яними хатами-зрубами, клунями, колодязями, парканами і навіть лініями планування вулиць. Про це розповів кандидат історичних наук і дійсний член Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ІКОМОС) Михайло Сагайдак, який вважає, що цей культурний історичний шар зберігся в результаті зсуву частини гори, що височила над нижнім містом.
Реконструкція може знищити старий Узвіз
Найближчим часом в столиці розпочнуться роботи з реконструкції Андріївського Узвозу, якому до «Євро-2012» хочуть надати оновлений вигляд, привабливий для туристів. Наразі, в „Укрпроектреставрації” готується проектна документація щодо проведення робіт, якими передбачено заміну інженерних комунікацій, ремонт бруківки і фасадів будинків, встановлення вказівників, пам’ятних знаків на будинках і лавочок. Але представники науково-художньої громадськості Києва побоюються, що під виглядом реконструкції Андріївського Узвозу на ньому з’явиться ряд нових об’єктів. Зокрема, за словами Михайла Дегтярьова, вже є проект будівництва великої каскадної будівлі – арт-центру Пінчука на алеї художників, що проходить під пагорбам, де стоїть Андріївська церква, а в нижній частині вулиці біля перетину її з іще однією історичною вулицею Боричів Тік, планується спорудження офісного центру Ахметова.
На думку мистецтвознавця, врятувати Андріївський Узвіз (який до речі, ще в 1970 році визнаний рішенням Київради пам’яткою археології і входить до меж заповідника „Стародавній Київ”) може лише оголошення його пам’яткоохоронною зоною. „Історична забудова не допускає реконструкції, а тільки реставрацію, консервацію або зміцнення і ремонт історичних будівель, - наголошує М. Дегтярьов, - тим більше, що вся зона Андріївського Узвозу разом із Андріївською церквою - визнаною архітектурною перлиною Києва, опинилася під ризиком зсуву. Не кажучи вже про зведення якихось архітектурних монстрів, готельно-офісних центрів чи підземних паркінгів, що призведе до знищення цього унікального історичного об’єкта”.
Підтримує науковців і голова постійної комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець, який також вважає, що Андріївському Узвозу треба якнайшвидше присвоїти статус пам’ятки культурної спадщини. Зокрема, він непокоїться, що на сьогоднішній день жоден з об’єктів Андріївського узвозу немає офіційного охоронного статусу: з 38 будинків на вулиці лише 10 отримали охоронні номери, але поки що їх немає у реєстрі охоронної спадщини. „На мою думку, культурною спадщиною необхідно оголосити всю вулицю, а не окремі будинки, тому що рівень небезпеки є дуже високим,” - наголошує представник Київради, підтвердивши, що до «Євро-2012» тут плануються значні будівництва, які можуть остаточно знищити туристичну візитівку Києва.
О. Бригинець також вважає, що запорукою збереження історичного середовища Андріївського Узвозу може стати створення проекту комплексної реконструкції Узвозу. Адже нижня частина вулиці є такою ж значимою для архітектурно-історичного середовища міста, як і його верхня частина, що разом з пам’яткоохоронним об’єктом «Андріївська церква» входить до буферної зони заповідника „Софія Київська”. А отже, будь-яке будівництво - як на горі, так і біля її підніжжя є неприпустимими. Інакше, в майбутньому історико-культурному та ландшафтному середовищу Андріївського Узвозу не уникнути техногенної катастрофи, а Андріївська церква, яка нині претендує на внесення до реєстру Всесвітньої охоронної спадщини ЮНЕСКО, просто „сповзе” на Поділ.
golosua.com


Источник: ЗА КИЇВ | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Андріївський Узвіз : почати реконструкцію, щоб все зруйнувати?"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 11
Новых вестей вчера: 6

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Украина



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта