Чому потрібно дихати носом? : 635232 : Здоровье

Здоровье Львов : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Львов и область : Последние новости > Здоровье
Подробно

Чому потрібно дихати носом?

На вулиці холодно, всі хапаються за носовички, а в аптеках знову вишикувалися черги. Люди ігнорують приписи лікарів і цим самим завдають своєму здоров’ю значної шкоди. Якої саме – про це розмова з Олександром Кіцерою, доктором медичних наук, професором кафедри оториноларингології Львівського медичного університету імені Данила Галицького.
– Пане Олександре, взимку дехто не може дихати через ніс і дихає ротом, при цьому прикриваючи його шарфиком. Чим це погано?
– А чи знаєте ви, як французькою мовою перекладається слово шарфик чи шалик ? Кашне. Французькою “кашне” означає: “Сховай ніс”. Бувають ситуації, коли людина не може дихати своїми природними шляхами, а саме носом. А чи не все одно, як дихати – носом чи ротом. Ми бачимо на вулиці людей, які дихають ротом. Переконаний, що в ці морозні дні вони почуваються значно гірше. Що ж дає людині носове дихання? Ніс настільки складний орган, настільки складна частина людського тіла, точ­ніше дихальних шляхів, що для того, щоб її вивчити, треба витратити певний час.
Пригадую роман відомого німецького письменника Томаса Мана “Чарівна гора”. В цій книжці описано долю людей, які в 20-30 роки минулого століття потрапили в туберкульозний санаторій у Швейцарії – високо в горах, у Давосі, там, де тепер відбуваються економічні саміти. Молодий чоловік, випускник політехнічного інституту, кораблебудівник, їде до свого брата, який лікується в цьому санаторії. І от з’ясовується, що він, як і його брат, теж хворий на туберкульоз. Він залишається в цьому закладі, а через те, що допитливий, вирішує вивчити свій організм. Читає книжки з анатомії, фізіології, захоплюється будовою людських органів і тим, що людина є досконалим створінням. Справді, якщо ми починаємо вивчати якийсь орган, з’ясовується, як раціонально все збудовано. І як легко цьому раціональному зашкодити, зруйнувати.
Візьмімо ніс. Чому так важливо дихати саме через ніс? Ніс – це складна система. Він лише зовні – прикраса. Хоча ця естетична функція теж важлива. Як говорив Гоголь? “Без носа людина – не людина, громадянин – не громадянин. Просто візьми і викинь за віконце”. Це з повісті “Ніс”. Отже, зовнішня частина носа це, звичайно, – прикраса. А далі? Це не просто дві “труби”, через які надходить повітря. Потік повітря в носовій порожнині регулюється, там відбувається зігрівання, очищення, зволоження повітря. Тобто все те, що ми назвали б сучасним словом кондиціонування. Ніс – це кондиціонер людського організму. І якщо ми дихаємо через ніс, то отримуємо кондиціоноване повітря, тобто доведене до певних норм, показників.
В який спосіб це відбувається. Передусім слизову оболонку носа й інші ділянки дихальних органів вкрито дуже цікавим війчастим епітелієм – покривною тканиною. Ці війки пос­тійно рухаються, як лан пшениці чи жита під вітром, у напрямі до носоглотки, назад, далі опускаються вниз. Як правило, всі ті частинки, які приклеюються до слизу, виносяться назад, заковтуються. А у шлунку кислота, ферменти та бактерії знищують їх. Отак відбувається очищення повітря. Якщо ж ми дихаємо ротом, в легені потрапляє неочищене повітря.
У носі багато залоз, так би мовити “келихів”. Їх так і називають – келихоподібні клітини. Вони виділяють слиз, який випаровується, повітря зволожується і потрапляє в організм не лише очищеним, а й зволоженим. Кожна людина, яка колись мала нежить і не могла дихати носом, прокидається зранку з дуже неприємними відчуттями. В роті, як кажуть, ніби цигани ночували і залишили бруд. Тобто в носі сухо і неприємно.
Що ще відбувається в носі? Зігрівання повітря за принципом центрального опалення. Є судинні сплетіння, губчасті утворення, через які надходить кров, вона тепла, приблизно 37 градусів. Ба більше, в людському організмі нагрівання повітря регулюються. Коли ми виходимо з приміщення на мороз і вдихаємо перші порції холодного повітря, реагують відповідні рецептори, які сприймають холод. Відразу спрацьовує рефлекс, відкриваються широко судини і відбувається притік крові до цієї губчастої тканини, вона розширюється. Інколи, в разі значних перепадів температури – аж настільки, що людина в перший момент зовсім не може дихати, і тоді вона закриває ніс шаликом, кашне. А потім, якщо все гаразд, якщо ми ще не наробили біди своєму організму, все внормовується.
Коли ж, навпаки, заходимо з вулиці в тепле приміщення, реагують інші рецептори. Замикається рефлекторна дуга і судинки в носі звужуються, кров циркулює менше. Отже, більше повітря проходить через ніс і охолоджує його.
А ще в носі є нюховий рецептор. Це той апарат, який сприймає запахи. Бачите, як розумно все влаштовано, і це розумне легко можна знищити.
Ніс потрібно захищати
– Як можна зруйнувати цей рецептор? На виробництві?
– Цілком правильно. Зокрема, на виробництвах, де багато пилу. Пил, особливо цементний, якщо подивитися під мікроскопом, має гострі гачечки. Вони особливо впливають на слизову оболонку носа. З’ясувалося, що коли людина довго працює на цементному виробництві, в неї стирається, зникає той війчастий епітелій, який захищає, виносить шкідливі частинки. Його в таких людей зовсім немає. У них слизовий покрив у носі починає нагадувати ту шкіру, що у всіх зовні. Немає ніяких захисних пристосувань, у носі сохне і людина погано почувається. От чому на шкідливих виробництвах слід носити засоби захисту.
– А в побуті, на вулиці, в офісі?
– Пил. Перш за все, він небезпечний тим, що в ньому зосере­джуються різні алергени. В хат­ній пилюці багато кліщів, особливо там, де багато м’яких меблів, книжок, якесь борошно. В іноземній літературі багато пишуть про таке поняття, як “хворий будинок”. Особливо це стосується офісних приміщень, де люди працюють із різними матеріалами. І це не обов’язково мають бути якісь специфічні хімікати.
Виявилося, що небезпечними для здоров’я людини можуть бути звичайні фломастери, ручки. Вони часто містять розчинники, які викликають хворобливий стан слизової оболонки носа, горла. Це ксилен, толуол. Вибираючи письмове приладдя, слід звертати увагу, чи немає запаху цих речовин. Найкраще вибирати водорозчинні. Напевно, якщо ви купуєте дорогі закордонні ручки, гелеві, кулькові, фломастери, на них написано: “Не токсично”. У нас, на жаль, на це не зважають.
Що ще може зашкодити людині? Виявляється – папір, комп’ютер. Але тут трошки інший вплив. Тому людина повинна періодично провітрювати приміщення, виходити на свіже повітря.
А краплі можуть зашкодити!
– Що ж відбувається, якщо в людини нежить?
– Насамперед людина перестає дихати через ніс. Але дуже рідко вона звертається з цією проблемою до лікаря, до отоларинголога. Припустімо, в людини гострий нежить, гостра простуда. Ніс “не дихає”, звичайно, не заснеш, тому зазвичай ідуть в аптеку й купують якісь крапельки. Їх дія зводиться до того, що звужують судинки в носі й дихання поліп­шується. Однак хворий чомусь не звертає уваги, що ті крапельки судинозвужувальні, проти набряку, до того ж написано: можна застосовувати лише чотири-п’ять днів. Не більше. Якщо після цього терміну людина не може дихати через ніс, треба обов’язково звернутися до фахівця.
До мене приходять люди, які місяцями крапають у ніс протинабрякові краплі й уже не можуть без них обійтися. А потім настає час, коли в носі перестають працювати ті механізми, які звужують судинки, знімають набряк, і нежить стає хронічним. Отже, в такий спосіб можна дуже зашкодити організму.
За кордоном, навіть у сусідній Польщі, такі краплі до носа можна купити тільки за рецептом лікаря. Якщо ж людина купує краплі без рецепта, аптекар повинен пояснити, що їх можна закрапувати три-п’ять днів, не довше. Інакше носу можна зашкодити. Про це хотів би всіх попередити.
Зараз такий період, коли люди часто простуджуються, закладає ніс. У таких випадках обов’язково треба звертатися до лікаря, який займається захворюваннями вуха, горла і носа. Фахівець виявить справжню причину, призначить відповідне, індивідуально підібране лікування. Адже різні причини можуть викликати однакові симптоми. Наприклад, можливо, вражено приносові пазухи, і виникло те, що ми називаємо гайморитом, фронтитом. У кожному разі висновок має зробити спеціаліст.
– Що ще мали б знати наші читачі про дихання?
– Слід звертати особливу увагу на те, як дихають діти. Для них неправильне дихання може мати особливо багато негативних наслідків. Якщо ж дитина все частіше хапає повітря ротом, зверніться з нею до отоларинголога. Бо буває, що в малечі збільшується один із мигдаликів, або аденоїди, розташовані позаду порожнини носа. Коли ці аденоїди збільшуються, дихання через ніс ускладнюється. Причин для того чимало. Перенесене захворювання чи спадковість, відсутність якихось вітамінів. Часом виникають дуже складні зміни, якщо дитина дихає не носом, а ротом. Якщо батьки вчасно не звернуть увагу на те, що маля дихає лише ротом, у нього може деформуватися обличчя, прикус, нерівно ростимуть зуби. І потім ортодонти, тобто лікарі, які вирівнюють прикус, уже нічого не можуть вдіяти. А це вже не жарти. Якщо дитина дихатиме через ніс, вона нормально розвиватиметься.


Источник: ЛЬВІВСЬКА ГАЗЕТА | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Чому потрібно дихати носом?"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 6
Новых вестей вчера: 40

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Август 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Львов



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта