Замість того, щоб командувати виконавчою владою, облрада здає позиції... та підкоряється новим політичним реаліям : 710689 : Политика

Политика Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Политика
Подробно

Замість того, щоб командувати виконавчою владою, облрада здає позиції... та підкоряється новим політичним реаліям

Замість того,  щоб командувати виконавчою владою,  облрада здає позиції... та підкоряється новим політичним реаліям

Найближчим часом у Черкаській обласній раді буде сформована провладна більшість. Незалежно від того, наскільки публічним буде цей процес, команда нового Президента України Віктора Януковича зможе проводити через цей представницький орган всі потрібні рішення – переконані експерти.
Володимир Олійник – козир у кишені Тулуба
Головним кадровиком серед депутатів облради став колишній мер Черкас Володимир Олійник. Ще перебуваючи в Блоці Юлії Тимошенко, Володимир Миколайович зміг грамотно розставити представників власної команди у виборчі списки. Жодна рада в Черкасах не залишилася без його впливу. В обласній раді мандати отримали: Михайло Мушієк – депутат Черкаської міської ради 1998-2002 років (Олійник у цей час був мером), Володимир Шабанов, який в той час очолював юридичний відділ міськвиконкому, Станіслав Овчаренко, який тоді був заступником міського голови, рідний брат нинішнього нардепа-регіонала Василь Олійник.
Отже, Володимир Олійник, який завжди був амбітним політиком і в 1999 році навіть балотувався на пост Президента України, після розставання з БЮТом і трохи побувши в технічних працівниках офісу Віктора Януковича, знову здобувши мандат нардепа, буде використовувати своє красномовство на повну. Але щоб пробити собі дорогу, він покладе до ніг сюзерена свою малу батьківщину. Існує думка, що перед Володимиром Миколайовичем поставили завдання розвалити обласну організацію Блоку Юлії Тимошенко та її електорат, що він нині і робить.
– Для Олійника настав зірковий час, – вважає експерт дослідницько-аналітичного центру "Енігма" Юрій Сас. – Його не можна вважати "донецьким", він більш переконливий, ніж його попередники регіонали в парламенті. Акції Олійника будуть зростати, якщо його амбіції не будуть випереджати темпу зростання цих акцій.
Колишня влада заплатить за недолугу кадрову політику
– Промахи, допущені при формуванні виборчих списків до місцевих рад нинішньої каденції тепер вилазитимуть боком лідерам цих політичних сил. Вони вже відчули це у парламенті, а ми тепер споглядатимемо за цими процесами у місцевих радах, – запевняє Юрій Сас. – Єдина відмінність, на місцях ці процеси будуть проходити не так помпезно і будуть менш помітними щодо конкретних прізвищ.
Якщо попередні представники виконавчої гілки влади ставилися до діяльності органів місцевого самоврядування толерантніше, нинішня виконавча вертикаль більш зацікавлена в ручних керованих радах. Тим паче, що в містах сформована більшість – це додатковий важіль впливу на міських голів, які формально не підпорядковані керівникам державних адміністрацій.
Юрій Михайлович переконаний, що у регіоналів є бажання вибудувати вертикаль влади. Зробити місцеві ради контрольованими, передбачуваними, які будуть підтримувати усі ініціативи президентської команди. Крім того, це формування місцевих бюджетів і, відповідно, контроль над фінансовими потоками.
Також органи місцевого самоврядування впливають на перебіг місцевих виборів: формують виборчі комісії, виділяють для них кошти тощо.
– Щодо обласної ради, я не бачу там завзятих, принципових опозиціонерів, – каже пан Сас. – Як правило, це люди, які стоять або при владі, або при великому бізнесі. Незручно в сучасних умовах робити різкі політичні кроки. Бізнесмени будуть намагатися зберегти бізнес, а чиновники посади. Вони не для того ішли до влади, щоб боротися із нею.
Пан Сас каже, що робити якісь прогнози щодо перспектив БЮТу в області зараз – справа невдячна. Обласна організація БЮТу перебуває у кризовому стані. І, неймовірніше, стане найбільшим донором для нової більшості. Також до більшості повинні увійти соціалісти, комуністи та Блок Литвина. Вони мають підтримати ініціативи нової влади. Ще до них приєднаються позафракційні депутати. Мабуть, за винятком Майбороди та Вєтрова, які завжди відрізняються своєю опозиційністю.
Ще один експерт, наближений до політичних кіл області, запевняє, що зараз може збільшуватися лише кількість позафракційних депутатів. Регіоналам не потрібно формалізувати більшість. Всі свої рішення вони зможуть проводити і без цього. Регіонали планують провести вибори до місцевих рад восени цього року. І, найімовірніше, ці вибори відбуватимуться не за партійними списками, а за мажоритарною системою. І тому немає сенсу формалізувати більшість за рахунок перебіжчиків. Новий склад ради, в якому всі депутати будуть вибрані по округах, сформує більшість на підтримку позиції Президента – це буде набагато ефектніше, переконаний експерт.
Місцева еліта побоялась протистояти варягу
На думку експерта, політична еліта області втратила можливість продемонструвати новому губернатору, хто тут головний. Коли можна було відразу після призначення Сергія Тулуба запросити його на зустріч із представниками "помаранчевої" більшості в облраді – депутати побоялися виступити з такою ініціативою. І через кілька днів керівники фракцій пішли на зустріч до голови облдержадміністрації. Але то вже була його ініціатива. І він, як господар, приймав їх у своєму кабінеті. В результаті, голова облради Володимир Гресь тепер виступає на других ролях порівняно з Тулубом.
Щодо Володимира Греся, пан Сас вважає, що для голови облради зараз зручний момент підсилити свої позиції в обласній організації БЮТу. Якщо раніше Володимир Анатолійович намагався дистанціюватися від партійної роботи, тепер все може змінитися. А що стосується опозиційності облради до облдержадміністрації, наразі можна констатувати, що у відносинах керівництва цих двох структур не виникає жодних протиріч і протистояння. Необхідно визнати, що нинішній голова облдержадміністрації Сергій Тулуб та голова облради Володимир Гресь просто не порівнянні у політичному масштабі фігури.
Що стосується конкретних прізвищ перебіжчиків, однозначних прогнозів дати не можна. Підтримка депутатами президентських ініціатив буде ситуаційною.
Ця п’ятниця стане судною
Депутат обласної ради від Партії регіонів Євген Муляров запевнив, що наразі переформатування більшості в облраді неактуальне. Євген Анатолійович повідомив, що наразі тривають консультації щодо бюджету області. І саме прийняття чи не прийняття на сесії в цю п’ятницю, 14 травня, головного фінансового документа області може стати лакмусовим папірцем, який продемонструє готовність депутатів підтримати ініціативи нового Кабміну та Президента.
Отже, можна констатувати, що зараз місцеві еліти програють боротьбу за область. Керівництво облради намагається утримувати не позиції, а посади. Тепер все залежить від запалу "рядових" депутатів облради. Або вони наввипередки помчать з поклоном до регіоналів, і можливо хоч щось виграє той, хто прийде першим. Чи триматимуться до останнього, щоб нова влада відчувала, що в облраді справжні народні обранці, які захищають інтереси громади. А черкащани на виборах показали, що Янукович не їхній кандидат. Але, на жаль, другий варіант менш імовірний...


Источник: Громадсько-політичне видання "Прес-Центр" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Замість того, щоб командувати виконавчою владою, облрада здає позиції... та підкоряється новим політичним реаліям"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 13
Новых вестей вчера: 10

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта