10 ДІТЕЙ ВИХОВУЄ САМ. Петро Кульчицький з Брусленова Літинського району : 563482 : Местные новости

Местные новости Винница : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Винница и область : Последние новости > Местные новости
Подробно


10 ДІТЕЙ ВИХОВУЄ САМ. Петро Кульчицький з Брусленова Літинського району

На вході до цього звичайного сільського будинку увагу привертають десять пар дитячого взуття.

Туфлі, кросівки, сандалі складені акуратно та чекають на ніжки своїх юних господарів. Дітей тут десять. Шість дівчаток і чотири хлопчики віком від 19 до шести. Чистота і порядок панують у цій хаті — відчувається досвідчена господарська рука. Завжди вимита підлога, вікна, прибрано дуже старанно. Так само і на чималому присадибному господарстві родини: на городі, у садку, біля худоби та курей. Тут правлять відповідальність, вихованість, порядність, чесність, вимогливість до себе та до інших, риси характеру, які нині все рідше зустрічаються навіть у дорослих, що вже про дітей та підлітків сказати.

Але у родині мешканця Брусленова Петра Васильовича Кульчицького та його десяти дітей інкаше бути не могло. П'ять років тому страшне і непоправне горе чорним вороном накрило родину — передчасно у розквіті сил через хворобу віку у веселому та життєлюбному червні пішла з життя мати і дружина Наталя Василівна. Тоді життя поставило перед батьком та дітьми просту, але нещадну дилему: «Так» або «Ні». Або перебороти горе і біль, або піти у небуття. Родина з честю витримала випробування горем, ще більше згуртувавшись і здружившись наперекір стражданням і мукам. Звісно, допомагали і рідні, і близькі, але основний тягар ліг на плечі дітей та батька.

- Важко звичайно, але ми мусили жити. А коли дружина померла, діти усі допомагали, сестра допомагала корову доїти, а зараз діти самі доять. Спершу було важко, адже як самому мужикові з дітьми? І хатня робота тоді відразу лягла на мої руки, а нині на дівчат — вони прасують, перуть, готують, — з сумом згадує Петро Васильович. Він ніколи не сидить на місці, енергійний, працьовитий, життєлюбний.

Людмила, Діна, Олена, Ольга, Анатолій, Петро, Інна, Валентина, Василь, Павло - від двох студенток медколдежу до останньої дитини, яка в цьому році піде у перший клас – завжди акуратні, доглянуті, вдягнуті скромно, але зі смаком, усміхнені та щирі. Діти рано подорослішали і зрозуміли сенс життя, рано пізнали працю і відповідальність, самодопомогу і взаємовиручку. Адже нині піклування про молодших лягло на плечі старших, нещодавно таких самих дітей.

- Підростають діти якось непомітно — старші ніби недавно були малятами, а менші все більші і більші. Я приходжу з роботи — і поїсти вже є, і речі чисті батькові і дитячі - попрані, попрасовані. Дівчатка все знають, я туди не втручаюсь. Вони вдома й прибирають, печуть, варять, одна у одної вчаться на кухні, то якийсь рецепт вичитають, то хтось їм розкаже щось нове. Готувати торти люблять, кекси, печиво, голубці, котлети, битки. Картопля смажена, варена, сир, сметана. Старший син автомобілі полюбляє і сам вже вантажним «ЗІЛом» керує. На поле, на город їздить, хоча я ще боюсь відпускати його.

Ще сини люблять кролів розводити: доглядають, клітки готують – все самі, я в це діло не лізу, — усміхається батько. І додає: — Діти як діти — розповідають завжди і про хороше, і про погане. Якщо не той, хто зробив погане, то інші скажуть. Я згадую себе, і вони такі самі, кожна дитина є дитиною. А в школу весело йдуть гуртом, бо в нас на вулиці декілька родин багатодітних. У школі вони усі на хорошому рахунку. По-доброму сміються: «Була б команда, якби самі хлопці. А так дівчата!» Діти завжди самі вчились і вчаться, поєднували і відпочинок, і роботу по господарству. Захоплюються, як звично, сільськими іграми, то на футбол, то взимку на хокей ходять хлопці. І так живемо завжди разом — у горі і у радості. Дні народження відзначаємо всі разом, торт - обов’язково! Адже нас у роду багато завжди було — у жінки в родині восьмеро разом з нею, нас було п'ятеро, а у мене десять дітей, у брата дев'ять, у сестри і ще одного брата – по десять. А у сестри покійної жінки у Бруслинівці сусідній – 11 дітей.

Посмішка не сходить з облич і дітей, і батька, незважаючи на проблеми. А їх у родини вистачає. Дітям у школу йти - треба вдягнутись, придбати аксесуари тощо. А скільки коштує відправити нині дитину у школу? Петро Васильович лише сумно зітхає. Так само і донькам-студенткам теж треба все дати для навчання. Не все добре зараз у батька і з роботою. Лежить у нього вдома нагорода від Президента України «За заслуги» 3 ступеня, але що з цією медаллю робити? От жінкам дають звання «Мати-героїня», а для чоловіків подібне у законодавстві не передбачене. Тому і шукає Петро Васильович виходи, як жити далі.

Сумувати родині не можна, негативу і горя вистачає у житті, а от світла... Не стихає дитячий гомін — діти дружать не лише між собою, а й з двоюрідними братами та сестрами, іншими маленькими односельцями, часто приводять до хати веселі компанії. До ночі не стихають тоді ігри. А як починають батькові усі разом щось розповідати, не може Петро Васильович усіх почути. Доводиться казати, щоб говорили по черзі. Син Петро відпочивав разом з іншими однолітками з району у Польщі, у містах-побратимах Вінниччини.

Про родину не забувають у районі, хоч і не досить багатому у фінансових статках.

- Районна влада постійно допомагає і піклується про них — з нашою допомогою придбаний холодильник, виділені будматеріали, допомагаємо продуктами харчування. Наш керівник Михайло Нагорний любить приїхати до них, привітати, взагалі поспілкуватись. Крім того, ми постійно даємо родині благодійні подарунки до Нового року, Різдва, до 1-го вересня, - розповідає Наталя Крупська, начальник відділу у справах сім'ї та молоді Літинської райдержадміністрації. — Так само піклуємось про ще 18 родин у районі, де є шість і більше дітей. Але ця родина дає дуже позитивний приклад району і області.

Наостанок я попросив Петра Васильовича визначити життєвий принцип та сенс буття для нього та дітей.

- Я був так вихований і так завжди ми жили між собою, щоб стояли один за одного, не ображали ніколи, йшли життям разом. «Один за всіх, усі за одного» - ось наше гасло. Адже ми, п'ятеро братів і сестер, хоч розійшлись по своїх кутках, але все одно допомагаємо, разом завжди. Так само і рідні дружини. Чи буде у них освіта – вища чи середня спеціальна – перш за все, діти повинні стати людьми, щоб поважали їх і вони поважали інших. Ким би не був, який би не був твій соціальний статус, головне - бути людиною.


Источник: Вінницька обласна щотижнева газета "33 канал" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "
10 ДІТЕЙ ВИХОВУЄ САМ. Петро Кульчицький з Брусленова Літинського району

"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 12
Новых вестей вчера: 10

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Винница



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта