Щеплення від грипу: як вибрати і кому воно потрібне : 621611 : Медицина

Медицина Ровно : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Ровно и область : Последние новости > Наука > Медицина
Подробно

Щеплення від грипу: як вибрати і кому воно потрібне

Фахівці Міністерства охорони здоров’я наполягають на масовій вакцинації українців. Стверджують, що тільки щеплення зможе скоротити захворюваність і смертність від грипу. Але багато українців почали насторожено ставитись до імунізації. Про найважливіше в питанні вакцинації проти грипу розповідають компетентні експерти: Алла Мироненко (А.М.), заввідділення респіраторних вірусних інфекцій Інституту епідеміології й інфекційних хвороб; Людмила Чернишова (Л.Ч.), головний дитячий імунолог МОЗ; Георгій Дранник (Г.Д.), президент українського товариства фахівців з імунології; Ганна Мойсеєва (М.А.), директор Центру імунно-біологічних препаратів.
— Чи безпечно вакцинуватися в умовах епідемії сезонного грипу?
А.М.: Небезпеки для здоров’я від щеплення, зробленого під час епідемії, немає. Якщо ви, приміром, сьогодні щепитеся, а завтра занедужаєте, то вакцина не погіршить перебіг у хвороби.
Л.Ч.: Нині в Україні застосовуються вакцини 2-го і 3-го поколінь. Вони не перевантажують імунітет. Якщо таке щеплення буде зроблено людині, яка вже інфікувалася, але ще не має клінічних проявів грипу, це не вплине на перебіг захворювання. У багатьох країнах навіть невелика температура або невеликі прояви ГРВІ не є протипоказаннями для планових щеплень.
— Чи робити зараз щеплення від звичайного грипу?
А.М.: Так. Епідеміологи прогнозують, що будуть ще хвилі грипу в середині зими і навесні. Для вироблення імунітету потрібно 2-3 тижні, і він зберігається близько 6 місяців. Тому зробивши зараз щеплення, ви захиститесь від цих хвиль.
— В Україні зареєстровано 5 вакцин від сезонного грипу. Чим вони відрізняються?
А.М.: Частина з цих вакцин 2-го покоління, інші — 3-го покоління. Ефективність у них однакова, але побічних ефектів у вакцин 3-го покоління трохи менше, тому що в них вищий ступінь очищення. Про те, якого покоління вакцина, можна довідатися з інструкції до неї або у фахівця, який буде вас прищеплювати.
— Якими можуть бути побічні реакції?
А.М.: Як правило, щеплення від сезонного грипу переноситься непомітно. За 10 останніх років жодного серйозного ускладнення (у т.ч. смертельних випадків) від застосування вакцин 2-го і 3-го поколінь від сезонного грипу не було не тільки в Україні, але і в усьому світі. Щепленого може турбувати хворобливість і припухлість у місці введення вакцини, зрідка — головний біль, але його зв’язок із щепленням не доведено. Викликати грип у легкій формі сучасне щеплення не може: таке бувало, коли користувалися вакцинами першого покоління, але їх в Україні вже немає.
— Наскільки ефективна вакцинація від сезонного грипу як захист проти «свинячого»?
Л.Ч.: Як показує досвід Мексики, вакцинація від сезонного грипу на 30% підвищувала несприйнятливість організму до грипу A/H1N1, але тільки в осіб старших 65 років. Можливо, що щеплення тут і ні при чому, тому що ці люди могли перенести в 70-х роках епідемію схожого грипу, тому їхній організм уже знав, як боротися з вірусом A/H1N1. Зате жоден із щеплених проти сезонного грипу не вмер.
— Кому щеплення від сезонного грипу робити не можна?
А.М.: Усі зареєстровані в Україні вакцини зроблені на основі курячих ембріонів, тому щеплення не можна робити тим, у кого є алергії на курячий білок. Крім того, вони протипоказані людям, які страждають на гострі хвороби (особливо з підвищеною температурою) або загострення хронічних, а також протягом одного-двох тижнів після одужання — організм у цей час ще занадто ослаблений.
Іноді вакцини містять сліди антибіотиків (вони потрібні при виробництві вакцин), тому не рекомендуються щеплення і тим, у кого є алергія на антибіотики. Але якщо алергія неважка, то іноді в цих випадках лікар може дати згоду на щеплення. У цьому випадку її можна зробити під прикриттям протиалергічних засобів.
— З якого віку можна робити щеплення від грипу?
А.М.: Із 6 місяців.
— Померлі від звичайного грипу були щеплені?
А.М.: 99,9% із померлих були нещеплені, але не тому, що вони відмовлялися це робити. Цього року в Україні вакцинували від сезонного грипу пізніше, ніж почалася епідемія. Тому щепитися встигли одиниці. Так що є зв’язок високої смертності з відсутністю щеплень.
— Коли в Україні можуть приступити до вакцинації проти грипу A/H1N1?
М.А.: Відразу після реєстрації цих вакцин.
— Що можна сказати про ефективність і безпеку щеплень від «свинячого грипу»?
М.А.: Про це можна буде говорити тільки після завершення процедури оцінки їхньої якості і безпеки.
— Вакцина від «свинячого грипу» з’явиться в грудні. Чи не буде пізно вакцинуватися?
А.М.: Скоріше за все, «свинячий грип» буде йти в тих же хвилях, що і сезонний, тобто взимку і навесні. Якщо вакцину зареєструють у грудні і люди почнуть щеплюватися, то до початку нового зростання захворюваності на грип A/H1N1 навесні в них саме встигне сформуватися імунітет.
— Чи можна зробити обидва щеплення?
А.М.: Можна. Якби вакцина від грипу A/H1N1 уже була зареєстрована, можна було б зробити і два щеплення — від обох видів грипу — одночасно, в дві руки. Це не порушило б ніякі імунологічні механізми і було б навіть краще, тоді імунітет сформувався б відразу проти обох грипів. Але якщо робити їх з інтервалом, то він повинен бути не менше двох тижнів.
— Чи є сенс щепитися вакциною від «свинячого грипу» людині, яка вже перенесла звичайний грип і навпаки?
А.М.: Так, є. По-перше, тому що багато хто з тих, хто думає, що переніс грип, насправді переносять інші вірусні інфекції, наприклад, аденовірусну, ріновірусну, а думають, що переносять грип. І коли такі люди зіштовхуються через деякий час з справжнім грипом, то вони виявляються перед ним беззахисні.
Л.Ч.: Сенс щепитися є в обох випадках, тому що щеплення від одного грипу не захищає від іншого.
— Наскільки щеплення знижує шанси захворіти на грип?
А.М.: Якщо минуло хоча б 2-3 тижні після щеплення, то його ефективність — 85-90%. Якщо вакцинований занедужає на грип, то його перебіг буде легшим.
Л.Ч.: Щеплення, як і будь-який лікувальний засіб, на жаль, не володіє 100% ефективністю. Але деякі протигрипозні вакцини мають 97% ефективності. Вакцини з ефективністю менше 75% взагалі не використовуються. Але навіть якщо щеплена людина занедужує, то вакцинація практично на 100% захистить його від тяжкого перебігу захворювання і смерті.
— Який ефект профілактики грипу стимуляторами інтерферону в порівнянні зі щепленням?
А.М.: Недавно мені потрапили результати клінічних досліджень одного з популярних нині препаратів — стимуляторів вироблення інтерферону. Його ефективність була 22%. Думаю, ефективність інших засобів для неспецифічної профілактики грипу знаходяться в цьому ж діапазоні.
— Кому щеплення від грипу потрібно зробити в першу чергу?
А.М.: Тим, у кого є хронічні проблеми: астма, бронхіт, цукровий діабет, ішемічна хвороба і т.д. Крім того, тим, кому за 65, дітям, студентам, медпрацівникам, вагітним (2-3 триместр), батькам і опікунам, які доглядають за дитиною.
— Чи потрібно проводити спецобстеження перед щепленням?
А.М.: Перед щепленням лікар повинен зібрати в людини анамнез, тобто довідатися, як вона себе почуває, чи не страждає на алергію до курячого білка, а також з’ясувати, чи не була вона у контакті з хворими людьми протягом останнього тижня (стільки триває прихований період більшості ГРВІ, у т.ч. грипу). Якщо була, то з щепленням краще почекати 7 днів із дня контакту. Інакше якщо людина занедужає, від вакцинації не буде ефекту. Жодних інших спеціальних обстежень робити перед щепленням від грипу не треба.
— Щеплення від звичайного (сезонного) грипу і грипу A/H1N1 будуть платними чи ні?
Л.Ч.: Щеплення від сезонного грипу в Україні поки не входять у календар як обов’язкові, тому вони платні— від 100 до 180 грн. Дітям із серйозними порушеннями здоров’я (СНІД і т.п.) вакцини повинні бути безкоштовними. Чи будуть безкоштовні вакцини від «свинячого грипу» — невідомо.


У Рівному вакцини від грипу А/H1N1 ще немає, тому й рекомендацій щодо того, як, коли й кому треба щепитися, начальник міського управління охорони здоров’я Михайло Стичишин не дає. Якщо ж вакцини від каліфорнійського грипу так і не буде, п.Стичишин радить зробити щеплення вже існуючими вакцинами від вірусів грипу типу А і Б.
Насамперед щеплення необхідні тим, хто найбільше контактує з людьми: медпрацівникам, вчителям, працівникам транспорту і торгівлі. У минулі роки управління рекомендувало головним лікарям медзакладів відшукати кошти на вакцинацію своїх працівників, і, скажімо, у поліклініці №2 так і зробили. Якщо ж бюджетних чи позабюджетних коштів не знайдеться, п.Стичишин радить не економити на профілактиці грипу, проконсультуватися з лікарем і щепитися за свої гроші.
Лікарі не порадять щеплення тим, кому воно може зашкодити, запевняє п.Стичишин. Вакцини продаються в аптеках, коштували раніше 70-100 гривень, щеплення роблять у поліклініках. Найкраще це робити перед початком «сезону грипу» — щороку у вересні-жовтні. Ускладнень від таких щеплень зазвичай не буває, хіба місцева реакція. Дітям щеплення робити теж радить, але обов’язково після консультації з педіатром. Хоча воно й не дає 100% гарантії від зараження, але хвороба у такому разі пройде легше і без ускладнень.
Що стосується цьогорічної епідемії, то найбільш ефективно було б зробити щеплення саме від грипу А/H1N1 на початку осені, до початку епідемії. Михайло Стичишин запевняє, що він особисто щороку щеплюється від грипу, але цьогоріч не встиг, оскільки епідемія почалася раніше, ніж у минулі роки. Якщо надійде нова вакцина, то в той час, коли можна буде щеплюватися, каже, що так і зробить.


Источник: Газета "Рівне вечірнє" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Щеплення від грипу: як вибрати і кому воно потрібне"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 18
Новых вестей вчера: 21

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Ровно



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта