Президент разом із дружиною взяв участь у відкритті оновленої виставки «Голодомор 1932-1933 років – геноцид Українського народу» : 616830 : Политика

Политика Киев : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Киев и область : Последние новости > Политика
Подробно

Президент разом із дружиною взяв участь у відкритті оновленої виставки «Голодомор 1932-1933 років – геноцид Українського народу»

Президент України Віктор Ющенко разом з дружиною пані Катериною Ющенко взяв участь у відкритті оновленої документально-художньої виставки «Голодомор 1932-1933 років – геноцид Українського народу». Експозиція відкрилася в Центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім», у рамках щорічних заходів із вшанування пам’яті жертв голодоморів (28 листопада 2009 Україна відзначатиме День пам'яті жертв голодоморів).
Крім того, у рамках заходу було підбито підсумки цьогорічної акції «Людяність у нелюдський час», метою якої було встановлення імен українців, які рятували співвітчизників від голодної смерті. За підсумками акції було виявлено понад 100 осіб, які допомагали виживати в роки Голодомору.
Під час заходу відбулася також презентація нових, у тому числі, англомовних видань по темі Голодомору.
У своєму виступі Президент відзначив позитивні зрушення в темі вивчення Голодомору та вшанування його жертв, які відбулися протягом останніх років. Йдеться насамперед про утвердження в суспільній свідомості ясного розуміння того, що Голодомор був свідомо спланованим і реалізованим геноцидом нації. Президент наголосив на винятковій важливості відродження історичної правди про Голодомор. «Суть історії – у правді. Фальшива історія не дає енергії та звитяги народу», – переконаний В.Ющенко.
Президент нагадав, що наразі український парламент офіційно визнав Голодомор актом геноциду Українського народу. «Сьогодні ми розкрили секретні архіви, зібрали більше двохсот тисяч свідчень очевидців, опублікували Національну Книгу пам’яті, в яку внесено майже мільйон імен жертв Голодомору», - сказав він, додавши, що також віднайдені та впорядковані місця масових поховань, у містах та селах встановлено понад 7 тисяч пам’ятників та пам’ятних знаків.
Глава держави звернув окрему увагу на проведену в світі за останні роки колосальну роз’яснювальну роботу щодо Голодомору в Україні. Відтак, нагадав він, дедалі більше країн і міжнародних організацій приєднуються до осуду цього злочину тоталітаризму й визнають Голодомор актом геноциду. (Сьогодні Голодомор актом геноциду визнали парламенти 14 держав).
Говорячи про важливу роль сьогоднішньої виставки, Глава держави звернув окрему увагу на представлені в експозиції деякі документи та матеріали кримінальної справи, порушеної СБУ за фактом Голодомору 1932-1933 років в Україні.
Президент, зокрема, нагадав, що слідством виявлено 3456 документів органів влади та Компартії на підтвердження геноциду Українського народу, знайдено 857 масових захоронень жертв геноциду, встановлено 735 населених пунктів, де влада впровадила режим чорних дощок. «Це дає нам підстави говорити, що це був очевидний геноцид, очевидне завдання на вбивство Української нації», – сказав В.Ющенко, висловивши переконання, що йшлося про боротьбу із селянством України як основним рушієм національного визвольного руху.
В.Ющенко також відзначив важливість акції Українського інституту національної пам’яті «Людяність у нелюдяний час». Дякуючи дослідникам за роботу, він виступив із пропозицією розглянути можливість запровадження в нашій країні інституту праведництва, вивчивши відповідний іноземний досвід.
Високо оцінивши презентовані на виставці книжки про Голодомор, Президент зокрема назвав великим успіхом видання 28-мовної книжки Рафаеля Лемкіна «Радянський геноцид в Україні». Він також відзначив, що завдяки спільним зусиллям українських та польських фахівців англійською мовою побачила світ збірка досі невідомих документів про Голодомор 1932-1933 років з архівів спеціальних служб Польщі та СРСР.
«Знаковою подією» в цій справі В.Ющенко назвав вихід українською мовою книжки «Великий терор. Сталінські чистки тридцятих років». «Цим виданням ми висловлюємо глибоку повагу та вдячність її авторові, британському історикові Роберту Конквесту – одному з найавторитетніших дослідників Голодомору», - сказав він.
Глава держави подякував усім, завдяки чиїй наполегливій праці, патріотизмові й відданості ідеалам гуманізму та справедливості, стала можливою сьогоднішня виставка. «Дякую всім, хто в Україні і в світі докладає зусиль до встановлення та поширення правди про геноцид Українського народу. Бажаю наснаги і успіхів у вашій високошляхетній справі», – сказав В.Ющенко.
Президент оглянув експозицію оновленої виставки.
Про тематичну виставку «Голодомор 1932-1933 років - геноцид українського народу»
Виставка складається з плакатів минулорічної виставки та нових плакатів.
Нові плакати виставки містять інформацію про основні заходи, що здійснювались у дослідженні Голодомору у 2009 році, а саме:
- матеріали кримінальної справи, що порушена СБУ за фактом геноциду
- матеріали акції «Людяність у нелюдяний час».
Всеукраїнська акція «Людяність у нелюдяний час»
Метою акції є виявлення та вшанування пам’яті про осіб, які допомагали виживати постраждалим у роки Голодомору та чинили опір геноцидній політиці. Організатором акції виступив Український інститут національної пам'яті. Акція проводилася протягом квітня-листопада 2009 року в два етапи: збір свідчень та матеріалів, надсилання їх до Українського інституту національної пам'яті та опрацювання надісланих матеріалів Українським інститутом національної пам'яті, підведення підсумків. Опрацьовані матеріали представлені у вигляді рефератів (учнівських робіт). Під час проведення акції до Українського інституту національної пам'яті надійшли свідчення, документи, фотографії (близько 2000 одиниць). За підсумками акції виявлено понад 100 осіб, які допомагали виживати в роки Голодомору. Найбільше даних зібрано про керівників на місцях, зокрема голів колгоспів. Найбільше робіт впродовж І етапу акції надійшло від учнів та вчителів загальноосвітніх шкіл. До участі у заході запрошені автори найбільш змістовних робіт.
Англомовні видання
• Книга Рафаеля Лемкіна «Радянський геноцид в Україні» видана Міжнародним благодійним Фондом «Україна 3000» (Голова Наглядової ради – пані Катерина Ющенко) в рамках програми «Уроки історії». Ідея видання книги належить професору Роману Сербину (Канада), який є її науковим редактором.
• У рамках міжнародного співробітництва Служби безпеки України з польськими партнерами здійснюється архівно-пошуковий і науково-видавничий проект з підготовки спільного українсько-польського багатотомного видання «Польща та Україна у тридцятих-сорокових роках XX століття. Невідомі документи з архівів спеціальних служб».
Співвиконавцями проекту, крім СБУ та Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Республіки Польща, з української сторони є також Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса Національної академії наук України, а з польської – Інститут національної пам’яті Польщі.
Попередні шість томів видання вийшли друком у 1998-2007 роках і були присвячені непростим питанням спільної українсько-польської історії – репресіям радянських каральних органів проти польського підпілля, примусовим переселенням українців і поляків, у тому числі у рамках акції «Вісла», українсько-польському конфлікту під час Другої світової війни.
Минулого року, до 75-х роковин Голодомору, опубліковано 7-й том «Голодомор в Україні 1932-1933», в якому вміщено 230 документів з Галузевого державного архіву СБУ, Центрального військового архіву у Варшаві, інших архівів України і Польщі. Це матеріали радянських органів державної безпеки, польської розвідки, дипломатів, поліції і адміністрації. В них розповідається про жорстоку політику Кремля стосовно українського селянства наприкінці 1920-х – на початку 1930-х років; про відмінність ситуації в Україні від інших регіонів СРСР, зокрема у Російській Федерації; про становище національних меншин (німців, поляків) під час Голодомору в Україні; про реакцію українців у Польщі на трагічні події в УСРР. Вступне слово до цього видання зробили Президент України В.Ющенко та Президент Польщі Л.Качинський.
Від попередніх томів видання цей том відрізняється тим, що за ініціативи польської сторони підготовлено також його англомовну версію. Для читачів багатьох країн буде тепер набагато простіше отримати правдиву інформацію про трагедію українського народу з перших рук – з унікальних архівних документів, авторами яких, крім радянських чекістів, були іноземні дипломати і розвідники.
• Василенко В. Голодомор 1932-1933 років в Україні як злочин геноциду: Правова оцінка
У книзі витлумачені вузлові питання правової оцінки геноцидного характеру Голодомору 1932-1933 рр. в Україні у світлі Конвенції ООН 1948 р. про попередження злочину геноциду та покарання за нього. Основну увагу приділено обґрунтуванню наявності наміру тоталітарного комуністичного режиму частково знищити українську націю шляхом виморення голодом українських селян, які були її питомим складником. Розкрито механізм здійснення Голодомору, порушені питання відповідальності його ідеологів, організаторів, замовників та виконавців. Обґрунтовується необхідність формально-юридичної оцінки Голодомору компетентними органами України для з'ясування всіх його обставин та негативних наслідків.
• Книга Роберта Конквеста «Великий терор» видана Міжнародним благодійним Фондом «Україна 3000» (Голова Наглядової ради – пані Катерина Ющенко) в рамках програми «Уроки історії».
Це перше україномовне видання цієї книги. Україна стала першою державою так званого пострадянського простору, де видане це унікальне видання. Раніше воно було перевидано самвидавським способом лише в Латвії. Це вражаюче за своєю ґрунтовністю й фаховістю дослідження періоду сталінських репресій 30-х років ХХ ст. За допомогою наукових джерел, письмових свідчень очевидців та жертв терору автор пролив світло на один із найбільш замовчуваних періодів історії СРСР.
Роберт Конквест, якому нинішнього року виповнилося уже 92 роки, - всесвітньовідомий британський історик-радянолог. Окрім книги «Великий терор», що вперше побачила світ у 1968 році в Англії і США, всесвітньовідомою стала і його книга про голодомор в Україні «Жнива скорботи» (1986). 


Источник: Хрещатик - Київська мунiципальна газета | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Президент разом із дружиною взяв участь у відкритті оновленої виставки «Голодомор 1932-1933 років – геноцид Українського народу»"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 10
Новых вестей вчера: 10

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Киев



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта