У молочних пакетах – не зовсім молоко? : 703166 : Бизнес

Бизнес Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Бизнес
Подробно

У молочних пакетах – не зовсім молоко?

У молочних пакетах – не зовсім молоко?

Криза молочного скотарства – удар і по здоров’ю, і по кишенях черкащан.
Коров’яче плем’я на Черкащині поволі перетворюється на екзотику. Вже зараз 3 корови на 100 гектарів ріллі в нашій області вважається звичним показником. Тому не дивно, що молоко, яке продається в магазинах, хоч і відповідає державним стандартам, та для здоров’я людини великої користі не дає...
Черкаські діти ростуть без справжнього молока
"Молоко, яке ми зараз споживаємо, звісно, біле, але його склад – не зовсім тваринного походження, – стверджує директор Черкаського інституту агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України Михайло Бащенко. – Тому майбутні покоління, які виростуть на цьому продукті, міцного здоров’я, думаю, не матимуть".
Думку Михайла Івановича поділяють й інші фахівці. Начальник управління агропромислового розвитку Городищенської райдержадміністрації в розмові з журналістом згадав народне прислів’я "Як корівка доїться, то і рана гоїться".
– У пакетах повинно бути молоко, а не його замінник. У цьому – запорука здоров’я нації, – наголосив він.
За міжнародними й українськими стандартами річне споживання молока на одну особу повинно становити 380 літрів. Для дітей цей показник – 300-350 літрів. Натомість молочарська галузь Черкащини, хоч і виробляє потрібну кількість цього продукту, та працює значною мірою на промисловість інших областей, покриваючи брак молока, який там утворився. Обмежена кількість переробленого молока обумовлює великі ціни на нього в магазинах. "Виробництво молока в області необхідно збільшити, щоб будь-яка людина могла його придбати, в тому числі й пенсіонери", – наголошує заступник голови облдержадміністрації Василь Корнієнко. Високі ціни на магазинне молоко спричиняють зниження його споживання і на Черкащині, і в цілому в Україні. Зараз в області споживання становить 235,5 літра на рік на особу.
Молочне скотарство: галузь "перекосів"
Хоча останнім часом поголів’я великої рогатої худоби в області стабілізувалося, про якісь успіхи у цій сфері говорити зарано.
– На початку 1990-х років щорічне виробництво молока в області становило майже 1 мільйон тонн на рік, – розповідає Михайло Бащенко. – Сьогодні ми виробляємо половину від тих показників. За минулий рік ця цифра становила 491 тисячу тонн.
Тривалий час щороку зменшувалася кількість корів у області. Якщо у 2004 році їх було тут 148,5 тисячі голів, то у 2009-му – уже 106,1 тисячі.
Фахівці виділяють дві основні причини такого стану речей. Перша і головна – нестабільність цін на молоко. Якщо у зимовий період закупівельні ціни в області доходили до 3 грн. за літр, то зараз у населення молоко беруть за 1,80 грн. І це при тому, що, як стверджує Василь Корнієнко, для сучасних виробників у принципі немає різниці, яка зараз пора року: корми заготовлюються на цілий рік, і з місяця в місяць є однотипними. Тому, як вважають спеціалісти, тут ідеться про монополізацію ланцюжків просування молока від виробника до споживача.
Така нестабільність ринку разом із застарілою матеріально-технічною базою господарств, що виробляють молоко, призвела до різкого падіння виробництва молока на сільгосппідприємствах – за останні 15 років у 4,4 разу. Тим часом виробництво в особистих господарствах селян зросло аж на 86% і зараз становить 62,8% від загального виробництва молока в області. З одного боку, це дозволяє підтримати населення у часи економічної скрути, а з іншого – створює певні небезпеки для продовольчої безпеки області. Адже корів у селах тримають переважно літні люди, які з віком втрачають фізичну можливість доглядати тварин. В результаті, уже торік кількість великої рогатої худоби в особистих господарствах області скоротилася на 4,5 тисячі голів, а в першому кварталі цього року – вже на 600 голів.
Скотарство – порятунок для українського села?
Отже, на Черкащині очевидна необхідність, по-перше, якось підтримувати селян, що держать корів, а по-друге – розвивати великі сільськогосподарські підприємства, що займалися б виробництвом молока.
Нині в українському сільському господарстві утворилося серйозне порушення балансу рослинництва і тваринництва. Якщо друге переживає кризу, то перше активно розвивається. Інтенсифікація праці в рослинництві призводить до значного скорочення кількості робочих місць. Людей, які звільнилися внаслідок цього, могло б забезпечити роботою тваринництво.
Крім цього, як зазначає начальник Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Володимир Оникієнко, розвиток скотарства, в тому числі й молочного, позитивно впливає на цілу низку сфер життя українського села. Наявність органічних добрив та вирощування фуражних рослин (а це зокрема бобові культури) поліпшують якість ґрунтів. Тваринництво дає господарствам такі необхідні їм обігові кошти, створює можливості для нових інвестицій і наповнення місцевих бюджетів. Нарешті, молочне тваринництво сприяє збільшенню виробництва яловичини – нині у загальному виробництві м’яса майже 80% займає курятина.
Відродити молочну галузь Черкащини покликаний нещодавно розроблений в області проект "Програми розвитку галузі молочного скотарства на 2010-2020 роки", в якому передбачено і сприяння розвитку молочних сільгосппідприємств, і поліпшення селекційної роботи (запліднення корів високоякісним генетичним матеріалом покликане збільшити в майбутньому середні надої з кожної корови від нинішніх 4,8-5 тис. кг на рік до 6,5 тис. кг), і закупівля молодняка у населення для подальшої відгодівлі (зараз селяни часто здають на м’ясо півтора-двомісячних телят).
Йдеться також про створення асоціацій виробників і переробників молока, грубо кажучи, про закріплення певних господарств за певними молокозаводами області, щоб забезпечити одним й іншим стабільні умови роботи.
– Виробнику молока потрібно бачити перспективу, – переконаний генеральний директор корпорації "Украгротех" (Христинівський район) Руслан Кочергін. – Тільки тоді ми зможемо правильно вибудувати систему роботи в цій галузі. Ми сьогодні вкладаємо великі кошти у розвиток молочного скотарства, але не знаємо, що буде завтра чи післязавтра. Потрібна чітка державна програма, бачення перспективи кожного господарства. А для того, щоб побудувати цю державну програму, потрібне чітке бачення місця аграрного сектору України в європейській економіці. Що нам там дозволять, а чого не дозволять. Сподіваємося на те, що держава дасть відповіді на ці запитання.


Источник: Громадсько-політичне видання "Прес-Центр" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "У молочних пакетах – не зовсім молоко?"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 4
Новых вестей вчера: 18

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Август 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта