Досвід роботи в галузі молочного скотарства на Чорнобаївщині переймають делегації з інших районів Черкащини, і навіть із далекого зарубіжжя : 1154237 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Досвід роботи в галузі молочного скотарства на Чорнобаївщині переймають делегації з інших районів Черкащини, і навіть із далекого зарубіжжя

Досвід роботи в галузі молочного скотарства на Чорнобаївщині переймають делегації з інших районів Черкащини,  і навіть із далекого зарубіжжя

На виконання  доручення голови обласної державної адміністрації Сергія Тулуба 21 серпня його заступник Анатолій Івашкевич провів виїзну обласну семінар-нараду на Чорнобаївщині з підбиття підсумків роботи галузі тваринництва за 7 місяців 2013 року та підготовки до проведення зимово-стійлового періоду утримання худоби. Цей важливий захід організовано на виконання в області завдань і соціальних ініціатив Президента України щодо забезпечення продовольчої незалежності держави, яка значною мірою залежить від стану розвитку тваринницької галузі.
Власне,Чорнобаївський район для проведення зазначеного заходу було обрано не випадково, адже саме чорнобаївські аграрії лідирують в області відповідно до комплексної рейтингової оцінки за показниками розвитку сільськогосподарської галузі. Звісно, бути першими для них не лише престижно, а й відповідально. І цього успіху, перш за все, вдалося досягти завдяки самовідданій щоденній праці керівників господарств, підготовлених за сучасними вимогами аграрної науки кваліфікованих фахівців агрономічної, зоотехнічної, ветеринарної служб, механізаторів, які успішно володіють найсучаснішою сільськогосподарською технікою, операторів машинного доїння і ще багатьох представників інших професій.
Прикметно, що  чорнобаївчани гостинно діляться з гостями не лише хлібом-сіллю, а й здобутими на практиці знаннями. Бо щиро бажають, аби українці жили не гірше від іноземців, а країна загалом була конкурентноспроможною на міжнародних ринках.
Тож у першій частині виїзної наради і голова Чорнобаївської РДА Юрій Клименко, і керівники господарств: голова спостережної ради ТОВ ім. Шевченка Петро Лила, його син Юрій – фінансовий директор і власник цього товариства, а також директор СТОВ «АгроКо»  Василь Величко, переконливо доводили, що займатись розвитком молочного скотарства не лише цікаво, а й вигідно. А за рівнем рентабельності, досягнутим в їх господарствах, галузь стає конкурентною рослинництву.
– Для нас  тваринництво, це, насамперед, бізнес, – говорить Юрій Лила. – Я є власником цього підприємства, розташованого в селі Москаленки. Також маємо філіал за 20 км звідси в Полтавській області. Ми на сьогодні обробляємо близько 3 тис. га землі, і на двох площадках утримуємо майже 3400 поголівя ВРХ. Із них – в межах 1400 дійних корів, зокрема, у  Москаленках – 1070 корів. Тут також знаходяться бички на відгодівлі та ремонтний молодняк.
Цікаво, що в господарстві, в традиційних, як на перший погляд, умовах, середньорічний надій на корову становить на сьогодні 7500 кг, а до кінця року цей показник зросте ще не менш як на 200 кг. (Для прикладу, 2010 року цей показник становив 4 700 кг).
– Найперше, з чого ми розпочинали 2010 року, це якісно нагодувати корову. Звісно, для цього та для модернізації виробництва молока вклали значні суми інвестицій. Скажу відверто – на цій фермі сьогодні немає зоотехніка, а виробничим процесом управляє агроном. Власне, на ній керують не люди, а комп’ютерні програми. Одна з них управляє тваринами і … працівниками. Все розписано погодинно і результат цієї роботи фіксується на екрані. Доярка, скажімо, вже не вирішує долю тієї чи іншої корови. Її завдання – належна санітарія та якісне видоювання молока. Звісно, молокопроводом, – розповів Юрій Петрович. Йому, фаховому економісту, особисто довелось вникати в безліч питань. Аби йти в ногу з часом господарство нині користується послугами консультантів-фахівців.
– Ми ставимо перед собою завдання – довести середньорічний надій корів до 10 тисяч кілограмів. Чому сьогодні Америка доїть по 12 тисяч, а Ізраїль – по 15 тисяч кілограмів молока на одну корову? Всьому цьому є логічне пояснення. Наслідуючи передові технології, ми включаємо в раціон наших корів – біля 50% білкових кормів. Для цього купуємо шроти, макуху з сої чи соняшнику тощо. Тож перше, що потрібно зробити початківцям-фермерам – нагодувати корову, далі – зробити нормальну технологію управління, – радить Юрій Лила іншим аграріям.
За рівнем заробітної плати господарство четверте в районі. До речі, 72% працюючих в ньому – люди до 40 років. Власники турбуються не лише про розвиток сільгосппідприємства, а й про розвиток соціальної сфери села. Скажімо, торік на ці потреби витрачено понад 700 тис. грн. На земельний пай тут виплатили по 5,5%. А на виконання т. з. соціальних угод сільський бюджет отримав по 430 грн.
– Ще кілька років тому я особисто їздив за кордон вчитись досвіду з розвитку тваринництва, а нині мені приємно, що за досвідом їдуть уже до нас, навіть зі США, – говорить Юрій Лила.
Учасники наради з цікавістю ознайомились з дією спеціалізованих комп’ютерних програм, завдяки яким можна аналізувати роботу ферм навіть за тисячі кілометрів. Тут також було чимало інших диковинок, скажімо, на запитання одного з учасників семінару, який вихід телят на 100 корів отримують у господарстві, Юрій Петрович відповів: у мене немає такого показника. Коли мені задають це питання я пояснюю, що в стаді постійно утримується 60% тільних корів. Для останніх, до речі, нормою є, скажімо, обстеження на УЗІ. Для мене головне – кінцевий фінансовий результат. Тож зараз фахівці голландської компанії обраховують економіку мого господарства.
Аби витримувати конкуренцію на ринку, доводиться постійно оновлювати матеріально-технічні ресурси. Скажімо, в 2010 році було придбано 2 сучасних потужних міксери для змішування всіх необхідних компонентів для збалансованої годівлі тварин, а в наступному році планують вже здати їх на металобрухт.
– Для отримання 9 тисяч надоїв нам потрібно вже знову змінювати технологію, – говорить керівник господарства.
Юрій Лила продемонстрував сучасну потужну сільськогосподарську техніку, завдяки якій за 2 тижні було заготовлено 24 тисячі тонн силосної маси тощо. Як він пояснив, під потреби тваринництва використовується не вся земля, частину її зайнято під вирощування кукурудзи на зерно та під інші культури, реалізація яких також принесе прибутки.
Втім, Юрій Петрович залишається незадоволеним відгодівлею молодняка ВРХ на м'ясо через порівняно невисоку прибутковість. Він пояснив, що утримання бичків – це, скоріше, не бізнес, а більш соціальний проект, адже потрібно дбати й про потреби працівників. Хоч і тут застосовують сучасні відгодівельні технології, завдяки яким у 18 місяців відгодований молодняк важить до 450 кг.
– Можливо, прийде час, коли українці більш любитимуть стейки і це виробництво стане цікавим», – зауважив господарник. – На минулому тижні я продав молодняк за ціною 16.50 грн./кг живої ваги.
– Це ще й добре, – розмірковували учасники наради.
З великим зацікавленням тривало спілкування, хоч час стрімко збігав.
Насамкінець, Юрій Лила запросив колег-аграріїв приїздити в господарство на кілька днів, аби детально передати їм секрети сучасного виробництва тваринницької продукції.
На учасників наради між тим чекали вже в СТОВ «АгроКо», директор якого Василь Величко так само відкрито представив гостям особливості розвитку тваринництва цього підприємства. До речі, власник СТОВ «АгроКо» Ігор Потапенко – уродженець с.Крутьки Чорнобаївського району, проживає і працює в Росії, де також займається аграрним бізнесом. Відстань не заважає йому здійснювати контроль за веденням господарства, своєчасно втручатись та вносити необхідні зміни чи корективи в управлінські рішення.  Втім, за словами земляків, Ігор Володимирович цінує і фахівців, і рядових працівників, які працюють в товаристві.
Між веденням молочного скотарства ТОВ ім.Шевченка і СТОВ «АгроКо» є багато спільного, але існують і відмінності. Скажімо, в першому господарстві доїння корів здійснюють з використанням сучасних молокопроводів, тоді як в другому використовують сучасну доїльну установку: «2 по 16 – паралель Делаваль» (  тобто бік о бік одночасно доїться по 16 корів). А заробіток операторів машинного доїння в них сягає від  4 до 5 тис. грн.
Приклад успішного ведення тваринницької галузі на Чорнобаївщині свідчить про те, що як для внутрішніх, так і зовнішніх інвесторів у районі створено сприятливий інвестиційний клімат. І що чи не найголовніше – приклад чорнобаївців доводить, що, як кажуть в народі, – не святі горшки ліплять. Там, де продумано ставляться до розвитку бюджетоформуючої на сільських територіях галузі тваринництва, вона відплачує сторицею. Та це – не лише прибутки власників, чи надходження до місцевої казни, насамперед, – це – постійно діючі робочі місця з гідною оплатою праці, а відтак – добробут у сільських родинах.
На пленарній частині засідання, яке пройшло під впливом побаченого на Чорнобаївщині, заступник голови облдержадміністрації Анатолій Івашкевич подякував представникам цього району за організацію змістовного і цікавого практикуму з сучасного тваринництва. Він зауважив, що в цілому в  розвитку аграрного сектору економіки області спостерігається позитивна динаміка.
 Так, за 7 місяців  виробництво валової продукції збільшилося на 4,2 %. В галузі тваринництва приріст її виробництва становить 18,1 млн. грн. або 0,5 відсотка.
В сільськогосподарських підприємствах області збільшилася реалізація на забій великої рогатої худоби в живій вазі на 9% ( +1 тисяча тонн),свиней на 26% (+3,6 тисячі тонн), виробництво молока – на 6,1 тисячі тонн (4%).
У всіх категоріях господарств досягнуто приросту чисельності  поголів'я всіх видів сільськогосподарських тварин:
Заступник голови облдержадміністрації зупинився й на певних недоопрацюваннях, що мають місце в деяких районах та наголосив на необхідності забезпечити подальше нарощування виробництва основних видів продукції тваринництва.
«Про підсумки роботи галузі тваринництва за 7 місяців 2013 року та завдання щодо підготовки тваринницьких ферм та комплексів до роботи в зимово-стійловий період» детально поінформував  заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Валерій Буркацький.  Він, зокрема, наголосив, що на виконання обласних програм розвитку молочного скотарства та свинарства, нарощено виробництво продукції, виробленої  в аграрному секторі економіки, в якій, зокрема,  продукція тваринництва становить 61 відсоток. Цей показник свідчить, наскільки вагомим є стан розвитку тваринницької галузі.
У всіх категоріях господарств призупинено спад поголів'я сільськогосподарських тварин та досягнуто приросту порівняно до початку року: великої рогатої худоби – майже на 21тисячу голів; з них корів -  на 1 тисячу, свиней – на 28,4 тисячі.
В сільгосппідприємствах області спостерігається приріст виробництва всіх видів продукції тваринництва за виключенням яєць, виробництво яких зменшилося на 24,1 млн.  штук.
За 7 місяців цього року 130 господарств збільшили виробництво м'яса, в 114 – досягнуто приросту виробництва молока.
Негативний вплив на обсяги виробництва м'яса справляють певні збої в роботі Миронівської птахофабрики, пов’язані з деякими ускладненнями з експортом продукції.
Одним із резервів нарощування виробництва м'яса, на думку Валерія Буркацького,  є розвиток свинарства, чому сприятиме введення в дію свинокомплексів в Городищенському, Золотоніському, Кам’янському районах. До речі, ці комплекси укомплектовано поголів’ям, завезеним із провідних компаній країн, що мають давні традиції успішного розвитку цієї галузі:  Англії, Данії, Ірландії. При належних умовах утримання та годівлі продуктивність такого поголів'я досягає 800-900 грам за добу.
За 7 місяців в сільгосппідприємствах області реалізація на забій великої рогатої худоби в живій вазі збільшилася на 867 тонн (9%), втім, річне  виробництво яловичини покриває потребу споживчого ринку відповідно до фізіологічних норм споживання  лише на 50 відсотків. Наразі стримує нарощування виробництва яловичини збитковість виробництва, рівень якої становить  21,6 %.
За словами Валерія Буркацького, сприяння розвитку галузі молочного скотарства є пріоритетним напрямком роботи  обласної державної адміністрації. Підвищується продуктивність дійного стада. За попередніми розрахунками річна продуктивність досягне 5560 кілограмів молока від корови.
В кращих господарствах області: ТОВ «Прогресс» Золотоніського району, ТОВ «Кищенці» Маньківського, Корпорації «Украгротех» Христинівського, СТОВ «Світанок» Чорнобаївського районів за звітний період   продуктивність корів становить 4,5 – 5,0 тисяч і більше кілограмів молока від корови. Однак у господарствах 15 районів області продуктивність корів нижча від середньообласного показника.
На нараді також було заслухано інформацію про епізоотичний стан галузі тваринництва в області та  проведення протиепізоотичних  заходів щодо запобігання поширенню інфекційних захворювань сільськогосподарських тварин. Про шляхи поліпшення ситуації в галузі тваринництва на місцях доповіли представники Кам’янського, Христинівського, Маньківського, Чигиринського районів.
Запрошений до слова голова Чорнобаївської РДА Юрій Клименко доповів зібранню про розвиток тваринницької галузі в районі та, користуючись нагодою, висловив подяку всім тваринникам за їх нелегку, проте корисну для суспільства працю. Він побажав гарних здобутків учасникам наради та пообіцяв, що Чорнобаївський район і надалі буде ділитися кращим досвідом ведення сільськогосподарського виробництва зі своїми колегами з інших регіонів області.
Підсумовуючи виїзне засідання, заступник голови облдержадміністрації Анатолій Івашкевич нагадав про дію відповідної постанови Кабінету Міністрів України, якою продовжено підтримку особистих селянських господарств через механізм виплати дотації за утримання та збереження молодняка великої рогатої худоби, відшкодування вартості закуплених установок індивідуального доїння корів та виплати дотації за зданий високоваговий молодняк великої рогатої худоби та кондиційних свиней .
Станом на 1 серпня  2013 року за нарахуванням дотації звернулося 3,3 тисячі осіб, яким нараховано  понад 4,6 мільйона гривень.
З ініціативи голови обласної державної адміністрації Героя України Сергія Тулуба в області реалізується програма підтримки розвитку галузі молочного скотарства в особистих селянських господарствах. В нинішньому році з обласного та місцевих бюджетів очікується використати  за цією програмою   2,3 мільйона гривень через механізм передачі в підсобні господарства населення нетелей. За оперативною інформацією, на 16 серпня їх вже отримали 150 сільських родин. Активна роботу з реалізації цієї програми проведена в Жашківському, Кам'янському, Драбівському, Маньківському, Звенигородському, Шполянському, Канівському, Монастирищенському районах, в яких селянам передано від 10 до 15 нетелей.
Анатолій Івашкевич акцентував увагу присутніх на необхідності належної підготовки тваринницької галузі до початку зимово-стійлового періоду, зокрема, щодо  заготівлі достатніх обсягів кормів.
– Головним завданням, що ставиться перед нами Міністерством аграрної політики, обласною державною адміністрацією є збереження темпів нарощування виробництва основних видів продукції, усунення допущених відставань із окремих питань та забезпечити виконання Програми соціально-економічного розвитку області в повному обсязі. Для цього в нас є всі можливості і сподіваюся, що ці завдання буде виконано, – цими словами заступник голови облдержадміністрації завершив виїзну нараду .
До речі, чимало корисних починань черкаських аграріїв Міністерством аграрної політики буде враховано при розробці Стратегії розвитку аграрного сектору економіки на період до 2020 року, яка має визначити стратегічні цілі, пріоритети та напрями розвитку аграрного сектору, відповідно до яких буде здійснюватись державна політика щодо нормативно-правового та фінансово-економічного регулювання розвитку сільського господарства України.
А досвід укладання та виконання соціальних угод між аграріями та сільськими і селищними радами буде враховано при розробці Концепції сталого розвитку сільських територій, яка має органічно доповнити Стратегію розвитку ключової галузі – сільського господарства, та базуватися на європейських підходах і відповідати процесу європейської інтеграції України.
Що й не дивно, адже Черкащина на теренах України залишається лідером у веденні аграрного виробництва.
Наталя Борисюк, член Національної спілки журналістів України

Управління інформаційної політики та зв’язків із ЗМ облдержадміністрації


Источник: Черкаська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Досвід роботи в галузі молочного скотарства на Чорнобаївщині переймають делегації з інших районів Черкащини, і навіть із далекого зарубіжжя"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 0
Новых вестей вчера: 25

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта