Туберкульозна паличка перестає боятися ліків : 793486 : Здоровье

Здоровье Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Здоровье
Подробно

Туберкульозна паличка перестає боятися ліків

Туберкульозна паличка перестає боятися ліків

Лікарі Черкаського обласного протитуберкульозного диспансеру б'ють на сполох – туберкульозна паличка звикає до ліків.
Нині фтизіатрів турбує загрозлива проблема – туберкульоз, який не лікується. За словами завідувачки відділення легеневого туберкульозу Черкаського обласного протитуберкульозного диспансеру Тетяни Сойнової, на Черкащині вже були виявлені декілька таких страшних випадків. Збудник туберкульозу не реагує на жоден препарат, оскільки виробив до нього імунітет.
– Паличка Коха хитріша за людину. Не дарма збудник туберкульозу живе на Землі вже десятки мільйонів років, – зазначає Тетяна Іванівна. – А причина цього – самолікування і порушення режиму прийому ліків. Для прикладу, сьогодні пацієнт вчасно і правильно приймає препарати – тримає паличку в кайданах, а завтра відмовляється – і хвороба прогресує. За таких умов людина буквально згорає за два-три тижні. У розвинених країнах про цю проблему говорять на кожному кроці, а її розв’язання потребує багатьох коштів.
В області не вистачає фтизіатрів і медсестер
– Нині фтизіатр – непрестижна професія, – наголошує лікар. – Хто ж працюватиме за 1000–2000 гривень на місяць? Крім того, молодим спеціалістам майже не виділяють житла. Медики не мають потужного соціального захисту, тому нині існує високий ступінь зараження.
Велика проблема й з оснащенням диспансерів. Наприклад, нашому УЗД-апарату 30 років. Не вистачає апаратів кисневої терапії, немає концентраторів, не вистачає боксованих палат, тож разом перебувають по 5–7 осіб.
Туберкульоз обирає молодих
– Нині на Черкащині у структурі захворювання переважає туберкульоз легень (у 90% випадків). Показник туберкульозу в області стабілізується. Однак хвороба починає обирати собі молодих жертв, – зазначає лікар. – Страждають від недуги навіть діти, адже нині батьки почали відмовлятися від проб Манту, оскільки не розуміють, що в організм вводиться не збудник, а алерген, який допомагає виявити хворобу. Такі проби – найдієвіший і найшвидший спосіб діагностувати туберкульоз.
Туберкульоз у цифрах
На Черкащині за рік вперше захворіло на туберкульоз:
У 2010 (за 9 місяців) – 582 осіб.
У 2009 – 650 осіб.
У 2008 – 700 осіб.
У 2007 – близько 700 осіб.
Де і скільки часу живе збудник?
Бактерії туберкульозу дуже стійкі до умов навколишнього середовища. Особливо вони сильні у мокротинні хворого на туберкульоз, навіть у висохлому. У вуличному пилі вони зберігаються близько двох тижнів, на сторінках книжок і різноманітних предметах – декілька місяців. На пасовищах і в ґрунті, забрудненому хворими на туберкульоз тваринами, туберкульозна паличка може зберігатися від декількох місяців до десяти років.
Паличка не боїться холоду. В умовах низьких температур збудник туберкульозу ще більш стійкий. Протягом доби бактерії зберігаються навіть у 5–10%-ому розчині соляної та сірчаної кислоти. Гинуть бактерії під прямим сонячним промінням за годину, а ультрафіолет та кип'ятіння знищує збудника за 2–3 хвилини.
Інфекція поширюється в повітрі
Туберкульоз поширюється повітряно-крапельним шляхом.
Бактерії виходять з організму хворого з повітрям при диханні, з харкотинням, сечею, слиною, калом. Найбільш небезпечний для здорових людей пацієнт, який кашляє. Він виділяє при цьому за один раз мільйони мікобактерій туберкульозу.
Варто знати, що під час кашлю, співу, голосної розмови збудник розповсюджується від хворої людини на відстань від метра до п'яти.
Хто найбільше ризикує захворіти?
– Група ризику – це 28% населення області, – каже лікар Тетяна Сойнова. – Найчастіше туберкульоз уражає людей з ослабленою імунною системою. Особливо це стосується тих, хто страждає на СНІД, цукровий діабет, виразкову хворобу, має хронічні хвороби дихальних шляхів, постійно зазнає стресів.
Крім того, дуже вразливі діти. Їм достатньо короткочасного контакту з хворими на туберкульоз, щоб відбулося зараження. Схильні до інфікування люди, які зловживають алкоголем, курять, ті, хто страждає на хронічну втому та погано харчується.
Туберкульоз – дуже підступна хвороба, оскільки може маскуватися під інші недуги. Однак якщо у вас тривалий час турбує постійна слабкість, втома, немає апетиту, ви втрачаєте вагу, у вас температура, пітливість, тривалий кашель, задишка, навіть кровохаркання – необхідно терміново звернутися до лікаря.
Ігнорування лікування – небезпека для оточення і смерть
– Хвора людина має розуміти, що туберкульоз шкодить не лише їй, а й оточенню. Адже інфікований стає джерелом захворювання для інших, – розповідає Тетяна Іванівна. – Пацієнт з туберкульозом в хронічній стадії може прожити багато років, протягом яких він постійно буде інфікувати оточення, рідних. Щороку виникатиме нове загострення хвороби, людина ставатиме дедалі слабшою. У маленьких дітей та підлітків туберкульоз зазвичай прогресує дуже швидко і може призвести до трагічних наслідків.
Профілактика дуже проста. Якщо людина належить до групи ризику, вона має вести здоровий спосіб життя: правильно харчуватися, займатися фізкультурою, спортом, загартовуватися, дотримуватися особистої гігієни, частіше бувати на свіжому повітрі, своєчасно звертатися до лікаря при появі симптомів будь-якого захворювання. Ігнорування призводить до того, що людина сама вбиває свій імунітет. А слабкий організм стає відкритим для будь-якої хвороби.
Нескладні завдання:
– Не виходьте з дому, не поївши.
– Після перебування в місцях великого скупчення людей мийте руки, чистьте взуття.
– Щодня проходьте від 2 до 4 км. Так легені ліпше працюють, відбувається активніша циркуляція крові в мозку.
– У період застуд користуйтесь ефірними оліями: чебрецевою, евкаліптовою, розмариновою.
– Щорічно обстежуйтеся. Підліткам додатково слід проходити флюорографічне обстеження. Не потрібно відмовлятися від щеплення проти туберкульозу (БЦЖ).
– Негайно звертайтеся до лікаря при виявленні симптомів, схожих на симптоми туберкульозу, або у випадку контакту з хворим на туберкульоз.
Туберкульоз і Черкащина: маловідомі факти історії і сьогодення
– 1810 року в Умані саме від туберкульозу помер і, відповідно до заповіту, похований в цьому місті цадик Нахман – людина, священна для хасидів усього світу. 1898 року хвора на туберкульоз Леся Українка теж приїздила до Умані – консультуватися з приводу захворювання до лікаря Ернста Бергмана
– Найкрасивіший і найбільший готичний замок Центральної України в селі Леськове Монастирищенського району Черкащини певний час був протитуберкульозним диспансером. Нині споруда – власність Міністерства оборони. Монастир у Лебедині Шполянського району теж був тубдиспансером. Нині там – знову ченці. В Умані тубдиспансер розташований у старовинній будівлі поблизу входу до дендропарку "Софіївка". На її місці прагнуть обладнати п'ятизірковий готель. Куди переселити хворих – питання відкрите…
– Довгий час керівником Інституту туберкульозу в Києві був знаменитий Олександр Мамолат. Його доля двічі тісно перепліталася з Черкащиною. Спочатку він закінчив медтехнікум в Умані, а потім виїхав до Києва. В 1941 році воював на фронті, потрапив у полон на Черкащині і був в'язнем концтабору "Уманська яма". Після порятунку з полону працював лікарем медпункту села Майданецьке на Тальнівщині – його підробні довідки про хвороби урятували багатьох місцевих жителів від відправки до Німеччини
– У нещодавно визначений Уповноваженою Верховної Ради України з прав людини Ніною Карпачовою перелік колоній і слідчих ізоляторів, де ставлення до хворих на туберкульоз найгірше, потрапили і декілька об'єктів на території Черкащини…


Источник: Громадсько-політичне видання "Прес-Центр" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Туберкульозна паличка перестає боятися ліків"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 0
Новых вестей вчера: 16

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта