Завдяки підкупу виборців можна здобути близько мільйона голосів : 643857 : Политика

Политика Львов : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Львов и область : Последние новости > Политика
Подробно

Завдяки підкупу виборців можна здобути близько мільйона голосів

Виборчі кампанії в Україні ніколи не відзначалися чітким дотриманням законодавства. Однак навіть за повної розгнузданості політичних кампаній одне з чільних місць у списку політтехнологій уже кілька років посідає підкуп виборців.
Ба більше, ця технологія активно розвивається: види підкупу стають різноманітнішими та хитрішими, а повне розчарування в політиках і збідніння населення збільшує кількість охочих продати свій голос. Дійшло навіть до того, що штаби формують своєрідні бази даних тих людей, які проголосують за певного кандидата, якщо їх фінансово простимулюють. Існує також зворотній зв"язок: інтернет пістрявіє оголошеннями “Продам свій голос”.
Узагалі підкуп виборців обіцяє стати своєрідним “хітом” цьогорічної президентської кампанії. Однією з причин є, зокрема, те, що поступово в небуття відійшла одна з найпопулярніших раніше політтехнологій – адміністративний тиск. Експерти вважають, що ця технологія своє віджила через те, що опоненти мають приблизно однаковий доступ до адмінресурсу. Відтак у рух слід пускати нові технології, у тому числі так званий непрямий підкуп. У цьому “гріху” вже взаємно звинуватили одне одного чи не всі кандидати у президенти, причому всі вони, мабуть, мають рацію.
Принаймні в розпал епідемії грипу майже кожен із них безкоштовно роздавав марлеві пов’язки, а це також можна трактувати як різновид непрямого підкупу. Окрім того, спостерігачі ОБСЄ відзначили спроби підкупу виборців шляхом роздачі “сертифікатів на володіння землею, а також надання різноманітних безкоштовних послуг із метою залучення виборців на бік того чи іншого кандидата”.
Також ОБСЄ наголошує на тому, що ці кандидати не завжди розділяють роботу й агітацію, відтак кампанію дуже часто ведуть за наш із вами кошт – під час так званих робочих поїздок. Про різновиди підкупу виборців, результативність цієї технології та очікувані масштаби підкупів під час президентських виборів в Україні – в розмові з головою Комітету виборців України Олександром Черненком.
“Гречані технології”
- Підкуп виборців називають одним з найпопулярніших способів фальсифікації виборів. Які види підкупу бувають?
- Якщо говоримо про підкуп виборців, то тут слід розрізняти два способи. Є так званий непрямий підкуп, який подають під виглядом благодійності. Тобто кандидати або їхні штаби масово роздають подарунки, пайки або навіть те, що й без виборів мали б роздавати, але супроводжують це агітацією. Саме так було з актами на придбання земельних ділянок – це ніби й державна програма, яку профінансовано державним коштом, але робили з помпою, перед камерами, до того ж відбувалася агітація за БЮТ. Нещодавно ми також спостерігали цікаву історію в Одесі, коли там роздавали пайки, агітуючи за Юлії Тимошенко. Те саме можна сказати і про Партію регіонів, і про Литвина й інших кандидатів. Це явище є масовим і поширеним, воно існує під час усіх виборів в Україні.
- Це так звана “гречана технологія”, яку започаткував Леонід Черновецький?
- Так, це власне технологія імені Черновецького. І якщо говорити про результативність цієї “роздачі слонів”, то, як свідчить досвід, вона малоефективна. Ще років десять тому люди встановили формулу – все, що дають, беремо, а голосуємо так, як хочемо. Тому значно ефективнішим є інший вид підкупу виборця – суто грошовий. Безпосередньо перед виборами підкуповують виборців, а після цього відбувається контроль за голосуванням. Контролювати результат можна, скажімо, за допомогою телефонів – виборець повинен сфотографувати галочку мобільним телефоном. Також можуть виносити порожній бюлетень, а заносити вже заповнений, чи підписувати певний соціальний договір за методом “каруселі” або мережевого маркетингу. Чи просто людям за певного кандидата дають, для прикладу, 50 грн., і обіцяють: якщо в селі чи на локальній дільниці цей кандидат переможе, дадуть іще 50 грн. Відтак людина отримує мотивацію забезпечити результат хоча б власним голосом. Узагалі люди якось по-іншому сприймають гроші, а якщо додати ще й контроль, то технологія дуже ефективна.
- І про які додаткові відсотки може йтися?
- А це вже залежить. Думаю, що перед першим туром цю технологію не застосовуватимуть дуже широко, тому що і грошей у штабів немає, та й народ іще думає - хоче подивитися, чим завершиться перший етап. Тому вважаю, що розквіт технології припаде на другий тур. І якщо нормально організувати цілеспрямовану кампанію за підтримки адмінресурсу на певних підприємствах або в сільській місцевості, або в студентських вузах, то по всій Україні можна зробити до мільйона голосів. А це вже буде доволі помітний вплив на результат. Однак зауважу – ефективність буде тільки в тому разі, якщо підкуп “кришуватиметься” адмінресурсом. 150 гривень на руки - Скільки нині коштує голос кожного окремого виборця? - За різною інформацією, в середньому 100-150 грн. Це та сума, яку безпосередньо видають на руки виборцю. У штабах, безперечно, виділяють більше. Знову ж таки, в містах – інші розцінки, ніж у селах, також багато залежить від регіону, від кандидата - фіксованої суми немає, але середня ціна коливається в межах 150 грн.
- Чи є підтверджені факти конкретних підкупів?
- Певні факти доходять. Для прикладу, в Запорізькій області прокуратура оголосила, що в Мелітополі за спробу підкупу затримали жінку. Є певні сигнали з Черкаської області, Київської. Але поки що не можемо говорити про це, як про системну кампанію, наразі це процеси, які можна трактувати, як підготовку до цієї технології. Безпосередньо гроші масово не роздають, нині, так би мовити, готують ґрунт: переписують людей, готових продати голос, формують певні бази даних, але про безпосередній підкуп говорити поки що зарано.
Підкуп і закон
- А чи не ефективніше і дешевше підкупити членів виборчих комісій?
- Так, їх теж купують! Зрозуміло, що штаби платять, особливо в другому турі буде велика перекупівля, але тут існують певні ризики. Якщо ти підкупиш усю комісію, а в ній знайдеться хтось один непідкупний, то якийсь взаємоконтроль усе ж буде. Але над цим теж працюють. Хоча навіть якщо всіх членів комісії підкуплено, є певні процедури, передбачені законом, певні запобіжники, через які навіть за великого бажання не перестрибнеш. Бо якщо виборець приходить, бере бюлетень, сам його заповнює, сам вкидає…
З погляду законодавства це теж волевиявлення, а те, що такі дії простимульовано фінансово, то це вже проблема виборця. Таке порушення і проконтролювати, і притягти до відповідальності складніше. Але якщо законодавство порушують члени виборчої дільниці, то це вже зовсім інша історія, яка може мати серйозні наслідки.
- Яке покарання передбачено в разі доведення факту підкупу виборця?
- У кримінальному кодексі справді є стаття щодо перешкоджання волевиявленню шляхом підкупу. Це вважають кримінальним злочином. Але з досвіду можу сказати, що довести вину дуже складно, оскільки тут є своєрідна кругова порука між тим, хто дає гроші, і тим, хто їх бере. І той виборець, який гроші взяв, ніколи в цьому не зізнається, тим паче, що це розглядатимуть як співучасть у злочині. Розповісти про факт підкупу може лише той виборець, якому гроші пропонували, але він від них відмовився. - Тобто аби протидіяти спробам фальсифікації виборів через підкуп, потрібно надіятися винятково на свідомість виборця? - У більшості випадків так. Хоча є нюанс: до кампанії з підкупу залучено не одну-дві особи, в цьому бере участь велике злочинне угруповання, тож якщо правоохоронці отримуватимуть такі сигнали, то вони мають провести розслідування і шукати організаторів схеми. Розмовляла Ірина Гамрищак


Источник: ЛЬВІВСЬКА ГАЗЕТА | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Завдяки підкупу виборців можна здобути близько мільйона голосів"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 9
Новых вестей вчера: 19

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Львов



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта