Коли хворіють груди : 496073 : Здоровье

Здоровье Львов : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Львов и область : Последние новости > Здоровье
Подробно

Коли хворіють груди

Серед усіх жіночих захворювань патологічні процеси молочної залози сягають 30%. Більш ніж половині жінок дітородного віку спеціалісти ставлять діагноз мастопатія. Що ж це за недуга і як її лікувати? Про це ми вирішили розпитати завідувача консультативної поліклініки Львівського державного онкологічного регіонального діагностично-лікувального центру Ігоря Курія.


Мастопатією називають усі різновиди дисгормональних захворювань молочної залози – пояснює Ігор Курій. Сама ж молочна залоза складається з тіла часточкової (наче дольки лимона) побудови – паренхіми, жирової і фіброзної тканин. При мастопатії в молочній залозі виникають зміни, зумовлені порушенням співвідношення епітеліального та сполучно-тканинного компонентів і різними регресивними патологіями тканин молочних залоз.
Учені вже давно встановили роль гормональних порушень у розвитку мастопатії. Молочні залози є органом-мішенню щонайменше для 15 гормонів. Упродовж життя жінки через менструальний цикл, вагітність, годування грудьми, вікові процеси постійно змінюються. І ці зміни є нічим іншим, як наслідком упливу гормонів гіпофізу, яйників, наднирників і щитоподібної залози.
Патологія молочних залоз виникає внаслідок взаємодії понад 80 чинників, як-от: генетичні, конституційні, соціально-економічні, психоемоційні, екологічні. Усі разом вони призводять до порушення гормонального балансу, що і спричинює недугу. На розвиток мастопатії також впливають екстрагенітальні захворювання, інфекції, інтоксикації, психічні травми. Її можуть спровокувати порушення роботи печінки та хронічні захворювання кишківника.
Різні форми – різне лікування
Спеціалісти розрізняють дві основні форми мастопатії – дифузну та вузлову, які, своєю чергою, також мають різновиди.
Дифузна мастопатія по­діляється на:
– дифузну мастопатію з переважанням залозистого компонента (аденоз) – це граничний стан між нормою і патологією. Група ризику – молоді жінки віком 22-25 років, які ще не народжували. Характеризується больовими відчуттями, набряками, ущільненнями у грудях;
– із переважанням фіброзного компонента (фіброаденоматоз). Група ризику – 21-35 ро­ків. Характеризується помірно вираженим больовим синдромом;
– із переважанням кістозного компонента. Група ризику – худорляві жінки віком до 25 років, які не живуть статевим життям або безплідні. Цей різновид патології може зникати під час вагітності й годування грудьми;
– змішану фіброзно-кістозну мастопатію. Група ризику – жінки, які народжували й годували грудьми, старші 30. Характеризується відчуттям болю, молозивними чи зеленкуватими виділеннями з сосків, ущі­ль­неннями, відчуттям розпирання у грудях.
Вузлова мастопатія – це більш небезпечне захворювання. На неї хворіють жінки віком 35-50 років. Як правило, недугу лікують хірургічними методами.
До доброякісних пухлин і пухлиноподібних процесів у молочних залозах належать: фіброаденоми – найпоширеніші доброякісні пухлини; внут­рішньопротокові папіломи – доброякісні пухлини протоків молочних залоз; кисти. Ця група захворювань най­більш небезпечна ризиком виникнення онкологічних злоякісних новоутворів.
Самообстеження – це важливо
Як відомо, хворобі значно легше запобігти, ніж потім лікувати її задавнені форми. Ігор Курій радить для цього навчитися самостійно обстежувати свої молочні залози. Близько 80-90% випадків захворювання на мастопатію жінки виявляють самі. Отже, обстеження грудей слід проводити раз на місяць через 7-10 днів після “місячних”. Після менопаузи це необхідно робити в будь-який, проте фіксований день.
Спочатку огляньте свою бі­лизну, чи немає на ній плям від якихось виділень. Потім треба оглянути соски й ареолу. У цій зоні не повинно бути ні висипання, ні втягнення, ні лущення. Піднявши руки за голову, погляньте на шкіру. Зверніть увагу на форму молочних залоз, наявність втягнутих і випуклих ділянок. Щоправда, асиметричність розміру та форми грудей не завжди є ознакою захворювання, радше конституційною особливістю жінки.
Наступний етап – прощупування молочних залоз у лежачому положенні. До слова, додаткове обстеження можна провести й у душі: мильні пальці легше виявляють ущільнення.
Проводячи самообстеження, жінка повинна пам’ятати, що робить це не для того, щоб виявити недугу, а для того, щоб переконатися, що вона здорова. Після кількох таких процедур можна навчитися відрізняти нормальну структуру своїх грудей від зміненої, а в разі необхідності звернутися до лікаря. Мабуть, читачок утішить той факт, що 90% випадків намацування “чогось” у грудях – це не рак.
Проте лише саме обстеження не гарантує вчасного виявлення пухлини молочної залози. Щороку молочні залози повинен оглядати гінеколог під час профогляду, після 40 років необхідною є щорічна мамографія, а також огляд мамолога.
Краще – профілактика
Запобігає розвитку мастопатії активне статеве життя, народження дитини й годування її материнським молоком якомога довше, принаймні до року. Корисною є дієта для нормалізації роботи печінки та кишківника. До раціону рекомендують додавати продукти, які містять рослинну клітковину (зелень, хліб грубого помелу), фрукти й овочі, багаті на вітаміни, каротин і калій, цитрусові, шипшину, родзинки, курагу. Не відмовляйте собі в рибі, морепродуктах, які міс­тять ненасичені жирні кислоти, фосфоліпіди і йод.
Фізична активність сприятиме нормалізації обміну речовин і адекватній реакції на стресові ситуації. І, як це не дивно, інколи біль у молочній залозі зменшується або зникає після заміни невдалого бюстгальтера, особливо якщо він “на кісточках”.
Зазвичай при лікуванні мастопатії застосовують два основні методи – негормональний і гормональний. Призначення гормональної терапії (надто молодим жінкам) – украй серйозний крок, тому до нього вдаються лише в разі важкої форми захворювання та у спеціалізованих установах. На загал лікування таких хворих є комплексним і тривалим. Основний принцип – вплив на першопричину хвороби. Тому гінеколог лікує патології репродуктивної системи, терапевт – хвороби печінки і травного тракту тощо. Найбільш небезпечним є нетрадиційне лікування, зокрема фітотерапевтами, гомеопатами, а також усілякими “замовляннями” та масажем молочних залоз, здебільшого спеціалістами без медичної освіти. Помірно виражену дифузну мастопатію в жінок репродуктивного віку розглядають як норму, якщо, звичайно, вона не створює пацієнтці дискомфорту.
Доведено, що:
– з віком, до 60 років, ризик захворювань молочних залоз збільшується;
– існує два вікових періоди, коли ризик виникнення патологій молочної залози найбільший – між 45 і 50 роками та після 50 років;
– патології молочної залози постійно “молодшають” – нині жінки віком до 40 років хворіють удвічі частіше, ніж 30 ро­ків тому;
– патологія молочної залози – урбаністичне захворювання. За статистикою, городянки хворіють частіше, ніж мешканки сіл;
– в Україні найвищий рівень захворюваності зафіксовано в Одеській, Харківській і Херсонській областях, а найнижчий – в Івано-Франківській і Рівненській областях.
Василь Худицький


Источник: ЛЬВІВСЬКА ГАЗЕТА | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Коли хворіють груди"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 16
Новых вестей вчера: 15

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Львов



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта