Тупо економити чи шукати альтернативу : 1248534 : Местные новости

Местные новости Ровно : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Ровно и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Тупо економити чи шукати альтернативу

У нинішній ситуації гасло про заощадження електроенергії актуальне, як ніколи. Та чи вирішить це заощадження проблему в цілому? Щоб зменшити нашу залежність від імпортованих енергоносіїв, треба шукати альтернативні джерела електроенергії. Досвід найближчих до нас європейських держав свідчить, що передусім варто використовувати ті джерела, які природа нам дарує. Залишається тільки перейняти від Європи технології, як цю природну енергію сонця чи вітру використовувати для нагрівання води чи обігріву наших помешкань.
Нам треба тільки взяти те, що валяється у нас під ногами чи, в буквальному сенсі слова, висить над головою, щоб використати цю безкоштовну енергію собі на користь.
На жаль, у сфері впровадження нових енергоефективних технологій у нашому місті чи й навіть області особливо похвалитися поки що нема чим. Єдине, що рівняни роблять скрізь і всюди, то це встановлюють енергозберігаючі вікна та дещо рідше використовують енергоощадні лампи. Щодо застосування вітряків, сонячних батарей чи колекторів, то досвід європейських держав почали впроваджувати лише окремі люди у приватному секторі.
У 2006 році сонячні батареї першим встановив на даху свого помешкання тодішній депутат Рівнеради Валерій Саєнко. Займаючись питаннями енергозбереження, він і як приватна особа, і як депутат та директор ТзОВ «Карат», підрахував, що використання сонячних батарей у лікарнях, школах, дитячих садках у перспективі дозволить економити значні бюджетні кошти, і навіть розробив пілотний проект модернізації однієї з котелень обласного центру. Проте з певних об’єктивних та суб’єктивних причин цей проект не був впроваджений у життя. Очевидно, не назріла ще в ті роки вкрай нагальна у тому потреба. А коштів у бюджеті, як відомо, завжди не вистачає.
Проте ідея, коли вона добра і перевірена досвідом, рано чи пізно усе ж мусить реалізуватися. Сьогодні питаннями впровадження альтернативних джерел енергозабезпечення займається громадська організація «Екоклуб». Її активісти знайомлять людей із відновлювальними джерелами енергії та навчають, як у наших умовах можна практично реалізувати досвід Угорщини, Польщі чи іншої країни.
Безпосередньо в рамках проекту «Увімкни сонце – живи комфортно» ця організація у співпраці з керівництвом управління державної пенітенціарної служби України в Рівненській області цього року здійснила вдалий експеримент: сонячні колектори, що служать для підігріву води та потреб їдальні, встановили у Городищенській виправній колонії. Почалося все із семінару для працівників цієї установи, кульмінаційним моментом якого стала розробка проекту та конструювання установки для отримання теплової енергії від сонця. Зібрати ефективний пристрій допоміг учасникам тренінгу досвідчений тренер-інструктор Віталій Шрамко, який уже мав досвід збору не однієї такої установки. Тепер працівники колонії запевняють, що витрати на закупівлю палива для підігріву води після встановлення колекторів зменшились майже наполовину.
Співпраця пенітенціарної служби України в Рівненській області з «Екоклубом» триває: розробляється проект геліоколекторної установки для Катеринівської виправної колонії.
Чи не парадокс: ефективні технології, які себе виправдали вже в усьому світі, у нас запроваджують і випробовують у режимних установах?! Але такі реалії нашого життя. «Сонячні батареї й вітряки доступні хіба що заможним людям і компаніям. При нинішньому стані добробуту навряд чи варто сподіватися на швидке та масове їх впровадження. А от сонячні колектори (водонагрівачі), що підігрівають воду, не продукуючи електроенергії, – це технології значно простіші.
Вкладені в них кошти окуповуються за 5–6 років, – каже голова ради рівненського «Екоклубу» Андрій Мартинюк. – У наших кліматичних умовах виготовлені вручну та якісно й правильно встановлені сонячні колектори можуть забезпечувати побутові потреби сім’ї чи організації протягом 7–8 місяців на рік». Очільник «Екоклубу» розповідає, що представники цієї організації тепер у рамках проекту «Увімкни сонце – живи комфортно» працюють у Маневицькому районі Волинської області, де навчають селян, як встановити на своїй оселі сонячні колектори, та допомагають це зробити.
У сільській місцевості в такій співпраці з «Екоклубом» дуже зацікавлені, бо гаряча вода на селі централізовано не подається, отже, люди мають постійну проблему з її підігрівом. Та й встановити колектори на приватному одноповерховому будинку значно легше і дешевше. Чому ж рівненські активісти реалізують такий корисний проект не на рідній Рівненщині, а на Волині? – виникає питання. Відповідь очікувана: обласну владу зацікавити проектом активістам не вдалося. Натомість на Волині влада виявилася більш відкритою до ініціативи громадських активістів.
«А як же щодо встановлення сонячних колекторів на багатоповерхівках? Чи можливо це? Чи є це десь у світі?» – обережно запитую, сама не вірячи у можливість такого дива. Проте Андрій Мартинюк розвіює мої сумніви: «Чому ж, сонячні колектори можна встановлювати і на багатоповерхівках. Проте це значно складніше технічно. Адже такий проект вимагає особистої згоди всіх мешканців будинку та їхньої фінансової участі. Але я переконаний, що за два-три роки ми до цього прийдемо. Нам корисно буде перейняти досвід Угорщини, де лише за останні три роки до регіональних екопрограм підключилися 174 населені пункти – маленькі села й великі міста».
Сонячні плоскі колектори, а це теплоізольований теплообмінник проточного типу, ефективно використовують як у Європі, так і у США, що забезпечує істотну економію палива. У такому геліоколекторі вода може нагріватися до 95°С. Останнім часом в Європі стають усе більш популярними вакуумні трубчасті сонячні колектори. Вони дозволяють системі функціонувати навіть за хмарної погоди і при мінусових температурах. Колектори цих двох типів найбільш поширені і доступні за ціною. В країнах ЄС їх рекомендують застосовувати в комбінації з тепловим насосом.
Рівненські активісти з громадської природоохоронної організації «Екоклуб» – патріоти свого міста, тож вони вірять, що дуже скоро і рівняни, і населення довколишніх сіл зацікавляться сонячними колекторами і використають їхні можливості. Тим більше що йдеться про найпростішу й найдоступнішу технологію. Тож будемо сподіватися, що скоро дахи наших багатоповерхівок заблищать, як у Європі.
Що вже сьогодні для цього роблять екоактивісти? Проводять найрізноманітніші акції, як ось та, що відбулась у Рівному в День незалежності під промовистим гаслом «Досить годувати Путіна!» Під час таких акцій вони закликають економити енергоресурси, принагідно розповідаючи, як правильно це робити, демонструють роботу сонячного колектора і навчають утепленню будівель. Зацікавленим роздають посібники, в яких докладно описано, як поетапно власноруч спорудити сонячний колектор на даху або поруч свого будинку.
Рівнянин Володимир Савченко зацікавився і вже нещодавно встановив на даху свого будинку сонячні колектори. Чи буде за цією першою ластівкою наступна? Це залежить від нашої ініціативності та нашого рівня тривоги за стан справ у вітчизняній електро- і теплоенергетиці, що є чи не найбільш затратними у світі.


Источник: Регiоальний портал - РIВНЕ | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Тупо економити чи шукати альтернативу"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 2
Новых вестей вчера: 12

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Ровно



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта