У «класний» день вчителям пообіцяли зарплату : 566281 : Образование

Образование Ровно : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Ровно и область : Последние новости > Образование
Подробно

У «класний» день вчителям пообіцяли зарплату

Міський голова Рівного Володимир Хомко, вітаючи педагогів міста на вчительській конференції, кілька разів вжив сленгове слово «класно». Зокрема, він оцінив цим словом і роботу педагогів. А одним із її високих результатів, який його особливо розчулив, назвав колективне виконання Державного гімну на центральному майдані міста на День незалежності. Адже у ньому брала участь здебільшого молодь, а це, на думку міського голови, свідчить про те, що її виховали патріотами. Про те, скільки часу майдан довелося прибирати після перебування на ньому декого з тих «патріотів», Володимир Хомко не згадував. Натомість пообіцяв, що вчасна виплата зарплатні педагогам буде для нього пріоритетом і до 1 вересня невеликі доплати до зарплатні отримають техпрацівники шкіл. А ось детальніше про проблеми освітянської галузі розповів у своєму виступі начальник міського управліня освіти Віталій Новак.

Щороку в Рівному збільшується кількість дітей, які відвідують дитсадки. Так, цього року, за словами пана Новака, дошкільною освітою охоплено 9155 дітей, що становить 78% від загальної їх кількості. Для порівняння — у 2003 році садки відвідували лише 56% дошкільнят. Щоб забезпечити потребу міста у дитсадках, торік у Рівному було відкрито 11 додаткових груп та відновлено роботу ДНЗ №22. Цього року ще шість додаткових груп створили і вперше матиме дошкільнят НВК №17. Але і цього не достатньо.
Ще на один заклад для дошкільнят могло б розжитися Рівне, якби Львівська залізниця віддала місту приміщення дитсадка на вулиці Набережній, 26. Десять років тому, всупереч президентському розпорядженню про запобігання перепрофілюванню дошкільних закладів, залізниця почала використовувати це приміщення для власних потреб, що й робить досі. А намагання міської влади його повернути результату не дали. Віталій Новак іншого приміщення для дитячого закладу в центрі міста не бачить, а саме в центрі у дитсадках найбільше бракує вільних місць.
— Нині вирішення цього питання зупинилося на тому, що міській владі потрібно звертатися з позовом до суду, — резюмує п. Новак.

Якщо загалом результатами незалежного зовнішнього оцінювання школярів Рівного начальник управління освіти задоволений, то результатами, які показали окремі зі шкіл, — не дуже. Так, у деяких із них показники ЗНО — нижчі від середнього рівня. Тож таким закладам Віталій Новак пообіцяв цього року фронтальні перевірки.
Переможцями ІV етапів Всеукраїнських шкільних олімпіад у 2009 році стали 15 учнів з Рівного. Але деякі заклади для обдарованих дітей, наприклад, «Надія», «Елітар» та інші, не збільшили торішню кількість переможців. Крім того, турбує п. Новака, що простежується тенденція, що рівненські учні частіше займають другі-треті місця на олімпіадах і рідше — перші.
Оскільки результати у рівненських школярів гірші з предметів природничо-математичного циклу, цього року їм Віталій Новак обіцяє особливу увагу. Крім того, говорить, що саме з предметів природничо-математичного циклу в місті ширше впроваджуватимуть міжшкільні факультативні заняття.

Кадрами у Рівному забезпечені всі навчальні заклади. В той же час наприкінці минулого навчального року 35 вчителів отримали попередження про скорочення, з них лише два — пенсіонери.
— Яку кількість їх доведеться скоротити насправді, буде відомо на початок навчального року, — пояснила заступник начальника міського управління освіти Катерина Сичик. - Адже тоді знатимемо кількість учнів, які прийшли до школи. Найбільше скорочення, як і в попередні роки, торкнеться вчителів початкових класів. Хоча є серед попереджених про скорочення і вчителі інших спеціальностей, причому навіть фахівці з іноземної мови. Чому? Бо у заклади нового типу ми набираємо людей за конкурсом. Відповідно, ці люди на конкурсі показали найнижчі результати.
Оскільки малий розмір пенсії не дозволяє вчителям-пенсіонерам відмовитися від роботи, щороку у школах Рівного збільшується їх кількість. Цього року у школах міста працюватиме 280 пенсіонерів, що становить 17% від загальної кількості педагогів. А ось молодь, яка має дипломи з відзнаками, бідкається пан Новак, нема куди влаштувати. Тож цього року у педагогічний колектив міста влилося усього трохи більше десятка випускників вищих навчальних закладів. Це — вчителі іноземної мови, інформатики, фізкультури, тобто ті, вакансії яких найчастіше у школах міста звільняються. Адже з такими спеціальностями можна влаштуватися на більш оплачувану роботу, ніж педагогічна. Тому й немає впевненості, що ця молода зміна затримається у школах надовго.
Низька зарплатня не затримує кваліфікованих кадрів і в дитсадках міста. Тож 40% працівників тут — не фахівці. Оклади у вихователів і завідувачів дитсадків значно нижчі, ніж у вчителів та директорів шкіл. А навіть нематеріальне заохочення за роботу — значок «Відмінник освіти» — педагогам і шкіл, і дитсадків «світить» лише при виході на пенсію. Пан Новак пообіцяв з цими питаннями таки достукатися до Міносвіти.

Що стосується інших освітянських проблем, то про них теж згадали на вчительській конференції. Так, у минулому навчальному році до управління освіти надійшло 16 скарг від батьків школярів та ще стільки ж — на створений при управлінні «телефон довіри». Скаржилися батьки на те, що вчителі не перевіряли зошитів, несправедливо оцінювали їхню дитину, нарікали також на грошові побори.
Турбує пана Новака й те, що діти у школах травмуються. Так, із 168 випадків дитячих травм, зафіксованих у місті, 20 були отримані в школі під час уроків. Здебільшого травмувалися школярі на уроках фізкультури через необережність чи недотримання техніки безпеки при роботі зі спортивним обладнанням.
Досі у деяких школах Рівного навчаються у дві зміни. Таких — 12% від загальної кількості. Оскільки кількість двозмінних шкіл не зменшується, Віталій Новак вважає, що в них нефеективно використовують шкільні приміщення.
Більш якісно, на думку начальника управління освіти, можна харчувати школярів. Для цього, каже він, потрібно у щколах запровадити досвід фінансування гарячого харчування, який нині використовують у дитсадках: 50% коштів на це йде з міського бюджету, 50% — з кишені батьків.
Та й загалом галузь освіти потребує кращого фінансування. Хоч цього року на неї з міського бюджету дали на 2 мільйони гривень більше, ніж торік, але не передбачили коштів на ремонти. Позитив — що цього року збільшилася кількість залучених «спонсорських» коштів на школи і зменшилася сума «батьківських». Причому спонсорують школи навіть деякі депутати міськради.


Источник: Газета "Рівне вечірнє" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "У «класний» день вчителям пообіцяли зарплату"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 18
Новых вестей вчера: 11

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Ровно



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта