Завтра — День паліативної та хоспісної допомоги : 588429 : Местные новости

Местные новости Киев : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Киев и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Завтра — День паліативної та хоспісної допомоги

У житті кожного з нас рано чи пізно з’являється межа, за якою починається Вічність. Проте не кожен із нас, на жаль, перетинає її в оточенні близьких та професіоналів, які зігрівають останні дні ласкою і турботою, допомагають полегшити страждання. В світі вже понад 30 років такими хворими опікується Служба паліативної та хоспісної допомоги. Останнім часом така служба робить перші кроки і в Україні. Детальніше про розвиток паліативної та хоспісної допомоги в Києві та Україні розказали Віталій Мохарєв, заступник начальника Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення КМДА, Валентина Некрутова, директор Територіального центру соціального обслуговування малозабезпечених пенсіонерів та інвалідів Печерського району та Віктор Сердюк, голова правління Благодійного фонду допомоги хоспісам, віце-президент Всеукраїнської Асоціації паліативної допомоги.
— Паліативна допомога, хоспіси — поняття нові для України. Розкажіть, будь ласка, детальніше про такий вид допомоги та діяльність цих закладів.
Віктор СЕРДЮК:— Паліативна допомога — це комплекс підтримки осіб, які мають невиліковні захворювання, що включає медичний, соціальний та духовний компоненти. За визначенням ВООЗ, паліативна допомога — це підхід, що дає змогу поліпшити якість життя невиліковно хворих пацієнтів та їхніх родин. З 2002 року сферу діяльності паліативної допомоги було розширено: відтоді йдеться про медичну, соціальну та духовну допомогу паліативним хворим та їхнім родинам.
У Києві, як і в Україні в цілому, та більшості країн Європи, проблема розвитку паліативної та хоспісної допомоги з кожним роком набуває все більшого значення та гостроти. Це зумовлено, по-перше, старінням населення. Щороку зростає кількість людей літнього віку, які в фінальному періоді життя страждають через невиліковні захворювання, що суттєво знижує якість життя тяжкохворих та їхніх близьких, які опікуються ними. Все більше людей літнього віку потребують медико-соціального догляду, адекватного знеболення, морально-психологічної та духовної підтримки. Саме паліативна допомога адекватно реагує на потреби хворих та їхніх рідних. Вона сприяє поліпшенню якості життя і може позитивно вплинути на динаміку захворювання.
Віталій МОХАРЄВ:— Сьогодні в Україні таких хворих та їхніх рідних, які страждають від очікування неминучої втрати, налічується понад 1,5 мільйона осіб. Щороку в Україні в кінці свого земного життя більш ніж 480 тисяч наших близьких та рідних, у тому числі й діти, які помирають від тяжких хронічних захворювань, гостро потребують спеціалізованої паліативної та хоспісної допомоги. Також, на жаль, протягом останніх десятиліть швидкими темпами зростає кількість молодих пацієнтів та дітей з обмеженим прогнозом життя.
Віктор СЕРДЮК:— Світовий досвід свідчить, що міждисциплінарний підхід до надання паліативної допомоги дає змогу максимально забезпечити якість життя паліативних хворих та їхніх рідних. З цією метою у штат хоспісу або виїзної бригади паліативної допомоги залучають лікарів, медичних сестер, соціальних працівників, психолога і священика. Інших фахівців залучають до надання паліативної допомоги у разі потреби. Крім цього, допомогти можуть родичі і волонтери, які мають спеціальну підготовку. Успіхи щодо створення хоспісів та розвитку паліативної опіки, яких вдалося досягти протягом останніх 30 років у багатьох розвинених країнах, свідчать, що ефективна паліативна допомога значно підвищує якість життя людей у її фінальній стадії.
— Як розвивається такий вид допомоги в Україні, зокрема в Києві?
Віктор СЕРДЮК:— Нині на певну кількість невиліковно хворих у країні є лише 19 стаціонарних хоспісів та паліативних відділень на 600 ліжок. Звичайно, така їхня кількість не може задовольнити тих потреб, що є.
Через недостатню доступність паліативної та хоспісної допомоги для більшості людей сотні тисяч наших співгромадян помирають у муках, а ще більше їхніх рідних змушені витрачати свій робочий час для догляду за ними, що завдає державі значних економічних втрат, призводить до психоемоційних розладів у сім’ях, тобто значно знижує якість життя кількох мільйонів наших громадян.
— Тобто виходом із ситуації, що склалася, може бути тільки розвиток ефективної системи паліативної та хоспісної допомоги?
Віталій МОХАРЄВ:— Так. І Київська міська державна адміністрація повністю поділяє цю точку зору. Адже утримання невиліковно хворих в умовах онкологічного центру або стаціонарного медичного закладу загального профілю є недоцільним як з медичної точки зору, так і економічно неефективним. Особливої актуальності надає проблемі потреба паліативної та хоспісної допомоги хворим на СНІД та туберкульоз у термінальній фазі захворювання.
Варто зазначити, що, на жаль, система охорони здоров’я у місті, як і в Україні, поки що не може забезпечити доступність паліативної та хоспісної допомоги для більшості людей, котрі потребують спеціалізованої медичної допомоги цього виду.
Сьогодні в Києві функціонує лише три хоспіси та відділення паліативної допомоги. Кияни можуть по праву пишатися хоспісним відділенням міського онкологічного центру, який, на думку вітчизняних та міжнародних фахівців, є найкращим в Україні та одним із найкращих у Європі. Завершується ремонт паліативного відділення у міськлікарні № 2. На жаль, матеріально-технічна база більшості діючих хоспісів та відділень паліативної допомоги ще не відповідає міжнародним стандартам, а умови перебування хворих у цих закладах не завжди є задовільними.Для забезпечення паліативною і хоспісною допомогою 3,5 мільйонного населення Києва потрібно створити 280 стаціонарних ліжок. Крім цього, потрібно розвивати службу паліативної допомоги хворим вдома, заохочувати створення спеціалізованих паліативних відділень у інтернатах для літніх людей. Звісно, для цього, крім коштів, потрібні медичні кадри, соціальні працівники, психологи та волонтери, які мають спеціальну підготовку.
— Але ж всі ці питання потребують вирішення. Яка робота проводиться в цьому напрямку?
Віталій МОХАРЄВ:— У розв’язанні цих проблем столична влада покладає надії на співпрацю з Інститутом паліативної та хоспісної медицини МОЗ України, Асоціацією паліативної допомоги та Благодійним фондом “Допоможемо хоспісам”.
Згідно з рішенням Круглого столу з питань розвитку паліативної та хоспісної допомоги киянам, який відбувся у червні 2009 року під головуванням першого заступника Київського міського голови Ірени Кільчицької, за участі міжнародних експертів, структурні підрозділи КМДА спільно з фахівцями та громадськістю розпочали розробку міської цільової комплексної програми розвитку паліативної та хоспісної допомоги на 2010—2014 роки.
Ця програма передбачає створення в Києві науково обґрунтованої сучасної, професійної, економічно доцільної та ефективної системи (служби) паліативної та хоспісної допомоги, відповідно до потреб киян та міжнародних стандартів, спрямованої на забезпечення пацієнтів із невиліковними хворобами та обмеженим терміном життя та їхніх родин доступною медико-соціальною, психологічною паліативною допомогою та духовною підтримкою.
Валентина НЕКРУТОВА:— Важливим кроком у розвитку паліативної та хоспісної допомоги в Києві є пілотний інноваційний проект, упровадження якого розпочато в Печерському районі столиці згідно з рішенням районної ради та за підтримки районної держадміністрації. Так, уперше в Києві і Україні на базі Територіального центру соціального обслуговування самотніх малозабезпечених пенсіонерів та інвалідів Печерського району у співпраці з Управлінням охорони здоров’я та медичними закладами і громадськістю буде організовано виїзну службу для надання паліативної допомоги хворим удома.
Ця ініціатива знайшла широку підтримку та схвалення у мешканців району. Сподіваємося, що інші райони Києва теж зацікавляться цим інноваційним підходом, що в умовах кризи дасть змогу не лише ефективно використовувати бюджетні кошти, а й має велике соціальне та гуманістичне значення.
— Чи потрібно максимально поширювати інформацію про необхідність надання такої допомоги серед населення?
Віктор СЕРДЮК:— Звичайно, це потрібно. З метою інформування суспільства в столиці щорічно відзначають День паліативної та хоспісної допомоги. Цього року цей День відзначатимуть 10 жовтня під гаслом “Твій голос мають почути”.
У цей день і протягом жовтня в Києві та в Україні відбуватимуться благодійні заходи за ініціативи Всеукраїнської Асоціації паліативної допомоги та Благодійного фонду “Допоможемо хоспісам”, підтримки громадськості, лікувальних закладів та церков. Їхня мета — привернути увагу до проблем людей із тяжкими невиліковними хворобами та обмеженим прогнозом життя.
У рамках відзначення Дня паліативної та хоспісної допомоги 10 жовтня о 19 годині українська еліта, медичні працівники, громадськість, представники міжнародної спільноти заберуться в Національному театрі опери та балету імені Тараса Шевченка на прем’єрі благодійної вистави-опери Доніцетті “Любовний напій”. Ми щиро вдячні керівництву та колективу театру, які долучилися до громадського руху допомоги хоспісам і підтримки тяжкохворих людей. Запрошуємо киян та гостей міста взяти участь у цій благодійній акції, відвідавши виставу. Зібрані благодійні кошти спрямують на допомогу громадянам, котрими опікуються фахівці та волонтери хоспісів і відділень паліативної допомоги.Сподіваємося, всі, хто не байдужий серцем і душею, хто прагне полегшити страждання і біль десяткам тисяч невиліковно хворих українців, знайде можливість допомогти хоспісам. Ми переконані, що наша солідарна підтримка сприятиме консолідації громади навколо цінностей гуманізму, милосердя та доброчинності, допоможе зробити ще один крок у наближенні України до світових стандартів.
Віталій МОХАРЄВ:— Досвід країн Європи переконливо свідчить, що саме співпраця держави і громадськості, використання різних джерел фінансування — як бюджетних коштів, так і залучення благодійних фондів і приватного сектору — дасть змогу досягти хороших результатів щодо розвитку та забезпечення доступності паліативної допомоги. КМДА, як і в багатьох інших сферах діяльності, готова підтримати і розвивати прогресивні ефективні підходи та концепції заради благополуччя киян.
Підготувала Галина ПЕТРЕНКО, “Хрещатик”


Источник: Хрещатик - Київська мунiципальна газета | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Завтра — День паліативної та хоспісної допомоги"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 7
Новых вестей вчера: 19

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Киев



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта