НЕ ХОЧУ ХОДИТИ ДО ЧУЖОЇ ЦЕРКВИ, ТОМУ ОГОЛОШУЮ ГОЛОДУВАННЯ! : 682282 : Местные новости

Местные новости Винница : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Винница и область : Последние новости > Местные новости
Подробно


"НЕ ХОЧУ ХОДИТИ ДО ЧУЖОЇ ЦЕРКВИ, ТОМУ ОГОЛОШУЮ ГОЛОДУВАННЯ!"

- з такими плакатами і заявами облдержадміністрацію пікетували прихожани Київського патріархату з області. Разом зі своїм духовенством у понеділок зранку вони провели тут спільний молебень.

Незважаючи на мокрий сніг і мороз, майже сотня людей зібралась під стінами облдержадміністрації у понеділок зранку.

- Ми прийшли сюди з миром -провести молебень рідною українською мовою, — одразу запевнили учасники акції. — Тепер це велика розкіш, бо останнім часом все більше храмів «переманює» різними способами Московська єпархія. Таким чином наші права утискують. Бачимо, що підтримки у влади не дочекаєшся — тепер єдина надія на Бога, до Нього сьогодні і звертаємось, щоб захистив.

У натовпі майоріли блакитно-жовті стяги і прапори Всеукраїнського об'єднання «Свобода», котра, як нам пояснили, долучилась до заходу з власної ініціативи.

- У місті є лише 8 церков Київського патріархату і більше 40 Московського, — розповідає секретар Вінницького єпархіального управління УПЦ КП протоієрей Ігор Сіранчук. — Наші — у пристосованих приміщеннях і вагончиках, відчуваємо однобоке ставлення влади не на свою користь. Сьогодні тут стоять представники релігійних громад, у яких незаконним чином відбирають церкви. Це і жителі Стадниці, і села Росоші Липовецького району, і прихожани з храму, розташованого на території лікарні академіка Ющенка. Люди за власні кошти будували і реставрували церкви, а зараз їх через підтасовку документів нахабно відбирають.

Кілька людей тримали в руках плакати з написом: «Оголошую голодовку!»

- У нас просто іншого виходу нема, якщо влада не почує і не стане об'єктивною, — зітхає 63-річний вінничанин Микола Стецюк. — Розумію, що Президент новий і політичний курс змінився, але ж не вічними наймитами у Москви бути. Я — українець, то чого маю ходити у чужі російські храми?! Плакати хочеться від такої несправедливості.

— Я сьогодні тут молюсь разом зі своїми однодумцями, — заявив Василь Кобець, голова Конгресу української інтелігенції Вінниччини, відомий письменник і поет. — Тривалий час ходив у ту церкву, що на території лікарні імені Ющенка, там збирались національно-патріотичні сили: письменники, журналісти, колеги з Народного Руху і т.п. Так воно було споконвіку, і тут раптом дізнаюсь, що обласна рада наша передала цю церкву в Московський патріархат. Дивно і моторошно від такого рішення. Невже наші політики не розуміють, що один народ — це одна віра, одна мова, одна держава? Розуміють прекрасно, але у розколі і колотнечі їм легше нами керувати. Не варто шукати чужого — нам потрібна своя єдина помісна соборна церква, і тоді таких акцій, як ця, не буде.

- Моя мама була старостою, — коментувала Марія Данилевич зі Стадниці. — З 46-го року у нас церква, у 1973 — комуністи не давали її накрити, то мама місяць сюди ходила навколінки, поки дах таки зробили. Дали спочатку отця Сергія з МП, бо Київського тоді ще не було. То він привласнив цінності: документи, книги, хрестівницю і т.д. Через це люди повстали і вигнали його. Ми оформили церкву як автокефальну. Почав служити старенький отець Мефодій, а потім у 1995-му на його місце став молодий Микола. Спершу він заявив про перехід з автокефальної у КП, потім казав, що буде у нас родинна церква, а тепер он потайки перекинувся до МП, а з ними деякі інші односельчани.

- У Московському патріархаті хизуються, що підписів багато на свою підтримку зібрали, а не кажуть, як, — долучається Володимир Белебрух, односельчанин. — Приходить жіночка до бабці і: «Підпишіться за нашого батюшку», а про перехід ні слова, нормально не пояснили стареньким, що і до чого.

Відстоювати своє право на вільне віросповідання приїхали і жителі села Росоші.

- У нас у селі було дві церкви Московського патріархату. У 1994 році за людські кошти стали будувати ще одну, - каже касир новозбудованої церкви Ліда Василівна. - Запросили з сусіднього села батюшку, який сказав, що ми українці і церква у нас має бути українською. З тим і погодились. Старі баби останні копійки з пенсії на храм віддавали, самі селяни цеглу клали, будівництво від варварів стерегли. А от нещодавно батюшка зібрав нас і просить: «Підтримайте мене на возз'єднання».

Запрошує в клуб, а там Аксанюк, шурак його Строк, батюшка Олександр і вся та громада стали нам мізки вправляти, як нашою церквою розпорядитися. Звели такий крик, то ми взяли і закрили Божий храм на замок. Вони оформили свою громаду, влада їм у цьому посприяла, розрізали замок і захопили церкву. Тепер у нас в селі три російських церкви і ні одної української. То хіба це нормально?!

Жоден з керівників до людей не вийшов, натомість голова обласного управління у справах релігій Ігор Салецький запевнив журналістів, що о 15.00 у «книжці» мають зібратись представники обох єпархій для вирішення питання по Стадниці. Хоча ще зранку ходили чутки, що вже о 15.30 церкву там офіційно передають МП. Так і сталося. Поки прихожани КП у призначений час чекали на розгляд поданих документів, в яких заступник Салецького зробив помилку і вони перероблялися в останню мить, у сільському храмі змінилися господарі…

- Мій заступник зробив помилку у назві самої релігійної громади, за що він отримає догану, але за декілька хвилин рішення було готове, — коментує Ігор Салецький. — З приводу вирішення Стадницької проблеми ми звернулися в Держкомнацрелігій для поради, як вчинити у цій ситуації. Роз’яснення, яке отримали, — задовільнити прохання обох громад на молебінь. Стосовно майнового питання, Держкомнац порекомендував проводити почергове богослужіння в храмі. Ми надіслали цю пропозицію обом сторонам, але УПЦ МП відмовилася від такого варіанту, аргументуючи це невдалими прикладами подібних почергових служінь в інших регіонах України. Відповідь з КП ми не отримали. Обидві громади зібрали підписи. Від УПЦ МП надійшло понад 842, від КП — 53 і додатково були надані списки людей які підтримають церкву Київського патріархату голові Деркомнацрелігій — близько 200 підписів. З головою сільради я особисто хата в хату ходив селом і перепитував людей.

Для нас також була важлива позиція сільської ради, депутатський корпус якої в суботу надіслав клопотання про передачу храму до МП. Тому сьогодні було прийняте рішення передати у безкоштовне користування релігійній громаді УПЦ храм святого Дмитрія Солунського с. Стадниці. Рішення може бути оскаржене в суді.

Щодо ситуації у Росоші, то вона аналогічна до стадницької. Ігор Олександрович зазначив:

- Ця новозбудована культова споруда кваліфікувалася як незаконний самобуд. За роз’ясненням Деркомнацу, ми зареєстрували храм. Майнове питання — це вже не наша справа, бо майно не було націоналізоване. То має громада вирішити, кому віддавати право на богослужіння.

Стосовно храму, розташованого на території лікарні Ющенка, то Ігор Салецький повідомив, що було отримане звернення від керівництва лікарні з 182 підписами у підтримку переходу до МП.

Події прокоментував і секретар єпархіального управління УПЦ МП о.Владислав Демченко:

- Ми нічого в УПЦ КП не забираємо, до 1993 року храм у Стадниці був нашим храмом — УПЦ МП. У 1993 році віруючі цього села, використовуючи своє законне право, передбачене статтею 8 Закону України «Про свободу совісті і релігійні організації», перейшли в УПЦ КП — ми їм у цьому не перешкоджали. Тепер вони, знову ж таки, користуючись своїм конституційним правом, вирішили повернутись назад у лоно Церкви.

Та сама ситуація і по Росоші. Коли біля стін ОДА відбувалась акція, у той же самий час у Стадниці перебували мироточиві чудотворні ікони з с. Кіровки Калинівського району. Люди 4 години стояли на вулиці, молились біля них. Було близько 300 вірян. І в кінці служби їм було оголошено, що документи їм видано на громаду і на храм. Люди із сльозами радості на очах ввійшли у храм.


Источник: Вінницька обласна щотижнева газета "33 канал" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "
"НЕ ХОЧУ ХОДИТИ ДО ЧУЖОЇ ЦЕРКВИ, ТОМУ ОГОЛОШУЮ ГОЛОДУВАННЯ!"

"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 16
Новых вестей вчера: 20

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Октябрь 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Винница



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта