Міністр юстиції Микола Оніщук: Важливо, щоб новий Президент прагнув не до посилення своїх повноважень, а до формування єдності політичної волі : 656692 : Политика

Политика Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Политика
Подробно

Міністр юстиції Микола Оніщук: "Важливо, щоб новий Президент прагнув не до посилення своїх повноважень, а до формування єдності політичної волі"

Міністр юстиції Микола Оніщук:

Під час робочого візиту на Черкащину міністр юстиції України Микола Оніщук дав інтерв’ю журналістові "Прес-Центру".
– Миколо Васильовичу, незабаром відбудеться другий тур виборів Президента України. Наскільки нинішній перебіг виборчого процесу, на вашу думку, відповідає вимогам закону?
– Якщо аналізувати хід виборчої кампанії, зокрема перший тур, то можна впевнено підтримати ту оцінку, яку дали експерти міжнародних організацій, в тім числі й ради ОБСЄ, – перший етап виборчого процесу в Україні відповідає стандартам Ради Європи і законодавству України. Це була очікувана оцінка з огляду на те, як розвивалося наше суспільство останні п’ять років. Отже, є підстави вважати, що другий тур, незважаючи на безкомпромісність намірів, які демонструють кандидати і їхні штаби, також пройде з дотриманням виборчого законодавства.
З іншого боку, результати першого туру були досить передбачуваними, і виборчі штаби основних кандидатів не ставили собі за мету використовувати інструменти впливу на виборчий процес. Тепер, коли ми переходимо до фінального голосування, я не виключаю, що мотивації досягнення бажаного результату можуть проявитися більш виразно.
– Ви – досвідчений політик і юрист. Чи є у Вас пояснення тої хворобливої конкуренції наших провідних політиків, яка так часто заважає їм знайти спільну мову у вирішенні нагальних державних питань?
– За останні роки в Україні відбулися суттєві зміни і з погляду політичної культури, і з погляду реалізації та гарантій політичних свобод. Дуже важливо, щоб ці свободи були підкріплені авторитетом закону. Проте, як тільки політична конкуренція загострюється, наприклад, напередодні виборів, відчувається, що в державі послаблюється авторитет закону. Ситуацію можна виправити через реформування системи влади шляхом внесення змін до Конституції. Я – прихильник того проекту, який вніс у парламент Президент України. Цей проект передбачає запровадження в державі бікамералізму, тобто двопалатного парламенту. Уся політика була б зосереджена в нижній палаті, яка формувалася б за пропорційною системою (за партійними списками). Туди потрапляли б представники партій, які формували б Уряд. А верхня палата, (сенат), яку обирали б громади, території (незалежно від політичної приналежності кандидатів), разом з Президентом відповідала б за інституційний розвиток країни, за формування тих складових державної влади, які не є Урядом – Конституційного Суду, Центральної виборчої комісії, Генерального прокурора, керівників національних регуляторів (Нацбанку, Дежкомісії з цінних паперів, Держкомісії з регулювання ринку фінансових послуг), голови Служби безпеки України. Тож поки у нижній палаті вирували б політичні пристрасті (відставки, перевибори тощо), сенат і Президент забезпечили б інституційну стабільність тих органів влади, які ними сформовані.
Інше важливе конституційне питання – обмеження депутатської недоторканності. Йдеться про практичну реалізацію конституційної доктрини рівності усіх перед законом. Очікувані зміни до Конституції щодо цього вкрай необхідні, і коли відповідний законопроект буде поставлено на голосування – це лише питання часу. Думаю, після виборів це має бути реалізовано.
– Одне з головних невирішених на сьогодні державних питань – реформування судової системи. Що, на Вашу думку, треба змінити в судовій системі в першу чергу, щоб повернути довіру людей до судів?
– По-перше, ми маємо змінити умови доступу до судівської професії – щоб суддями ставали не ті, кого голова суду з тих чи інших причин хотів би взяти на роботу (зауважу, що позиція голови суду все ще є визначальною), а за результатом професійної оцінки придатності кандидата бути суддею. Переконаний, що умовою доступу до професії судді має бути саме серйозний кваліфікаційний іспит на підставі анонімного тестування – ще краще, якщо в електронній формі.
По-друге, необхідно, щоб судді відповідали за випадки, коли вони зловживають правом. Для досягнення цієї мети необхідно розмежувати дізнання з дисциплінарного провадження щодо судді і суд над суддею – це мають здійснювати різні органи. Найближчим часом на засіданні Уряду буде розглянуто та внесено до Верховної Ради відповідний законопроект.
– Інше нагальне питання – реформування правоохоронних органів...
– Надзвичайно важливе суспільне завдання – привести нашу кримінальну юстицію (а до неї належать міліція, Служба безпеки, прокуратура, тобто структури, які мають слідчі підрозділи та підрозділи дізнання), до сучасного розуміння ролі і завдань цих органів – забезпечити якісне і ефективне розслідування злочинів при забезпеченні гарантованого конституційного права і свобод громадян. З огляду на це Президент України, Рада національної безпеки і оборони схвалили концепцію реформування кримінальної юстиції в Україні, що має за мету через відповідні проекти законів, які вже розроблено – нового КПК, "Про прокуратуру", "Про органи досудового слідства" втілити в життя принципи процесуальної рівності та змагальності сторін у ході як досудового слідства, так і судового розгляду.
З чинного Кримінально-процесуального кодексу необхідно вилучити положення щодо прав сторони звинувачення визначати свідків захисту, відведенні адвоката, права суду повернення справи на дорозслідування тощо. Новий Кримінально-процесуальний кодекс, який усуває ці недоречності, уже розглянутий урядовим комітетом, пройшов загальнонаціональне обговорення і, я переконаний, незабаром його буде внесено на розгляд Верховної Ради України.
– Чи не розглядається ідея створення окремої правоохоронної структури, уповноваженої слідкувати за дотриманням законів посадовцями вищого рівня?
– Ця ідея також є одною зі складових концепції, про яку я говорив. Йдеться про утворення Національного бюро розслідувань, своєрідного загальнодержавного антикорупційного бюро. Планується передбачити особливі механізми гарантій для тих, хто буде працювати в цьому органі, адже він розглядатиме заяви про скоєння злочинів суддями, прокурорами, керівниками вищого рівня. Адже добре відомо, що якраз вищі ешелони влади досить часто не є зразком державницької поведінки.
– Будь ласка, кілька слів про реформування системи виконання покарань.
– На мою вимогу Уряд нещодавно затвердив концепцію реформування системи покарань. Найголовніше в ній – принцип, що люди, яких суд обмежив у волі, не обмежені у гідності. Концепція передбачає підсилення громадського контролю за місцями позбавлення волі, будівництво чи капітальну реконструкцію цих місць (адже деяким в’язницям уже по 250 років, і вони давно не відповідають сучасним міжнародним вимогам). Ми порушуємо питання про ефективнішу лікарську допомогу тим, хто перебуває у в’язницях, зокрема про створення у місцях позбавлення волі тубдиспансерів. Йдеться також про полегшення доступу до ув’язнених їхніх родичів і близьких, щоб простіше було передавати їм одяг, продукти харчування, медикаменти.
– Зараз на адресу Кабінету Міністрів з боку політичних супротивників звучить чимало критики. А ви, як член Кабміну, як оцінюєте роботу Уряду?
– Мені легко відповідати на це запитання. Коли Уряд Тимошенко починав свою роботу, кожен міністр визначив на засіданні Кабміну 5-6 пріоритетів своєї діяльності, які сприяли б реалізації програми діяльності Уряду. Сьогодні, коли міністри звітують про виконану роботу, видно, що дуже багато чого вдалося зробити. Можу сказати на прикладі Міністерства юстиції. Ми зрівняли приватних нотаріусів з державними – це дало можливість громадянам отримувати весь комплекс нотаріальних послуг без черг, у будь-якого нотаріуса. Створено електронний реєстр актів цивільного стану, щоб громадянин, якщо, приміром, його свідоцтво про народження загубилося, не мусив їхати в райвідділ РАЦСу району, де він народився і де лежить архівна справа, а міг просто звернутися у будь-який районний відділ юстиції і отримати копію втраченого документа за електронним реєстром. Думаю, кожен міністр може навести приклади конкретних справ і реалізованих програм, які принесли користь суспільству.
Незважаючи на те, що Уряд працював у надзвичайно тяжких умовах економічної кризи, його не можна звинуватити у тому, що не докладалося всіх можливих зусиль для того, щоб зменшити вплив кризи на суспільство.
– Наскільки ефективно Урядові вдається проводити законопроекти через Верховну Раду?
– За сьогоднішнім законодавством Уряд формують партії, які пройшли у парламент. Це робиться для того, щоб урядові ініціативи, коли вони потрапляють у парламент, знаходили там підтримку. Звісна річ, нинішня ситуація у Верховній Раді, де приблизно рівні сили в проурядових сил і опозиції, ускладнила законодавче оформлення урядових ініціатив. Наведу приклад зі сфери своєї відповідальності. Половина профільних парламентських комітетів, які займаються правом, по півроку не засідають. Немає кворуму, немає згоди. І ті важливі законопроекти, які розробило кожне міністерство, у парламенті дуже кволо рухаються. Саме тому надзвичайно важливо, щоб після президентських виборів була сформована стала більшість, яка буде здатна реалізовувати ті демократичні надбання і програми, які розробив Уряд.
– А яким чином така більшість може бути сформована?
– Це можливо й без проведення дострокових виборів до Верховної Ради, адже фракції у Верховній Раді вільні у творенні різноманітних коаліцій. Це, на мою думку, відповідало б суспільному інтересові, оскільки в разі оголошення дострокових виборів парламент кілька місяців не зміг би ефективно працювати. Новообраний Президент завжди має високий рівень легітимності, що дозволяє йому ефективно впливати на всіх учасників політичного процесу. Однак я не виключаю й дострокових парламентських виборів.
Справді важливим є те, щоб новий Президент прагнув не до посилення своїх повноважень, а до формування політичної єдності в парламенті й Уряді. Тоді навіть за чинної Конституції Президент буде ефективним – він матиме підтримку у Верховній Раді, матиме, по суті, свій Уряд, тобто Уряд, сформований на виконання політичної програми Президента.


Источник: Громадсько-політичне видання "Прес-Центр" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Міністр юстиції Микола Оніщук: "Важливо, щоб новий Президент прагнув не до посилення своїх повноважень, а до формування єдності політичної волі""

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 20
Новых вестей вчера: 11

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Октябрь 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта