Глаукома значно “помолодшала” : 622266 : Здоровье

Здоровье Львов : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Львов и область : Последние новости > Здоровье
Подробно

Глаукома значно “помолодшала”

Як відомо, 6 березня 2008 року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила Всесвітнім днем із боротьби з глаукомою. Це свідчить про актуальність цієї проблеми, а також про те, що рання діагностика та методика лікування захворювання ще не досконала ні в Україні, ні загалом у світі. За статистикою, понад 67 мільйонів землян хворіють на глаукому, із них 6,7 мільйона втратили зір. У нашій державі 2008 року на диспансерному обліку перебувало 220 тисяч осіб. У Львівській області налічують 6185 хворих на глаукому.
Ми зазвичай звертаємося до офтальмолога, коли з’являється потреба в окулярах. Але є захворювання, від яких окуляри не врятують. Чи можна їх лікувати? Як урешті їм запобіг­ти, як із ними жити і працювати – про це розмова з головним офтальмологом у Львівській області, завідувачем офтальмологічного відділення №1 Львів­ської обласної клінічної лікарні Олександрою Павлів.
– Під час вирішення цієї проблеми особливо важливою є рання діагностика глаукоми, – розповідає пані Павлів, – оскільки вчасно встановлений діагноз дозволяє своєчасно розпочати лікування, і можна отримати значно кращий результат, аніж якщо лікувати на пізніх стадіях.
Більшість хворих має так звану відкрито-кутову глаукому, яка розвивається без симптомів і пацієнт утрачає зір, не відчуваючи при цьому жодного дискомфорту, – ні болю, ні почервоніння в оці. А оскільки зде­більшого хвороба починається на одному оці, а потім розвивається на другому, то особа може навіть не помічати погіршення зору. Часто хворий утрачає зір через глаукому, але побутує думка, що це відбувається через катаракту. І тому люди чекають, поки дозріє катаракта, а нервові клітини зорового нерва гинуть під впливом підвищеного внутрішньоочного тиску і зміни гемодинаміки ока. І коли такий пацієнт звертається до окуліста, маючи розвинену стадію глаукоми, тоді вже ніяке – ні медикаментозне, ні лазерне, ні хірургічне – лікування не може повернути зір.
І тому кожній людині після 40 років слід обстежуватися в окуліста з приводу глаукоми хоча б раз на два роки. Що входить у таке обстеження? Насамперед вимірювання внутрішньо­очного тиску, визначення поля та гостроти зору й огляд очного дна. Таке обстеження – про­філактика глаукоми з метою виявлення на ранніх стадіях цього захворювання. Для по­ліпшення діагностики цієї недуги на базі Львівської обласної лікарні 2007 року створено обласний глаукомний ка­бінет. Його мета – реєстрація всіх пацієнтів із глаукомою у Львів­ській області, визначення ста­дійності захворювання та, від­повідно, контроль за тим, яке лікування отримують такі пацієнти. В обласному глаукомному кабінеті працюють двоє лікарів і медсестра. Тут проводять обсте­ження в повному спектрі на найсучаснішому рівні.
Зокрема, застосовують комп’ютерну периметрію. За допомогою комп’ютера ми можемо визначити найменші зміни поля зору. Інший метод – так звана пахіметрія, яка дає змогу визначити істинний внутрішньоочний тиск пацієнта. Бо навіть коли ми вимірюємо його чи то в поліклінічних, чи в стаціонарних умовах, це ще не означає, що встановлено точні параметри.
Так, наприклад, під час вимірювання в поліклініці тиск може бути 20, а під час проведення так званої пахіметрії може виявитися, що справжній показник – 26, а отже, пацієнт належить до групи ризику з виникнення глаукоми. І тому йому необхідно значно частіше обстежуватися, офтальмолог має стежити, щоб цей процес не розвивався в майбутньому.
Третє дуже важливе обстеження для профілактики й ранньої діагностики та моніторингу й ефективності лікування – оптична когерентна томографія. Мова про комп’ютерне сканування зорового нерва, безболісний неінвазивний метод. За його допомогою можемо отримати зображення всіх шарів зорового нерва й об’єктивно, в цифрах і малюнках, оцінити його стан. Робимо це, використовуючи прилад 2008 року, який виготовлено в Японії.
Варто зазначити, що всі обстеження проводять безкоштовно, оскільки обласна лікарня – державна установа. У такий спосіб пацієнти можуть заощадити гроші, що також дуже важливо в період економічної кризи.
Глаукомні школи
– А як пересічному пацієнтові довідатися про те, що таке глаукома і як їй запобігти?
– Офтальмологи області за підтримки офтальмологічної фірми “Алкон” організовують глаукомні школи для своїх пацієнтів. Що це означає? Лікар із поліклініки викликає хворих, які перебувають на диспансерному обліку з приводу глау­коми, та розповідає їм про причини її виникнення, перебіг і лікування. На сьогодні у Львів­ській області було проведено вісім таких глаукомних шкіл. Це дуже корисно для пацієнтів, оскільки вони мають змогу спілкуватися з високо­квалі­фіко­ваними фахівцями, отримують повноцінні від­по­віді на запитання, які їх цікавлять, й адекватніше ставляться до свого захворювання.
– Як лікують глаукому?
– На сьогодні виділяють три основні напрями – медикаментозне, лазерне й хірургічне лікування. У світі та в Україні є дуже багато розробок форм медикаментозного лікування, яке спричиняє зниження очного тиску та стабілізацію зорових функцій. На фармацевтичному ринку існує дуже багато препаратів різної дії і дуже часто їх поєднання дає позитивний ефект. І пацієнти, використовуючи краплі, можуть тривалий час обходитися без лазерного чи хірургічного втручання. Обов’язковою умовою медикаментозного лікування є регулярність закапування очей. Однак якщо хворий не дотримується режиму, то ефекту не буде. Такі пацієнти повинні регулярно відвідувати офтальмолога для вимірювання очного тиску, інших обстежень.
Якщо немає ефекту від терапевтичного лікування, тоді рекомендуємо або лазерне, якщо є покази, або хірургічне втручання з метою зниженням тиску. Лазерне лікування проводять амбулаторно й пацієнти не повинні його боятися. Якщо захво­рювання виявлено на ранній стадії, тоді це одна із запорук ефективного лікування.
– Дуже часто люди мають й інші хвороби. Які з них можуть впливати на очний тиск?
– Фактором ризику є серцево-судинні недуги, тому що кровопостачання зорового нерва й самого ока, очного яблука – це дуже важливо. Люди з такими недугами мають схиль­ність, однак це не означає, що у всіх гіпертоніків чи сердечників глаукома. Ще один фактор ризику – вік після 40. Хоча варто зазначити, що глаукома “помолодшала”. У дорослих раніше діагностували цю хворобу після 50, навіть 60 років, а нині доволі часто встановлюємо такий діагноз і після 40 років. На це може впливати і стан зовнішнього середовища, і харчування, і гіподинамія. Ось чому радимо проходити профілактичні огляди на глаукому саме в такому віці.
Також фактором ризику є діабет. Дуже важливо, щоб усіх пацієнтів, які перебувають на обліку в ендокринолога, оглянув окуліст.
Найкраща профілактика – профогляди
– Розкажіть, будь ласка, докладніше про профілактику глаукоми.
– Найкращий спосіб профілактики – профілактичні огляди. Це стосується і жінок, і чоловіків. Слід дотримуватися і правил гігієни праці. На робочому місці має бути достатньо світла. Якщо людина пише правою рукою, то світло має бути ліворуч, якщо лівою – тоді праворуч.
Зберегти очі здоровими допоможе насамперед здоровий спосіб життя. Щодо харчування, то варто вживати більше простої, не переробленої їжі – ту ж моркву, буряк, капусту тощо. Що більше організм отримуватиме здорової натуральної їжі, то краще почуватиметься.
Якщо ваш офтальмолог вважатиме за необхідне, то можна двічі на рік проходити курс лікування спеціальними вітамінними препаратами.


Источник: ЛЬВІВСЬКА ГАЗЕТА | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Глаукома значно “помолодшала”"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 9
Новых вестей вчера: 40

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Август 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Львов



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта