Зустрілися двоє сиріт і зіграли щасливе весілля в соціальному гуртожитку : 1168716 : Местные новости

Местные новости Ровно : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Ровно и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Зустрілися двоє сиріт і зіграли щасливе весілля в соціальному гуртожитку

Зустрілися двоє сиріт і зіграли щасливе весілля в соціальному гуртожитку

Весілля як весілля: щаслива, вбрана в гарну білу сукню і вельон молода. Як і годиться, серйозний, зосереджений молодий. Але ж не всіх молодят, ще й поперед сватів, із квітами, промовами та неабиякими подарунками, вітають міський голова разом із заступником та делегати від обласної влади. А навколо – телекамери, кореспонденти.
Свати – щасливі й не приховують радості. Зі сторони жениха – прийомні батьки Оксана та Андрій Зарічнюки, а від нареченої – «мама-вихователька» Ніна Петрівна, – так представила свою найдорожчу та найближчу порадницю Майя.
Іванові не треба було нікуди їхати з дружбами, щоб викупити молоду, бо пара мешкає в одному домі – соціальному гуртожитку. Рівненський обласний соціальний гуртожиток – далеко не найгірше місце на землі. Комфортно, затишно, євроремонт, усі вигоди – пральня, душові, сучасна побутова техніка, комп’ютери та бездротовий інтернет. Суспільство нібито спокутує провину перед своїми вже дорослими сиротами. І звідси відправляє їх у самостійне життя…
Одруження скасовує сирітство: тепер Іван та Майя одне для одного найближчі люди і родина. Та біографії назавжди залишаться з ними. Вони з багатодітних: в Івана є ще брат і п’ять сестер, у Майїній родині – також семеро.
За день перед весіллям Майя несподівано погодилася розповісти свою історію. Можливо, так вона вирішила назавжди попрощатися з минулим…

– Я пам’ятаю себе з шести років, – розпочала вона розповідь. – Сергій, найстарший брат від першого маминого шлюбу, вже мешкав у баби Марії. Бабуся нас усіх виростила. Дідусь Іван більше господарював, то для дітей лишався «поза кадром».
Батьки весь час сварилися, бо не по мірі випивали. Тато був мені ближчим. У селі казали, що він дуже добрий зварник: як складна робота, відразу кликали Васю. Він дбав про нас, любив. І смерть його була для нас, дітей, тяжкою втратою…
Обоє Майїних батьків відсиділи. Батько, бувало, то десь вкраде індика, то велосипед, то дрова. Так він старався, щоб діти були ситі й у теплі. Матуся, навпаки, любила погуляти. Вихованням дітей вона себе не обтяжувала.
– Хвостом покрутить – і нема її тиждень, а то й два, – спокійно, без дитячих образ і надривних емоцій згадувала Майя. – Закриє нас самих у хаті, й добре, як хоч відро води залишить. Їжте те, що не доїли, і спіть, на чому є. Ні, вона, як не пила, то була добра господиня. Тоді в хаті було чисто прибрано, фіранки, квіти.

Вона ніде не працювала. Не знаю й досі, яка в неї професія. Але освіту мала: закінчила якийсь коледж у Рівному. Складала гарні вірші. А нас, дітей, не помічала. За що жила? Та за «дитячі» копійки! Тільки що й уміє, це красиво розмовляти. Освічена, читає власні вірші. Навіть якби вона прийшла до мене на весілля, мені би не було за неї соромно…
– Хвостом покрутить – і нема її тиждень, а то й два, – спокійно, без дитячих образ і надривних емоцій згадувала Майя. – Закриє нас самих у хаті, й добре, як хоч відро води залишить. Їжте те, що не доїли, і спіть, на чому є. Ні, вона, як не пила, то була добра господиня. Тоді в хаті було чисто прибрано, фіранки, квіти. Вона ніде не працювала. Не знаю й досі, яка в неї професія. Але освіту мала: закінчила якийсь коледж у Рівному. Складала гарні вірші. А нас, дітей, не помічала. Жила за «дитячі» копійки. Тільки що й уміє, це красиво розмовляти.

Через суцільні материнські запої та загули ненькою для ще менших сестричок і братиків стала найстарша в хаті, семирічна Даша.
– У Даринки не було дитинства: ночами не спала коло маленьких, годувала, лікувала, пестила. Вона й до школи майже не ходила: їй ніколи було. Коли мати народжувала передмолодшого братика, то не потелефонувала й у швидку. І семирічна донька приймала в неї пологи. А наймолодшого, тільки-но народила, хотіла сп’яну задушити. «Навіщо ще він мені?» – сказала. Ми, разом, ледве відмолили в неї брата, ревіли на колінах у хаті. Вона його нам віддала, лише коли пообіцяли, що будемо самі годувати його і глядіти.
Останніх кілька років Майя не бачилася з рідною матір’ю.  А ще раніше – раз чи два на рік.
– Приїду до бабусі, то, бува, й вона прийде у гості. То так не любить, коли діти згадують про щось погане! І щиро сердиться: «Розповідайте, – вимагає, – тільки про найкраще».

– Коли матір позбавили батьківських прав, то нас, шістьох дітей, розподілили по виховних закладах. Даринка, найстарша, пішла вже до першого класу, то її відправили у Вербську школу-інтернат. Як їй, саменькій, там без нас жилося цілий рік, я навіть собі уявити не можу. Ми з Катеринкою потрапили до дитячого будинку в Рівному. Пам’я­таю, як спершу помістили нас у карантин, нагодували й дали ляльку. А сестричка відразу її зламала: садила на килим і відірвався шнурочок, який тримав ніжку. Я тоді бігом, хутко-хутко старалася зв’язати його. Боялася, аби не сварили…Взагалі-то мене дуже любили всі мої вихователі. Я повільно адаптувалася до нових умов.
Майю перевели у Вербу до Даринки через рік, сестра Катруся залишилася в дитячому будинку ще на два роки. Зате до неї переводили найменших із будинку малюка. Та у Вербі вчилися тільки дівчата. Хлопців після дитбудинку відправили окремо: Тараса – в Тучин, а Дмитрика – у Клевань.

Щоліта бабуся Марія збирала неприкаяну малечу до себе в село. Сама їздила й звозила онуків із дитбудинків та інтернатів.
Коли Майя згадувала, як щовесни вона чекала на той останній дзвоник, як не терпілося їй, маленькій, знову поринути в тепле бабусине літо з братами-сестрами і цілим виводком двоюрідної малечі, в неї аж голос за­тремтів і засвітились очі. Вона ледь втримувала сльози. Що ж, від таких світлих споминів і справді нелегко було не розплакатися.
Згадала, як тітки – материні сестри – водили всіх разом гуляти до лісу, як у міленькій річечці малеча відшукувала «глибинки» й радісно кликала всіх братиків-сестричок побовтатися до себе, як вистрибували в дворі в «резинки», як влаштовували хованки, як сплітали з квітів лялечок і гралися ними в казки. Згадала солодкі вареники з чорними ягодами… І те, що вона ненавидить літні табори, навіть найкращі, хоча бувала навіть у «Артеці».
– Коли бабуся трохи занедужала і після шостого класу мене вперше не забрали на літо, я тиждень плакала… Нас, інтернатівських, як тих циган, усі три місяці перевозили з табору в табір, а потім повертали до школи…
В останні роки Майя приїздить до бабусі сама. Допомагає по господарству, в городі й щиро дивується, як баба Марія справлялася тоді з тим усім. Улітку працею в селі онуків не обтяжували…

– Не люблю всім казати, що я – сирота, й тим більше якось цим користуватися, – ніби між іншим, кинула Майя, коли у нас зайшла мова про її вступ до вишу.
Майя збиралася стати акторкою. Вона взагалі людина творча: понад усе колись любила дивитись у вікно й писати вірші. У неї є ціла пака грамот за участь у драматичних гуртках, творчих конкурсах. Тепер малює. Коли є час, лишається вдома, загорнеться у плед, візьме цікаву книжку, чашку чаю…
Комп’ютер, дискотеки – не її. Ні, за комп’ютером вона працює, сучасному студентові без нього не обійтись. Та мріє щось робити для людей.
– Якби мені дали багато грошей, я створила б комфортний дім для матерів, які народили й вирішили відмовитися від дітей, бо не мають як їх доглядати. Щоб мали затишок, а згодом – і роботу. Щоб кожен малюк почувався захищеним, мав щасливе дитинство й надію на добре майбутнє…
Спочатку Майя хотіла їхати в столицю до театрального інституту. Статус сироти їй дозволяв вступити хоч куди, потрібно було скласти лише творчий іспит. Але…
– Там більш як тисяча студентів, злякалася: а раптом я згублюся поміж них. І не поїхала.
Тоді пішла в книгарню, ­купила довідник абітурієнта й знайшла вже в Рівному спе­ціальність ­«акторська майстерність». Згадує, як ходила на іспит.
– Був дощ – то прийшла в кофтинці, у джинсах – по погоді. А там усі у вишиванках, навколо чергують батьки, репетирують з дітьми. Цей конкурс я склала, але на другий день забрала свої документи й відвезла в училище в Березному – на швачку. Щоб час дарма не пропав і щоб подумати, що мені в житті справді потрібно.А от наступного року упевнено прийшла до університету, щоб вивчитися на психолога. Мешкала в студентському гуртожитку, а потім вирішила перебратися до соціального – умови кращі й спокійніше. У ньому  жила і сестричка Катя, аж поки в березні не вийшла заміж.
Тоді Майя навіть і не мріяла, що стріне тут своє кохання.

– Іван для мене в першу чергу друг, – розповідає Майя. – Бувало, я зрідка заходила в кімнату до хлопців «на телевізор». Трішки дивилася, трішки вишивала чи в’язала. Почали спілкуватися. Виявилося, що він – християнин, духовно близька мені людина. Ну, а тепер мої душа і серце завжди з ним. А як же можна, щоб частинка без частинки?..
Іван та Майя вирішили одружитися ще влітку. У них усе розраховано наперед, такий собі маленький бізнес-план. Ще вісім місяців молодята мають право пожити в соціальному гуртожитку. Для молодої родини там навіть спеціально окрему кімнату підготували. Це – доки Майї не виповниться двадцять три.
Іван працює, заробляє. І Майя теж – отримує стипендію. Вони вже відкладають гроші, щоб з літа зняти для себе квартиру.
Питаємо, а як же закон,за яким держава зобов’язана забезпечити сиріт окремим ­житлом?
– Ми – усі семеро дітей – були прописані в будинку татових батьків у селі. У тата – брат, у того – діти. Нас, поки були в інтернатах, якось звідти виписали, а натомість дали кімнату в будинку без води і світла. Туди ще й матір прописали. На вісьмох і по метру не вистачить, та на паперах я забезпечена житлом.
Майя встигла полюбити Рівне. І їхати кудись вони з Іваном не планують.
– Там ніякої роботи нема, а тим більше – для психолога. Та й місто мені може дати більше. І вже дало. Зараз от вийду на площу і як загукаю: «Дівчата, мрійте! Моя мрія збулася, збудуться й ваші! Я щаслива-щаслива-щаслива!».


Источник: Регiоальний портал - РIВНЕ | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Зустрілися двоє сиріт і зіграли щасливе весілля в соціальному гуртожитку"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 0
Новых вестей вчера: 25

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Ровно



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта