Мультимедійні підручники звичайних не замінять? : 626800 : Образование

Образование Ровно : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Ровно и область : Последние новости > Образование
Подробно

Мультимедійні підручники звичайних не замінять?

На сьогодні мультимедійний підручник не є новинкою для рівненських школярів, адже усі школи нашого міста використовують їх у навчанні. Це сприяє засвоєнню учнями матеріалу, урізноманітнює його та робить урок цікавим. Незважаючи на це, Рівне у цьому плані, за словами одного з розробників таких посібників, «пасе задніх» серед інших міст України.
— Мультимедійний підручник — це програма, яка використовує колір, звук, анімаційні елементи в різних комбінаціях для навчання, — розповів Євген Левченко, директор рівненського приватного підприємства «Контур плюс», що займається виготовленням таких посібників. — Наукові дослідження показали, що на слух дитина запам’ятовує 10% інформації, на зір — 30%, а якщо поєднати ці елементи, то дитина запам’ятовує 70% матеріалу. Тобто використання таких посібників у навчальному процесі є дуже ефективним. Розробкою їх ми займаємося в Рівному близько трьох років і на сьогодні маємо 45 таких програм на дисках. Це і просто пізнавальний матеріал, і тести, й екранізовані досліди, наприклад з фізики. Останнє, до речі, користується попитом, адже не всі школи мають відповідні матеріали й інструменти, щоб провести експеримент. А так діти можуть наочно побачити, а не просто прочитати у звичайному підручнику, як рухається електрон. Ще однією перевагою мультимедійних посібників є те, що вони рятують ситуацію, коли відповідних підручників з якогось предмета у школі не вистачає або просто немає. Наприклад, нині у школах ввели новий предмет — художнє мистецтво, а підручників з нього ще немає. Тож учні вивчають його, по суті, лише за нашим посібником.У Рівному усі школи користуються мультимедійними підручниками. Ми йдемо їм назустріч, даруючи комп’ютери, графопроектори й телевізори, щоб диски з програмами можна було використовувати на уроках. А в школі №1, на базі якої працюємо, створили першу в місті медіатеку, де зберігаються диски. І хоча, здавалось би, попит на мультимедійні підручники є, цю галузь у нас не лише не підтримує вища державна влада, але й місцева. Так, за поширенням мультимедійних підручників у школах місто Рівне та наша область «пасуть задніх». Думаю, що якби управління освіти нас підтримувало, а не ставилося прохолодно, разом ми змогли би покращити ситуацію.
Розробкою їх ми займаємося в Рівному близько трьох років і на сьогодні маємо 45 таких програм на дисках. Це і просто пізнавальний матеріал, і тести, й екранізовані досліди, наприклад з фізики. Останнє, до речі, користується попитом, адже не всі школи мають відповідні матеріали й інструменти, щоб провести експеримент. А так діти можуть наочно побачити, а не просто прочитати у звичайному підручнику, як рухається електрон.
Ще однією перевагою мультимедійних посібників є те, що вони рятують ситуацію, коли відповідних підручників з якогось предмета у школі не вистачає або просто немає. Наприклад, нині у школах ввели новий предмет — художнє мистецтво, а підручників з нього ще немає. Тож учні вивчають його, по суті, лише за нашим посібником.
У Рівному усі школи користуються мультимедійними підручниками. Ми йдемо їм назустріч, даруючи комп’ютери, графопроектори й телевізори, щоб диски з програмами можна було використовувати на уроках. А в школі №1, на базі якої працюємо, створили першу в місті медіатеку, де зберігаються диски. І хоча, здавалось би, попит на мультимедійні підручники є, цю галузь у нас не лише не підтримує вища державна влада, але й місцева. Так, за поширенням мультимедійних підручників у школах місто Рівне та наша область «пасуть задніх». Думаю, що якби управління освіти нас підтримувало, а не ставилося прохолодно, разом ми змогли би покращити ситуацію.
У школі №1, яка, до речі, допомагає розробляти підручники, випробовуючи їх безпосередньо під час уроків, ними задоволені. Заступник директора з навчально-виховної роботи Світлана Турчинська говорить:
— В нашій школі є 12 кабінетів, оснащених комп’ютерами. Також ми маємо телевізори та відеопрогравачі, тож мультимедійні підручники широко застосовуємо в навчальному процесі. Це подобається і вчителям, і учням. Особливо люблять такі новинки діти молодших класів. Звісно, їм набагато цікавіше вчитися малювати, наприклад, з Паном Олівцем та Пані Фарбою — героями навчального мультику. Вони з ентузіазмом виконують завдання на таких уроках, а також домашні завдання. Проте ми цим не зловживаємо, адже програму можна показувати не більше 15 хвилин, а молодшим класам — 10 хвилин. Вчитель комбінує урок так, щоб і відео показати, і додатково матеріал подати, і час на практичні завдання залишити.
В міському управлінні освіти запевняють, що нічого проти мультимедійних підручників не мають. Начальник міського управління освіти Віталій Новак говорить, що до нових технологій ставиться позитивно:
— Це стосується і мультимедійних підручників, якими у нас користується чи не кожна школа. Є різні джерела фінансування щодо запровадження таких новинок. Школи і самостійно їх закуповують, і управління освіти привозить такі посібники з Києва й розповсюджує серед навчальних закладів. В нас проводяться спеціальні семінари, де вчать, як освоювати і застосовувати новітні розробки в навчальному процесі. Ми розуміємо всі їхні переваги, але знаємо і про недоліки. В першу чергу, це технічна проблема — немає умов для їхнього використання, тобто достатньої кількості мультимедійних проекторів, інтерактивних дощок. Друга проблема — вчитель недостатньо володіє методикою їхнього використання. Слід також зауважити, що мультимедійний підручник — це не панацея при вивченні окремих предметів. Вчитель в першу чергу сам повинен вирішувати, залишити йому мультимедійний посібник чи ні.
Ми розуміємо всі їхні переваги, але знаємо і про недоліки. В першу чергу, це технічна проблема — немає умов для їхнього використання, тобто достатньої кількості мультимедійних проекторів, інтерактивних дощок. Друга проблема — вчитель недостатньо володіє методикою їхнього використання. Слід також зауважити, що мультимедійний підручник — це не панацея при вивченні окремих предметів. Вчитель в першу чергу сам повинен вирішувати, залишити йому мультимедійний посібник чи ні.


Источник: Газета "Рівне вечірнє" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Мультимедійні підручники звичайних не замінять?"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 13
Новых вестей вчера: 11

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Ровно



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта