Результат першого туру: Ющенко – бром для Тимошенко : 649342 : Политика

Политика Львов : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Львов и область : Последние новости > Политика
Подробно

Результат першого туру: Ющенко – бром для Тимошенко

Перший тур президентських виборів особливих несподіванок не приніс. Серед сюрпризів експерти називають лише доволі великий розрив між Віктором Януковичем та Юлією Тимошенко, несподівано високий результат Сергія Тігіпка та дивовижно малу кількість тих, хто проголосував проти всіх кандидатів. І тепер головною інтригою обіцяє стати другий тур. Чи вдасться Юлії Володимирівні скоротити відрив? Якою буде поведінка політиків другого ешелону, і головне – як проголосують їхні виборці?
Про підсумки першого туру та прогнози на другий “Газета” розмовляла з політичними експертами: директором Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимиром Фесенком, директором Інституту трансформації суспільства Олегом Соскіним і заступником секретаря РНБО Дмитром Видріним.
Старий-новий Тігіпко
– Підсумовуючи результати першого туру: чи були для вас особисто якісь сюрпризи?
Володимир Фесенко:Для мене великих сюрпризів на цих виборах не було. Багато хто як сюрприз вважає результат С. Ті­гіпка, але я таке прогнозував. Думаю, що саме його феномен є найпоказовішим і закономірним. Він свідчить про певну подвійність, дуальність нинішнього стану української політики: значна частина виборців хоче оновлення, але не готова до радикальних змін. Вона ще не може відмовитися від інерції підтримки вже знайомих, перевірених облич. І пан Тігіпко в цьому сенсі є дзеркалом нинішнього стану української політики. Він – старий-новий. Людина, яка вже давно в українській політиці, проте останні п’ять років у ній не була, відтак не пов’язана з конфліктами, проб­лемами цього періоду. Думаю, саме це, а також його поміркованість, позаідеологічність певною мірою й обумовила його успіх на цих виборах.
Щодо великого розриву між Ю. Тимошенко та В. Януковичем, то, як це не парадоксально, але результат першого туру є доволі оптимістичним для “Леді Ю”. Адже ще в грудні со­ціологи давали 15 і навіть 20% розриву. 10%, а також те, що соціологи прогнозують зменшення розриву у другому турі до 6-7%, в принципі, дає їй шанси. Тим паче, знову ж таки, залишається велика кількість людей, які не визначилися. Якщо Юлії Тимошенко вдасться переконати й мобілізувати більшість постпомаранчевого електорату проголосувати навіть не стільки за неї, скільки проти Віктора Януковича, а також – друга вирішальна умова – або домовитися з Сергієм Тігіпком про тандем на цих виборах, або переконати хоча б половину його виборців проголосувати проти лідера ПР, тоді в прем’єрки є шанс перемогти.
Олег Соскін:Прогнозував, що у Віктора Януковича буде трошки менший відрив від Юлії Тимошенко – відсотків 5. Другою несподіванкою став результат Сергія Тігіпка. Очікували, що він набере 10%, а він узяв більше голосів. Але найприкріше те, що так мало людей проголосували за те, що не підтримують жодного кандидата. Була надія, що 7-8% проголосують проти всіх. Це був би показник громадського спротиву владній плутократичній зграї. На жаль, цього не відбулося, натомість дуже високий відсоток тих, хто не прийшов на вибори. Це теж історичний максимум – 33%. Це означає, що зростає відстороненість громадян від цієї владної бандократії. Але народ поки що перебуває в соціально пасивному стані й не готовий до відкритої політичної боротьби. Це прикро.
Іще одне стало очевидним – на національному полі ні Ю. Кос­тенко, ні О. Тягнибок не повинні навіть піднімати голови, тому що вони не спроможні на якісь консолідуючі сили. Юрій Костенко взагалі політично помер. Думаю, в цьому плані нам потрібні якісь нові імпульси. І якщо С. Тігіпко не продасться, а А. Яценюк проявить здоровий глузд, то, може, тоді з’явиться якийсь новий виклик цій влад­ній банді.
Дмитро Видрін:Для мене фактично не було жодних сюрпризів. Можу пишатися тим, що ще в серпні сказав: головною несподіванкою виборів буде третє місце Сергія Тігіпка з результатом понад 10%. Тоді Сергій Леонідович мав рейтинг на рівні 3-4%, і багато політологів зі мною сперечалися. Але економіст влучив у ту нішу, якої очікували виборці. Це ніша не боротьби, ненависті, а такого собі чоловічого спокою. Він не “поливав” брудом жодного з опонентів, не використовував брутальної риторики. Він першим відчув, що нація вже втомилася від ненависті й очікує, так би мовити, кохання, ласки й позитиву. Я не знайшов великого креативу у змісті програм С. Тігіпка, але його головною відмінністю був позитивний настрій, який він випромінював. І ці позитивні настрої зіграли вирішальну роль, адже це були вибори не програм, а вибори особистостей і асоціа­цій, пов’язаних із цими особистостями. А йому вдалося зробити непоганий асоціативний ряд: із Сергієм Тігіпком нині асоціюється спокій, врівноваженість і позитивне ставлення до життя, в тому числі до опонентів. Щодо розриву між Ю. Тимошенко та В. Януковичем, то такий результат не став несподіванкою. Є соціологія, і ще за місяць до виборів розрив прогнозували близько 10%.
Вальяжність на противагу суєті
– Чи вдасться Юлії Володимирівні у другому турі збільшити результат і зменшити розрив?
О.С.: Наразі в другому турі однозначно перемагає Віктор Янукович. Юлії Тимошенко не вдасться перекрити цю різницю в 10%, у неї немає такого ресурсу. Лідерка біло-сердечних “профукала” всі свої шанси. Навіть якщо за неї проголосує частина людей, які віддали свої голоси за когось третього, – цього буде замало. Половина електорату С. Тігіпка, а то й 60%, проголосує за В. Януковича, половина виборців А. Яценюка – теж, комуністи однозначно за неї не голосуватимуть. Де вона візьме голоси? Єдиний варіант змінити ситуацію – коли хтось “не добіжить до кінця дистанції”, варіант Раджива Ганді… Але тоді той, хто залишиться, повинен набрати 51%. А це неможливо.
Д.В.:Тепер працюватимуть дві різні стратегії. Стратегія утримування голосів В. Януковичем і стратегія відкушування голосів Ю. Тимошенко. Для того, щоб утримати голоси, Вікторові Федоровичу треба робити доволі повільні рухи, не треба суєти, коливань. А для Юлії Володимирівни, навпаки, потрібна хаотична маячня, щоб у цій лихоманці “відкусити” якомога більше голосів. І тут надмірна вальяжність, надмірний спокій можуть нести загрозу для В. Януковича, а для Ю. Тимошенко загрозу може нести зайва колотнеча. Бо хто більше суєтиться, той більше робить помилок. Тому, як на мене, шанси лідера ПР утримати голоси більші, ніж шанси прем’єрки здобути нові.
– Тобто перемога Віктора Януковича є неминучою?
Д.В.:Наразі не можна сказати про стовідсоткову його перемогу. Можна говорити лише про соціологічну тенденцію до перемоги. А в житті все буває. Можуть бути несподіванки фі­зичні, пов’язані зі “свинячим” грипом тощо. Тому в політиці складно стовідсотково передбачити результат. Щодо тенденцій, то вони у Віктора Федоровича значно більші, ніж у “Леді Ю”. Але вона не має наміру йти в опозицію, планує щонайменше залишатися прем’єр-міністром. І тут у пані Тимошенко є великі можливості. Для прикладу, є потенціал заблокувати Кабмін, але не ззовні, а з середини. І якщо там є запаси продуктів, якщо працює буфет, то вона може заблокуватися там на кілька місяців.
Курс на парламентські вибори
– А чи залучить Юлія Тимошенко до боротьби суди?
Д.В.: Безумовно. Це обов’язково. Портос уже “на стрьо­мі” – суди працюватимуть, як годинник, принаймні ті, які контролює ця група.
– Чи можливі домовленості лідерів президентських перегонів із третіми кандидатами і наскільки вони можуть мати вплив на результат другого туру?
Д.В.:Гадаю, що домовленості вже обговорюють. Це українська політика: всі з усіма ведуть, так би мовити, “тьорки”. Але мені здається, що домовленості стосуються майбутніх парламентських виборів, а не актуальних президентських. Адже з президент­ськими все вже більш-менш зрозуміло й очевидно: як би не домовлявся із С. Тігіпком і А. Яценюком, їхні виборці проголосують серцем, а не через чиїсь пропозиції лідерові їхніх симпатій. Тому сенсу домовлятися немає. А домовляються з тим, із ким створюватимуть майбутню коаліцію в парламенті. Вже зрозуміло, що Сергій Тігіпко матиме велику фракцію, а Арсеній Яценюк – невелику, але таку, яка може замінити Блок Литвина й бути критичною за деяких обставин. Тому, гадаю, домовляються про дострокові вибори десь навесні, може, навіть разом із місцевими.
– А як щодо Віктора Ющенка? Його результат доволі низький, отож якою може бути подальша політична доля нашого ще чинного Президента?
Д.В.: Оскільки до дострокових парламентських виборів триватиме велика колотнеча, то на її тлі він може (як для декого Кучма) асоціюватися з легкою ностальгією, тому має всі шанси “завести” свою фракцію в парламент. Тоді все залежатиме від кількості депутатів: якщо він здобуде менш ніж 5%, то його роль буде незначною, а якщо близько 7-8%, то залишатиметься потужним гравцем. А по-друге, тільки Віктор Ющенко має психологічний вплив на Юлію Тимошенко. Коли “Леді Ю” “ковбаситиме” країну, тільки Віктор Андрійович зможе витримати бій “очі в очі”, тільки він може бути тим бромом, який слід буде давати їй у великих дозах, щоб остаточно не розхитати державу.


Источник: ЛЬВІВСЬКА ГАЗЕТА | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Результат першого туру: Ющенко – бром для Тимошенко"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 10
Новых вестей вчера: 10

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Львов



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта