ВИШИТИЙ ВІННИЧАНКОЮ ПОРТРЕТ ЛЕСІ УКРАЇНКИ КАБМІН КУПИВ ДЛЯ ПРЕМ'ЄР-МІНІСТРА : 548765 : Местные новости

Местные новости Винница : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Винница и область : Последние новости > Местные новости
Подробно


ВИШИТИЙ ВІННИЧАНКОЮ ПОРТРЕТ ЛЕСІ УКРАЇНКИ КАБМІН КУПИВ ДЛЯ ПРЕМ'ЄР-МІНІСТРА

– Це у вас тут фотовиставка? А де відкрита нещодавно експозиція вишитих портретів видатних українців? — цікавлюся у чергової по академічній залі краєзнавчого музею.

— Так вони ж перед вами (посміхається).

— Як!! Так це вони? Такі досконалі, неначе фотокартини.

— А ось і сама авторка, — вказує на русяву жінку чергова, — вона до нас сьогодні на хвилинку у справах зайшла…

Так чудернацьки відбувається моє знайомство із Любов'ю Шаламай, народною майстринею, яка вишиває портрети відомих земляків.

Любов Шаламай - інвалід дитинства, страждає на захворювання опорно-рухового апарату, не може працювати лівою рукою, має серйозні проблеми з ногами. Наша газета розповідала кілька років тому, які поневіряння по судах і владних коридорах їй довелось пережити, аби відвоювати у свого попереднього начальника кровно зароблені нею 6 тисяч гривень і гроші морального відшкодування. Пережила 73 судових засідання - від однієї цифри стає моторошно. Тоді пані Любов перемогла — допоміг голова ОДА Олександр Домбровський, поклав край її митарствам.

— Вишивати почала 2 роки тому, — розповідає майстриня. — Як закінчилися ці суди, з роботи я розрахувалась, а пропрацювала 25 років бухгалтером, і думаю, чим же буду займатись, бо я людина дуже непосидюча… Керівники Вінницького міжрегіонального центру профреабілітації інвалідів «Поділля» запропонували вести гурток вишивки для молодих інвалідів. Погодилась, бо вишивати я вмію, мене ще мама і сестри навчили — я з багатодітної сім'ї, наймолодша у родині. Почала вести гурток і сама стала вишивати. Спочатку думала, кого це першим вишити... Вирішила - Лесю Українку, вона так само, бідна, настраждалась у житті, як і я, була теж все життя важко хворою, але не здавалась, боролась. Її вірші під час тих судів були дуже співзвучними мені у моїй біді: «Хотіла б я вийти у чистеє поле, припасти лицем до сирої землі і так заридати, щоб зорі почули, щоб люди жахнулись на сльози мої…» Вишила її портрет. Потім вишила Тараса Шевченка. Але коштів на рамку не було. Думаю: Тарас така людина, треба, щоб гарна рамка була. Пішла до екс-губернатора Юрія Іванова, кажу, допоможіть. Він не відштовхнув, дав гроші на гарну раму. А потім вже заступник голови облради Степан Нешик Лесю Українку оформив. Не знаю, як інформація про мої вишиті портрети до Києва долетіла. Дзвонять з Кабміну, шукають мене, запитують, чи можна на виставці мою Лесю купити, аби подарувати на день народження Юлії Тимошенко. У мене сльози на очі накотились: «Господи, якусь тобі каліку шукають і запитують, чи можна купити — взяли б собі, та й все... Ні, дзвонять, запитують, чи можна…» У мене така гордість тоді була і радість, що портрет моєї Лесі буде висіти у самого Прем'єр-міністра. Погодилась продати. А далі Сковороду вишила, з грошима на рамку депутат облради Юрій Яремчук допоміг. Вишила Франка — тут заступник голови облради Віктор Вікалюк з коштами підсобив. Закінчую Володимира — хрестителя Русі - вишивати, думаю, до кого це звернутись… Мені кажуть: «Ти що, забула, який у нас свій Володимир у Вінниці?» Точно — пішла до Володимира Гройсмана, і він мені не відмовив. Далі вишила Богдана Хмельницького. Гроші на рамку просила у секретаря міськради Сергія Моргунова. Він каже: «Богуна ще вишийте!» Кажу, що у мене схем немає. Він викликає свого помічника-комп'ютерника. Той зробив мені схему і ще багато схем інших видатних людей наробив. Вишила. Гроші дав на рамку заступник мера Андрій Рева… З нитками Світлана Олексюк дуже допомагає, яка у «Фуршеті» ними торгує, продає їх мені за людяними цінами, частенько і так дає. Спасибі їй від усіх гуртківців.

Ім'я всіх благодійників Любов Шаламай увіковічнила: на кожному її вишитому портреті знаходиться металева пластинка з викарбуваними на ній словами про того, хто допоміг в оформленні картини.

— Свої портрети і вишиті картини я не продаю зазвичай, — каже майстриня, — а дарую тим, хто мене захищав під час судів. А оце нещодавно для свого головного благодійника - Олександра Домбровського - його портрет вишила, до дня його народження… Подарувала йому. А він мені такий величезний букет квітів подарував натомість — мені ще в житті ніхто такого не робив дарунка.

- А кого далі будете вишивати?

- О, плани у мене грандіозні! Маю вишити гарного Пирогова, Коцюбинського, Стуса, Амосова, Ярослава Мудрого, княгиню Ольгу. А ще одна старенька жіночка мені сказала, що дасть дуже гарну схему Пушкіна — він же теж був у нас на Україні. І мальви хочу ще вишити на честь Лесі Українки, вона дуже любила мальви.

- А як довго вишиваєте один портрет?

- Богуна цілу весну шила. Думаєте, це так просто - шити?! Треба і здоров'я, і натхнення мати. Це дуже важка робота. Сковороду три рази шила, поки вишила. А от Лесю легше було шити, бо схема хороша. У журналі її знайшла. Як вишила, думаю, треба портрет попрати. Як попрала — люди! — дивлюсь, нитка потекла. Троє діб виторочувала. А має бути виставка незабаром. Беру, торочу і по-новому вишиваю. Але вийшло, слава Богу, добре.

- А чим вишиваєте?

- Хрестиком.

Крім портретів видатних українців, на виставці представлені роботи вихованців Любові Шаламай, які займаються у її гуртку вишивки: серветки і невеликі картини. А це молодь, яка має різну групу інвалідності, частина з них - першу.

— Ви б бачили, з яким зацікавленням і захопленням ці знедолені молоді люди приходять у гурток, — розповідає майстриня. — Заняття у гуртку для них приємна віддушина, можливість реалізувати себе хоча б у такий спосіб, і водночас розвиток, спосіб не замикатись на своїй проблемі. До гуртка вони можуть приходити чотири рази на тиждень, з понеділка по четвер. Ось подивіться на ці серветки — вони скромні і прості, але такі гарні і теплі, діти душу вкладають у їх вишиття. І цінність їх набагато більша від тих, які могли б вишити здорові молоді люди.

Від себе хочеться додати: як і самих вишитих портретів інваліда дитинства Любові Шаламай.


Источник: Вінницька обласна щотижнева газета "33 канал" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "
ВИШИТИЙ ВІННИЧАНКОЮ ПОРТРЕТ ЛЕСІ УКРАЇНКИ КАБМІН КУПИВ ДЛЯ ПРЕМ'ЄР-МІНІСТРА

"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 13
Новых вестей вчера: 10

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Винница



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта