Вперше вийшла у світ книга Агатангела Кримського «Звенигородщина. Шевченкова батьківщина. З погляду етнографічного та діялектичного» : 628103 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Вперше вийшла у світ книга Агатангела Кримського «Звенигородщина. Шевченкова батьківщина. З погляду етнографічного та діялектичного»

Вперше вийшла у світ  книга Агатангела Кримського «Звенигородщина. Шевченкова батьківщина. З погляду етнографічного та діялектичного»

9 грудня 2009 року в обласній державній адміністрації презентовано книгу Агатангела Кримського «Звенигородщина. Шевченкова батьківщина. З погляду етнографічного та діялектичного».
Майже через 80 років після підготовки до друку, за ініціативи голови обласної державної адміністрації Олександра Черевка, унікальне видання вийшло у світ. До того часу книга зберігалася у фондах Звенигородського районного краєзнавчого музею.
На представлення книги зібралася діячі наукової, творчої еліти Черкащини, духовенства, прибула і делегація із Звенигородського району.
Відкриваючи презентацію голова облдержадміністрації Олександр Черевко, відзначив, що дана подія є непересічною у культурному житті не лише нашого краю адже одним з пріоритетних напрямків політики Президента України Віктора Ющенка є розвиток гуманітарної сфери в державі. Зокрема, підтримка і популяризація української книги.
За словами керівника області,отримавши перший примірник глава держави Віктор Ющенко високо оцінив видання цієї унікальної книги.
- Вона неповторною за змістом а особливістю її є збереження первинного вигляду, створеного самим автором, з його власноручним підписом «Виправити - друкувати», - зазначив Олександр Черевко.
Книга була підготовлена до друку, ще 1930-му році та з огляду на те, що співробітники Агатангела Кримського, які брали участь у зібранні та підготовці до друку матеріалів, були арештовані у справі Спілки Визволення України, видання так і не побачило світ.
Клопотання про видання праці аж 79 років потому порушили голова Звенигородської райдержадміністрації Володимир Папко та хранитель спадщини академіка-земляка науковий співробітник Звенигородського районного краєзнавчого музею Станіслав Лячинський, звернувшись до голови обласної державної адміністрації Олександра Черевка за допомогою.
Книга має велику наукову цінність і служитиме популяризації та глибокому вивченню життя і звичаїв Шевченкового краю, знайомитиме науковців, етнографів, краєзнавців, студентів, учнів зі звичаями, життям, обрядами, побутом краю.
Матеріали до неї збиралися академіком протягом багатьох років.Вони узагальнюють етнографічні, лінгвістичні дослідження, опис селянського життя, побут Звенигородщини як географічного центру України.
- Це видання матиме велику духовну місію - повертати українців до споконвічних звичаїв і традицій нашого народу адже з таких маленьких справ робиться велика історія та політика нашої країни, - підкреслив під час презентації голова облдержадміністрації.
Олександр Черевко також подякував всім, хто був причетний до збереження і видання книги Агатангела Кримського та вручив їм Подяки Президента України.
Для довідки:
Кримський Агатангел Юхимович - видатний вчений ХХ історик, філософ, письменник, блискучий перекладач, поліглот, визначний організатор науки. Протягом багатьох років досліджував культурою народів Сходу - арабів, тюрків, персів, жителiв Індії.
Далеко не всім відомо, чому Агатангел Юхимович вважав Звенигородщину своєю малою батьківщиною. Народився вчений 15 січня 1871 року в місті Володимирі-Волинському, що на Волині. Родина його походила зі старовинного татарського роду, який проживав у Бахчисараї. Обставини змусили батьків академіка перебратися до Білорусі, а незадовго до народження сина - до Володимира-Волинського. Однак через декілька місяців вся сім'я переїхала у Звенигородку, що на Черкащині, де минули дитячі роки Агатангела Юхимовича.
Вже у п'ять років батько віддає його до Звенигородського реального училища, а згодом у протогімназію в Острозі, Київську гімназію. Продовжив своє навчання обдарований підліток у славетній Колегії Павла Галагана.
Більшу частину часу й зусиль молодий Кримський приділяв науці, причому як сходознавству, так і українській лінгвістиці. І в цьому гармонійному поєднанні «східних» та «слов'янських» начал у науковій та художній творчості Агатангела Юхимовича Кримського винятковість його спадщини.
У Москві, викладаючи у Лазарєвському інституті східних мов, він був професором кафедри арабської літератури та історії мусульманського Сходу. За час викладання в інституті написав і видав цілу бібліотеку академічних підручників з філології та історії Близького Сходу.
У 1918 році Агатангел Юхимович переїхав до Києва, де став секретарем заснованої гетьманом Павлом Скоропадським Української Академії наук. У Києві Кримський був творцем українського сходознавства.
З 1921 року він також був директором Інституту української наукової мови. У 1918-1921 роках працював професором всесвітньої історії у Київському університеті.
У Києві Агатангел Кримський плідно працював лише у 1918-1928 роках. З 1929 року його почали переслідувати, позбавляти посад. Під страшні колеса тоталітарної машини потрапили родичі, друзі, колеги академіка.
В Державному архіві Черкаської області зберігаються дві кримінальні справи на брата Юхима Кримського та відомого етнографа Софію Терещенко, які ілюструють діяльність Агатангела Юхимовича у цей період.
У січні 1941 року урочисто святкувався ювілей вченого, і він одержав орден Леніна. А вже 20 липня цього ж року постановою НКВС його оголошено «ідеологом українських націоналістів, який протягом ряду років очолював націоналістичне підпілля».
У зв’язку з інспірованим НКВС процесом над Спілкою Визволення України його, разом з іншими українськими патріотами, вивезли до Казахстану, де він помер в лікарні кустанайської в’язниці 25 січня 1942 року, що славилася своїм жорстоким режимом та витонченими тортурами.
Ім’я українського академіка Агатангела Кримського 1970 року було занесене у затверджений XVI сесією Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО перелік видатних діячів світу.
Оксана Химич


Источник: Черкаська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Вперше вийшла у світ книга Агатангела Кримського «Звенигородщина. Шевченкова батьківщина. З погляду етнографічного та діялектичного»"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Критик 16-12-2009 06:41
Насправді книга ця була видана Кримським у 1928 і 1930 р., а черкаські вчені її лише перевидали.

Про неї знає не тільки директор згаданого музею, а й кожний обізнаний дослідник, який працював у київських бібліотеках й архівах.
Див. Кримський А.Ю. Звинигородщина з етнографічного та діялектичного погляду. – К. : УАН, – Збірник історично-філологічного відділу ВУАН, № 71

Видання, звичайно ж, гарне. Але поменше пафосу б...


Календарь
Новых вестей сегодня: 18
Новых вестей вчера: 21

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта