Буде і друга, і третя хвиля кризи : 548369 : Бизнес

Бизнес Львов : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Львов и область : Последние новости > Бизнес
Подробно

Буде і друга, і третя хвиля кризи

Коли завершиться економічна криза? Це запитання є чи не найпопулярнішим в Україні останні півроку. Бадьорі запевнення уряду про те, що в країні ось-ось почнеться економічне зростання, виглядають доволі непереконливо на тлі песимістичних прогнозів економічних експертів щодо другої хвилі кризи восени, констатації падіння ВВП і банального зростання цін на все.
Наскільки об’єк­тивним є Каб­мін, звітуючи про зростання показників української економіки? Що на нас чекає восени? На ці запитання“Газеті” відповідали економічні експерти: заступник директора Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валерій Новицький і політолог Сергій Таран.
– Нещодавно міністр економіки Богдан Данилишин заявив, що українська економіка починає рух угору, тож є усі підстави вважати, що найнижчу точку падіння ми вже минули. Наскільки об’єктивними є такі заяви уряду?

Валерій Новицький:
В Україні не роблять нічого для то­го, щоб віт­чизняна еко­номіка йшла вгору. Укра­їнська економіка залежить тіль­ки від попиту на її продукцію з боку іноземних держав. Іноземні країни купують в Україні тільки таку продукцію, яка є матеріаломісткою і пов’язана з низькокваліфікованою робочою силою. У деяких державах відбувається якщо не зростання, то принаймні з’являються певні сигнали того, що вони дійшли межі падіння. Такими є США, Росія. Той факт, що деякі країни зупинилися у своєму спаді, означає, що на певних проміж­ках часу вони можуть купувати більше або менше продукції в третіх держав, однією з яких є Україна. Однак якщо певні країни дещо збільшили попит на низькотехнологічну продукцію, то це не означає, що Україна виходить із кризи. Це свідчить, що обслуговування низь­ко­ква­ліфікованої робочої сили отримало дещо більший попит із боку розвинутих держав. То­му по­дібні заяви мо­жу прокоментувати тільки так: Україна не є самостійною економікою, вона залежить винятково від інших держав і її зро­стан­ня – це тільки функція попиту на її продукцію.
Сергій Таран:
Об’єктивним є те, що основний шок в Україні у зв’язку з економічною кризою вже відбувся. Про це можна говорити хоча б тому, що слово­сполучення “економічна криза” стало найпопулярнішим у вжитку українців. Я схильний поділяти оптимізм мі­ністра, адже основне завдання, яке стоїть перед владою в подоланні кризи, – розуміння глибини цієї скрути й того, що потрібно робити. Принаймні поки цього не відбудеться, ми не можемо говорити, що кризу подолано. Тому слова міністра про те, що є усвідомлення економічної кризи, що потрібні шляхи для виходу з неї, вже дають причини для оптимізму.
Якщо говорити про дно, то, мені здається, саме тепер ми на дні. І за тими показниками, які маємо в економіці, будемо там ще кілька місяців. Потім поступово почнеться відновлення. Чесно кажучи, розумію, що міністрові дуже непросто, тому що значною мірою нашу кризу спричинив дисбаланс між фінансовою сферою у світі й сектором реальної економіки, коли фінанси й цінні папери розвивалися за своїми законами, а реальна економіка, яка нібито мала бути підставою для цих цінних паперів, – за іншими. Основа цієї кризи не в українській економіці, тому що наша держава не є центром фінансової, ні, тим паче, реальної економіки. Тому видужання економіки значною мірою залежатиме від того, наскільки ці процеси відбудуться у світі. І те, що відбувається поступове одужання в американській економіці, напевно, дає додаткові підстави для того, що світова фінансова криза набуває якщо не оптимістичних, то принаймні не таких негативних рис, як було досі. Тому обережні підстави для цього є, однак говорити про видужання економіки, безумовно, ще рано, й ми всі це розуміємо.
– Деякі експерти прогнозують восени другу хвилю кризи. Чи буде вона і якщо так, то як проявлятиметься?
В.Н.:Буде і друга, і третя хвиля кризи. Річ у тім, що криза в Україні особливого характеру. Якщо у всіх країнах світу ми спостерігаємо одну-єдину глобальну фінансову і структурну кризу, то для нашої держави скрута – це й неадекватне макроекономічне регулювання, і непроведення структурних реформ. Той факт, що формально здійснюють якісь ринкові реформи, зовсім не означає поліпшення ситуації. Багато в чому це означає навіть її погіршення, тому що більшість країн світу, передовсім про­відні потуги, такі як США, країни Західної Європи, Росія, Китай, формують планові затрати економіки, яка має часткові ринкові підсистеми. Ринкових механізмів уже немає самих по собі, і структурні реформи в Україні означають тільки демонтаж деяких інституційних систем. Відтак про ніякі ефективні структурні інституційні реформи не йдеться. І тому варто очікувати і другої, і третьої, і навіть четвертої хвилі кризи. Кожна з них вибиватиме Україну на дедалі нижчі щаблі в системі міжнародного поділу праці.
Як проявлятиметься криза в нашій держава? А так, що українці будуть дедалі біднішими порівняно з жителями інших країн, навіть із мешканцями Польщі і Словаччини, хоча кілька років тому (скажімо, 20) Україна якісно випереджала всі держави Східної Європи за рівнем економічного розвитку.
І, на жаль, ми не бачимо жодних сигналів того, що в нашій кра­їні може бути поліпшення. Україна залежить тільки від зовнішнього попиту на її про­дук­цію. Всередині держави нічо­го не роблять для того, щоб зробити її економіку ефективною.
С.Т.: Для другої хвилі кризи є підстави, але буде вона чи ні стане винятково суб’єктивним чинником, який залежатиме від уміння державних менеджерів утримати ситуацію в тому стані, в якому вона є. Восени не буде глобальної економічної кризи, не буде економічного світового провалу, тому ситуація в економіці значно більше залежатиме від дій уряду, ніж це було раніше. І якщо досі українську кризу значною мірою спричиняли світові процеси, то восени ситуація зміниться.
Щодо нинішньої ефективності нашої влади в боротьбі з кризою, то, мені здається, про це зарано говорити. Однак я не обмежував би роботу з подолання кризи лише урядом. Якщо говорити про глобальне видужання української економіки, то для цього потрібні дії дуже багатьох інституцій. Насамперед необхідний стабільний парламент і стабільна законодавча робота, яка продукувала б ті закони, які потрібні для масштабних ліберальних реформ в Україні. Цього, на жаль, не відбувається. Також потрібна дуже чітка зовнішня політика й гарантія безпеки свободи українських громадян, і тут значною мірою від­повідаль­ність лягає і на Президента. Отже, подолання економічної кризи й гарантування того, що її не буде, залежить від усіх, в тому числі й від опозиції.



Источник: ЛЬВІВСЬКА ГАЗЕТА | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Буде і друга, і третя хвиля кризи"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 3
Новых вестей вчера: 13

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Львов



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта