Кредит МВФ: Чим ризикує Україна : 1206900 : Местные новости

Местные новости Ровно : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Ровно и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Кредит МВФ: Чим ризикує Україна

Кредит МВФ: Чим ризикує Україна

Як і прогнозувалося, загострення політичної обстановки різко ускладнило економічну ситуацію в Україні, і з новою гостротою постало питання про залучення зовнішніх позикових ресурсів для підтримки економіки. Тим паче що невдовзі після недавнього переформатування центральної влади у Києві керівництво США, Євросоюзу, та й самого МВФ заявило про можливість швидкого відновлення співпраці з Фондом. Його глава Крістін Лагард уже оголосила про готовність виділити кошти у відповідь на звернення Києва, точніше, нового Кабміну. Нагадаємо, у 2013 р. велися переговори про нову лінію stand-by загальним обсягом $15 млрд.
Однак відомо, що кошти можуть бути виділені тільки в разі виконання певних умов. Розглянемо, що це може означати для нашої країни.
За рахунок народу
Однією із ключових вимог останнім часом було запровадження плаваючого курсу гривні. Але в лютому колишнє керівництво Нацбанку фактично вже запровадило такі зміни своїми відомими постановами, констатують експерти. Тепер офіційний курс гривні оновлюється щодня залежно від середньозважених ринкових значень попереднього банківського дня — це давно очікувалося ринком, а самому НБУ дозволило мінімізувати інвалютні інтервенції й економити золотовалютні резерви.
З іншими вимогами МВФ ситуація складніша. Фінансисти нагадують, що ядром умов, які потрібно виконати для отримання коштів, є різке скорочення різних видів соціальної підтримки населення, заморожування мінімальної зарплати та пенсії. У Фонді пояснюють це завданнями суворої бюджетної консолідації, що означає максимальне зниження витрат держбюджету, насамперед, за рахунок «соціалки». Неважко здогадатися, до чого це може призвести в умовах дестабілізованої економіки — до швидкого падіння реальних доходів громадян. У результаті ослабне внутрішнє споживання, а отже, та сама економіка і бюджетні доходи. Виходить, що заходи, начебто спрямовані на оздоровлення бюджетної системи, таять в собі серйозні ризики для цієї системи, підкреслює фахівець з економічної політики Віталій Кулик.
Такі ж ризики містить умова МВФ про 40%-ве підвищення побутових цін на газ, пов’язане з наближенням інших комунальних тарифів до ринкового рівня». Постійний представник Фонду в Україні Жером Ваше в одній із зимових заяв не приховує: «Ми вважаємо, що поточні вкрай низькі тарифи на газо- та теплопостачання для населення не можуть більше підтримуватися». Однак екс-міністр ЖКГ Анатолій Близнюк повідомляє нам, що українці і так витрачають на комунальні послуги в середньому 14-15% доходів, а у 18% платників на це йде більше половини заробітку. За даними експерта, 15% доходу на «комуналку» — це більше, ніж у багатьох європейських державах та в Росії. Додаткове підвищення витрат погіршить і без того непрості умови життя населення, які до того ж поставлені під удар політичною дестабілізацією.
Нові ризикиТак чи інакше, колишня влада виступала категорично проти перерахованих соціальних посилень, що називають ключовою причиною затримки переговорів з МВФ. Зокрема, робився акцент на зменшенні витрат на енергоресурси за рахунок програм енергозбереження та диверсифікації ресурсних джерел. Так, у 2013 р. країна скоротила імпорт природного газу аж на 15,1% приблизно до 28 млрд м3, тим самим продовживши тенденцію попередніх років (у 2011 — 40 млрд м3, у 2012 — 33 млрд м3). Паралельно внутрішній газовидобуток збільшився на 1,7% до 20,4 млрд м3.
А потужності вітчизняної «альтернативної» електроенергетики минулого року зросли на 81,7% до рівня в 1,2 ГВт; вироблено в 2 рази більше «зеленої» енергії (1,247 млрд кВт-год). Далі, в низці регіонів за участю міжнародних фінансових структур (ЄБРР, Світовий банк) стартували проекти енергомодернізації комунального сектора на загальну суму в мільярди гривень, частину цих проектів уже виконано. Нарешті, підсумком грудневих домовленостей з Москвою стало здешевлення імпортного газу до $268,5 за 1000 м3, що значно послабило навантаження і на держбюджет, і на споживачів.
Тим часом новий глава Нацбанку Степан Кубів уже заявив про готовність співпрацювати з Фондом, хоча останній зберігає низку вимог до української сторони. Аналітики свідчать: це той самий набір умов, що й раніше, хоч Лагард днями і припустила, що вони можуть бути пом’якшені. «У такому пом’якшення є сумніви. Навпаки, в Україні зараз для МВФ вигідний момент, коли можна виділити гроші на максимально вигідних для себе умовах. І справа тут далеко не тільки в критичній економічній ситуації, але і в зовнішньополітичних акцентах нещодавньої зміни влади», — акцентує незалежний економіст Руслан Павленко.
І додає, що вже відомі вимоги можуть поповнитися прискореним запуском вільного ринку землі. Донині до цього питання підходили обережно і з урахуванням інтересів простих селян, продовжує фахівець: завершується паспортизація ділянок, створено Держзембанк як ключовий розпорядник державних земель. Штучний же поспіх у цьому питанні — без наміченого перехідного періоду — буде на руку найбільшим «латифундистам», які прагнуть значно розширити контроль над національним АПК. А це складно назвати позитивом для основної маси пересічних аграріїв, упевнені експерти.
Крім того, зараз під час укладання нових угод з Фондом виникають і політичні ризики. Політолог Євген Лешан зазначає: з урахуванням дострокових президентських виборів частина коштів, які надійдуть із зовнішніх джерел, може бути використана для електоральної кампанії колишньої опозиції. «Колишні варіанти Кабміну, зі всіма недоліками, кинули б ці гроші на економіку хоча б з тієї причини, що її треба було терміново рятувати, а вибори очікувалися тільки у березні 2015 року. Тепер же в роботі з МВФ з’являється фактор виборів, гроші на які треба якось знайти. Це стосується і виборів загалом, і кампаній окремих переможців. І потім, навіть якщо будуть узгоджені відносно прийнятні для Києва умови кредиту – чи не доведеться і їх узгоджувати з Майданом? На тлі запеклого і конфліктного (на ділі) формування нового уряду до такої форми легітимації апелює все більше претендентів на посади. Може, і договір з МВФ доведеться, зрештою, затверджувати на мітингу, оскільки хтось звинуватить когось у зраді інтересів революції», — припускає аналітик.
Уроки історіїУ цьому контексті фахівці нагадують: базовий набір економічних вимог Фонду приблизно однаковий для більшості країн і формально спрямований на економічні реформи. Але під час детального розгляду стає зрозуміло, що ці реформи орієнтовані на підвищення зовнішньоборгової платоспроможності країни, бо МВФ зацікавлений у поверненні своїх кредитів. Ще один із стовпів його політики в державах-позичальниках — максимальна лібералізація ринків та їх відкриття для провідних гравців світової економіки, каже Кулик. А це послаблює країни економічно, різко ускладнюючи імпортозаміщення та підтримку внутрішніх виробників. Тому потрібно ретельно зважувати умови, які пропонуються, аналізувати їх довгостроковий економічний та соціальний ефект.
Одним із класичних негативних прикладів є Югославія 1980-х: за словами відомого канадського економіста Мішеля Чосудовського, залучені позики МВФ та афілійовані програми невдовзі призвели до послідовної деіндустріалізації Югославії — а потім і до її руйнації як держави. «Вже на початку 80-х років угоди Белграда з Фондом збільшили зовнішній борг і забезпечили мандат для девальвації югославського динара, що сильно вдарило по рівню життя югославів. Потім МВФ періодично прописував подальші дози гіркої «економічної терапії», соціальна політика демонтувалася, а економіка повільно впадала у кому. До 1990 р. промвиробництво докотилося до 10%-го падіння, з усіма передбачуваними соціальними наслідками», — розповідає експерт.
Зрештою, значна частина кредитів Фонду, виданих МВФ Белграду, пішла на обслуговування цього ж самого боргу і вирішення проблем, які спричинило виконання супутніх рекомендацій. Під кінець 80-х років Фонд змусив Югославію припинити міжрегіональне економічне вирівнювання, що незабаром призвело до зростання сепаратизму і до подальшої громадянської війни. І хоча потім в окремих промислово розвинених екс-югославських республіках економіка стабілізувалася (Словенія, Хорватія), інші лихоманить донині, підтвердженням чого стали недавні події в Боснії та Герцеговині.
Інший приклад — фінансова криза в Південно-Східній Азії у 1997-98 рр. Ця криза фактично була спричинена місцевими рецептами МВФ, які не враховували ряд найважливіших економічних трендів, нагадує Кулик. А в Мексиці діяльність Фонду в 90-ті роки призвела до швидкого зростання держборгу і безробіття, знищення підтримки фермерських господарств. «На обслуговування зовнішніх боргів йшло до 55-57% ВВП. Далі країну на нерівноправній основі змусили вступити в зону вільної торгівлі зі США і Канадою (т. зв. NAFTA) й надати колосальні пільги американським постачальникам, які в Штатах як і раніше мали держпідтримку. Доходи простих мексиканців моментально знизилися», — інформує аналітик.
Не дивно, що не тільки політика Фонду, але і саме його існування зазнає в світі активної критики. В Україні ж багато хто сприймає його не як манну небесну, яка врятує від економічних негараздів. Але, наприклад, Кремль за кредитом на $15 млрд не висуває ніяких зайвих умов, та й відсоток невисокий (5%), підкреслює Павленко. Нещодавно в РФ підтвердили готовність продовжити надання коштів після формування нового Кабміну. МВФ ж має низку системних вимог, але ставка майже така сама — 4%, як і обсяг. Не будемо забувати і про Китай, з яким у грудні була узгоджена ціла інвестиційно-кредитна програма на загальну суму понад $30 млрд і який також схильний надавати позикові ресурси під невисокі відсотки.
Все це не означає, що співпраця з Фондом взагалі не потрібна і неможлива. Але вона має бути взаємовигідною і максимально враховувати наслідки для простих громадян. Якщо вже залучати позики, то на збалансованих умовах, з позиції сильного, а не просто в інтересах тих чи інших закордонних центрів впливу. І заодно уникаючи помилок інших країн, помилок, які коштували деяким із цих країн їх існування.
Андрій Боярунець,«ForUm»


Источник: Регiоальний портал - РIВНЕ | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Кредит МВФ: Чим ризикує Україна"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 25
Новых вестей вчера: 22

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Май 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Ровно



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта