Євген Гольцев – неперевершений працелюб і талановитий професіонал своєї справи : 1156722 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Євген Гольцев – неперевершений працелюб і талановитий професіонал своєї справи

Євген Гольцев – неперевершений працелюб і талановитий  професіонал своєї справи

2013-2014 роки – особливі в історії Черкащини та України, насичені цікавими датами. Адже нині область активно готується до відзначення двох величних ювілеїв – 60-річчя Черкащини та 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. А майже 60 років тому, 7 лютого 1954 року, через місяць після утворення Черкаської області, вийшов перший номер обласної газети «Черкаська правда» (нині «Черкаський край»). Очолив тоді видання неперевершеного таланту чоловік – Євген Гольцев. Він був його головним редактором майже 20 років – до 1976-го.
26 серпня Євгену Миколайовичу виповнилося б 100 років. З нагоди вшанування пам’яті відомого журналіста днями в Черкаському обласному краєзнавчому музеї зібрались журналісти та ветерани професії, аби згадати цю неперевершену людину. Зустріч видалася справді теплою, насиченою особистими теплими спогадами учасників. Усі, кому пощастило знати й працювати з Євгеном Гольцевим, захоплено розповідали про його високі душевні якості та надзвичайний рівень професіоналізму. Сюди завітала й донька Євгена Миколайовича – Ніна Карловська, а також теперішній редактор газети Тетяна Калиновська, заслужений журналіст України Петро Жук, журналістка «Черкаського краю» Ганна Шквар, колишній редактор «Черкаської правди» Борис Педченко, товариші, колеги, знайомі. Вони розповідали, яким знали Євгена Миколайовича, чому він навчив інших.
Так, нинішній редактор «Черкаського краю» Тетяна Калиновська нагадала присутнім, що до 1954 року Євген Миколайович був журналістом столичного видання «Київська правда». 40-річним фахівцем, ставши редактором «Черкаської правди», за короткий час він вивів газету в ряди найцікавіших видань України. Вона виходила 6 разів на тиждень, поступово ставши часописом розвитку наймолодшого в Україні черкаського регіону.
Ветерани «Черкаської правди», які працювали поряд з Євгеном Гольцевим, говорять, що він був людиною від природи дуже інтелігентною і доброзичливою, ставився до колективу, як до дітей. До речі, цю рису характеру помітив Василь Симоненко, який свого часу пройшов практику в «Черкаській правді», й вирішив залишитися саме в цьому виданні. Редактор по-батьківськи ставився до Василя Андрійовича, в усьому допомагав. Багато журналістів сьогодні кажуть, що без «Черкаської правди» та Євгена Гольцева, ми б не знали такого поета, як Василь Симоненко. У виданні друкувалися твори витязя молодої української поезії, що були відхилені Київською цензурою. Тож пізніше, використовуючи тодішню газету, упорядники створювали книги поета, які маємо можливість нині читати.
Через 40 років після редакторства Євгена Гольцева ми все ж зберігаємо започатковані ним традиції, – говорить Тетяна Станіславівна. – Досі виходить рубрика «Година для шахів», й вийшло вже понад 1,5 тисячі таких годин. Збереглася традиція поважного ставлення до листів читачів; важливість роботи з сільськими юними кореспондентами, творчою молоддю. І найголовніше – головним автором «Черкаського краю» був і залишається читач. Саме він підказує нам найактуальніші теми та найцікавіші ідеї.
Євген Гольцев був непересічною людиною, гарним прикладом для наслідування в справі служіння журналістиці. Як воїна-фронтовика за звитяжні подвиги він був нагороджений орденами Великої Вітчизняної війни III ступеня, а в мирний час відзначений орденами Трудового Червоного Прапора, Знаком Пошани, багатьма медалями. І саме за редакторства пана Гольцева газета «Черкаська правда» була удостоєна високої державної перемоги – Ордена «Знак пошани».
Між тим, Тетяна Калиновська в особі всього колективу «Черкаського краю» звернулась до колег з пропозицією створити журналістську премію імені Євгена Гольцева. Вона б увіковічнила його не лише в історії черкаської журналістики, а й стимулювала б працівників редакцій до праці, до кращої журналістської роботи.
Ділилася своїми спогадами і відома черкаська журналістка Ганна Шквар. Вона наголосила, що ті 5,5 років, під час яких жінка працювала пліч-о-пліч з талановитим Євгеном Гольцевим, були одними з найяскравіших сторінок її життя.
– Євген Миколайович керував у дуже непрості часи. Але ж дивна річ: ніхто не згадає, що бачив його колись розгніваним, – з посмішкою на вустах згадувала Ганна Яківна. – Якось, ще вранці, ми дізналися: у щойно випущеному номері ми припустилися жахливої, як на думку тих, хто був над нами, помилки. Вже не пригадаю, про що саме йшлося, однак редактора викликали «на килим», а після обіду він покликав колектив у повному складі чомусь не в свій, а в кабінет свого заступника Івана Матвієнка. Йдучи на цю явно нелегку розмову, Левко Хмельковський зняв зі стіни фотоплакат до стрічки Сергія Герасимова «Любити людину», згорнув його. На запитання, навіщо йому той плакат, винахідливий Левко загадково відповів: «Знадобиться». І от заходимо, сідаємо, понуро дивимося в підлогу. Редактор, високий, ставний, ходить, ніяк не наважується розпочати гірку розмову. Раптом Левко розгортає плакат із надрукованими словами «Любити людину». Обличчя Євгена Миколайовича враз світлішає, він звертається до присутніх:
– Усі все зрозуміли? Тоді йдіть, працюйте!..
Жодних нотацій, бо знав: та мимовільна помилка пройшла крізь серце кожного, навіть із кількості непричетних до її появи. Ми ж бо – однодумці, своєрідна сім’я, де не буває чужого горя, а радість ділиться порівну, щоб усім стало тепліше.
Заслужений журналіст України Петро Жук весело розповідав про пригоди свого молодечого життя, пов’язані з роботою в «Черкаській правді». Важливим, за словами Петра Миколайовича, було те, що Євген Гольцев намагався ввести практику одного тематичного напрямку в роботі журналіста, щоб кожен працівник постійно вів власну тему, відповідні рубрики. «Та якось, – говорить Петро Жук, – пішла мова поміж громадськістю про те, що в школах спостерігається збільшення кількості кишково-шлункових захворювань у дітей. Вирішено було створити рубрику «Склянку молока», аби кожен учень, починаючи з 1 по 4 клас, отримував у навчальному закладі щоденно склянку молока. Два роки вели рубрику. І таки досягли свого!».
Під час зібрання присутні на зустрічі говорили, що Євген Гольцев був справжнім працелюбом, власним відчуттям умів знаходити для висвітлення у виданні таких людей, які потім ставали відомими на весь тоді Радянський Союз. Мудрість редактора, глибокий патріотизм, дипломатичність, що проходили крізь його свідомість та серце, робили свою справу. Адже через 4 роки після заснування газета отримала Орден Леніна.
Колишній редактор «Черкаської правди» Борис Педченко згадував, як 1972 року його запросили на урочисте засідання з нагоди Дня журналістики. В сесійній залі адмінбудівлі Євген Гольцев вручив Борису Прокоповичу Почесну Грамоту.
 Ця перша журналістська нагорода, – замислено промовляв Борис Педченко, – була для мене, молодого тоді периферійного журналіста, дуже важливою. Багато маю Грамот, а ця – найдорожча. Коли Євген Миколайович її вручав, сказав: «Не поривай зв’язків із журналістикою. Їй потрібні відважні люди. А ще вірю, що ти свого часу очолиш «Черкаську правду». І дійсно, через 15 років, як тільки вийшов на пенсію Євген Миколайович, редактором видання став я, хоч ніколи й не уявляв, що таке станеться.
Як зазначив наостанок Борис Прокопович, найкращим вшануванням пам’яті видатного редактора було б наслідування його життєвої позиції, принципів, ідеалів, а саме  втілення їх у життя.
Між іншим, в обласному краєзнавчому музеї розміщена експозиція матеріалів, що розповідають про створення та розвиток газети «Черкаська правда». Їх люб’язно надали й дочка Євгена Миколайовича, Ніна Карловська, і журналіст Петро Жук, інші товариші та колеги редактора. Ця експозиція присвячена розвитку журналістської справи на Черкащині, починаючи саме з першого номера обласної газети «Черкаська правда». Тож після завершення зустрічі всі відвідали експозицію, розглянули фото, нагороди, які отримував Євген Гольцев, яких удостоєно було видання.

Управління інформаційної політики та зв’язків із ЗМІ облдержадміністрації


Источник: Черкаська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Євген Гольцев – неперевершений працелюб і талановитий професіонал своєї справи"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 11
Новых вестей вчера: 13

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта