Криза – наш єдиний порятунок : 492072 : Политика

Политика Украина : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина : Последние новости > Политика
Подробно

Криза – наш єдиний порятунок

Китайці шалено помилялися, коли найгіршим станом людини вважали життя в час змін. Просто вони ніколи не мешкали в Україні – країні, де кожна влада є дистильованим злом стосовно народу і де радикальні зміни є єдиним шансом цього народу вижити. Настав час учинити по-антикитайськи – отримати насолоду від грядущих змін. Китайці, звісно, не зрозуміють, та найкращим побажанням для усіх нас я вважав би таке: дай, Боже, усім нам відчути всю глибину політичної кризи. Причому чим глибше і чим ближче до багнистого дна – тим краще.
Геніально точну дефініцію кризі дає медичний словник (неспроста саме він, адже українська політика вже давно межує з медициною): «Криза – це переломний момент під час хвороби, після якого стан хворого відразу поліпшується або погіршується». Політична криза сягає своєї пікової кульмінації, набирає екстремальних форм, відтак настав час прогнозувати розвязки. Їх дві. Пацієнт (суспільство) або видужає і самоствердиться, або остаточно втратить найменші шанси на нормальну життєдіяльність.
Чистої води апокаліпсис
Релігійні люди панічно бояться слова «апокаліпсис», хоча в перекладі воно означає всього-навсього «відкриття». В цьому плані все те абсурдне й ненормальне, що відбувається на верхах, - чистої води апокаліпсис. За якісь 2-3 місяці перед суспільством виразно відкрилися істини та похідні від них перспективи, на які багато хто заплющував очі останнє пятиріччя. Самопоїдання й самознищення так званої політичної еліти – це те найкраще, що може дати нам криза, і в такому разі нехай благословенна вона буде! Політична криза, яка розвивається за стрункими обєктивними законами, розгребе замість нас усю ту, даруйте на слові, кучу, яку ми своїми власними руками й бюлетенями творили останні 5 років.
Апокаліпсис (тобто відкриття) нинішньої ситуації полягає в тому, що в Україні політика як інтелектуальна професія вмерла безповоротно. Відтепер слово «політик» стоятиме в одному синонімічному ряді з «брехун, крадій, лицемір, корупціонер» і т.д. Це є радісною ознакою другого відкриття: суспільство чи не вперше за всі роки незалежності упритул підійшло до нагоди стати громадянським. Цьому сприяє третє відкриття кризи: в людей на глибинному рівні зафіксується різка відраза до ймовірного авторитаризму (БЮТ). Нарешті Помаранчева революція 5-річної давності лише зараз принесла чудовий плід – готовність людей жорстко поставити на місце неорежим, який уже дістав не гірше кучмівського. Політиками створена криза завдасть нокауту їм же першим. Країни без влади не буває, тому коли на Олімпі панує багатовладдя, у гру мав би вступити народ як абсолютний суверен. І дискредитовані політики мимоволі вселяють у людей сильну віру в їхні можливості. Це – прекрасний початок для системних змін. Інтуїтивно кожен, мабуть, відчуває, що русло новітньої історії України підійшло до водорозділу: стара течія нікуди не дінеться, вона ще інертно потече своїм шляхом, зате народиться нова течія, свіжа. Яка не хоче слухняно лягати під дистильоване зло й аплодувати авторитарним замашкам деяких діячок.
Якщо не західняки, то хто?
Криза як така – це логічна звязка в ланцюгу змін. Старий непотріб, оптом зосереджених у телешоу Шустера та Фірташа, мусить відсохнути через самодискредитацію, і на цьому місці має постати щось перехідне (не обовязково цілком нове). Якраз до цього історичного етапу підійшли всі ми. І, як засвідчує істерична катавасія з тернопільськими виборами, народження нової якості політикуму мусить початися саме з Західної України. Якщо ми не підтримаємо будь-що нове і будь-кого нового, тоді хто?
Випереджуючи звинувачення «східняків» в оманливій місійності «західняків», треба сказати, що і Схід, і Захід максимально доклалися до того, що влада стала дистильованим злом. Схід упевнено підтримав відкритих вихідців зі світу бандитизму, а Захід – завуальованих під патріотизм лицемірів (тут нема емоцій). Чия провина важча – хай вирішує час. Проте час спокути настав передусім для Західної України, яка зачаровується швидше, відтак розчаровується так само.
Після Помаранчевої революції якось я наважився порівняти збірний типаж західняків із неактуальною зараз бабою Параскою. Тоді вона була дуже галицька: смішна така, войовнича й добродушна водночас. Недарма баба Параска родом із Галичини – це ж дуже по-галицьки: зачаровуватися, розчаровуватися, посипати голову попелом і проклинати тих, за кого ще вчора свічку в церкві ставив. Глянувши на таку екзальтовану особу, кожен східняк сказав би: якщо ви всі такі в своїй Галичині, то прийміть наші найглибші співчуття. І цей східняк виявиться правий. На Галичині всі такі: політично хворі. Були. До кризи. Тепер же баба Параска – це нахабний шарж, прощання з галицькими стереотипами.
Спіраль історії знову висуває Львів та Західну Україну на авангард змін. Подобається це комусь чи ні, але Галичина – це самобутня неукраїнська ментальність, аналогів якій в Україні немає. Окрема раса. До кризи й подекуди зараз це була суцільна баба Параска: смішна, мила, романтична, наївна, заполітизована, не зовсім здорова та істерична, а отже, безсила. Проте криза впевнено вичавлює бабу Параску з умів галичан. Мудрішаєм.
Давайте бути злими!
У східняків і західняків є спільність – усі ми надто полюбили біг по замкнутому колу і сліпу віру. Однак є значна різниця. Від своєї сліпої віри східняки стають наївними, і тому там процвітає культ інертності. А от ми від сліпої віри стаємо злими. В цьому наша перевага.
Тут і зараз, у 2009 році, Львів мусить бути злим. На своїх кумирів, на самого себе, що повівся на обман кумирів. Усі останні роки після кожного припадку злості Львів знаходив утішливу розраду в нових кумирах. Пємонт усі ці роки затикав вуха, одягав на очі чорну повязку для летаргічного сну, витирав плювки зі свого обличчя – і далі продовжував біг по замкнутому колу маніякальної віри в свою місію, в своїх юль; він весь цей час сліпо вірив, потім ставав злим, потім знову навертався до святої сліпої віри, аби спокутувати злість, і знову ставав злим – і так по колу на шаленій швидкості. І нарешті криза прорвала це порочне коло. Тепер, коли ми побачили, що всі вони однаково погані, наша злість не повинна конвертуватися в нового кумира. Коло розірване. Сліпа віра й мітингове накачування вже не пройде.
Як це не парадоксально, та чим гірше, тим краще для нас. Енергія і рішуча вимога змін обіпреться об злість. Об нормальну людську злість на тих, хто довів до критичної межі. Без здорової людської злості кардинальні політичні зміни неможливі, позаяк злість – це найдієвіший мотиватор до руйнування. «Добра» Помаранчева революція, яка привела до влади опозицію, була лише першим кроком до змін. Тепер до влади треба привести не владу і не опозицію (колишню владу), а треті сили, які там ще ніколи не були. А отже, потрібна злість і тверда позиція. І тут єдина надія – на кризу в найгіршому її прояві.
Чим нижче нас опустять, чим ближче чинні політики доберуться до стрижневого інстинкту виживання – тим краща нова реальність народиться. Тому я боюся боротьби з кризою. Бо для мене це – боротьба зі змінами, боротьба з надіями мільйонів людей. Треба дати кризі вцілити в найвразливіші точки приспаного суспільства. Криза мусить стати тієї шокотерапією, яка вертає до тями бездумних прихильників юлі-ющенка-федоровича-та-іже-з-ними. Можливо, це попахує якимось мазохізмом, але випростовування суспільства в повен зріст можливий лише після максимального падіння. Тому треба просто дочекатися кипіння протесту на рефлекторному рівні. Для цього треба дуже мало – лишень дозволити кризі проявити всю свою свавільність. Краще буде для всіх. Колись же треба платити за свідомий помилковий вибір!
Якщо абстрагуватися від тактичних політичних розкладів, то в Україні назріває проста ситуація. Народжується дієве громадянське суспільство – таке, яке здатне побити вітрини, як в Талліні, чи відправити еліту на пенсію, як в Ісландії. Суспільство, яке прокидається й мужніє з кожним днем, є основною проблемою для будь-якої влади, яка має всі класичні ознаки мафії (нікого не випускати і тим паче не впускати). Тож дика боротьба БЮТу проти тернопільських виборів – цілком прогнозована поведінка закритої від народу влади як такої. Це жест жалюгідної слабкості, і люди це розуміють.
Розуміння, помножене на обурення та злість, зазвичай дають прекрасний результат. У цивілізований спосіб – коли через вибори до влади просочаться нові сили. Або в недемократичний спосіб – коли люди просто-напросто спаралізують, зметуть владу під приводом громадянського протесту.
Доречною буде одна ілюстрація, яку довелось почути від поважної людини «звідти», з київських пагорбів. Виявляється, більшість власть імущих на своїх посиденьках щиро дивуються: чому народ їх ще терпить? Вони, чесно кажучи, прифігіли від непристойно великого людського терпіння.
Значить, все так не буде.


Источник: Хай Вей Тобі є що сказати сівтові | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Криза – наш єдиний порятунок"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 9
Новых вестей вчера: 19

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Украина



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта