Лише 6% опитаних українців вірить, що журналісти телеканалів та самі телеглядачі мають вплив на зміст новин : 1392042 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Лише 6% опитаних українців вірить, що журналісти телеканалів та самі телеглядачі мають вплив на зміст новин

Опубликовано: Оксана Савицкая
Лише 6% опитаних українців вірить,  що журналісти телеканалів та самі телеглядачі мають вплив на зміст новин

Ці та інші точки зору людей на щоденні новини та їх творців презентували у Черкасах під час круглого столу «Виклики сьогодення на шляху до незалежної журналістики та свободи слова», організованого ГО «Медіаварта» (Київ).

Зокрема, переважна більшість українців вважає, що провідні українські ЗМІ належать олігархам - 71% опитаних, переконаних, що ця обставина негативно впливає на виконання журналістами своєї місії. Лише 11% респондентів не погодилися із цим твердженням, а 17% громадян не визначилися із відповіддю.
Такими були результати дослідження «Громадська думка населення України щодо корупції у медіасередовищі», проведеного компанією GfK Ukraine на замовлення ГО «Медіаварта» за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).
Відповідаючи на запитання «Хто має найбільший вплив на зміст інформаційних програм провідних українських телеканалів?», понад половину опитаних українців (54%) назвали головними замовниками новин олігархів та власників цих ЗМІ.
36% опитаних громадян вважають, що чималий вплив на зміст інформаційних програм мають неформальні розпорядження («телефонне право») з боку представників органів державної влади.
На третьому місці за впливовістю, на думку 29% респондентів, опинилися представники політичних сил, які замовляють приховану рекламу своїх партій та рухів в ефірі провідних українських телеканалів.
У те, що вплив на зміст новин мають самі журналісти (співробітники телеканалів) та телеглядачі, вірить незначна меншість опитаних українців – 6% та 2% відповідно. При цьому варіант «важко сказати» обрали 22% респондентів.
«Ми прагнули з’ясувати громадську думку українців щодо корупції у медіасередовищі та їх ставлення до причин та наслідків тих процесів, які відбуваються в українських ЗМІ. Як видно із результатів соцопитування, абсолютна меншість (лише 6%) громадян вірить у те, що українські журналісти впливають на редакційну політику та новинний контент тих ЗМІ, у яких вони працюють. Так само, як і думки 71% опитаних українців, які переконані, що провідні телеканали належать олігархам, і цей фактор негативно впливає на об’єктивність журналістів у висвітленні важливих подій та явищ сьогодення», – зазначає Віталій Яринич, директор ГО «Медіаварта».
Згідно з результатами іншого дослідження – «Індекс сприйняття корупції в українських ЗМІ» (проведеного на замовлення громадської організації «Медіаварта», за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (США) Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва), найвищі бали за рівнем компетентності отримали інформаційні агентства – в середньому, 3,7 (із 5). Найнижчий показник компетентності, на думку опитаних, у радіостанцій – 3 бали.
Інформаційні агентства, вважають респонденти, краще, ніж інші ЗМІ, відокремлюють факти від оціночних суджень – їхній середній бал складає 4. Телеканали, онлайн-ресурси, друковані видання та радіостанції, натомість, отримали оцінку «задовільно».
Респонденти вважають, що інформаційні агенції також найкраще серед усіх ЗМІ дотримуються балансу різних точок зору – їх оцінили в 3.3 бала. Інші типи ЗМІ отримали оцінки нижчі за 3 бали.
Друковані ЗМІ, телеканали та інформаційні агентства дещо краще перевіряють факти, які представляють у своїх матеріалах – їх оцінки склали трохи більше 3 балів. Радіостанції та онлайн-ресурси, згідно з відповідями респондентів, роблять це гірше: вони отримали 2,8 і 2,7 бала відповідно.
Найвище опитані оцінили ЗМІ за критерієм новинності їхніх матеріалів – узагальнений середній бал склав 3,8. Найкращі оцінки у цьому контексті отримали інформаційні агентства (4,3 бала) і онлайн-ресурси (4,1 бала).
Опитані відзначили значний вплив власників ЗМІ на їхню редакційну політику – на 4 бали з 5 можливих. При цьому він є дуже високим у випадку телебачення та радіостанцій і дещо нижчим для інших типів ЗМІ. Так само доволі відчутним, на думку респондентів, є тиск власників і/чи редакторів ЗМІ на журналістів з приводу підготовки матеріалів. Найбільшим він є на телебаченні (4,1 бала), найнижчим – в інформаційних агентствах (3,3 бала).
Оцінюючи рівень політичної «джинси» у ЗМІ протягом останніх трьох місяців, опитані здебільшого відповідали, що він був вищим від середнього. На телебаченні, на їхню думку, «джинси» було дещо більше (4 бали), в інформаційних агентствах – дещо менше (3,2 бала). Комерційної «джинси», згідно з відповідями, було трохи менше, однак в середньому показник її поширеності теж був більшим, ніж середній.
Серед усіх опитаних співробітників ЗМІ кожен четвертий зізнався, що в тому ЗМІ, де він працює, постійно або часто трапляються випадки розміщення замовних матеріалів. Ще 38% відповіли, що таке буває зрідка або радше як виняток. При цьому лише 10% зазначили, що у них ніколи не було випадків «джинси». Найчастіше «джинса», згідно з відповідями, мала політичний характер, рідше – економічний чи пов’язаний з певними особами.
Частина респондентів також навела приблизні «тарифи» розміщення «джинси» у ЗМІ, про які їм було відомо. Найвищими вони є на телебаченні – їхній діапазон там складає від 14 до 83 тис. грн. Найдешевше, згідно з оцінками респондентів, можна розмістити «джинсу» в онлайн-виданнях (ціна від 4 до 21 тис. грн за один матеріал).
Лише 19% респондентів помітили покращення ситуації із прихованою рекламою в ЗМІ в 2015 р. порівняно з попереднім роком. 29% вважають, що вона, навпаки, погіршилась, а 39% – що суттєвих змін не відбулося.
На думку опитаних, головні перешкоди для покращення ситуації у цій сфері – скрутне економічне становище ЗМІ та бажання їх власників отримувати доходи будь-якими шляхами. Важливими факторами, на думку респондентів, є також терпиме ставлення співробітників ЗМІ до фактів «джинси» і байдужість людей до цього феномену.
Респонденти виокремили кілька найбільш дієвих засобів боротьби з прихованою рекламою. Серед них – широке оприлюднення фактів «джинси» у ЗМІ, запровадження суворіших санкцій за її розміщення, законодавче унеможливлення впливу власників на редакційну політику, зобов’язання ЗМІ підписувати редакційні угоди між власником і колективом. Ключову роль у боротьбі із розміщенням замовних матеріалів у ЗМІ, згідно з відповідями респондентів, мають відігравати громадські медійні об’єднання та Нацрада з питань телебачення та радіомовлення, та – меншою мірою – Міністерство інформаційної політики.
Респонденти висловили свої рекомендації для ключових органів, здатних боротися із замовними матеріалами у ЗМІ. Для ВРУ – ухвалювати закони з прописаними механізмами покарання за «джинсу», для Національної ради з питань телебачення та радіомовлення – запроваджувати санкції чи навіть позбавляти ліцензії за «джинсу», для Міністерства інформаційної політики – застосовувати санкції за розміщення прихованої реклами та моніторити інформаційний простір. Неурядові організації, на думку опитаних, мають передусім займатися громадським моніторингом і оприлюдненням фактів «джинси».
Переважна більшість опитуваних представляли медіа – сферу (журналісти, редактори у ЗМІ тощо). Також були опитані працівники сфери реклами, політичні консультанти та аналітики, представники громадського сектору. 46% респондентів представляють загальнонаціональні медіа, 36% зазначали, що працюють на регіональних рівнях. Найпопулярнішими медіа джерелами за останні 3 місяця, до яких долучалися респонденти, є телеканали та онлайн-ресурси.

Довідка про ГО «Медіаварта»:
Громадська організація «Медіаварта» утворена у грудні 2014 року (зареєстрована у 2015 році) незалежними фахівцями у галузі медіа, розвитку демократії та розбудови громадянського суспільства.
ГО «Медіаварта» вбачає свою місію у задоволенні суспільних інтересів, пов’язаних із розвитком громадянського суспільства та професійних і незалежних засобів масової інформації в Україні, а також у забезпеченні свободи слова та професійному розвитку медіаекспертів.

 

Добавить комментарий к новости "Лише 6% опитаних українців вірить, що журналісти телеканалів та самі телеглядачі мають вплив на зміст новин"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 9
Новых вестей вчера: 25

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Май 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта