Не «речник», а «речниця» - про жінок черкаські ЗМІ нині пишуть майже втричі частіше у жіночому, а не чоловічому роді : 1598312 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Не «речник», а «речниця» - про жінок черкаські ЗМІ нині пишуть майже втричі частіше у жіночому, а не чоловічому роді

Опубликовано: Оксана Савицкая
Не «речник»,  а «речниця» - про жінок черкаські ЗМІ нині пишуть майже втричі частіше у жіночому,  а не чоловічому роді

Черкаські видання стають прогресивно-збалансованими - засвідчив гендерний моніторинг найбільших електронних та друкованих ЗМІ Черкащини.
Протягом тижня, 8-14 лютого 2021 року, було досліджено майже 800 публікацій 7 електронних та 3 друкованих обласних ЗМІ Черкащини. А саме - 654 публікації у електронних ЗМІ («Кропива», «Новини Черкас», «Про Все», «Провінція», «Прочерк», «Рідна Черкащина» та «ЧеСНо») – і 112 публікацій у газетах «Вечірні Черкаси», «7 днів Черкаси» та «Черкаський край».
Мета моніторингу – визначити рівень гендерної чутливості одеських медіа, а саме – співвідношення експерток/експертів (тих, кого цитують, хто коментує), героїв/героїнь (про кого йдеться, або є згадки в публікаціях), кількість фемінітивів у текстах, а також наявність стереотипного та сексистського контенту у журналістських матеріалах. Окрім цього, відстежували публікації на гендерну тематику.
Загалом, у ЗМІ прослідковується тенденція попередніх моніторингових періодів – коли на позначення однієї особи, у одному словосполученні, на позначення наукового ступеня жінки, вживаються і фемінітив, і маскулінітив – наприклад, «завідувачка кафедри, кандидат медичних наук…»
Особливістю нинішнього моніторингового періоду є відносне зростання кількості експертів/героїв публікацій у темах освіти чи медицини – але пов’язане це суто із тим, що наразі посади у цих сферах займають, переважно чоловіки.
Це – одна із головних причин того факту, що у друкованих медіа у 26% жінки є експертками журналістських матеріалів і у 13% – героїнями.
За узагальненими результатами моніторингу усіх ЗМІ, у 100% експертки та героїні фігурують у публікаціях на тему соціальної політики та соцзахисту.
За період моніторингу їх не виявлено зовсім у публікаціях рубрики «розвагидозвілля». Жінки не ставали експертками у публікаціях на тему політики, культури, волонтерства, проте були героїнями статей у цих тематиках.
Найбільше, порівняно з іншими двома виданнями, думки жінок як експерток представлені в матеріалах газети «Вечірні Черкаси» (32%), і саме тут їх найбільше як героїнь публікацій (18%). Однак ці показники засвідчують значне домінування чоловіків.
В усіх виданнях зафіксовано значну кількість фемінітивів, хоча подекуди медіа ще вживають чоловічий рід на позначення професій, посад, діяльності жінок (маскулінітиви). Наприклад, у газеті «Вечірні Черкаси» слово «начальник» вживається поряд з фемінітивом «заступниця». Також, у різних публікаціях вживається як «директор», так і «директорка».
Загалом, у всіх трьох друкованих ЗМІ за моніторинговий період виявлено 71% фемінітивів – майже втричі більше, ніж маскулінітивів.
Найбільш гендерночутливим виданням Черкащини у лютому 2021 року є газета «Вечірні Черкаси»: індекс гендерної чутливості - 40%.
У черкаських інтернет-виданнях відсоток експерток вищий – 33%, так само і героїнь – 20%. Найчастіше саме жінки коментували теми соцполітики/ соцзахисту та волонтерства / благодійності – разом із тим, у публікаціях на ці теми жінки повністю відсутні як героїні. Цілковито відсутні жінки – як експертки чи героїні - у публікаціях на тему «війна /армія». 100% жінки є експертками публікацій на тему «розвагидозвілля», і майже половина - 44% - жінок стають героїнями таких публікацій.
Найбільше експерток – у матеріалах інтернет-видань «Про Все» (40%) та «ЧеСНо» (33%), дещо менше – у публікація інтернет-видання «Прочерк» (33%). Найменше – 22% експерток за період моніторингу було виявлено у новинах інтернет-видання «Кропива». У цьому ж виданні лише чоловіки були героями публікацій. Як і в «Новин Черкас».
При цьому в новинах «Кропиви» та «Провінції» - найбільше фемінітивів (по 87%). Дещо менше їх – у публікаціях інтернет-видання «Про Все» (75%). Рівнозначне вживання фемінітивів та маскулінітивів (50%) виявлено у публікаціях інтернет-видань «Новини Черкас» та «Рідна Черкащина».
Цікаво, що у публікаціях інтернет-ЗМІ «Кропива» та «Про Все» за моніторинговий період у публікаціях вживається і «жінка-підприємиця, жінка-науковиця, жінка-мисткиня, жінка-спортсменка, жінка-освітянка, жінка-журналістка, жінка-регіональна лідерка, жінка-громадська діячка, жінка-волонтерка», так і «жінка-медик». У публікаціях видання «Новини Черкас» поряд із «директорка» жінку називають «директор». У публікації інтернет-ЗМІ «Прочерк», у статусі жінки поєдналися «завідувачка» та «кандидат».
Загалом, у всіх інтернет-ЗМІ за моніторинговий період виявлено 70% фемінітивів – майже втричі більше, ніж маскулінітивів.
Найбільш гендерночутливим черкаським інтернет-виданням лютого стало видання «Про Все» (46%), на другій позиції – «Провінція» (42%), на третій – «ЧеСНо» (40%).
За період моніторингу ні у друкованих, ні у інтернет-ЗМІ гендерних стереотипів виявлено не було, як, на жаль, і публікацій на гендерну тематику.
Загальний Індекс гендерної чутливості черкаських медіа у лютому – 39%. Це – середній показники по Україні. Ознайомитися з результатами лютневого моніторингу регіональних медіа 24 областей (інфографіка) можна сайті Волинського прес-клубу, або на сторінці у Facebook.

__________________
Гендерний моніторинг журналістських матеріалів регіональних видань України відбувається у межах проекту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», який реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром, Незалежною громадською мережею прес-клубів України за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

 

Добавить комментарий к новости "Не «речник», а «речниця» - про жінок черкаські ЗМІ нині пишуть майже втричі частіше у жіночому, а не чоловічому роді"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 19
Новых вестей вчера: 32

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Апрель 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта